Što Je Porezni Broj: Važnost i Kako Ga Dobiti - Savjeti i Informacije

Što Je Porezni Broj

Što Je Porezni Broj

Porezni broj je jedinstveni identifikacijski broj koji dodjeljuje Porezna uprava svakom građaninu u Hrvatskoj. Taj broj ima veliku važnost jer se koristi u mnogim financijskim transakcijama i administrativnim postupcima. Bez poreznog broja, građanin ne može izvršiti mnoge financijske i zakonske obveze.

Porezni broj se sastoji od 11 znamenaka i služi kao jedinstveni identifikator građanina u poreznom sustavu. Osim građana, porezni broj imaju i pravne osobe, obrtnici i udruge. Porezni broj je tajni broj i trebao bi se čuvati kao povjerljiva informacija kako bi se spriječilo zloupotrebe ili krađe identiteta.

Kako bi dobili porezni broj, građanin mora podnijeti zahtjev Poreznoj upravi. Zahtjev se može podnijeti osobno u nekom od regionalnih ureda Porezne uprave ili putem interneta. Potrebno je dostaviti nekoliko dokumenata kao što su osobna iskaznica, OIB (osobni identifikacijski broj) i drugi relevantni identifikacijski dokumenti. Nakon što se podnese zahtjev, Porezna uprava će izdati porezni broj u roku od nekoliko radnih dana.

Posjedovanje poreznog broja je obveza svakog građanina u Hrvatskoj i iznimno je važno u mnogim financijskim i pravnim situacijama. Bez poreznog broja, građanin ne može podnijeti poreznu prijavu, otvoriti bankovni račun, kupovati nekretnine ili automobil, te se angažirati u mnogim drugim aktivnostima koje zahtijevaju financijsku i poreznu identifikaciju. Kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i probleme, važno je što prije zatražiti porezni broj i pažljivo ga čuvati.

Važnost Poreznog Broja u Hrvatskoj

Porezni broj je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakom građaninu u Hrvatskoj. Taj broj je iznimno važan za porezni sustav i državne institucije koje upravljaju financijama i porezima.

Porezna identifikacija

Porezni broj omogućuje jednostavno i precizno identificiranje građana u poreznim, financijskim i administrativnim procesima u Hrvatskoj. Svaki građanin dobiva svoj porezni broj prilikom registracije u poreznoj upravi i taj broj koristi se u svim relevantnim poreznim dokumentima i transakcijama.

Porezne obveze

Porezni broj je ključan za praćenje i evidentiranje poreznih obveza građana. Bez poreznog broja, građani ne mogu podnijeti poreznu prijavu, plaćati porezne obveze ili ostvarivati porezne povlastice.

Poslovne transakcije

U poslovnim transakcijama porezni broj se koristi za identifikaciju klijenata i partnera. Porezni broj omogućuje praćenje i evidentiranje financijskih transakcija te izvršavanje poreznih obveza koje proizlaze iz tih transakcija.

Državne potpore

Porezni broj je potreban za ostvarivanje raznih državnih potpora, olakšica i subvencija. Bez poreznog broja građani ne mogu pristupiti tim potporama koje su namijenjene pomoći građanima u određenim životnim situacijama ili za poticanje određenih aktivnosti.

Kontrola i provođenje zakona

Porezni broj omogućuje kontrolu i provedbu poreznih propisa i zakona. Državne institucije koriste porezni broj za utvrđivanje ispravnosti poreznih prijava, identifikaciju poreznih obveznika i provođenje revizija i nadzora.

Prednosti poreznog broja u Hrvatskoj:
Jedinstven identifikator: Porezni broj omogućuje precizno i jedinstveno identificiranje građana u poreznim i administrativnim procesima.
Redovito ažuriranje: Porezni broj se ažurira prilikom promjene osobnih podataka, omogućujući ažurnost podataka i jednostavno praćenje poreznih obveza.
Elektroničko poslovanje: Porezni broj omogućuje elektroničko poslovanje i komunikaciju s poreznim upravama putem interneta, pojednostavljujući administrativne postupke.
Zaštita građana: Porezni broj štiti građane od zloupotrebe i krađe identiteta, jer se koristi kao jedinstveni identifikator u financijskim i administrativnim transakcijama.
You might be interested:  Kako Spojiti Maxtv To Go Na Smart Tv

Što je Porezni Broj?

Porezni broj je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakoj osobi u Hrvatskoj za potrebe poreznog sustava. Ovaj broj je važan jer omogućuje poreznim vlastima praćenje i identifikaciju pojedinaca pri obavljanju financijskih transakcija.

Porezni broj se sastoji od 11 znamenki i dodjeljuje se svim građanima Hrvatske, bez obzira na dob ili zaposlenje. Svaki porezni broj je jedinstven, što znači da ne postoji mogućnost dupliranja ili dijeljenja brojeva.

Porezni broj je obavezno imati kod obavljanja nekih financijskih transakcija, kao što su otvaranje bankovnog računa, sklapanje ugovora o radu ili kupnja nekretnine. Također, porezni broj je potreban za prijavu poreza i prava na porezne olakšice.

Da biste dobili porezni broj, potrebno je posjetiti lokalni porezni ured i podnijeti zahtjev s odgovarajućom dokumentacijom, kao što su osobni identifikacijski dokumenti i potvrda o prebivalištu.

Kako Porezni Broj Utječe na Vas?

Porezni broj je jedinstveni identifikacijski broj koji svaka osoba ili poduzeće dobiva od poreznih vlasti. Ovaj broj ima važnu ulogu u vašem svakodnevnom poslovanju i financijskim obvezama. Evo kako porezni broj utječe na vas:

1. Identifikacija i praćenje poreznih obveza

Porezni broj omogućava poreznim vlastima da vas jednoznačno identificiraju i prate vaše porezne obveze. Poduzeća koriste svoj porezni broj prilikom prijave i podnošenja obrasci kao što su PDV prijave ili godišnji porezni izvještaji.

2. Komunikacija s poreznim vlastima

Kada imate porezni broj, možete komunicirati s poreznim vlastima i obavljati administrativne zadatke kao što su podnošenje poreznih prijava, traženje iznimki ili zatražiti povrat više plaćenog poreza.

3. Poslovna suradnja

Porezni broj je često potreban za poslovnu suradnju s drugim poduzećima. Na primjer, prilikom izdavanja faktura ili sklapanja ugovora, može se tražiti porezni broj kako bi se osiguralo da sve porezne obveze budu ispunjene.

4. Pristup bankovnim uslugama i financijskim tržištima

Porezni broj može biti potreban prilikom otvaranja bankovnog računa ili pristupa drugim financijskim uslugama poput kredita ili investiranja. Bankama i financijskim institucijama je važno imati važeći porezni broj kako bi se osiguralo da se transakcije provode u skladu s poreznim propisima.

5. Porezne olakšice i beneficije

Porezni broj omogućava vam da iskoristite porezne olakšice i beneficije koje su dostupne. Na primjer, možete ostvariti porezne olakšice za dječji dodatak ili porezne olakšice za dizanje kredita za prvu nekretninu.

Ukratko, porezni broj je važan alat za identifikaciju, praćenje i izvršavanje poreznih obveza. Imati važeći porezni broj pruža vam pristup brojnim financijskim i poslovnim mogućnostima. Stoga je važno dobiti porezni broj i koristiti ga u skladu s poreznim propisima.

Kako Dobiti Porezni Broj u Hrvatskoj

Kako Dobiti Porezni Broj u Hrvatskoj

Porezni broj je jedinstveni identifikacijski broj koji se koristi za identifikaciju poreznih obaveznika u Hrvatskoj. Da biste ga dobili, postoji nekoliko koraka koje trebate slijediti.

Korak 1: Pripremite potrebne dokumente

Prvi korak u dobivanju poreznog broja je priprema potrebnih dokumenata. Za tu svrhu, trebat ćete:

 • Važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu
 • OIB (Osobni identifikacijski broj) ako ga imate
 • Potvrdu o boravištu, ukoliko niste državljanin Hrvatske
 • Dokaz o prijavi prebivališta

Korak 2: Posjetite nadležnu poreznu upravu

Sljedeći korak je posjetiti nadležnu poreznu upravu u vašem mjestu prebivališta. Tamo ćete dobiti obrazac zahtjeva za porezni broj koji trebate ispuniti.

Korak 3: Ispunite obrazac zahtjeva

Na obrascu zahtjeva za porezni broj, trebat ćete unijeti svoje osobne podatke kao što su ime, prezime, datum rođenja i adresa prebivališta. Također ćete trebati priložiti kopije potrebnih dokumenata.

Korak 4: Predajte zahtjev i dokumente

Nakon što ste ispunili obrazac zahtjeva, zajedno s potrebnim dokumentima, predajte ih u nadležnoj poreznoj upravi. Osoblje će provjeriti ispravnost vašeg zahtjeva i podataka te vam dodijeliti porezni broj.

You might be interested:  Kako Spojiti Bezicne Slusalice Na Mobitel

Korak 5: Dobijanje poreznog broja

Kada vaš zahtjev bude odobren, dobit ćete pisanim putem svoj porezni broj. Ovaj broj će biti važan za sve vaše porezne obveze i transakcije u Hrvatskoj.

Zapamtite da je važno pridržavati se svih propisa i rokova vezanih za porezne obaveze u Hrvatskoj. Ako imate bilo kakva dodatna pitanja ili nedoumice, preporučljivo je konzultirati se s poreznim stručnjakom ili nadležnom poreznom upravom.

Koje Dokumente Trebate Pripremiti

Koje Dokumente Trebate Pripremiti

Prije nego što aplicirate za porezni broj, potrebno je pripremiti određene dokumente kako biste mogli uspješno podnijeti zahtjev. Ovisno o vašoj situaciji, neki od relevantnih dokumenata koji će vam možda trebati uključuju sljedeće:

OIB ili osobni identifikacijski broj

OIB je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakoj osobi u Hrvatskoj. Ako već imate OIB, bit će vam potrebno pružiti taj broj prilikom podnošenja zahtjeva za porezni broj.

Dokumenti za identifikaciju

Također će biti potrebno pružiti odgovarajuće dokumente za identifikaciju. To može uključivati važeću putovnicu, osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu. Važno je da su ovi dokumenti važeći i da sadrže jasnu sliku i podatke o vama.

Dokumenti o stanu

Ako živite u stanu, možda će vam biti potrebni određeni dokumenti kako biste dokazali svoje prebivalište. To mogu biti računi za komunalije, ugovor o najmu ili vlasnički list. Ti dokumenti će vam pomoći dokazati adresu na kojoj živite.

Dokumenti o zaposlenju

Ako ste zaposleni, bit će vam potrebni relevantni dokumenti o zaposlenju. To može uključivati potvrdu o zaposlenju, zadnje nekoliko primanja ili ugovor o radu. Ovi dokumenti će pomoći dokazati vaš status zaposlenja i prihode koje ostvarujete.

Podaci o financijama

Također možda će biti potrebni podaci o vašim financijama. To uključuje izvode sa bankovnog računa, porezne prijave ili druge relevantne financijske dokumente. Ovi dokumenti pomažu pri utvrđivanju vaše financijske situacije i mogućih poreznih obveza.

Ovi dokumenti mogu varirati ovisno o vašoj situaciji i razlozima zbog kojih trebate porezni broj. Važno je provjeriti s nadležnim poreznim tijelom i saznati točno koje dokumente trebate pripremiti prije nego što podnesete svoj zahtjev.

Gdje i Kako Podnijeti Zahtjev za Porezni Broj

Da biste podnijeli zahtjev za porezni broj u Hrvatskoj, trebate se obratiti Poreznoj upravi. Postoje nekoliko načina na koje možete to učiniti:

1. Osobno dolazak u Poreznu upravu

Najjednostavniji način je posjetiti lokalni ured Porezne uprave i podnijeti zahtjev osobno. Trebat ćete ispuniti obrazac zahtjeva, koji možete dobiti na licu mjesta ili prethodno preuzeti sa službene internetske stranice Porezne uprave. Trebat ćete predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu kako biste dokazali svoj identitet. Također može zatrebati dodatne dokumente, poput dokaza o prebivalištu ili radnom mjestu.

2. Elektronički zahtjev

Porezna uprava također omogućuje podnošenje zahtjeva putem svoje internetske stranice. Morat ćete se registrirati za elektroničko poslovanje i pristupiti aplikaciji za podnošenje zahtjeva za porezni broj. Uz to ćete trebati pružiti potrebne informacije i dokumente, kao i skenirane kopije dokumenata koji dokazuju vaš identitet, prebivalište ili radno mjesto.

3. Putem pošte

Ako ne možete osobno posjetiti Poreznu upravu niti podnijeti zahtjev elektroničkim putem, možete podnijeti zahtjev putem pošte. Trebat ćete poslati ispunjeni obrazac zahtjeva, zajedno s potrebnim dokumentima, na adresu Porezne uprave. Preporučuje se slanje preporučenom pošiljkom kako biste imali dokaz o slanju zahtjeva.

U svakom slučaju, važno je pažljivo provjeriti koje dokumente i informacije trebate pružiti pri podnošenju zahtjeva za porezni broj. To će vam pomoći da izbjegnete nepotrebne odgađanja i osigurate da vaš zahtjev bude pravilno obrađen.

Koliko Vremena Treba za Izdavanje Poreznog Broja

Izdavanje poreznog broja je jedan od prvih koraka koje trebate poduzeti ako ste rezident Hrvatske i imate obvezu plaćanja poreza. Porezni broj je jedinstveni identifikacijski broj koji vam omogućuje da sudjelujete u poreznom sustavu i podnosite svoje porezne prijave.

Proces izdavanja poreznog broja relativno je jednostavan i obično traje samo nekoliko dana. Da biste dobili porezni broj, morat ćete posjetiti porezni ured i podnijeti zahtjev. Obično će vam biti potrebni sljedeći dokumenti:

 • Važeća osobna iskaznica
 • Kopija vašeg OIB-a (Osobnog Identifikacijskog Broja)

Nakon što dostavite sve potrebne dokumente, porezni ured će obraditi vaš zahtjev i izdati vam porezni broj. U većini slučajeva, moći ćete preuzeti svoj porezni broj odmah kada podnesete zahtjev. Međutim, moguće je da ćete morati pričekati nekoliko dana ukoliko porezni ured ima veliki broj zahtjeva.

You might be interested:  Kako Napisat Molbu Za Posao

U svakom slučaju, važno je znati da morate imati svoj porezni broj prije nego što počnete primati plaću ili ostvarivati prihode u Hrvatskoj. Bez poreznog broja nećete moći legalno raditi ili platiti porez. Stoga je važno poduzeti korake za dobivanje poreznog broja što je prije moguće kako biste izbjegli kazne i probleme s državnom poreznom upravom.

Kako Provjeriti Vaš Porezni Broj

Porezni broj je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakom građaninu u Hrvatskoj. Ovaj broj se koristi za identifikaciju prilikom plaćanja poreza i obavljanju drugih financijskih transakcija.

Da biste provjerili svoj porezni broj, možete slijediti sljedeće korake:

 1. Posjetite službenu web stranicu Porezne uprave Republike Hrvatske.
 2. Na naslovnoj stranici pronađite odjeljak za provjeru poreznog broja.
 3. Unesite svoje osobne podatke, kao što su ime, prezime, OIB, datum rođenja i adresa prebivališta.
 4. Kliknite na gumb za provjeru ili traženje.
 5. Nakon nekoliko trenutaka, dobit ćete rezultate koji će vam pokazati vaš porezni broj.

Ukoliko imate bilo kakvih problema ili poteškoća prilikom provjere svog poreznog broja, preporučuje se kontaktiranje Porezne uprave Republike Hrvatske putem telefona ili posjeta lokalnom poreznom uredu.

Imajte na umu da je važno pravilno čuvati i koristiti svoj porezni broj kako bi se osiguralo da se ispravno izvršavaju sve financijske obveze i transakcije na koje se primjenjuje. Bez toga, mogli biste imati problema s Poreznom upravom i zakonom.

FAQ:

Što je porezni broj i zašto je važan?

Porezni broj je jedinstveni identifikacijski broj koji dodjeljuje Porezna uprava svakom poreznom obvezniku. On je važan jer omogućava Poreznoj upravi da prati isplate plaća, oporezuje dohodak, izdaje porezne identifikacijske brojeve za poslovne subjekte i obavlja druge porezne obveze.

Kako mogu dobiti porezni broj?

Da biste dobili porezni broj, trebate se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave u vašem području. Trebat ćete dostaviti svoje osobne podatke, poput imena, datuma rođenja i adrese stanovanja. Nakon podnošenja zahtjeva, Porezna uprava dodjeljuje porezni broj.

Treba li mi porezni broj ako nisam zaposlen/a ili nemam vlastiti posao?

Da, iako možda niste zaposleni ili nemate vlastiti posao, još uvijek ćete trebati porezni broj. Porezni broj se može koristiti za otvaranje bankovnog računa, registraciju automobila ili kupnju nekretnine. Također je potreban ako se odlučite za dodatne izvore prihoda, kao što su iznajmljivanje nekretnine ili prodaja na internetu.

Koliko vremena je potrebno da se dobije porezni broj nakon podnošenja zahtjeva?

Vrijeme obrade zahtjeva za porezni broj može varirati, ali obično traje nekoliko tjedana. Porezna uprava treba provjeriti vaše podatke i dodijeliti vam jedinstveni identifikacijski broj. U međuvremenu, možete koristiti privremeni broj koji vam je dodijeljen nakon podnošenja zahtjeva.

Mogu li koristiti isti porezni broj za cijeli život?

Da, porezni broj koji ste dobili ostaje isti tijekom cijelog života. Međutim, ako se promijeni vaša porezna situacija ili ako se preselite u drugu državu, možete se morati obratiti Poreznoj upravi i obavijestiti ih o promjenama. Tada će vam biti dodijeljen novi porezni broj, ukoliko je potrebno.

Što je porezni broj i zašto je važan?

Porezni broj je identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakom građaninu radi registracije u poreznom sustavu. On je važan jer omogućava državi praćenje i kontrolu poreznih obveza svakog pojedinca. Porezni broj se koristi prilikom podnošenja poreznih prijava, podizanja mirovine ili primanja plaće te prilikom sudjelovanja u bilo kojim transakcijama koje uključuju oporezive aktivnosti.

Kako mogu dobiti porezni broj?

Za dobivanje poreznog broja trebate se obratiti lokalnoj poreznoj upravi ili poreznom ured. Prilikom prijave, morat ćete dostaviti određene dokumente poput osobne iskaznice, potvrde o prebivalištu i drugih relevantnih dokumenata. Nakon provedenog postupka prijave, dobit ćete svoj porezni broj koji ćete koristiti u svim poreznim transakcijama.