Što je Bitcoin i kako funkcionira: najvažnije informacije i objašnjenja

Sta Je Bitcoin I Kako Funkcionira

Sta Je Bitcoin I Kako Funkcionira

Bitcoin je prva kriptovaluta koja je izumljena 2009. godine. Kriptovaluta je digitalni oblik novca koji se temelji na kriptografiji i tehnologiji blockchain. Bitcoin se razlikuje od tradicionalnih valuta jer nema fizičko postojanje, već postoji samo kao zapis u digitalnom svijetu.

Bitcoin funkcionira na temelju tehnologije blockchain, koja je javni registar svih transakcija. Sve transakcije se bilježe na blokovima koji su međusobno povezani i pohranjeni na mnogo računala diljem svijeta. Ova distribuirana baza podataka osigurava sigurnost i transparentnost transakcija.

Bitcoin se može koristiti za razmjenu dobara i usluga, kao i za investiranje i pohranu vrijednosti. Svaka transakcija koja se izvrši s Bitcoinom zabilježena je na blockchainu i ne može se mijenjati. Ova nepromjenjivost transakcija jamči integritet i sigurnost novca.

Da biste koristili Bitcoin, trebate imati digitalni novčanik koji vam omogućuje pohranu i upravljanje svojim Bitcoinima. Digitalni novčanik sastoji se od sigurnog ključa koji vam omogućuje pristup vašem novcu. Trebate biti oprezni s tim ključem jer, ako ga izgubite, nećete moći pristupiti svojim Bitcoinima.

Bitcoin je također poznat po svojoj volatilnosti, što znači da vrijednost Bitcoina može brzo rasti i padati. To ga čini zanimljivom opcijom za trgovce i investitore koji žele iskoristiti te promjene u vrijednosti.

Ukratko, Bitcoin je digitalna kriptovaluta koja temelji svoju vrijednost na tehnologiji blockchain. To je siguran i transparentan način transakcija koji omogućuje razmjenu dobara i usluga. Međutim, trebate biti oprezni prilikom upravljanja svojim Bitcoinima i pratiti promjene u njihovoj vrijednosti.

Što je Bitcoin?

Bitcoin je digitalna kriptovaluta koja je izumljena 2008. godine. To je prva decentralizirana digitalna valuta koja omogućava brze i sigurne transakcije putem Interneta. Bitcoin je stvoren kao alternativa tradicionalnim valutama koje kontrolira centralna banka.

Glavna karakteristika Bitcoina je da nije vezan za nijednu centralnu vlast, kao što su države ili banke. Umjesto toga, Bitcoin se temelji na tehnologiji blockchain, što je distribuirani digitalni registar svih transakcija.

Kako Bitcoin funkcionira?

Bitcoin funkcionira putem tehnologije blockchain. Sve Bitcoin transakcije bilježe se u blokovima i povezuju u lancu, stvarajući tako blockchain. Ovaj proces se naziva rudarenje, a rudari su računalni sustavi koji potvrđuju i bilježe transakcije.

Da bi se obavila transakcija s Bitcoinom, potrebno je imati Bitcoin novčanik. Novčanik je digitalna aplikacija ili račun koji omogućava korisnicima primanje, pohranjivanje i slanje Bitcoina. Svaki novčanik ima jedinstveni identifikacijski broj koji se zove javni ključ, dok se privatni ključ koristi za potpisivanje transakcija i zaštiti novčanika.

Koje su prednosti Bitcoina?

 • Decentralizacija: Bitcoin nije pod kontrolom centralne banke i neovisan je o državama.
 • Brze transakcije: Bitcoin transakcije se obavljaju gotovo trenutno, bez potrebe za posrednicima.
 • Transparentnost: Sve Bitcoin transakcije su javno dostupne i mogu se provjeriti putem blockchaina.
 • Niska provizija: Provizije za Bitcoin transakcije su obično niže od tradicionalnih bankovnih transakcija.
 • Sigurnost: Bitcoin koristi kriptografiju i digitalne potpise kako bi osigurao sigurnost transakcija.

Bitcoin je revolucionarna tehnologija koja mijenja način na koji se vrši plaćanje i čuva vrijednost. Međutim, važno je primijetiti da Bitcoin nije bez rizika, prvenstveno zbog njegove visoke volatilnosti na tržištu.

Definicija, osnovne karakteristike i povijest bitcoina

Bitcoin je digitalna kriptovaluta koja funkcionira na temelju tehnologije blokchain. Kreiran je 2009. godine od strane osobe ili grupe ljudi poznate pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Bitcoin je prvi primjer kriptovalute i otvara put za razvoj drugih digitalnih valuta.

Osnovne karakteristike bitcoina su:

 1. Decentralizirani sistem: Bitcoin nije reguliran niti kontroliran od strane vlade ili banaka. Umjesto toga, mreža bitcoina koristi peer-to-peer tehnologiju i svaki sudionik ima jednaku ulogu u održavanju sustava.
 2. Anonimnost: Iako su sve transakcije pohranjene u javnom registru poznatom kao blokchain, identitet korisnika ostaje anoniman. Svaka transakcija je povezana s anonimnom digitalnom adresom.
 3. Ograničeni opskrba: Bitcoin je ograničen na ukupno 21 milijun jedinica. Ograničena opskrba osigurava da bitcoin zadrži svoju vrijednost tijekom vremena.
 4. Brze transakcije: Bitcoin omogućava gotovo trenutne transakcije u usporedbi s tradicionalnim bankovnim sustavom koji može biti spor u procesiranju transakcija.

Povijest bitcoina započela je 2008. godine kada je objavljen Bitcoin Whitepaper, dokument koji je opisivao ideju i tehničke detalje bitcoina. Nakon toga, 2009. godine, prva verzija bitcoina je puštena u rad. Bitcoin je u početku bio manje poznat i vrijednost je bila vrlo niska. Međutim, tijekom godina, interes za bitcoin je rastao i vrijednost se znatno povećala, što je rezultiralo rastućim brojem korisnika i trgovaca koji prihvaćaju ovu kriptovalutu.

You might be interested:  Kako Voditi Ljubav Sa Muskarcem

Kako funkcionira Bitcoin?

Kako funkcionira Bitcoin?

Bitcoin je decentralizirana kriptovaluta koja se temelji na tehnologiji blokchain. Funkcioniranje Bitcoina uključuje sljedeće korake:

 1. Stvaranje novih Bitcoina: Novi Bitcoinovi se stvaraju putem procesa koji se naziva “rudarenje”. Računalni resursi koriste se za rješavanje kompleksnih matematičkih problema koji potvrđuju transakcije i dodaju ih u blokchain. Kao nagradu za svoj rad, rudari dobivaju određenu količinu novonastalih Bitcoinova.
 2. Pohrana na novčanik: Nakon što su stvoreni, Bitcoinovi se pohranjuju u digitalnom obliku na korisničke novčanike. Novčanici imaju privatne ključeve koji se koriste za potpisivanje transakcija i pristup Bitcoinima.
 3. Prijenos Bitcoinova: Bitcoinovi se mogu prenositi s jednog novčanika na drugi putem interneta. Transakcije se provode putem Bitcoin mreže, koja koristi šifrirane ključeve za autentifikaciju i potvrdu transakcija.
 4. Potvrda transakcija: Nakon što se transakcija izvrši, ona se šalje na mrežu i čeka na potvrdu. Potvrdu vrše rudari koji provjeravaju valjanost transakcije i dodaju je u blokchain. Potvrđene transakcije postaju trajni i nepovratni zapis.
 5. Povijest transakcija: Blokchain je javno dostupna knjiga svih Bitcoin transakcija. Sve transakcije su zabilježene na blokchainu i mogu se pregledati i provjeriti. Ova transparentnost omogućuje provjeru valjanosti transakcija i sprječava mogućnost dvostrukog trošenja Bitcoinova.

Bitcoin funkcionira na principu peer-to-peer mreže, što znači da se transakcije izvršavaju između korisnika direktno, bez posrednika kao što je banka. Također, Bitcoin je ograničen na ukupnu količinu od 21 milijun Bitcoinova, što ga čini deflacijskom valutom.

Ukratko, Bitcoin funkcionira putem kompleksne matematičke mreže koja stvara nove Bitcoinove, omogućuje njihov prijenos između korisnika i bilježi sve transakcije na javnom blokchainu.

Blockchain tehnologija i kriptografija kao temelji bitcoina

Bitcoin je digitalna valuta koja koristi revolucionarnu tehnologiju poznatu kao blockchain tehnologiju. Ova tehnologija omogućava decentralizirano i sigurno bilježenje transakcija, koristeći kriptografiju zaštite podataka.

Blockchain tehnologija je tehnologija koja omogućava stvaranje lanca blokova koji bilježe sve transakcije koje su ikada izvršene unutar Bitcoina. Blokovi su povezani jedan za drugim u vremenski poredak, stvarajući neprekinuti lanac informacija. Ovaj lanac blokova je javno dostupan i njegova kopija je distribuirana na tisućama računala širom svijeta, što osigurava transparentnost i održivost mreže.

Kriptografija je ključni element koji čini blockchain sigurnim. Bitcoin koristi javni-privatni ključ kriptografije kako bi omogućio sigurnu razmjenu podataka između korisnika. Javni ključevi se koriste za šifriranje podataka, dok se privatni ključevi koriste za dešifriranje. Ovaj sistem omogućuje korisnicima da potpisuju svoje transakcije i osigurava da samo vlasnik privatnog ključa može provoditi transakcije.

Bitcoini se generiraju putem procesa nazvanog “rudarenje”. Rudari koriste svoju računalnu snagu kako bi riješili kompleksne matematičke probleme i utvrdili valjanost transakcija. Nakon što su problemi riješeni, transakcije se dodaju u lanac blokova, a rudarima se dodjeljuju novi bitcoini kao nagrada za njihov rad.

Blockchain tehnologija i kriptografija su temeljni za bitcoin jer omogućuju decentralizirano i sigurno funkcioniranje mreže. Ova tehnologija ima i široki spektar primjena izvan kriptovaluta, uključujući praćenje transakcija, internet sigurnost i pametne ugovore.

Kako se stvara Bitcoin?

Bitcoin se stvara kroz proces koji se naziva rudarenje. Rudarenje je postupak u kojem računalni resursi rješavaju matematičke probleme kako bi potvrdili i provjerili transakcije na Bitcoin mreži. Ukratko, rudari rade na tome da pronađu odgovarajući ključ koji odgovara određenom bloku transakcija.

Proces rudarenja započinje kada se stvori nova transakcija. Ta transakcija, zajedno s drugim transakcijama, grupira se u blok. Nakon toga rudari rade na tome da pronađu “nonce”, što je broj koji kada se kombinira s ostalim podacima u bloku daje određeni rezultat. Pronalaženje odgovarajućeg noncea zahtijeva veliku računalnu snagu i veliki broj pokušaja.

Kada rudari pronađu ispravan nonce, taj blok se dodaje na Bitcoin blockchain, a rudar koji je pronašao ispravan nonce nagrađuje se novonastalim Bitcoinom. Trenutno rudari dobivaju 6,25 novih Bitcoina kao nagradu za svaki blok koji uspješno rudare. Ova nagrada se s vremenom smanjuje i s vremenom će doći do ograničenja ukupnog broja Bitcoina koji se mogu stvoriti.

Sam proces rudarenja zahtijeva vrlo veliku računalnu snagu, jer se koriste moćni ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) uređaji koji su posebno dizajnirani za rudarenje Bitcoina. Rudari također troše veliku količinu električne energije zbog intenzivnog korištenja računalnih resursa.

Ukupna količina Bitcoina koja se može kreirati je ograničena na 21 milijun kovanica. Ovaj maksimalni broj Bitcoina je postavljen u samom protokolu i ne može biti promijenjen. Kada se dosegne ovaj broj, daljnje rudarenje će prestati, a rudari će biti nagrađeni samo transakcijskim pristojbama.

Kada razmišljate o stvaranju Bitcoina, važno je napomenuti da je proces rudarenja zahtjevan, skup i zahtijeva posebnu opremu. Većina ljudi se danas ne bavi rudarenjem Bitcoina, već ga dobiva putem kupnje na specijaliziranim burzama kriptovaluta.

Proces rudarenja i izdavanja novih bitcoina

Bitcoin je kriptovaluta koja se stvara kroz postupak koji se naziva rudarenje. Rudarenje bitcoina je proces kojim se potvrđuju transakcije i novi novac dodaje u opću ponudu bitcoina.

You might be interested:  Kako Očistiti Srebro Kad Pocrni

Rudari bitcoina koriste posebne računalne module kojima rješavaju matematičke probleme kako bi potvrdili transakcije i dodali ih u blockchain – javno dostupnu knjigu svih transakcija bitcoina. Kada rudar uspije riješiti problem, novi blok transakcija se dodaje u blockchain, a rudar dobiva nagradu u obliku određene količine bitcoina.

Nagrada koju rudari dobivaju za svoj rad s vremenom se smanjuje. Inicijalno, nagrada je bila 50 bitcoina po bloku, ali svakih 210,000 blokova ova se nagrada prepolovi. Trenutno, nagrada je 6.25 bitcoina po bloku.

Rudarenje bitcoina zahtijeva velike računalne resurse, jer se matematički problemi postaju sve složeniji kako se više rudara pridružuje mreži. Rudari koriste moćne računalne sustave s posebnom opremom – ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) rudarima, koji su dizajnirani da obavljaju specifične zadatke rudarenja bitcoina.

Proces rudarenja bitcoina važan je za održavanje i sigurnost cijelog sustava. Transakcije se moraju potvrditi i upisati u blockchain kako bi bile valjane, a raspodjela novog novca putem nagrada za rudare ima za cilj motivirati rudare da nastave s radom i održavaju mrežu.

Ukratko, proces rudarenja bitcoina je bitan za funkcioniranje same kriptovalute. To je složen postupak koji zahtijeva velike računalne resurse, ali omogućuje potvrdu transakcija i izdavanje novih bitcoina, što čini Bitcoin sigurnim i povjerljivim sustavom za digitalne transakcije.

Kako se koristi Bitcoin?

Izrada Bitcoin novčanika

Da biste koristili Bitcoin, prvo morate stvoriti Bitcoin novčanik. Bitcoin novčanik je softverski program koji vam omogućuje primanje, čuvanje i slanje Bitcoina. Možete odabrati između raznih vrsta novčanika, uključujući web novčanike, mobilne novčanike, stolne novčanike i hardverske novčanike.

Primanje Bitcoina

Da biste primili Bitcoin, trebate podijeliti svoju Bitcoin adresu s osobom koja vam želi poslati Bitcoin. Bitcoin adresa je niz slova i brojeva koji djeluje kao jedinstveni identifikator vašeg novčanika. Možete objaviti svoju Bitcoin adresu na svojoj web stranici ili je podijeliti izravno s osobama s kojima želite trgovati.

Slanje Bitcoina

Za slanje Bitcoina, morate unijeti Bitcoin adresu primatelja i iznos Bitcoina koji želite poslati. Nakon što potvrdite transakciju, Bitcoin će biti poslan s vašeg novčanika na novčanik primatelja. Transakcije se obično provode vrlo brzo, ali može proći neko vrijeme dok se ne potvrdi.

Praćenje transakcija

Bitcoin blok lanac je javno dostupna knjiga koja bilježi sve transakcije Bitcoina. Možete koristiti web stranice ili aplikacije za praćenje transakcija kako biste provjerili status vaših transakcija i vidjeli koliko potvrda je primljeno.

Sigurnost

Bitcoin transakcije su sigurne jer koriste kriptografiju. Međutim, važno je da zaštitite svoj Bitcoin novčanik kako biste spriječili neovlašten pristup. Preporučuje se korištenje jakih lozinki, višefaktorske autentifikacije i sigurnosnih kopija novčanika.

Trgovanje i korištenje Bitcoina

Bitcoin možete koristiti za kupovinu robe i usluga od trgovaca koji prihvaćaju Bitcoin kao oblik plaćanja. Također možete trgovati Bitcoine na raznim burzama za kriptovalute.

Porezi i regulacije

Prije nego što počnete koristiti Bitcoin, važno je provjeriti lokalne poreze i regulacije koje se odnose na kriptovalute. U nekim zemljama postoji obveza prijavljivanja kriptovaluta i plaćanja poreza na dobit.

Dodatni izvori informacija

 • Bitcoin.org – Službena web stranica Bitcoin projekta
 • Bitcoin Wiki – Enciklopedija o Bitcoinu i kriptovalutama
 • Bitcointalk – Forum za raspravu o Bitcoinu i kriptovalutama

Primanje i slanje bitcoina, izrada novčanika i sigurnost transakcija

Primanje i slanje bitcoina, izrada novčanika i sigurnost transakcija

Prije nego što počnete primati i slati bitcoine, morate imati svoj Bitcoin novčanik. Novčanik je program ili usluga koja vam omogućuje pohranjivanje, upravljanje i slanje bitcoina.

Izrada novčanika

Postoje različite vrste Bitcoin novčanika:

 • Online novčanici: To su novčanici smješteni na web stranicama ili u mobilnim aplikacijama. Oni su jednostavni za korištenje, ali imaju veći rizik od hakiranja jer su povezani s Internetom.
 • To su posebni uređaji dizajnirani za pohranu bitcoina. Oni nude veću sigurnost jer su izolirani od Interneta i hackerima je teže pristupiti njima.
 • Software novčanici: To su programi instalirani na vašem računalu ili mobilnom uređaju. Oni su sigurniji od online novčanika, ali ipak postoji rizik od hakiranja.
 • Papirnati novčanici: To su izdvojeni papiri s QR kodovima koji predstavljaju vašu adresu i ključeve. Oni su vrlo sigurni jer nisu povezani s Internetom, ali morate biti oprezni da ih ne izgubite ili oštetite.

Primanje bitcoina

Da biste primili bitcoin, trebate podijeliti svoju Bitcoin adresu s osobom koja vam šalje novac. Adresa je niz alfanumeričkih znakova koji počinje sa “1” ili “3”. Adresu možete dobiti iz svog novčanika klikom na gumb “Primi” ili “Primaj”. Pošiljatelju možete poslati adresu putem e-pošte, SMS-a ili drugih komunikacijskih kanala.

Bitcoini će biti poslani na vašu adresu i bit će vidljivi u vašem novčaniku. Možete provjeriti stanje svog novčanika klikom na odgovarajuću opciju u svom novčaniku.

Slanje bitcoina

Za slanje bitcoina trebate adresu primatelja. Možete dobiti adresu primatelja ići na opciju “Pošalji” ili “Šalji” u svom novčaniku i upisati adresu primatelja. Nakon što unesete iznos, možete poslati. Transakcija će biti zabilježena u Bitcoin mreži, a novac će stići na adresu primatelja u roku od nekoliko minuta do sati, ovisno o brzini mreže i naknadama za transakciju.

Sigurnost transakcija

Transakcije bitcoina su sigurne jer se temelje na kriptografskim algoritama. Međutim, morate biti oprezni prilikom slanja i primanja bitcoina. Evo nekoliko savjeta za sigurnost:

 • Čuvajte tajne ključeve: Tajni ključevi pridruženi vašem novčaniku su najvažniji kada je u pitanju sigurnost bitcoina. Čuvajte ih na sigurnom mjestu, izbjegavajte dijeljenje s drugima i koristite snažne lozinke za pristup.
 • Provjerite adrese: Prije nego što pošaljete bitcoin, provjerite adresu primatelja nekoliko puta. Adresa treba biti točna i ne smije sadržavati nikakve greške.
 • Koristite pouzdane novčanike: Odaberite pouzdane i provjerene novčanike koje štite vaša sredstva i pružaju dodatne sigurnosne značajke.
 • Redovito ažurirajte novčanik: Držite svoj novčanik ažuriranim s najnovijim verzijama softvera kako biste ispravili poznate sigurnosne propuste.
 • Izbjegavajte neovlaštene web stranice: Budite oprezni prilikom preuzimanja novčanika s Interneta i uvijek provjerite autentičnost web stranice prije nego što unesete svoje informacije.
You might be interested:  Onlyfans Što Je To

Slijedeći ove savjete i slijedeći najbolje sigurnosne prakse, možete sigurno primati i slati bitcoine.

Prednosti i nedostaci bitcoina

Prednosti bitcoina

 • Decentralizacija: Bitcoin je decentralizirana valuta koja ne podliježe kontroli vlada ili središnjih banaka. To znači da nema centralne točke kontrole koja može ograničavati, blokirati ili manipulirati transakcijama.
 • Anonimnost: Bitcoin transakcije su relativno anonimne jer koriste pseudonimne adrese umjesto identifikacija ljudi. Ovo može pružiti veću sigurnost privatnosti korisnicima.
 • Niski troškovi transakcija: Bitcoin transakcije imaju tendenciju da imaju niže troškove od tradicionalnih bankovnih transakcija ili plaćanja putem kreditnih kartica. To može biti posebno korisno za globalne transakcije.
 • Brze transakcije: Bitcoin transakcije se obično obrađuju brže nego tradicionalne bankovne transakcije, što može biti korisno kod brzih međunarodnih plaćanja.
 • Transparentnost: Sve Bitcoin transakcije su javno dostupne u blockchainu, što omogućuje transparentnost i praćenje svih transakcija.

Nedostaci bitcoina

 • Nestabilnost vrijednosti: Jedan od najvećih nedostataka bitcoina je njegova velika volatilnost. Vrijednost bitcoina može znatno varirati u kratkom vremenskom razdoblju, što može predstavljati rizik za investitore.
 • Mogućnost zloupotrebe: Kao i sve online valute, bitcoin se može koristiti u nezakonite svrhe kao što su pranje novca, financiranje terorizma ili kupovina ilegalnih roba i usluga.
 • Ovisnost o tehnologiji: Bitcoin funkcionira na mreži peer-to-peer, što znači da ovisi o tehnologiji i internet vezama. Tehnički problemi ili prekidi interneta mogu utjecati na funkcionalnost bitcoina.
 • Niski prihvatljivost: Unatoč sve većem prihvaćanju bitcoina, još uvijek postoji ograničen broj prodavača i trgovaca koji prihvaćaju bitcoin kao oblik plaćanja. To može ograničiti praktičnu primjenu bitcoina.
 • Nedostatak regulacije: Bitcoin je relativno nova tehnologija koja još uvijek nije potpuno regulirana u mnogim jurisdikcijama. Nedostatak regulacije može stvoriti nesigurnost i poteškoće u korištenju bitcoina.

Transparentnost, anonimnost, promjenjiva vrijednost i regulacija

Bitcoin je poznat po svojoj transparentnosti jer je svaka transakcija zabilježena na javnom glavnom računu koji se naziva blockchain. Ova transparentnost omogućava svima da prate i provjere sve transakcije, što smanjuje mogućnost prijevara i manipulacija.

Međutim, istovremeno postoje i neke razine anonimnosti u Bitcoin transakcijama. Korisnici Bitcoin mreže koriste pseudonime, odnosno “adrese” umjesto svojih pravih imena, tako da njihov identitet nije odmah dostupan svima. Ipak, transakcije na blockchainu su javne, tako da je moguće pratiti tokove novca, iako nije uvijek lako povezati te transakcije s konkretnim osobama.

Bitcoini imaju promjenjivu vrijednost, što znači da se njihova vrijednost stalno mijenja u odnosu na druge valute ili imovinu. To može biti posljedica fluktuacija na tržištu, ekonomskih događaja ili promjena u percepciji i prihvaćenosti Bitcoina kao sredstva plaćanja.

Regulacija Bitcoin mreže i kriptovaluta općenito varira od zemlje do zemlje. Neke države su usvojile zakonodavstvo o kriptovalutama i prate Bitcoin transakcije kako bi spriječile pranje novca i financiranje terorizma. Druge države su skeptične prema Bitcoinu i ne priznaju ga kao legitimno sredstvo plaćanja. Regulacija se također razlikuje na razini financijskih institucija koje podržavaju ili ne podržavaju kriptovalute.

Sve ove karakteristike čine Bitcoin jedinstvenom valutom koja nudi transparentnost, djelomičnu anonimnost, promjenjivu vrijednost i suočava se s različitim vrstama regulacija u različitim dijelovima svijeta.

FAQ:

Što je Bitcoin?

Bitcoin je digitalna valuta koja funkcionira na temelju tehnologije blockchain. To je decentralizirani sustav koji omogućuje slanje i primanje novca bez posrednika poput banaka ili vladinih institucija.

Kako funkcionira Bitcoin?

Bitcoin trguje u virtualnom prostoru koristeći računalne mreže. Svi Bitcoin transakcije su zabilježene u blockchainu, javnom knjigu koju mogu vidjeti svi korisnici, ali transakcije su anonimne zbog korisničkih identifikacijskih brojeva.

Kako se može dobiti Bitcoin?

Bitcoin se može dobiti na nekoliko načina. Jedan način je kupnja na online mjenjačnicama, gdje korisnik može razmijeniti tradicionalnu valutu za Bitcoin. Također se može zaraditi kroz rudarenje, proces kojim se novi Bitcoin stvaraju kroz računalne algoritme.

Može li se Bitcoin koristiti za kupovinu?

Da, Bitcoin se može koristiti za kupovinu u trgovinama koje prihvaćaju tu vrstu plaćanja. Postoji sve više trgovina i internetskih platformi koje prihvaćaju Bitcoin kao sredstvo plaćanja.

Jesu li Bitcoin transakcije sigurne?

Bitcoin transakcije su općenito sigurne, jer koriste kriptografske metode za zaštitu podataka. Međutim, kao i sa svim financijskim transakcijama, postoji određeni rizik od prijevare, krađe ili gubitka novca zbog loše sigurnosti korisničkih računa.