Što je revolving kartica i kako funkcionira - Sve što trebate znati

Što Je Revolving Kartica

Što Je Revolving Kartica

Revolving kartica je vrsta kreditne kartice koja vam omogućuje fleksibilno plaćanje i ograničeno zaduživanje. Ova vrsta kartice je popularna među potrošačima koji žele napraviti veće kupovine ili plaćati račune na rate. Revolving kartica vam pruža mogućnost da kupujete ili trošite novac do određenog limita koji se redovito obnavlja.

Jedna od glavnih značajki revolving kartice je mogućnost odabira minimalnog iznosa koji trebate platiti svakog mjeseca, kao i opcija financiranja preostalog duga na rate. Na taj način možete prilagoditi svoje plaćanje svojim financijskim mogućnostima. Međutim, važno je napomenuti da će vam za preostali dug biti obračunati kamati, tako da morate biti svjesni troškova koje to može generirati.

Revolving kartica će vam dati mogućnost da brzo i jednostavno kupujete, ali važno je pratiti svoje troškove i osigurati da možete podmiriti mjesečne obveze kako biste izbjegli gomilanje duga.

Većina revolving kartica također ima mogućnost obnove limita na temelju vašeg financijskog stanja i povijesti plaćanja. To znači da se vaš limit može povećati ili smanjiti, ovisno o vašoj financijskoj situaciji. Ova fleksibilnost može biti korisna, ali također zahtijeva odgovornost i pažljivo praćenje kako biste izbjegli prekomjerno zaduživanje.

Revolving kartice često dolaze s dodatnim pogodnostima kao što su nagradni programi, osiguranje putovanja ili programi lojalnosti. Pri odabiru revolving kartice važno je provjeriti koje su dodatne pogodnosti dostupne kako biste maksimalizirali koristi od svoje kartice. Također, budite oprezni pri odabiru revolving kartice jer različite banke i financijske institucije mogu imati različite uvjete i kamatne stope.

Što je revolving kartica i kako funkcionira

Što je revolving kartica i kako funkcionira

Revolving kartica je vrsta kreditne kartice koja omogućuje korisnicima da izvršavaju kupovine i plaćaju ih na rate. Funkcija revolvinga omogućava korisnicima da svaki mjesec plaćaju samo minimalni iznos računa, dok ostatak duga ostaje na kartici i zaračunava se kamata. Revolving kartica pruža fleksibilnost u plaćanju, ali može biti skuplja opcija ako se ne plaća cijeli iznos računa svaki mjesec.

Da biste koristili revolving karticu, potrebno je otvoriti račun kod banke ili financijske institucije koja pruža ovu vrstu usluge. Nakon odobrenja kreditne granice, korisnici mogu izvršiti kupovine do te granice. Svaki mjesec na kraju obračunskog razdoblja korisnici primaju račun s minimalnim iznosom uplate, koji obično iznosi određeni postotak od otplate duga ili fiksni iznos.

Primjerice, ako korisnik ima revolving karticu s ukupnim dugom od 1000 KN i minimalnom uplatom od 100 KN, može izvršiti uplatu samo tih 100 KN. Međutim, preostalih 900 KN odgađa se s kamatama koje se zaračunavaju na taj iznos. Kamate obično imaju visoku stopu, pa je važno podmiriti dug u najkraćem mogućem roku kako bi se izbjeglo plaćanje prekomjernih kamata.

Revolving kartice često nude i dodatne pogodnosti kao što su nagradni bodovi ili popusti, ali je važno provjeriti sve uvjete i troškove prije nego se odlučite za korištenje ovog tipa kartice.

Benefiti revolving kartice:

 • Fleksibilnost u plaćanju
 • Mogućnost odgode plaćanja većeg iznosa
 • Mogućnost plaćanja na rate
 • Popusti i nagradni programi

Negativne strane revolving kartice:

 • Visoke kamatne stope
 • Skuplja opcija ako se ne plaća cijeli iznos računa svaki mjesec
 • Opasnost od prekomjernog zaduživanja

Da biste izbjegli dugovanje i plaćanje visokih kamata, najbolje je koristiti revolving karticu odgovorno i redovito plaćati cijeli iznos računa. Također je važno provjeriti sve uvjete i naknade prilikom otvaranja revolving kartice kako biste bili potpuno svjesni troškova i pogodnosti koje vam kartica pruža.

You might be interested:  Kako Smanjiti Oteklinu Zgloba

Kako se koristi revolving kartica

Kada koristite revolving karticu, važno je biti svjestan nekoliko osnovnih koraka:

1. Korištenje revolving kartice za plaćanje

Kada plaćate robu ili usluge s revolving karticom, potrebno je pružiti karticu prodavaču ili unijeti podatke kartice na internetskoj stranici pružatelja usluge. Zatim slijedite upute i potvrdite plaćanje.

2. Minimalna uplata

Revolving kartica vam omogućuje odabir iznosa koji ćete platiti svaki mjesec. Međutim, važno je napomenuti da postoji minimalni iznos koji morate uplatiti svaki mjesec kako biste izbjegli dodatne naknade ili kašnjenja.

3. Upotreba raspoloživog limita

Revolving kartica omogućuje vam korištenje određenog limita koji vam je dodijeljen. Taj limit može varirati ovisno o vašoj kreditnoj sposobnosti. Važno je pratiti potrošnju i ne premašivati zadani limit kako biste izbjegli dodatne naknade ili negativne posljedice na vaš kreditni rejting.

4. Naplata kamata

Kada koristite revolving karticu, postoji mogućnost da će se na neplaćeni iznos naplatiti kamate. Kamate se obično primjenjuju na neplaćeni iznos koji je prenesen na sljedeći mjesec. Osigurajte da razumijete kamatne stope i uvjete prije korištenja revolving kartice.

5. Redovito praćenje troškova

Važno je redovito pratiti svoje troškove na revolving kartici. To vam omogućuje da ostanete u okviru zadanog budžeta i izbjegnete nepotrebne troškove. Također možete provjeriti svoje izvode i transakcije kako biste bili sigurni da ste svjesni svih transakcija na svojoj kartici.

Zapamtite da revolving kartica donosi određene prednosti i rizike. Važno je biti svjestan uvjeta i pravila korištenja revolving kartice kako biste je ispravno koristili i maksimizirali svoju korist.

Karakteristike revolving kartice

Revolving kartica je vrsta kreditne kartice koja nudi korisnicima mogućnost korištenja određenog limita koji se može mijenjati ovisno o korisnikovim potrebama. Ova vrsta kartice omogućuje korisniku fleksibilnost u plaćanju i mogućnost obročnog plaćanja.

Evo nekoliko karakteristika revolving kartice:

 • Kreditni limit: Revolving kartica ima određeni kreditni limit koji korisnik može koristiti za plaćanje. Ovaj limit može biti fiksan ili se može mijenjati ovisno o sporazumu između korisnika i izdavatelja kartice. Korisnik može koristiti samo unutar tog limita.
 • Obročno plaćanje: Revolving kartica omogućuje korisniku da podijeli svoje plaćanje na više obroka. Korisnik može odabrati koliko obroka želi i koliko će iznos svakog obroka biti.
 • Kamate: Revolving kartica ima kamate koje se primjenjuju na neplaćene iznose. Kamate se obračunavaju na osnovu preostalog duga i variraju ovisno o uvjetima izdavatelja kartice. Važno je napomenuti da kamate na revolving karticu mogu biti visoke.
 • Troškovi: Osim kamata, revolving kartica može imati i druge troškove kao što su naknade za održavanje računa, naknade za zamjenu kartice ili naknade za prekoračenje limita. Korisnik treba biti upoznat s tim troškovima prije nego što se odluči za ovu vrstu kartice.
 • Mogućnost plaćanja u inozemstvu: Revolving kartica obično ima mogućnost plaćanja u inozemstvu. Ovo je korisno za putnike i one koji često kupuju iz inozemstva.

Revovling kartica ima prednosti i nedostatke, zato je važno pažljivo odabrati i pravilno koristiti ovu vrstu kartice da biste izbjegli nepotrebne troškove i dugove. Prije nego što se odlučite za revolving karticu, svakako provjerite uvjete i uvjete izdavatelja kartice i razmislite o svojoj financijskoj situaciji.

Pros i kontra revolving kartice

Pros revolving kartice:

 • Potrebna je samo minimalna mjesečna rata, što olakšava plaćanje računa.
 • Osigurava fleksibilnost u upravljanju financijama jer možete odabrati iznos koji ćete platiti svaki mjesec.
 • Nema potrebe za obnavljanjem kredita svaki put kada ga koristite, već možete koristiti isti kreditni limit i vraćati dug sve dok nije ispunjen.
 • Dostupnost gotovine – revolving kartice često nude opciju podizanja gotovine s bankomata, iako je to obično povezano s dodatnim troškovima.
 • Omogućava plaćanje na rate za veće kupnje, bez kamata ako dug bude vraćen u određenom razdoblju.

Kontra revolving kartice:

 • Visoke kamate – revolving kartice obično imaju visoke kamatne stope, što može dovesti do značajnih troškova ako se ne vraća dug na vrijeme.
 • Lako je upasti u dug – zbog fleksibilnosti i lakog pristupa kreditnom limitu, može biti lako nepažljivo trošiti i akumulirati dug koji postaje teško otplatiti.
 • Dodatni troškovi – revolving kartice često imaju dodatne naknade i troškove, poput naknade za korištenje bankomata, troškova obrade transakcija i slično.
 • Rizik od zloupotrebe – dok revolving kartice omogućavaju fleksibilnost kod plaćanja, to također otvara mogućnost zloupotrebe ako netko drugi stekne pristup kartici.
 • Može pogoršati financijske probleme – ako se ne koristi odgovorno, revolving kartica može samo pogoršati financijske probleme i biti dodatan teret za korisnika.
You might be interested:  Kako Otjerati Mačke Od Ulaznih Vrata

Revolving kartice imaju svoje prednosti i nedostatke, a korisnik treba pažljivo razmotriti prije nego što odluči iskoristiti ovu vrstu kreditne kartice.

Kako se kreiraju mjesečni računi za revolving karticu

Mjesečni račun za revolving karticu se kreira na temelju transakcija koje su napravljene tijekom mjeseca. Evo kako se postupak obično odvija:

 1. Banka ili izdavatelj kartice prikuplja sve transakcije koje su obavljene tijekom mjeseca za korisnika revolving kartice.
 2. Prikupljene transakcije se analiziraju i bilježe se na mjesečnom izvješću. Ovo izvješće će biti temelj za računanje iznosa koji korisnik mora platiti.
 3. Nakon što su transakcije zabilježene, banka izračunava ukupan iznos koji korisnik duguje na kartici. Ovaj iznos uključuje sve kupovine, troškove i kamate koje proizlaze iz korištenja revolving kartice.
 4. Izračunati iznos se zatim prikazuje na mjesečnom računu koji se korisniku šalje poštom ili putem interneta.
 5. Korisnik ima rok za plaćanje mjesečnog računa, obično oko 20 dana od datuma izdavanja računa.
 6. Ukoliko korisnik plati cijeli iznos na računu do roka dospijeća, neće biti dodatnih troškova i kamata.
 7. Ako korisnik ne plati cijeli iznos na računu do roka dospijeća, banka će mu naplatiti kamate na preostali iznos.

Važno je napomenuti da se kamate na revolving kartici obračunavaju samo na preostali iznos koji korisnik nije platio u cijelosti. Ako korisnik redovito plaća svoj mjesečni račun, nema kamata.

Kako bi se izbjegle dodatne kamate i troškovi, važno je redovito plaćati mjesečne račune za revolving karticu i izbjegavati kašnjenje u plaćanju. Također je važno pratiti svoju potrošnju i koristiti revolving karticu na odgovoran način kako bi se izbjeglo gomilanje duga i financijskih poteškoća.

Koje su prednosti otvaranja revolving kartice

Otvoriti revolving karticu može donijeti nekoliko prednosti. Evo nekih od njih:

 • Fleksibilnost: Revolving kartica pruža fleksibilnost jer omogućava vlasniku kartice da samostalno odabere iznos koji će platiti mjesečno. Može se platiti minimalni iznos ili veći iznos, ovisno o financijskoj situaciji korisnika.
 • Obročna otplata: Revolving kartica omogućava korisnicima da kupuju na rate. To znači da mogu platiti veće troškove u manjim mjesečnim obrocima, umjesto da sve platite odjednom.
 • Financijska sigurnost: Revolving kartica može pružiti financijsku sigurnost u hitnim situacijama. Ako se pojave neočekivani troškovi, vlasnik kartice može ih platiti revolving karticom i otplatiti iznos kasnije.
 • Povlastice i nagrade: Mnogi izdavatelji revolving kartica nude razne pogodnosti, popuste i nagrade korisnicima. To mogu biti popusti u trgovinama, bodovi koji se mogu koristiti za putovanja ili druge nagrade.
 • Prilika za gradnju kreditne povijesti: Redovito i odgovorno korištenje revolving kartice može pomoći u izgradnji pozitivne kreditne povijesti. Ovo je korisno za buduće financijske pothvate, kao što je dobivanje kredita ili hipoteke.

Važno je napomenuti da revolving kartica može biti korisna samo uz odgovorno upravljanje financijama. Redovito plaćanje i izbjegavanje previsokih dugova ključni su za ispravno korištenje revolving kartice.

Kako se vraća dug sa revolving kartice

Kada koristite revolving karticu, dug koji ste napravili trebate vratiti prema uvjetima koji su definirani s kreditnom karticom izdavatelja. Postoje nekoliko načina kako možete vratiti dug:

Minimalno plaćanje

Izdavatelj revolving kartice će vam svaki mjesec poslati izvješće o dugovanju na kojem će biti naveden iznos koji morate platiti kao minimalno plaćanje. Minimalno plaćanje obično iznosi mali postotak od ukupnog duga (npr. 5% ili 10%) ili fiksni iznos. Ako platite samo minimalno plaćanje, ostatak duga bit će prenesen na sljedeći mjesec i bit će mu dodan kamatni trošak.

Cijeli iznos duga

Da biste izbjegli plaćanje kamatnih troškova, možete odlučiti vratiti cijeli iznos duga odjednom. To može biti povoljnija opcija ako imate dovoljno sredstava da pokrijete dug i želite izbjeći plaćanje kamatnih troškova.

Rate

Ako ne možete odjednom vratiti cijeli iznos duga, većina izdavatelja revolving kartica omogućuje vam plaćanje duga u ratama. Rata će vam se svakog mjeseca dodati na vašu kartičnu izjavu i morate je redovito plaćati dok ne otplatite cijeli dug. S obzirom da će se na preostali dug primjenjivati kamatni troškovi, otplata duga putem rata može biti skuplja opcija u usporedbi s plaćanjem cijelog iznosa duga odjednom.

Kamatni troškovi

Važno je napomenuti da izdavatelji revolving kartica zaračunavaju kamatne troškove na preostali dug ako ne vratite cijeli iznos duga ili ne platite minimalno plaćanje na vrijeme. Kamatni troškovi su dodatni troškovi koji mogu biti visoki, stoga je važno plaćati dugove na vrijeme i izbjegavati duže rokove plaćanja.

You might be interested:  Kada Krece Isplata Povrata Poreza 2023

Plaćanje putem interneta ili e-računa

Da biste vratili dug sa revolving kartice, većina izdavatelja omogućuje vam plaćanje putem interneta ili e-računa. To vam omogućuje jednostavno plaćanje putem bankovnog računa ili debitne kartice ne izlazeći iz udobnosti svog doma.

Važno je pažljivo pratiti svoje financije i redovito provjeravati svoje izvješće o dugovanju kako biste bili sigurni da slijedite uvjete plaćanja kreditne kartice i izbjegli dodatne troškove. Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja o povratu duga sa revolving kartice, najbolje je konzultirati se s izdavateljem kartice.

Kako se odabire najbolja revolving kartica za vaše potrebe

Kada se odlučujete za revolving karticu, važno je pronaći najbolju opciju koja će zadovoljiti vaše potrebe i omogućiti vam fleksibilno korištenje bez dodatnih troškova. Evo nekoliko faktora koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira najbolje revolving kartice:

1. Kamatne stope i troškovi

Jedan od najvažnijih faktora koje trebate razmotriti su kamatne stope i troškovi koje kartica ima. Provjerite kolika je kamatna stopa za revolving kredit, kako se obračunava i postoji li razdoblje bez kamate. Također provjerite postoji li godišnja članarina ili naknada za izdavanje kartice.

2. Limit kreditne kartice

Provjerite kakav je limit kreditne kartice koji vam se nudi. Ovisno o vašim potrebama i financijskoj situaciji, odaberite karticu koja ima dovoljan limit kako biste mogli koristiti karticu bez ikakvih ograničenja.

3. Povoljni uvjeti otplate

Važno je da revolving kartica ima povoljne uvjete otplate. Provjerite možete li otplate obavljati u jednakim mjesečnim iznosima ili imate mogućnost plaćanja minimalnih iznosa. Također, provjerite postoji li mogućnost odgode plaćanja ili promjene uvjeta otplata.

4. Pogodnosti i bonusi

Neke revolving kartice nude dodatne pogodnosti i bonuse koji mogu biti privlačni. To mogu biti popusti na određene proizvode ili usluge, nagradni bodovi koje možete iskoristiti za kupovinu ili putovanja, ili dodatne usluge poput osiguranja putovanja ili osiguranja kupovine.

5. Sigurnost i zaštita

Provjerite koje su sigurnosne mjere i zaštita koje pružaju revolving kartice. To može uključivati ​​mogućnost blokiranja kartice u slučaju gubitka ili krađe, osiguranje od zloupotrebe kartice ili mrežno bankarstvo s dodatnom autentifikacijom.

6. Korisnička podrška

Na kraju, važno je provjeriti kakva je korisnička podrška koju pruža izdavatelj revolving kartice. Provjerite dostupnost telefonske podrške ili online chat, vremena odgovora na upite i spremnost da vam pomognu u slučaju problema.

Kada razmotrite ove faktore i usporedite različite revolving kartice, bit ćete u mogućnosti pronaći najbolju opciju koja zadovoljava vaše potrebe i omogućuje vam financijsku fleksibilnost.

FAQ:

Što je revolving kartica?

Revolving kartica je vrsta kreditne kartice koja vam omogućuje da plaćate na rate i sami određujete iznos i rok otplate.

Kako se koristi revolving kartica?

Revolving karticu koristite tako da je koristite za plaćanje robe i usluga, a zatim svaki mjesec plaćate samo minimalni iznos ili birate da platite veći iznos kako biste smanjili ukupni dug.

Koje su prednosti korištenja revolving kartice?

Prednosti korištenja revolving kartice su fleksibilnost u odabiru iznosa i roka otplate, mogućnost plaćanja na rate te dostupnost gotovine na bankomatima.

Postoji li rok otplate za revolving karticu?

Da, revolving kartice imaju određeni rok otplate koji se određuje prilikom sklapanja ugovora. Uobičajeno je da rok otplate bude od 12 do 36 mjeseci.

Koje su naknade povezane s revolving karticom?

Naknade povezane s revolving karticom uključuju godišnju članarinu, naknadu za podizanje gotovine na bankomatima i kamate na neizmireni dug.

Što je revolving kartica?

Revolving kartica je vrsta kreditne kartice koja omogućuje korisniku da plaća robu i usluge putem odloženog plaćanja. To znači da korisnik može trošiti novac koji nema na računu i vraćati ga u ratama.

Koje su prednosti revolving kartice?

Revolving kartica ima nekoliko prednosti. Prvo, omogućuje vam da kupujete robu i usluge čak i ako trenutno nemate dovoljno novca na računu. Također, pruža vam fleksibilnost plaćanja jer možete odabrati hoćete li platiti cijeli iznos ili samo minimalnu ratu. Također, ne morate nositi gotovinu sa sobom jer možete koristiti karticu za plaćanje. Osim toga, mnoge revolving kartice nude i dodatne pogodnosti, poput programa vjernosti ili osiguranja.