Što Je Kreditna Kartica - Sve što trebate znati o kreditnim karticama

Što Je Kreditna Kartica

Što Je Kreditna Kartica

Kreditne kartice su popularan način plaćanja koji omogućuje korisnicima da kupuju proizvode i usluge na kredit. Ove kartice su postale neizostavan dio svakodnevnog života, omogućavajući ljudima da plaćaju na brz i praktičan način.

Kreditne kartice rade na principu iznajmljivanja novca od financijske institucije koja izdaje karticu. Korisnici mogu kupovati ili podizati novac unutar postavljene granice, a nakon mjesec dana dužni su vratiti taj iznos. Ukoliko se iznos ne vrati u cijelosti, obračunava se kamata.

Kreditne kartice dolaze s raznim pogodnostima i nagradnim programima kako bi privukle korisnike. Neki od tih programa uključuju vraćanje određenog postotka potrošenog iznosa, besplatno putno osiguranje ili pristup ekskluzivnim bonusima i popustima.

Međutim, važno je biti odgovoran korisnik kreditne kartice. Prekomjerna uporaba ili nepravovremeno plaćanje računa može dovesti do nagomilanja duga i negativnog utjecaja na kreditni rejting. Stoga je važno pažljivo pratiti svoje troškove i redovito plaćati račune kako bi se izbjegli financijski problemi.

Kreditne kartice mogu biti izvrstan alat za upravljanje financijama i ostvarivanje dodatnih pogodnosti, ali samo kada se koriste s mjerom i odgovornošću.

Contents

Što je kreditna kartica

Kreditna kartica je vrsta platne kartice koja omogućuje korisnicima pristup kreditnom limitu koji su dobili od banke ili financijske institucije. Ova vrsta kartice omogućuje vlasniku dodatnu fleksibilnost pri plaćanju robe i usluga, jer omogućuje odgodu plaćanja i mogućnost obročnog plaćanja.

Kreditna kartica ima brojne prednosti, kao što su:

 • Mogućnost kupovine i plaćanja robe i usluga na mjestima koja prihvaćaju kreditne kartice
 • Sigurnost – korisnici kreditnih kartica su zaštićeni od gubitka gotovine i krađe, jer kreditna kartica može biti blokirana u slučaju gubitka ili krađe
 • Mogućnost odgode plaćanja – korisnici kreditne kartice mogu odabrati hoće li platiti cijeli iznos odjednom ili će koristiti opciju obročnog plaćanja
 • Mogućnost povrata novca – u slučaju reklamacije ili povrata robe, banka će vratiti iznos na kreditnu karticu
 • Mogućnost prikupljanja bodova i ostvarivanja različitih popusta i pogodnosti kod partnera banke

Kako bi koristili kreditnu karticu, korisnik je dužan vratiti iznos koji je povukao s kartice te platiti kamatu na kredit. Ako korisnik ne vrati cijeli iznos do određenog roka, banka će naplatiti kamatu na preostali iznos.

U Hrvatskoj postoji nekoliko banaka koje nude kreditne kartice, a svaka ima svoje uvjete i pogodnosti koje nudi svojim korisnicima. Pri odabiru kreditne kartice važno je provjeriti kamatne stope, naknade za korištenje, mogućnosti odgode plaćanja i druge uvjete koje banke nude.

Kreditna kartica – osnovne informacije

Kreditna kartica je kartica koju izdaje banka ili druga financijska institucija i omogućuje korisnicima da plaćaju za proizvode i usluge na kredit. Korisniku se odobrava kreditni limit koji može koristiti za kupovinu, a kreditnu karticu može koristiti i za podizanje gotovine s bankomata.

Kako funkcionira kreditna kartica?

Kada korisnik koristi kreditnu karticu za kupovinu, iznos transakcije se naplaćuje na račun korisnika. Korisnik ima određeno razdoblje, obično od 30 do 45 dana, da plati iznos potrošenog kredita. Ako korisnik plati cijeli iznos u tom razdoblju, neće biti naplaćene kamate.

Ako korisnik ne plati cijeli iznos, banka će mu naplatiti kamatu na preostali dug. Kamata se obično izračunava kao postotak od preostalog duga i dodaje se na sljedeći račun. Ako korisnik ne plaća račun na vrijeme, moguće je da će banka naplatiti i dodatne naknade ili kazne.

Vrste kreditnih kartica

Postoji nekoliko vrsta kreditnih kartica, uključujući:

 • Standardne kreditne kartice: Ove kartice imaju određeni kreditni limit i obično se koriste za svakodnevne kupovine i plaćanja.
 • Revolving kreditne kartice: Ove kartice omogućuju korisnicima da plaćaju samo minimalni iznos računa svaki mjesec, a ostatak duga se prenosi na sljedeći mjesec s dodatnim kamatnim stopama.
 • Kartice s nagradama: Ove kartice nagrađuju korisnike bodovima ili nagradama za svaku potrošnju. Nagrade mogu uključivati ​​putovanja, popuste ili povrat novca.
You might be interested:  Koji Pametni Sat Kupiti

Kako dobiti kreditnu karticu?

Da biste dobili kreditnu karticu, obično je potrebno da imate redovni izvor prihoda i dobru kreditnu povijest. Banka će provjeriti vaše financijske informacije i odlučiti hoće li vam odobriti kreditnu karticu i koju vrstu kartice možete dobiti.

Važno je pažljivo upravljati kreditnom karticom i redovito plaćati račune na vrijeme kako biste održali dobru kreditnu povijest i izbjegli visoke kamate i naknade.

Razlika između kreditnih kartica i debitnih kartica

Kreditne kartice i debitne kartice su dvije vrste platnih kartica koje se koriste za obavljanje transakcija bez gotovine. Međutim, postoji nekoliko bitnih razlika između ove dvije vrste kartica.

Kreditne kartice

 • Kreditne kartice omogućuju vam posuđivanje novca od izdavatelja kartice, ​​tj. Bankovne institucije, kako biste obavili kupovinu ili plaćanje.
 • Kada koristite kreditnu karticu, plaćate dobavljaču svojih proizvoda ili usluga novac koji je posuđen od banke.
 • Kreditnu karticu možete koristiti sve dok imate dostupan kreditni limit na kartici. Limit se određuje prema vašoj financijskoj sposobnosti i kreditnom rejtingu.
 • Mjesečni račun kreditne kartice morate plaćati svaki mjesec. Ako ne platite cijeli iznos, morat ćete platiti kamate na preostali dug.
 • Kreditne kartice često imaju dodatne pogodnosti kao što su nagrade, kasko osiguranje, putno osiguranje itd.

Debitne kartice

 • Debitne kartice omogućuju vam plaćanje iznosa s vašeg bankovnog računa. To znači da se transakcija odmah povlači s vašeg računa.
 • Debitna kartica koristi vaš vlastiti novac. Ne morate posuđivati novac od banke.
 • Limit na debitnoj kartici je određen iznosom koji imate na svom bankovnom računu. Ne možete potrošiti više od tog iznosa.
 • Nema mjesečnog računa koji treba platiti ili kamata koje treba plaćati na preostali dug.
 • Debitne kartice obično nemaju iste dodatne pogodnosti kao kreditne kartice.

Koju karticu odabrati?

Odabir između kreditne i debitne kartice ovisi o vašim financijskim ciljevima, potrebama i navikama potrošnje.

Ako želite fleksibilnost i mogućnost odgađanja plaćanja, kreditna kartica može biti korisna. Međutim, budite svjesni da ćete morati plaćati kamate na preostali dug ako ne platite cijeli iznos svaki mjesec.

Ako preferirate sigurnost i kontrolu nad svojim troškovima, debitna kartica je bolji izbor. Ona vam omogućuje da plaćate samo onoliko koliko imate na računu i izbjegavate dugove i kamate.

Na kraju, važno je odabrati karticu koja najbolje odgovara vašim financijskim potrebama i ciljevima. Obavezno proučite sve uvjete i pogodnosti prije nego što odlučite koju karticu želite koristiti.

Prednosti kreditnih kartica

 • Jednostavno korištenje: Kreditne kartice su vrlo jednostavne za korištenje. Jednostavno ih možete izvaditi iz novčanika i platiti svoje kupovine bez upotrebe gotovine. Također, mnoge trgovine i internetske platforme prihvaćaju kreditne kartice kao način plaćanja.

 • Fleksibilnost plaćanja: Kreditne kartice vam omogućuju fleksibilnost u načinu plaćanja. Možete odabrati hoćete li platiti cijeli iznos odjednom ili ga podijeliti na mjesečne rate.

 • Kupovina na kredit: Kreditne kartice vam omogućuju da kupujete na kredit. To znači da možete odmah kupiti neki proizvod ili uslugu, a kasnije ga plaćati u ratama.

 • Nagrade i pogodnosti: Mnoge kreditne kartice nude dodatne pogodnosti i nagrade za njihovo korištenje. To može uključivati ​​popuste na određene proizvode ili usluge, nagradne bodove koje možete iskoristiti za kupovinu ili putovanja, osiguranje za putovanja i kupovine, mogućnost skupljanja avionskih milja itd.

 • Sigurnost: Kreditne kartice su relativno sigurniji način plaćanja u usporedbi s nošenjem gotovine. Ako izgubite karticu, možete je blokirati i spriječiti neovlašteno korištenje. Također, mnoge kreditne kartice imaju integrirane sustave zaštite od prijevara koji prate vaše transakcije i obavještavaju vas o sumnjivim aktivnostima.

Uz sve ove prednosti, kreditne kartice mogu biti vrlo korisne, ali isto tako mogu biti i opasne ako se koriste nepromišljeno. Važno je biti odgovoran korisnik kreditne kartice i redovito praćenje svojih troškova kako ne bi preopteretili svoj kreditni limit ili upali u dugove koje ne možete otplatiti.

Vrste kreditnih kartica

 • Klasik kreditne kartice: Ovo su najosnovnije kreditne kartice koje pružaju osnovne funkcionalnosti, kao što su plaćanje robe i usluga na kredit, kao i podizanje gotovine na bankomatima.
 • Zlatne kreditne kartice: Zlatne kreditne kartice namijenjene su korisnicima koji ispunjavaju određene kriterije i imaju veći godišnji prihod. Ove kartice obično dolaze s dodatnim pogodnostima kao što su viši limiti kreditne kartice, povlastice putovanja, osiguranje i vjernosti.
 • Poslovne kreditne kartice: Poslovne kreditne kartice namijenjene su poduzećima i omogućuju zaposlenicima da obavljaju financijske transakcije u ime tvrtke. Ove kartice mogu pružiti posebne prijave, izvještavanje o troškovima i nagrade za vjernost koje su prilagođene potrebama poslovanja.
 • Afinitetne kreditne kartice: Afinitetne kreditne kartice izdaje specifična trgovinska ili hotelska tvrtka i izrađene su da nagrade korisnike s posebnim pogodnostima, popustima i nagradama za vjernost. Na primjer, afinitetna kreditna kartica hotela može ponuditi posebne pogodnosti poput besplatnog noćenja i popusta u restoranu hotela.
 • Osigurane kreditne kartice: Osigurane kreditne kartice zahtijevaju polog novca na račun korisnika koji se koristi kao jamstvo. Ove kartice su dostupne korisnicima s lošom kreditnom poviješću ili bez kreditne povijesti i mogu pomoći u izgradnji povjerenja kod financijskih institucija.

Postoji i mnogo drugih vrsta kreditnih kartica koje nude različite pogodnosti i prednosti. Prije donošenja odluke o odabiru kreditne kartice, bitno je provesti detaljno istraživanje kako biste pronašli karticu koja najbolje odgovara vašim potrebama i financijskim ciljevima.

You might be interested:  Kako Provjeriti Stanje Enca

Kako koristiti kreditnu karticu

Kreditna kartica je jednostavan i praktičan način plaćanja koji omogućuje brzu i sigurnu trgovinu. Evo nekoliko koraka kako koristiti kreditnu karticu:

1. Provjerite dozvoljeni limit na vašoj kreditnoj kartici:

Prva stvar koju trebate učiniti prije nego što počnete koristiti kreditnu karticu je provjeriti koliki je dozvoljeni limit na vašoj kartici. To je maksimalni iznos koji možete potrošiti s karticom.

2. Prijavite se i provjerite račun:

Prijavite se na svoj online bankovni račun ili provjerite mjesečni izvod da biste vidjeli trenutno stanje na računu. Postoji nekoliko načina za provjeru stanja, uključujući internetsko bankarstvo, mobilne aplikacije i telefonsko bankarstvo.

3. Koristite karticu za kupovinu:

Kada želite kupiti nešto, jednostavno pružite svoju kreditnu karticu trgovcu. Oni će unijeti podatke s kartice, uključujući broj kartice, ime vlasnika kartice, datum isteka i sigurnosni kod na poleđini kartice. U nekim slučajevima, možda ćete morati unijeti svoj PIN ili potpisati potvrdu.

4. Pridržavajte se rokova plaćanja:

Na kraju mjeseca, dobit ćete izvod s iznosom za plaćanje. Važno je pridržavati se rokova plaćanja da biste izbjegli plaćanje kamata i kašnjenja. Obično imate nekoliko opcija za plaćanje: možete platiti cijeli iznos, minimalni iznos ili bilo koji iznos između toga.

5. Zaštita od zloupotrebe:

Kako biste zaštitili svoju kreditnu karticu od zloupotrebe, držite je na sigurnom mjestu i ne otkrivajte podatke s kartice drugim osobama. Također je važno redovito provjeravati izvode kako biste bili sigurni da nema lažnih ili neovlaštenih transakcija.

Korištenje kreditne kartice može biti vrlo praktično, ali trebate biti svjesni svih svojih obveza i voditi računa o sigurnosti. Ako pridržavate se ovih koraka, možete iskoristiti prednosti kreditne kartice na najbolji način.

Naknade i troškovi kreditnih kartica

Prilikom korištenja kreditnih kartica, korisnik se suočava s različitim naknadama i troškovima. Važno je biti svjestan tih troškova prije nego što se odlučite za korištenje određene kreditne kartice.

Godišnja naknada

Mnoge kreditne kartice imaju godišnju naknadu koju korisnik treba platiti da bi imao pravo koristiti karticu. Ova naknada može biti fiksna ili varijabilna, ovisno o vrsti kartice i njezinim pogodnostima. Pri odabiru kartice, bitno je provjeriti visinu godišnje naknade i usporediti je s pogodnostima koje kartica nudi.

Kamatne stope

Kreditne kartice su oblik kratkoročnog financiranja, ali korisnik mora biti svjestan visokih kamatnih stopa koje mogu biti povezane s određenim karticama. Kamatne stope često ovise o kreditnom rejtingu korisnika, ali mogu biti vrlo visoke, posebno kod kartica koje nude dozvoljeni minus na računu.

Troškovi dizanja gotovine

Dizanje gotovine putem kreditne kartice može biti vrlo skupo. Mnoge kartice imaju naknadu za dizanje gotovine, koja se često naplaćuje kao postotak iznosa podignutog novca. Također, kamate na gotovinske transakcije često su puno više od kamata na obične kupovine. Zbog toga je važno izbjegavati dizanje gotovine putem kreditne kartice ukoliko je moguće.

Konverzijski troškovi valute

Ako koristite kreditnu karticu u inozemstvu ili za kupovinu u stranoj valuti, možda ćete se suočiti s konverzijskim troškovima valute. Ovi troškovi mogu biti visoki, posebno ako koristite karticu s visokim iznosom naknade. Prije korištenja kreditne kartice za takve transakcije, bitno je provjeriti visinu konverzijskih troškova i usporediti ih s drugim karticama koje možda nude povoljnije uvjete.

Ostale naknade

Osobito bitno je provjeriti moguće druge naknade koje kreditna kartica može imati. To uključuje naknade za kašnjenje plaćanja, naknade za prekoračenje limita, naknade za zamjenu izgubljene kartice ili dodatne usluge koje banka može naplaćivati.

Naknada Opis
Godišnja naknada Plaćanje godišnje naknade za korištenje kreditne kartice
Kamatne stope Visoke kamatne stope na odloženo plaćanje i dozvoljeni minus
Troškovi dizanja gotovine Naknada za dizanje gotovine s kreditne kartice
Konverzijski troškovi valute Troškovi za transakcije u stranoj valuti
Ostale naknade Naknade za kašnjenje plaćanja, prekoračenje limita, zamjenu izgubljene kartice i druge dodatne usluge

Sigurnost kreditnih kartica

Kreditne kartice su vrlo praktičan način plaćanja, ali istovremeno predstavljaju i određeni sigurnosni rizik. Važno je biti svjestan mjera opreza koje treba poduzeti kako bi se osigurala sigurnost vaše kreditne kartice i izbjegle moguće prijevare.

Zaštita PIN-a

PIN (Personal Identification Number) je jedinstveni broj koji vam omogućuje autorizaciju transakcija korištenjem kreditne kartice. Važno je da svoj PIN držite tajnim i ne dijelite ga s drugima. Također, izbjegavajte koristiti očigledne kombinacije brojeva kao što su 1234 ili 0000.

Koristite sigurne internetske stranice

Kada koristite svoju kreditnu karticu za online kupovinu, uvijek provjerite da li stranica na kojoj unosite podatke ima sigurnu vezu. To možete provjeriti tako što ćete primijetiti ikonu lokota u adresnoj traci preglednika ili provjerom da li URL počinje s “https”. Također, izbjegavajte unositi podatke o kreditnoj kartici na javnim ili sumnjivim Wi-Fi mrežama.

Redovito provjeravajte izvode

Redovito provjeravajte izvode svoje kreditne kartice kako biste uočili eventualne sumnjive transakcije ili nepravilnosti. Ako primijetite nešto sumnjivo, odmah kontaktirajte izdavatelja kartice.

Čuvajte podatke o kreditnoj kartici

Nikada ne otkrivajte podatke o kreditnoj kartici, kao što su broj kartice, datum isteka ili sigurnosni kod (CVV), putem telefona ili emaila. Također, nemojte zapisivati te podatke na papir ili ih držati navidljivima na vašem računalu.

You might be interested:  Kako Skinuti Pjesmu Za Zvono Mobitela

Instalirajte sigurnosni softver

Instaliranje sigurnosnog softvera na vašem računalu ili mobilnom uređaju može vam pomoći u zaštiti od nepoželjnog pristupa vašim podacima o kreditnoj kartici. Redovito ažurirajte taj softver kako biste imali najnoviju zaštitu.

Obavijestite izdavatelja kreditne kartice o gubitku ili krađi

Ako izgubite svoju kreditnu karticu ili vam je ukradena, odmah obavijestite izdavatelja kartice i zatražite blokadu ili zamjenu kartice. Tako ćete smanjiti rizik od zloupotrebe vaših podataka.

Pridržavanje ovih mjera sigurnosti pomoći će vam da održite sigurnost svoje kreditne kartice i izbjegnete neželjene situacije. Budite oprezni i odgovorni prilikom korištenja kreditnih kartica!

Kako odabrati pravu kreditnu karticu za vas

Pri odabiru prave kreditne kartice za sebe, važno je razmotriti nekoliko faktora. Evo nekoliko savjeta kako odabrati kreditnu karticu koja najbolje odgovara vašim potrebama:

1. Vaše potrebe i ciljevi

Prvo trebate analizirati svoje financijske potrebe i ciljeve kako biste odredili koju vrstu kreditne kartice tražite. Na primjer, ako planirate putovati često, možda ćete htjeti karticu s naglaskom na nagrađivanje putovanjima. Ako želite smanjiti kamatne troškove, možda ćete tražiti karticu s niskim kamatnim stopama.

2. Naknade i kamatne stope

Provjerite kakve su naknade i kamatne stope koje kartica nudi. Različite kartice imaju različite naknade za godišnje članstvo, troškove gotovinskog podizanja i naplate prekoračenja limita. Također, provjerite kakve su kamatne stope za kupovinu i gotovinsko podizanje i ima li kartica grace period.

3. Nagrađivanje i pogodnosti

Ako želite karticu s povlasticama i nagrađivanjem, provjerite koje vrste nagrada nudi kartica. Neki emitenti kartica nude nagrađivanje bodovima koje možete koristiti za putovanja, nagrade i drugo. Također, obratite pažnju na dodatne pogodnosti kao što su osiguranje putovanja, osiguranje kupovine i zaštita od prijevarnih transakcija.

4. Pristupačnost i prihvaćanje

Provjerite gdje kartica može biti prihvaćena. Ako planirate koristiti kreditnu karticu u inozemstvu, provjerite ima li kartica mogućnost korištenja u inozemstvu. Također, provjerite koje su mreže prihvata kartice kako biste bili sigurni da će kartica biti prihvaćena kod većine trgovaca i prodavača.

5. Uvjeti i odgovornost

Obavezno pročitajte i razumijete sve uvjete i odredbe kartice prije nego je zatražite. Obratite pažnju na odredbe o povlačenju novca, kasnjenju plaćanja, promjeni kamatne stope i druge uvjete koji bi vas mogli utjecati.

Nakon što ste razmotrili ove faktore, odaberite karticu koja najbolje zadovoljava vaše potrebe i ciljeve. Prije nego što se odlučite za konkretnu karticu, možete uporediti različite opcije i konzultirati se s financijskim savjetnikom.

FAQ:

Kako mogu dobiti kreditnu karticu?

Da biste dobili kreditnu karticu, trebate se obratiti banci ili drugoj financijskoj instituciji koja izdaje kreditne kartice. Obično je potrebno ispuniti zahtjev, priložiti određene dokumente i proći kreditnu provjeru. Nakon odobrenja, banka će vam izdati kreditnu karticu.

Koje su koristi i prednosti korištenja kreditne kartice?

Korištenje kreditne kartice ima mnoge koristi i prednosti. Možete lako i sigurno plaćati robe i usluge na mjestima koja prihvaćaju kreditne kartice, bez potrebe za nošenjem gotovine. Također vam omogućuje fleksibilno plaćanje jer možete odabrati želite li odmah platiti ili koristiti opciju odgode plaćanja. Kreditna kartica također može pružiti razne pogodnosti kao što su povrat novca, nagrade ili popusti na određene transakcije.

Kako mogu provjeriti saldo i transakcije na svojoj kreditnoj kartici?

Da biste provjerili saldo i transakcije na svojoj kreditnoj kartici, možete koristiti internetsko bankarstvo svoje banke, mobilnu aplikaciju ili nazvati banku i zatražiti informacije o svom računu. Također možete dobiti mjesečni izvod koji prikazuje sve transakcije na vašoj kartici tijekom određenog razdoblja.

Kako mogu podići gotovinu s kreditne kartice?

Da biste podigli gotovinu s kreditne kartice, možete koristiti bankomat uz odgovarajuću proviziju i naknadu koju banka može naplaćivati. Također, neke banke omogućavaju povlačenje gotovine na šalteru banke, ali to može biti skuplja opcija. Važno je napomenuti da se za podizanje gotovine obično primjenjuju visoke kamatne stope i naknade, stoga je preporučljivo koristiti tu opciju samo u hitnim situacijama.

Kako mogu povećati limit na svojoj kreditnoj kartici?

Da biste povećali limit na svojoj kreditnoj kartici, možete se obratiti banci i zatražiti povećanje limita. Banka će provesti procjenu vaše kreditne sposobnosti i donijeti odluku o povećanju limita. Također, redovito pravovremeno plaćanje računa i održavanje dobrog kreditnog rejtinga može vam pomoći u dobivanju većeg limita na kartici. Međutim, važno je biti oprezan i ne prekoračiti limit kartice jer to može rezultirati visokim kamatnim stopama i drugim dodatnim troškovima.

Što je kreditna kartica?

Kreditna kartica je financijski instrument koji vam omogućava da kupujete robe i usluge na određenoj kreditnoj liniji. To znači da možete trošiti novac koji vam posuđuje banka ili financijska institucija, ali ga morate vratiti u dogovorenim rokovima.

Koji su najčešći tipovi kreditnih kartica?

Najčešći tipovi kreditnih kartica su Visa, Mastercard i American Express. Ove kartice prihvaćaju se većinom trgovaca širom svijeta i omogućuju vam da kupujete na kredit. Također postoje i specijalizirane kreditne kartice za određene ciljane skupine, kao što su studentske kartice ili kartice s nagradnim bodovima.