Što posjetiti na Pelješcu: najbolje atrakcije i znamenitosti

Što Posjetiti Na Pelješcu

Što Posjetiti Na Pelješcu

Pelješac je prekrasni poluotok smješten na južnom dijelu Hrvatske. Poznat po svojim prekrasnim plažama, bogatoj povijesti i čuvenim vinogradima, Pelješac je destinacija koju ne smijete propustiti prilikom posjeta Hrvatskoj. Ovaj članak će vam predstaviti neke od najboljih atrakcija i znamenitosti koje možete posjetiti na Pelješcu.

Jedna od najpoznatijih atrakcija na Pelješcu je Ston, maleni gradić koji je poznat po svojim velikim zidinama koje su nekada služile kao obrambeni sustav. Zidine su jedne od najdužih u Europi i zapanjuju svojom veličinom i detaljima. Također, u Stonu možete posjetiti Solanu Ston, najstariju solanu u Europi, koja je i danas u funkciji. Ovdje možete naučiti o procesu proizvodnje soli i kupiti vrhunsku sol koja je karakteristična za ovo područje.

Druga značajna atrakcija na Pelješcu je otočić Badija. Ovaj mali otok smješten nedaleko od Orebića je dom franjevačkog samostana iz 14. stoljeća. Samostan je okružen prekrasnim vrtovima i nudi mirno okruženje za opuštanje i uživanje u prirodi. Otok je popularna destinacija za izlete brodom, a također možete unajmiti kajak i samostalno istražiti njegove skrivene uvale.

Ne zaboravite posjetiti Dingač, poznato vinsko područje Pelješca. Dingač je autohtona sorta grožđa koja uspijeva samo na strmim padinama Pelješca i smatra se jednim od najboljih crnih vina u Hrvatskoj. Možete posjetiti vinograde i degustirati ovo izvrsno vino u jednoj od lokalnih vinarija. Uz vino, uživajte u pogledu na prekrasne vinograde koji se pružaju sve do mora.

Uz to, na Pelješcu možete uživati u prekrasnim plažama, kristalno čistom moru i brojnim vodenim aktivnostima. Plaže poput Trstenice, Divna i Prapratno nude savršeno mjesto za opuštanje i sunčanje. Ovdje možete ići na ronjenje, jedrenje na dasci ili jednostavno plivati i uživati u osvježavajućem moru.

Ako ste ljubitelj povijesti, posjetite i crkvu Sv. Lovre u Janjini, koja je jedna od najstarijih crkvi na području Pelješca. Ova romanička crkva ima izuzetnu arhitekturu i bogatu povijest, te je značajan spomenik na području.

Potopite se u bogatu povijest Orebića

Orebić je slikoviti gradić smješten na južnom dijelu poluotoka Pelješac u Hrvatskoj. Ovaj prekrasan gradić ne samo da nudi spektakularne plaže i kristalno čisto more, već je i domaćin bogate povijesti koja datira još iz antičkih vremena.

Jedna od najznačajnijih atrakcija u Orebiću je crkva Svetog Duha. Izgrađena u 17. stoljeću, ova crkva predstavlja simbol grada i mjesto gdje se održavaju brojne vjerske manifestacije. Unutar crkve možete vidjeti prekrasne freske i oltar koji datiraju iz tog vremena.

Franjevački samostan

Pored crkve Svetog Duha nalazi se Franjevački samostan, koji datira još iz 15. stoljeća. Ovaj samostan igrao je važnu ulogu u povijesti Orebića i bio je centar kulturnog i duhovnog života grada. Danas možete posjetiti samostan i razgledati bogatu zbirku umjetničkih djela, knjiga i arheoloških nalaza.

Kuća kapetana familije Tomić

Jedno od najpoznatijih zdanja u Orebiću je kuća kapetana familije Tomić. Izgrađena u 17. stoljeću, ova impozantna palača bila je dom brojnih kapetana koji su dominirali pomorskim trgovinom na ovom području. Danas se u kući nalazi Muzej Orebić koji pruža uvid u život i rad pomorskih kapetana.

Pomorski muzej Orebić

Pomorski muzej Orebić

Pomorski muzej Orebić još je jedno mjesto koje trebate posjetiti kako biste saznali više o povijesti Orebića. Muzej ima impresivnu zbirku pomorskih artefakata, modela brodova i dokumentacije koja prikazuje bogatu pomorsku tradiciju grada. Tijekom posjeta možete naučiti o slavnoj povijesti brodogradnje i trgovine Orebića.

Lista znamenitosti u Orebiću:
Znamenitost Opis
Crkva Svetog Duha Crkva izgrađena u 17. stoljeću s prekrasnim freskama i oltarom
Franjevački samostan Samostan iz 15. stoljeća s bogatom zbirkom umjetničkih djela
Kuća kapetana familije Tomić Impozantna palača iz 17. stoljeća koja sada služi kao Muzej Orebić
Pomorski muzej Orebić Muzej s impresivnom zbirkom pomorskih artefakata i modela brodova

Dok istražujete ove znamenitosti, uronite u duh prošlosti, upoznajte bogatu povijest Orebića i doživite čaroliju ovog prekrasnog grada na Pelješcu.

Istražite šarmantne vinograde Dingača

Dingač je jedno od najpoznatijih vinogradarskih područja na Pelješcu i cijeloj Hrvatskoj. Smješten na strmim padinama planine Sveti Ilija, ovaj vinogradarski raj nudi nevjerojatne pejzaže i vrhunska vina.

Povijest

Vinogradi Dingača imaju dugu i bogatu povijest koja seže još u antičko doba. Ovo područje je oduvijek bilo idealno za uzgoj vinove loze zbog svoje izloženosti suncu i kamenitog tla. Vino koje se proizvodi u Dingaču poznato je po svojoj kvaliteti i jedinstvenom okusu.

Turističke aktivnosti

Posjet vinogradima Dingača pruža izvrsnu priliku za uživanje u ljepoti prirode i upoznavanje sa tradicijom uzgoja vinove loze. Možete se prošetati kroz vinograde i saznati više o procesu uzgoja grožđa i proizvodnji vina. Također možete kušati različite sorte vina i upoznati se s različitim okusima i mirisima.

Uz to, mnoge vinarije u okolici Dingača nude mogućnost vođene degustacije vina, gdje možete probati različita vina i saznati više o njihovom procesu proizvodnje. Također možete posjetiti vinski podrum gdje se vino skladišti i dozrijeva.

Manifestacije

Uz posjet vinogradima, možete se pridružiti i raznim manifestacijama koje se održavaju tijekom godine. Vinari često organiziraju festival vina i gastronomije, gdje možete kušati lokalne specijalitete i vina. Također se održavaju i razne kulturne manifestacije kao što su koncerti i izložbe vezane uz vino i vinogradarstvo.

Preporuke

 • Posjetite vinariju i degustirajte lokalna vina.
 • Prošetajte kroz prekrasne vinograde i uživajte u pogledu.
 • Isprobajte lokalne specijalitete u obližnjim restoranima i konobama.
 • Posjetite Vinski podrum Dingač i saznajte više o procesu proizvodnje vina.
 • Sudjelujte u manifestacijama vezanim uz vino i vinogradarstvo.

Zaključak

Vinogradi Dingača pružaju jedinstvenu priliku da se upoznate sa svijetom vina i uživate u prirodnim ljepotama ovog prekrasnog područja. Bilo da ste ljubitelj vina ili samo želite istražiti ljepotu vinograda, Dingač će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Otkrijte ljepotu Nacionalnog parka Mljet

Nacionalni park Mljet je jedan od najljepših prirodnih blaga Hrvatske. Smješten na istoimenom otoku Mljet u južnoj Dalmaciji, ovaj nacionalni park oduševljava posjetitelje svojom netaknutom prirodom, kristalno čistim jezerima i prekrasnim šumama.

Lokacija

Nacionalni park Mljet proteže se na površini od oko 54 četvorna kilometra. Glavni dio parka čini Veliko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, dok se Malo jezero nalazi unutar otoka. Otok Mljet smješten je južno od poluotoka Pelješca i središnji dio otoka veći dio godine obuhvaćen je prekrasnim zelenilom.

Atrakcije

 • Veliko jezero: Ovo jezero se smatra jednim od najljepših jezera u Hrvatskoj. Njegove mirne vode i prekrasne obale idealne su za šetnje i opuštanje. Možete unajmiti čamac ili kajak i istražiti jezero ili se jednostavno opustiti na nekoj od plaža.
 • Crkva Sv. Marije: Smještena na otoku Sv. Marije, ova crkva je jedan od simbola Nacionalnog parka Mljet. Sagrađena u 12. stoljeću, ova benediktinska crkva predstavlja kulturno i povijesno naslijeđe otoka.
 • Otok Sv. Marije: Otok Sv. Marije je drugi najveći otok unutar Nacionalnog parka Mljet. Na otoku se osim crkve nalazi i benediktinski samostan iz 12. stoljeća, koji se danas koristi kao hotel. Posjetitelji mogu istražiti samostan i uživati u njegovom prekrasnom vrtu.

Kako doći

Do Nacionalnog parka Mljet možete stići trajektom ili brodom iz Dubrovnika, Orebića ili Splita. Trajektne i brodske linije voze redovito tijekom turističke sezone, a putovanje traje otprilike 1-2 sata, ovisno o polazištu.

Praktične informacije

Radno vrijeme: 10:00 – 18:00 (ovisno o sezoni)
Ulaznica: Cijene ulaznica variraju ovisno o vrsti vozila i broju putnika. Detaljnije informacije možete pronaći na službenoj web stranici Nacionalnog parka Mljet.
Smještaj: Na otoku Mljetu, u blizini Nacionalnog parka, nalaze se brojni hoteli, apartmani i kuće za odmor. Također postoji mogućnost kampiranja uz prethodnu rezervaciju.

Nacionalni park Mljet je pravo mjesto za sve ljubitelje prirode i mira. Posjetite ovaj prekrasan nacionalni park i otkrijte ljepote netaknute prirode Hrvatske.

Razvedite se jedriličarski na otoku Korčuli

Otok Korčula je jedno od najpopularnijih jedriličarskih odredišta u Hrvatskoj. Njegova povoljna lokacija, bogata povijest i spektakularni pejzaži čine ga idealnim mjestom za sve ljubitelje jedrenja.

Korčula je savršeno pozicionirana kako bi ponudila jedinstveno iskustvo jedrenja. Okružena Jadranskim morem, otok nudi raznolika jedrenjačka područja, uključujući mirnu obalu, pješčane uvale i otvorene vode. Ovo znači da možete pronaći idealne uvjete za jedrenje bez obzira na vašu razinu iskustva.

Jedna od atrakcija na otoku Korčuli je grad Korčula, koji je poznat po svojoj ljepoti i bogatoj povijesti. Možete istražiti uske ulice i otkriti obilje znamenitosti kao što su Katedrala sv. Marka, Zemaljski dvor i mnoge druge. Također možete uživati u gastronomiji otoka, posebno poznatom vinu i plodovima mora.

Ako želite iskusiti nevjerojatne pejzaže Korčule, možete jedriti duž obale i otkriti prekrasne uvale, slikovite plaže i skrivene špilje. Možete se zaustaviti na jednom od otoka oko Korčule i istražiti njihove netaknute prirodne ljepote.

Bez obzira jeste li iskusni jedriličar ili početnik, postoje brojne škole jedrenja na otoku Korčuli koje nude tečajeve za sve razine vještina. Možete unaprijediti svoje jedriličarske vještine ili započeti svoju avanturu u svijetu jedrenja.

Jedrenje na otoku Korčuli je nevjerojatno iskustvo koje će vas ostaviti bez daha. Uživajte u ljepoti Jadranskog mora, istražite bogatu povijest otoka i uživajte u jedinstvenim pejzažima koji će vam pružiti jedrilica.

Ispijajte vino na Vinarskom putu Pelješca

Vinarski put Pelješca je idealna destinacija za ljubitelje vina koji žele istražiti i degustirati najbolja vina ove regije. Ovaj put je ujedno i jedan od najstarijih vinskih puteva u Hrvatskoj.

Pelješac je poznat po svojim vrhunskim vinogradima i bogatom vinarskom tradicijom koja seže unatrag stoljećima. Ovdje možete posjetiti vinarije i upoznati se s procesom proizvodnje vina, kao i kušati različite sorte vina koje se proizvode na ovom području.

Vinarske kuće na Vinarskom putu Pelješca

Na Vinarskom putu Pelješca možete posjetiti brojne vinarije koje nude razne ture i degustacije. Neka od najpoznatijih vinarija na Pelješcu su:

 1. Vinarija Dingač – poznata po proizvodnji crnih vina visoke kvalitete, posebno sorte Plavac Mali
 2. Vinarija Grgić – osnovana od strane Mike Grgića, poznatog hrvatskog vinskog stručnjaka koji je bio dio tima koji je osvojio slavnu “Paris Tasting” 1976. godine
 3. Vinarija Saints Hills – nudi ture i degustacije u svom modernom vinskom podrumu s prekrasnim pogledom na pelješki krajolik

Karakteristična vina Pelješca

Pelješac je poznat po nekoliko karakterističnih sorti vina koje se uzgajaju na ovom području:

 • Plavac Mali – autohtona sorta koja daje puna, bogata, crvena vina sa zrelim voćnim aromama
 • Pošip – bijela sorta koja se uzgaja na Pelješcu i daje svježa, voćna vina s notama citrusa i bilja
 • Dingač – vrhunsko crno vino dobiveno isključivo od sorte Plavac Mali, uzgajano na strmim, sunčanim padinama Dingača

Vinski festivali na Pelješcu

Pelješac je domaćin mnogih vinskih festivala tijekom godine. Neki od najpoznatijih su:

Festival vina Pelješca Festival vina Dingač Afera Plavac Mali
Održava se svake godine u gradu Stonu i okuplja brojne vinare iz regije. Jedinstven festival koji slavi popularno vino Dingač tijekom berbe grožđa. Pelješki festival vina posvećen sorti Plavac Mali, sa degustacijama, radionicama i zabavnim programom.

Ako volite vino, Vinarski put Pelješca pružit će vam nezaboravno iskustvo okusa i mirisa vrhunskih vina ovog područja. Upustite se u avanturu otkrivanja vinske kulture Pelješca i uživajte u nevjerojatnim vinima i prekrasnoj prirodi ovog poluotoka.

Upoznajte tradi

Pelješac je poznat po svojoj bogatoj tradiciji i kulturnom nasljeđu. Posjetitelji ovog prekrasnog poluotoka imaju priliku upoznati se s raznim tradicionalnim običajima i znamenitostima koje čine Pelješac tako jedinstvenim.

Gastroponuda

Gastroponuda

Jedan od najvažnijih elemenata tradicije Pelješca je njegova bogata gastroponuda. Ovdje možete kušati neke od najboljih morskih plodova i ribljih specijaliteta u regiji. Također, Pelješac je poznat po svojim vinogradima i vinima. Ne propustite posjetiti neku od vinarija i kušati neka od najpoznatijih hrvatskih vina.

Narodne nošnje

Pelješac je poznat po svojim tradicionalnim narodnim nošnjama koje datiraju još iz 19. stoljeća. Narodne nošnje sastoje se od raznih elemenata poput rukom tkanih platna, šarenih vezova i tradicionalnih ukrasa. Posjetitelji imaju priliku vidjeti ove prekrasne nošnje tijekom raznih folklornih događanja i manifestacija na Pelješcu.

Festivali i manifestacije

Jedan od najboljih načina da se upoznate s tradicionalnim kulturom Pelješca je posjetiti neki od mnogobrojnih festivala i manifestacija koji se održavaju tijekom cijele godine. Festivali poput Feste sv. Dominika, Ston Walls Marathon i Figa Festival pružaju uvid u tradiciju, običaje i kulturu ovog prekrasnog poluotoka.

Stonski zidovi

Stonski zidovi su još jedna značajna tradicionalna znamenitost koju trebate posjetiti na Pelješcu. Ovi zidovi su izgrađeni u 14. i 15. stoljeću kako bi zaštitili grad Ston od neprijateljskih napada. Ovi masivni zidovi su dugački oko 5.5 kilometara i smatraju se najdužim obrambenim zidovima u Europi. Posjetitelji mogu prošetati duž zidova i uživati u prekrasnom pogledu na okolicu.

Tradicionalne znamenitosti Lokacija
Crkva sv. Mihajla Janjina
Samostan sv. Marije Orebić
Utvrda Koruna Viganj
Trg Pelješkog statuta Ston

Pelješac je prepun tradicionalnih znamenitosti i atrakcija koje će vas oduševiti svojom ljepotom i poviješću. Posjetiti ove znamenitosti znači upoznati se s autentičnom tradicijom i kulturom Pelješca, što će vam omogućiti da bolje razumijete ovaj prekrasan dio Hrvatske.

FAQ:

Koje su najbolje atrakcije i znamenitosti koje treba posjetiti na Pelješcu?

Na Pelješcu postoji nekoliko nevjerojatnih atrakcija i znamenitosti koje vrijedi posjetiti. To su Kula Nehaj, Stonski zidovi, Crkva sv. Mihajla, vinarije Dingač i Postup, te prekrasne plaže poput Divna i Trstenica.

Gdje se može posjetiti Kula Nehaj na Pelješcu?

Kula Nehaj se nalazi u samom centru grada Korčule. Kula je dio kulturne baštine Pelješca i nudi prekrasan pogled na more i okolne otoke. Posjet Kuli Nehaj pruža zanimljiv uvid u povijest regije.

Koje vrste vina možemo degustirati u vinarijama Dingač i Postup na Pelješcu?

Vinarije Dingač i Postup su poznate po proizvodnji vrhunskih crnih vina. U Dingaču se proizvodi crno vino od autohtone sorte plavac mali, dok u Postupu proizvode crno vino od sorte plavac mali i vrste postup.

Koje su najljepše plaže na Pelješcu?

Na Pelješcu se nalazi nekoliko prekrasnih plaža. Jedna od najljepših je plaža Divna, koja je poznata po tirkiznoj boji mora i netaknutoj prirodi. Također, plaža Trstenica je popularna među turistima zbog svog finog pijeska i kristalno čistog mora.