Što Je Hiperplazija Prostate - Sve Što Trebate Znati

Što Je Hiperplazija Prostate

Što Je Hiperplazija Prostate

Hiperplazija prostate je stanje u kojem se prostata, žlijezda koja se nalazi ispod mjehura kod muškaraca, povećava u veličini. Ovo stanje obično utječe na muškarce u starijoj dobi i može uzrokovati razne simptome koji mogu utjecati na kvalitetu života.

Hiperplazija prostate je često povezana s dobi, tj. što osoba starija to je veća vjerojatnost da će razviti ovu bolest. Uzrok hiperplazije prostate još uvijek nije u potpunosti jasan, ali se vjeruje da hormonske promjene i genetski faktori igraju važnu ulogu.

Simptomi hiperplazije prostate mogu uključivati česte i hitne potrebe za mokrenjem, slab protok mokreće, osjećaj neispunjenog mokrenja i noćno mokrenje. Ovi simptomi mogu biti neugodni i mogu utjecati na svakodnevne aktivnosti.

Ako primijetite bilo kakve simptome koji ukazuju na hiperplaziju prostate, važno je da se obratite svom liječniku kako biste dobili pravilan dijagnostički pregled i odgovarajuće liječenje. Rano otkrivanje i liječenje hiperplazije prostate može pomoći u sprečavanju komplikacija i poboljšanju kvalitete života.

Što Je Hiperplazija Prostate

Hiperplazija prostate, također poznata i kao benigna hiperplazija prostate (BHP), je stanje kod kojeg dolazi do povećanja veličine prostate. Prostata je žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura kod muškaraca i igra važnu ulogu u proizvodnji sjemene tekućine.

Benigna hiperplazija prostate se javlja kada stanice prostate počinju rasti nekontrolirano. Ovo je često stanje kod starijih muškaraca i može dovesti do raznih simptoma koji utječu na mokrenje.

Simptomi hiperplazije prostate

Simptomi hiperplazije prostate mogu uključivati:

 • Učestalo mokrenje
 • Slaba ili prekinuta mokraćna struja
 • Poteškoće pri početku i zaustavljanju mokrenja
 • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
 • Urinarna inkontinencija

Ovi simptomi mogu se pogoršati tijekom vremena i mogu biti izazvani povećanjem prostate, što može pritisnuti uretru i ometati normalno mokrenje.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza hiperplazije prostate obično uključuje fizički pregled, analizu simptoma i laboratorijske testove, uključujući test krvi i analizu urina. U nekim slučajevima, može biti potrebno dodatno ispitivanje, kao što su ultrazvuk ili biopsija prostate, kako bi se isključile druge ozbiljnije bolesti prostate.

Postoji nekoliko različitih mogućnosti liječenja hiperplazije prostate, ovisno o težini simptoma i općem stanju pacijenta. To može uključivati promjene u načinu života, kao što su izbjegavanje alkohola i kofeina, vježbanje i pražnjenje mjehura prije spavanja. Lijekovi mogu također biti propisani kako bi se smanjili simptomi i smanjilo povećanje prostate. U nekim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija kako bi se uklonila povećana prostata.

Ako imate simptome hiperplazije prostate, važno je da se obratite svom liječniku kako biste dobili ispravnu dijagnozu i odabrali najbolju metodu liječenja za vas.

Sve Što Trebate Znati

Što je hiperplazija prostate?

Hiperplazija prostate, također poznata kao benigna hiperplazija prostate (BHP), je stanje u kojem se prostata povećava u veličini. To je benigno stanje koje se javlja kod većine muškaraca tijekom starenja.

Hiperplazija prostate može uzrokovati simptome kao što su problemi s mokrenjem, slabi protok urina i učestalo mokrenje. Iako hiperplazija prostate nije uvijek ozbiljna, simptomi mogu biti neugodni i utjecati na kvalitetu života.

Koji su uzroci hiperplazije prostate?

Uzroci hiperplazije prostate nisu potpuno razumljivi. Međutim, hormonalne promjene koje se događaju tijekom procesa starenja su vjerojatno povezane s razvojem ovog stanja. Neki čimbenici rizika koji mogu povećati vjerojatnost razvoja hiperplazije prostate uključuju obiteljsku povijest, pretilost i pušenje.

Kako se dijagnosticira hiperplazija prostate?

Dijagnoza hiperplazije prostate obično uključuje fizički pregled prostate, kao i testiranje razine PSA (prostatski specifični antigen) u krvi. Dodatne dijagnostičke metode, poput ultrazvuka i biopsije prostate, mogu se koristiti kako bi se isključili drugi uzroci simptoma ili potvrdila dijagnoza.

Koji su tretmani za hiperplaziju prostate?

Tretmani za hiperplaziju prostate uključuju promjene u načinu života, lijekove i kirurške opcije. Neki od tretmana koji se mogu koristiti uključuju lijekove za smanjenje veličine prostate i ublažavanje simptoma, kao i kirurške zahvate poput transuretralne resekcije prostate (TURP).

Konačni izbor tretmana ovisi o ozbiljnosti simptoma, dobi pacijenta i njihovim preferencijama. Važno je razgovarati s liječnikom o mogućim tretmanima i iskoristiti njihove savjete kako bi odabrali najbolju opciju za vas.

You might be interested:  Kako Ću Joj Reć Da Varin

Koje su moguće komplikacije hiperplazije prostate?

Hiperplazija prostate može dovesti do nekoliko komplikacija ako se ne liječi ili se ne upravlja na odgovarajući način. Mogući komplikacije uključuju urinarnu retenciju (poteškoće s mokrenjem), infekcije mokraćnog sustava, kamence u bubrezima i oštećenje bubrega. Stoga je važno redovito pratiti simptome i konzultirati se s liječnikom ako primijetite promjene.

Mogu li se simptomi hiperplazije prostate spriječiti ili kontrolirati?

Iako simptomi hiperplazije prostate možda nisu potpuno izbjegljivi, postoje neke mjere koje možete poduzeti za kontrolu simptoma i smanjenje rizika od komplikacija. Promjene u načinu života kao što su redovita tjelovježba, zdrava prehrana i izbjegavanje određenih namirnica mogu pomoći u smanjenju simptoma i održavanju zdravlja prostate.

Također je važno redovito posjećivati ​​svog liječnika i pratiti svoje zdravlje prostate kako biste rano otkrili bilo kakve promjene ili probleme. Rana dijagnoza i pravilno upravljanje mogu igrati ključnu ulogu u održavanju zdravlja prostate.

Zaključak

Hiperplazija prostate je uobičajeno stanje koje se javlja kod muškaraca tijekom starenja. Iako obično nije ozbiljno stanje, može uzrokovati neugodne simptome koji mogu utjecati na kvalitetu života. Rana dijagnoza, redovno praćenje i pravilno upravljanje mogu pomoći u sprječavanju komplikacija i održavanju zdravlja prostate.

Simptomi Hiperplazije Prostate

 • Poteškoće s mokrenjem: Najčešći simptom hiperplazije prostate je otežano mokrenje. Pacijenti mogu primijetiti slabu ili isprekidiranu struju mokraće, osjećaj nepraznog mjehura čak i nakon mokrenja te povećanu učestalost mokrenja, posebno noću.
 • Nokturija: Nokturija je stanje u kojem osoba mora noću ustati više puta kako bi otišla na WC. Kod hiperplazije prostate, nokturija je često prisutna zbog povećanog pritiska na mokraćni mjehur koji sprečava normalno zadržavanje mokraće tijekom noći.
 • Urinarna inkontinencija: Inkontinencija se javlja kada osoba nema kontrolu nad mokraćnim mjehurom i nesvjesno izlučuje urin. Kod hiperplazije prostate, može se pojaviti urinarna inkontinencija zbog slabljenja mišića zdjelice, koji kontroliraju pražnjenje mokraćnog mjehura.
 • Bol ili nelagoda: U nekim slučajevima hiperplazija prostate može uzrokovati bol ili nelagodu u donjem dijelu trbuha, preponama ili donjem dijelu leđa. Ovi simptomi mogu biti povezani s povećanjem veličine prostate i pritiskom na okolna tkiva.

Ti simptomi mogu se razlikovati od osobe do osobe. U nekim slučajevima, hiperplazija prostate može biti prisutna, ali ne uzrokuje nikakve simptome. U drugim slučajevima, simptomi mogu biti izraženi i značajno utjecati na kvalitetu života pacijenta. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti savjet od svog liječnika kako bi se utvrdila točna dijagnoza i odredio odgovarajući tretman.

Kako Prepoznati Ovaj Poremecaj

Hiperplazija prostate je stanje u kojem se prostata, žlijezda smještena ispod mokraćnog mjehura kod muškaraca, povećava u veličini. Ovo povećanje može dovesti do različitih simptoma i problema sa mokrenjem.

Jedan od najčešćih simptoma hiperplazije prostate je otežano mokrenje. Muškarci koji imaju ovaj poremecaj često imaju poteškoća u početku mokrenja, slab ili prekidajući mlaz urina, i osjećaju potrebu za čestim mokrenjem, posebno noću.

Također se mogu javiti i drugi simptomi kao što su:

 • Problemi s kontrolom urina
 • Slabljenje mlaza urina
 • Osećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
 • Često mokrenje ili hitnost da se mokri
 • Ispuštanje urina nakon završetka mokrenja
 • Krv u urinu
 • Infekcije mokraćnih puteva

U nekim slučajevima, hiperplazija prostate može dovesti i do ozbiljnijih komplikacija kao što su akutna zadržavanje urina, kamenje u mjehuru ili oštećenje bubrega.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite svom ljekaru koji će vam postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stanjima, pa je važno da se posavjetujete sa stručnjakom kako bi se isključile druge moguće uzroke.

Dijagnoza Hiperplazije Prostate

Dijagnoza hiperplazije prostate obično se postavlja na temelju medicinske anamneze, fizikalnog pregleda i dodatnih dijagnostičkih pretraga. Kod pacijenata s simptomima poput učestalog mokrenja, slabog mlaza ili nagona na mokrenje, liječnik će najprije provesti detaljan razgovor o simptomima i zdravstvenoj povijesti pacijenta.

Prvi korak u dijagnosticiranju hiperplazije prostate je fizikalni pregled prostate, koji se obično provodi palpacijom prstom. Liječnik će pregledati veličinu, oblik i dosljednost prostate kako bi procijenio je li povećana i postoji li mogućnost da uzrokuje simptome.

Da bi se potvrdila dijagnoza hiperplazije prostate i isključile druge moguće bolesti, mogu se provesti i dodatne dijagnostičke pretrage, kao što su:

 • Krvni testovi: Krvni testovi mogu pokazati da li postoji povećanje antigena specifičnog za prostatu (PSA), što može ukazivati na hiperplaziju prostate.
 • Urinokultura: Urinokultura može se provesti kako bi se isključila infekcija mokraćnih puteva kao uzrok simptoma.
 • Ultrazvuk prostate: Ultrazvuk prostate može se izvesti kako bi se procijenila veličina prostate i otkrile druge moguće promjene.
 • Cistoskopija: Cistoskopija je invazivnija dijagnostička pretraga koja uključuje umetanje tanke fleksibilne cijevi kroz uretru kako bi se pregledala unutrašnjost mokraćnog mjehura i prostate.
 • Biopsija prostate: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti biopsiju prostate kako bi isključio prisutnost raka prostate.

Na temelju rezultata ovih dijagnostičkih pretraga, liječnik će moći postaviti definitivnu dijagnozu hiperplazije prostate i odabrati najprikladniji način liječenja za pacijenta.

Metode za utvrdivanje stanja

Za utvrdivanje stanja hiperplazije prostate koriste se razne metode dijagnostike. Najčešće korištene metode su:

You might be interested:  Kako Nacrtati Zeca Od Broja 60

Anamneza

 • Anamneza se obavlja intervjuiranjem pacijenta i prikupljanjem svih relevantnih informacija o simptomima, trajanju simptoma, učestalosti mokrenja i drugim povezanim faktorima.

Fizički pregled

 • Fizički pregled uključuje ispitivanje prostate kako bi se utvrdila veličina, oblik i eventualne abnormalnosti prostate.

Prostata-specifični antigen (PSA) test

 • PSA je protein koji proizvodi prostata. Povećane razine PSA mogu ukazivati na prisustvo hiperplazije prostate. Test se obavlja uzimanjem uzorka krvi.

Ultrazvučni pregled

 • Ultrazvučni pregled koristi zvukove visoke frekvencije za stvaranje slika unutrašnjosti prostate. Ova metoda omogućuje procjenu veličine prostate i identifikaciju eventualnih abnormalnosti.

Urodinamski testovi

 • Urodinamski testovi se koriste za procjenu funkcije mokraćnog sustava i uključuju mjerenje protoka urina, tlaka u mjehuru i druge parametre koji se mogu promijeniti kod hiperplazije prostate.

Biopsija prostate

 • Biopsija prostate se rijetko koristi za dijagnozu hiperplazije prostate, ali se može obaviti ako postoji sumnja na rak prostate.

CT ili MRI pregled

 • CT ili MRI pregled mogu se koristiti za dobivanje detaljnijih slika prostate i okolnih tkiva, što može pomoći u postavljanju dijagnoze hiperplazije prostate.

Važno je konzultirati se s liječnikom radi odabira najprikladnije dijagnostičke metode za utvrdivanje stanja hiperplazije prostate.

Liječenje Hiperplazije Prostate

Postoji nekoliko opcija za liječenje hiperplazije prostate, ovisno o težini simptoma i općem stanju pacijenta. Liječenje može biti konzervativno, medicinsko ili kirurško.

1. Konzervativno liječenje

Konzervativno liječenje obuhvaća promjene u načinu života i prehrambenim navikama. Ove promjene mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života. Neke od konzervativnih mjera uključuju:

 • Izbjegavanje čestog mokrenja i zadržavanja urina
 • Reduciranje konzumiranja alkohola i kofeina
 • Vježbanje redovito kako bi se smanjila težina i poboljšala cirkulacija
 • Izbjegavanje prekomjerne težine
 • Smanjenje unosa slane hrane

2. Medicinsko liječenje

Ako konzervativne mjere ne donose olakšanje, liječnik može preporučiti određene lijekove za liječenje hiperplazije prostate. Lijekovi mogu pomoći smanjiti veličinu prostate i smanjiti simptome. Neke od uobičajenih vrsta lijekova uključuju:

 • Alfa blokatori – opuštaju mišiće prostate i mokraćnog mjehura, olakšavajući protok urina
 • 5-alfa reduktaze inhibitori – smanjuju veličinu prostate smanjujući proizvodnju dihidrotestosterona
 • Fitopreparati – prirodni biljni pripravci koji mogu pomoći smanjiti simptome

3. Kirurško liječenje

Ako konzervativne i medicinske metode ne donose zadovoljavajuće rezultate, liječnik može preporučiti kirurški zahvat za liječenje hiperplazije prostate. U ovom slučaju, neki od uobičajenih postupaka uključuju:

 • Transuretralna resekcija prostate (TURP) – uklanjanje dijela prostate putem endoskopske procedure
 • Laserska terapija – koristi se laserska energija za uklanjanje tkiva prostate
 • Transuretralna igla-ablacija (TUNA) – koristi se radiovalna energija za zagrijavanje i uništavanje dijela prostate

U svakom slučaju, liječenje hiperplazije prostate treba prilagoditi individualnim potrebama i karakteristikama pacijenta. Važno je konzultirati se s kvalificiranim medicinskim stručnjakom kako bi se odabralo najprikladnije liječenje.

Različite Terapije I Mogućnosti

Uzroci i simptomi hiperplazije prostate mogu biti različiti kod svakog čovjeka, pa su i terapije i mogućnosti liječenja prilagođene individualno. Evo nekoliko najčešćih terapija i mogućnosti koje se koriste za liječenje hiperplazije prostate:

Lijekovi

 • Alfa-blokatori: ovi lijekovi opuštaju mišiće prostate i mokraćnog mjehura, što poboljšava protok mokraće. Primjeri alfa-blokatora uključuju tamsulozin, doksazosin i terazosin.
 • 5-alfa-reduktaze: ovi lijekovi smanjuju veličinu prostate i sprečavaju daljnji rast. Primjeri 5-alfa-reduktaza su finasterid i dutasterid.
 • Fitoterapija: biljni lijekovi koji se temelje na ekstraktima biljaka kao što su sabalna palma ili kopriva mogu pružiti simptomatsko olakšanje kod hiperplazije prostate.

Hirurške procedure

Ako se simptomi ne popravljaju uzimanjem lijekova ili ako su simptomi hiperplazije prostate vrlo teški, mogu se preporučiti određene hirurške procedure. Evo nekih uobičajenih hirurških postupaka koje se koriste za liječenje hiperplazije prostate:

TIP HIRURŠKE PROCEDURE OPIS
Hirurška resekcija prostate (TURP) Ovo je najčešća metoda uklanjanja viška tkiva prostate. Kroz uretru se umetne instrument koji uklanja nepotrebno tkivo.
Transuretralna igla ablacija (TUNA) Ovaj postupak koristi visokofrekventne radiovalove za zagrijavanje i uništavanje viška tkiva prostate.
Laserska enukleacija prostate Ovaj postupak koristi laser za uklanjanje viška tkiva prostate. Laserska energija se koristi za isparavanje i uklanjanje viška tkiva.
Transuretralna rezekcija prostate (TURP) Ova procedura se slična TURP-u, ali umjesto da se tkivo reže, koristiti se uređaj za lasersko isparavanje tkiva prostate.

Terapija zračenjem

Za neke osobe s hiperplazijom prostate, terapija zračenjem može biti opcija. Terapija zračenjem koristi snopove visokoenergetskog zračenja kako bi ubila stanice raka i smanjila veličinu prostate.

U svakom slučaju, odluka o odabiru terapije i mogućnosti liječenja hiperplazije prostate treba biti temeljena na individualnim faktorima, uključujući ozbiljnost simptoma, dob i opće zdravlje pacijenta. Važno je razgovarati s liječnikom kako biste dobili najbolje moguće liječenje u vašem slučaju.

Alternativne metode liječenja

Uz tradicionalne medicinske terapije, postoje i brojne alternativne metode liječenja hiperplazije prostate koje mogu pružiti poboljšanje simptoma bolesti i poboljšati kvalitetu života pacijenta. Iako ove metode često nemaju znanstvenu potporu ili čvrste dokaze o njihovoj učinkovitosti, mnogi ljudi izvješćuju o pozitivnim rezultatima korištenja ovih terapija.

Biljni lijekovi

Mnoge biljke su se koristile tradicionalno za liječenje simptoma hiperplazije prostate. Saw palmetto, kora afričke šljive i sjemenke bundeve su neki od biljnih preparata koji se često koriste za poboljšanje simptoma. Međutim, važno je napomenuti da nisu svi biljni lijekovi isti, te da treba paziti na prave doze i kvalitetu proizvoda koji se koristi.

You might be interested:  Kako Skinuti Gelirane Nokte

Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska metoda liječenja koja se temelji na umetanju tankih igala na određene točke tijela kako bi se poboljšao protok energije i povećala opća dobrobit. Mnogi pacijenti s hiperplazijom prostate izvješćuju o smanjenju simptoma nakon nekoliko tretmana akupunkturom.

Fitoterapija

Fitoterapija se odnosi na liječenje upotrebom ljekovitih biljaka i njihovih djelotvornih spojeva. Mnoge biljke imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju simptoma hiperplazije prostate. Primjerice, kopriva, gospina trava i zlatna šipka su biljke koje se često koriste u fitoterapiji za liječenje ove bolesti.

Aromaterapija

Aromaterapija se temelji na upotrebi eteričnih ulja koja se inhaliraju ili primjenjuju na kožu kako bi se poboljšalo zdravlje i dobrobit. Za liječenje simptoma hiperplazije prostate mogu se koristiti eterična ulja poput kadulje, cedarwooda i lavande, koja imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju simptoma.

Ayurvedska medicina

Ayurvedska medicina je drevni sustav liječenja koji potječe iz Indije i koristi kombinaciju biljaka, prehrane, vježbi i drugih tehnika za postizanje ravnoteže i zdravlja. Ayurvedski stručnjaci mogu preporučiti određene biljne pripravke i promjene u prehrani kako bi se olakšali simptomi hiperplazije prostate.

Prehrambene promjene

Promjene u prehrani mogu biti korisne u smanjenju simptoma hiperplazije prostate. Hrana bogata likopenom, poput rajčice, lubenice i grejpa, može pomoći u smanjenju upale u prostati. Također je važno izbjegavati konzumaciju prerađenih namirnica, alkohola i kofeina, koje mogu iritirati prostata.

Metoda Opis
Biljni lijekovi Korištenje biljnih preparata poput saw palmetta, kore afričke šljive i sjemenki bundeve za poboljšanje simptoma hiperplazije prostate.
Akupunktura Korištenje tankih igala koje se umeću na određene točke tijela kako bi se poboljšao protok energije i smanjili simptomi.
Fitoterapija Korištenje ljekovitih biljaka i njihovih spojeva za smanjenje simptoma hiperplazije prostate.
Aromaterapija Korištenje eteričnih ulja za inhalaciju ili primjenu na kožu kako bi se poboljšalo zdravlje i dobrobit.
Ayurvedska medicina Korištenje ayurvedskih tehnika i biljnih pripravaka za postizanje ravnoteže i olakšavanje simptoma hiperplazije prostate.
Prehrambene promjene Promjene u prehrani poput konzumiranja hrane bogate likopenom i izbjegavanja prerađenih namirnica, alkohola i kofeina.

Prirodni Tretmani I Suplementi

Ishrana

Pravilna ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja prostate. Ishrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i ribom može pomoći u smanjenju rizika od hiperplazije prostate. Također je važno izbjegavati masnu hranu, previše soli i prerađene namirnice koje mogu negativno utjecati na zdravlje prostate.

Biljni suplementi

Biljni suplementi

Postoji nekoliko biljnih suplemenata koji se koriste u prirodnom tretmanu hiperplazije prostate. Saw palmetto je jedan od najčešće korištenih suplemenata koji može pomoći u smanjenju simptoma kao što su često mokrenje i slab mlaz urina. Ostali biljni dodaci koji se koriste u tretmanu hiperplazije prostate uključuju pygeum, zeleni čaj i koprivu.

Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska metoda koja se može koristiti kao prirodni tretman za hiperplaziju prostate. Uključuje umetanje tankih igala u određene točke tijela kako bi se stimuliralo energetsko zdravlje. Akupunktura može pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju općeg zdravlja prostate.

Vježbe

Redovito vježbanje može imati pozitivan učinak na zdravlje prostate. Vježbe poput hodanja, trčanja, plivanja i vožnje biciklom mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od razvoja hiperplazije prostate. Vježbe zdjelice, poput Kegelovih vježbi, također mogu biti korisne u jačanju mišića prostate i smanjenju simptoma.

Masaža prostate

Masaža prostate je tehnika koja se koristi za poboljšanje zdravlja prostate. Može se izvesti profesionalno ili kod kuće uz pomoć posebnih instrumenata. Masaža prostate može poboljšati protok krvi, smanjiti upalu i smanjiti simptome povezane s hiperplazijom prostate.

Upotreba konopljikovog sjemena

Konopljikovo sjeme je biljka koja se tradicionalno koristi u ljekovite svrhe, uključujući tretman hiperplazije prostate. Konopljikovo sjeme sadrži fitosterole i druge tvari koje mogu pomoći u smanjenju simptoma. Može se konzumirati kao dodatak prehrani ili koristiti u obliku ulja.

FAQ:

Što je hiperplazija prostate?

Hiperplazija prostate, također poznata kao benigna hiperplazija prostate (BHP), je uvećanje prostate koja se javlja kod muškaraca starije dobi. To je benigna (ne-kancerogena) promjena koja se odnosi na povećanje broja stanica u tkivu prostate.

Koji su simptomi hiperplazije prostate?

Simptomi hiperplazije prostate mogu uključivati često mokrenje, poteškoće pri pokretanju mokrenja, slab mlaz urina, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, povećanu potrebu za noćnim mokrenjem i učestalo mokrenje tijekom dana. U nekim slučajevima, hiperplazija prostate može dovesti do ozbiljnijih komplikacija kao što su urinarna zadržanost ili infekcije mokraćnog sustava.

Kako se dijagnosticira hiperplazija prostate?

Dijagnoza hiperplazije prostate obično se postavlja na temelju simptoma i fizičkog pregleda prostate. Vaš liječnik može naručiti dodatne pretrage kao što su testovi urina, PSA (prostatski specifični antigen) test ili ultrazvučni pregled prostate kako bi potvrdio dijagnozu i isključio druge moguće uzroke simptoma.

Kako se liječi hiperplazija prostate?

Liječenje hiperplazije prostate ovisi o simptomima i njihovoj ozbiljnosti. Blaže simptome moguće je kontrolirati promjenama životnog stila kao što su izbjegavanje alkohola i kofeina, redovito vježbanje i praznjenje mjehura prije spavanja. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti lijekove koji smanjuju veličinu prostate ili olakšavaju mokrenje. Za ozbiljnije simptome, kirurške opcije kao što su transuretralna resekcija prostate (TURP) ili laserska terapija mogu biti potrebne.