Što posjetiti u Beču: najbolju atrakcije i znamenitosti - stranica o putovanjima

Što Posjetiti U Beču

Što Posjetiti U Beču

Beč, prijestolnica Austrije, jedan je od najljepših gradova u Europi. Poznat po svojoj bogatoj povijesti, prekrasnoj arhitekturi i kulturi, Beč nudi mnogo za istraživanje i uživanje. Bez obzira jeste li zaljubljenik u povijest, umjetnost, glazbu ili gastronomiju, ovaj grad ima nešto za svakoga.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Beču je dvorac Schönbrunn, koji je nekada bio ljetna rezidencija Habsburgovaca. Dvorac je jedan od najbolje očuvanih carskih rezidencija u Europi i domaćin je brojnih povijesnih i kulturnih događanja. Možete prošetati prekrasnim vrtovima, razgledati raskošne sobe i uživati u prekrasnom pogledu na grad s Gloriette, impozantnom paviljonom u vrtovima dvorca.

Još jedna velika atrakcija je katedrala sv. Stjepana, najvažnija sakralna građevina u Beču. Sagrađena u gotičkom stilu, katedrala je poznata po svojim visokim tornjevima i predivnim vitražima. Unutra se možete diviti impresivnom glazbenom Moosbrugger mechanical watch display-u i provesti trenutak tišine i refleksije u divnoj atmosferi ovog svetog mjesta.

Besplatno putovanje u Beč? Posjetite prirodnu povijest muzeja i uživajte u divovskom dijelu meteorita koji pada na tlo Beča!

Ako želite doživjeti kulturu Beča, posjetite Muzej umjetnosti povijesti i Muzej umjetnosti prirode, koji su nevjerojatno impresivni. Muzej umjetnosti povijesti čuva dragulje iz različitih povijesnih epoha, uključujući i Rembrandtovu sliku “Ručak u Emausu”. Muzej umjetnosti prirode također nudi bogatu zbirku fosila, minerale i dijelove meteorita koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

Naravno, ne možete napustiti Beč bez posjeta poznatoj Bečkoj operi. Ova zgrada iz 19. stoljeća jedna je od najpoznatijih opernih kuća u svijetu. Čak i ako ne uspijete uhvatiti predstavu, možete se diviti vanjskoj fasadi i veličanstvenom interijeru s mramornim stepenicama i kristalnim lusterima.

Ovo je samo kratak pregled najboljih atrakcija i znamenitosti koje Beč nudi. Uz bogatu povijest i kulturu, šarmantne ulice, brojne galerije i muzeje, te vrhunsku gastronomsku scenu, posjet Beču bit će nezaboravno iskustvo za svakog putnika.

Contents

Beč, glavni grad Austrije

Beč je glavni grad Austrije i jedan od najpoznatijih gradova u Europi. Sa svojim bogatim kulturnim nasljeđem, prekrasnom arhitekturom i raznolikim znamenitostima, Beč privlači milijune turista svake godine.

Povijest

Beč ima dugu povijest koja seže unatrag tisućama godina. Grad je osnovan u rimsko doba i bio je važno političko i kulturno središte tijekom vladavine Habsburške monarhije. Tijekom povijesti, Beč je bio dom mnogim poznatim umjetnicima i znanstvenicima, kao što su Mozart, Beethoven i Sigmund Freud.

Znamenitosti

Beč ima mnogo znamenitosti koje vrijedi posjetiti. Jedna od najpoznatijih je Schönbrunnska palača, koja je bila ljetna rezidencija Habsburške obitelji. Palača ima prekrasne vrtove, velike dvorane i mnoge povijesne artefakte.

 • Stephansdom – katedrala sv. Stjepana, jedan je od simbola Beča. Ova impozantna katedrala izgrađena je u gotičkom stilu i nudi prekrasan pogled na grad s njezine južne kule.
 • Hofburg – bivša carska palača, koja je danas dom mnogim muzejima i galerijama. Posjetitelji mogu istraživati ​​carske apartmane, Španjolsku školu jahanja i mnoge druge povijesne prostore.
 • Prater – popularni zabavni park u Beču s brojnim atrakcijama, uključujući poznju Viktorske svjetionike.

Kultura

Beč je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj sceni. Grad je dom mnogim umjetničkim galerijama, koncertnim dvoranama i opernim kućama. Bečka državna opera jedna je od najpoznatijih opernih kuća na svijetu i nudi izuzetne izvedbe klasičnih opera i baleta.

Kuhinja

Beč je također poznat po svojoj izvrsnoj gastronomiji. Jedno od najpoznatijih jela je bečka šnicla, tanko narezano teleće meso, panirano i prženo. Također vrijedi probati i druge tradicionalne austrijske jela poput štrudle od jabuka i Sachertorte kolača.

Zaključak

Beč je jedan od najljepših gradova u Europi, prepun povijesti, kulture i predivnih znamenitosti. Bez obzira jeste li povjesničar, umjetnik ili ljubitelj dobre hrane, Beč će vas očarati svojom raznolikošću i ljepotom.

Istorijske znamenitosti

Beč je bogat poviješću i ima mnogo znamenitosti koje svjedoče o različitim razdobljima i događajima u prošlosti. Evo nekoliko istaknutih povijesnih znamenitosti koje treba posjetiti u Beču:

1. Bečka palača

Bečka palača je jedan od najvažnijih povijesnih i kulturnih simbola Beča. Izgrađena je u 18. stoljeću kao rezidencija Habsburške dinastije i danas je dom brojnim muzejima, galerijama i vrhunskim umjetničkim djelima.

2. Katedrala Sv. Stjepana

Katedrala Sv. Stjepana je ikonička crkva koja je postala simbol Beča. Sagradili su je u 12. stoljeću i tijekom godina proširili i dodali različite stilove arhitekture. Posjetitelji mogu se popeti na tornjeve i uživati u prekrasnom pogledu na Beč.

3. Hofburg

Hofburg je još jedna važna povijesna građevina u Beču. Bio je dom Habsburške dinastije više od 600 godina i sada je dom različitim muzejima, kao što su Muzej umjetnosti, Prirodoslovni muzej i Muzej Sisi, posvećen carici Elizabeti.

4. Prater

Prater je povijesni zabavni park u Beču koji je osnovan 1766. godine. Njegova najpoznatija atrakcija je veliki panoramski kotač, poznat kao “Riesenrad”, koji pruža panoramski pogled na grad. Također je dom drugim vožnjama, restoranima i zabavnim prostorima.

5. Belvedere

Belvedere je povijesna palača koja je danas dom nekoliko muzeja, uključujući Gornju i Donju Belvedere. Izvorno je izgrađen kao ljetna rezidencija princa Eugena Savojskog i ima prekrasne vrtove i umjetničke kolekcije.

6. Palata Schönbrunn

Palata Schönbrunn je još jedna važna povijesna palača u Beču. Bila je dom Habsburške dinastije i sada je otvorena za javnost kao muzej. Posjetitelji mogu istražiti raskošne dvorane i prekrasne vrtove palače.

7. Muzej Albertina

Muzej Albertina je jedan od najvećih muzeja grafike u svijetu. Sadrži veliku zbirku umjetničkih djela koja datiraju iz različitih razdoblja i stilova. Posjetitelji mogu uživati u djelima umjetnika kao što su Monet, Klimt, Picasso i mnogi drugi.

8. Bečki kanal Dunav

Bečki kanal Dunav je povijesni kanal koji je služio kao važna transportna ruta u prošlosti. Danas je kanal popularno odredište za šetnje, bicikliranje i razne sportske aktivnosti. Također nudi prekrasan pogled na rijeku Dunav.

9. Muzej povijesti umjetnosti

Muzej povijesti umjetnosti je jedan od najvažnijih muzeja u Beču. Sadrži veliku zbirku umjetničkih djela koja datiraju od antičkih do suvremenih razdoblja. Posjetitelji mogu istražiti umjetnost iz različitih dijelova svijeta i raznih umjetničkih stilova.

10. Ratni memorijal Karlsplatz

Ratni memorijal Karlsplatz je povijesni spomenik posvećen vojnicima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu. Sadrži prekrasnu arhitekturu i statue koje podsjećaju na hrabrost i žrtve vojnika. Mjesto je pogodno za refleksiju i odavanje počasti.

Muzeji i umjetnost

 • Bečki muzej

  Bečki muzej je jedan od najvažnijih kulturnih institucija u Beču. Osnovan je 1889. godine i sadrži impresivnu kolekciju umjetnosti i povijesnih predmeta. Muzej se sastoji od nekoliko zgrada i ima preko 4 milijuna eksponata iz različitih razdoblja.

 • Leopold muzej

  Leopold muzej je posvećen umjetnosti 20. stoljeća i jedan je od najposjećenijih muzeja u Beču. Muzej je dom čuvene kolekcije Egon Schiele-a i Gustav Klimt-a, kao i drugih velikih umjetnika poput Oskara Kokoschke, Richarda Gerstla i Albin Egger-Lienz.

 • Belvedere

  Belvedere je prekrasna barokna palača koja služi kao muzej umjetnosti. Muzej sadrži kolekciju austrijske umjetnosti od srednjeg vijeka do danas, uključujući i neka djela Gustava Klimta, kao što je čuveni “Poljubac”. Također možete istražiti prekrasne vrtove i fontane oko palače.

 • Narodna galerija

  Narodna galerija je najveći muzej u Austriji posvećen austrijskoj umjetnosti od srednjeg vijeka do danas. Muzej sadrži impresivnu kolekciju slika, skulptura, crteža i grafika. Ovdje možete vidjeti djela velikih umjetnika poput Albrechta Dürera, Pietera Bruegela ml., Rembrandta, Renoira i Van Gogha.

Prekrasne palače

Šećerana palača

Šećerana palača je jedna od najpoznatijih palača u Beču. Izgrađena je u stilu baroka i impresionira svojom arhitekturom. Unutar palače nalazi se prekrasan vrt i brojni muzeji.

Hofburg

Hofburg je ogromna palača koja je nekada bila rezidencija Habzburga, vladajuće dinastije Austrije. Danas je palača pretvorena u kompleks muzeja, koncertnih dvorana i kancelarija. Unutar Hofburga možete posjetiti carske apartmane, Španjolsku dvoranu i Muzej Sisi.

Belvedere

Belvedere je palača renomiranog austrijskog slikara Gustava Klimta. Sastoji se od dva prekrasna zdanja smještena u velikom vrtu. U palači možete vidjeti neke od najpoznatijih Klimtovih slika, kao što je “Poljubac”. Također možete uživati u šetnji vrtovima koji nude spektakularan pogled na grad.

Scalina

Scalina je impozantna palača koja se nalazi u samom centru Beča. Po svojoj arhitekturi i bogatoj unutrašnjosti, privlači brojne posjetitelje. Unutar palače nalazi se prekrasan vrt s fontanom i skulpturama. Također možete posjetiti Muzej Albertina koji se nalazi u palači.

Schönbrunn

Šönbrunn je najpoznatija bečka palača i jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Austriji. Izgrađena je u stilu rokoko arhitekture i okružena prekrasnim vrtovima. Unutar palače možete posjetiti carske sobe, koje su ostale nepromijenjene još od vremena Marije Terezije.

Liechtenstein palača

Liechtenstein palača je luksuzna barokna palača koja je privatno vlasništvo Fürstenberga-Liechtensteina. Izgrađena je početkom 18. stoljeća i jedna je od rijetkih palača u Beču koja se koristi za privatne svrhe. Ima prekrasan vrt i fasadu koja privlači pažnju posjetitelja.

Bogata kulturna scena

Beč ima izuzetno bogatu kulturnu scenu koja privlači umjetnike, pisce, glazbenike i glumce iz cijelog svijeta. Ovaj grad je dom mnogih poznatih kazališta, opera, muzeja i umjetničkih galerija.

Kazališta

Beč je poznat po svojim kazalištima koja nude širok spektar predstava. Jedno od najpoznatijih kazališta u Beču je Burgtheater, koje je jedno od najvažnijih njemačkog govornog kazališta u Europi. Također, bečki Državni opera (Wiener Staatsoper) je jedna od vodećih opera u svijetu.

Muzeji

Muzeji

Beč je dom velikog broja muzeja koji posjetiteljima omogućuju da istraže bogatu povijest umjetnosti i kulture. Jedan od najpoznatijih muzeja u Beču je Muzej povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) koji posjeduje impresivnu zbirku umjetničkih djela, uključujući djela slavnih slikara poput Rembrandta i Vermeera. Također, posjetitelji mogu posjetiti Muzej moderne umjetnosti (Museum of Modern Art) i Muzej Albertina, koji također nude velike zbirke suvremene umjetnosti.

Glazba

Beč je poznat kao “glazbeni grad” zbog svoje bogate glazbene povijesti. Jedan od najpoznatijih simbola Beča je bečka Filharmonija (Wiener Philharmoniker), koja svake godine održava brojne koncerte u Gornjoj Belvedere (Oberes Belvedere). Također, posjetitelji mogu uživati u opernim predstavama u bečkoj Državnoj operi, koja je jedna od najvažnijih opera u svijetu.

Umjetničke galerije

Beč je dom mnogih umjetničkih galerija koje posjetiteljima pružaju uvid u različite stilove umjetnosti. Jedna od najvažnijih galerija je Albertina, koja posjeduje veliku kolekciju crteža i grafika, uključujući i djela Leonarda da Vincija. Također, posjetitelji mogu posjetiti Bečku secesijsku galeriju (Wiener Secession), koja posjeduje zbirku secesijske umjetnosti, kao i Muzej Liechtenstein, koji sadrži zbirku europske umjetnosti od srednjeg vijeka do danas.

Ples

Beč je također poznat po svojoj plesnoj sceni, posebno tradicionalnom bečkom valceru. Posjetitelji mogu uživati u plesnim predstavama u bečkoj Državnoj operi, kao i posjetiti neki od mnogih plesnih klubova koji nude tečajeve plesa i plesne nastupe.

Cirkus

Beč ima dugu tradiciju cirkusa i posjetitelji mogu uživati u predstavama različitih cirkuskih trupa koje dolaze u grad. Jedan od najpoznatijih cirkusa u Beču je Roncalli, koji je poznat po svojim spektakularnim predstavama i impresivnim akrobacijama.

Sveukupno, Beč ima bogatu kulturnu scenu koja nudi nešto za svakoga. Bez obzira jeste li ljubitelj kazališta, opere, muzeja ili plesa, sigurno ćete pronaći nešto što će vas zanimati u ovom prekrasnom gradu.

Prekrasni parkovi

1. Burggarten

Burggarten je jedan od najljepših parkova u Beču. Smješten je u blizini Hofburga i otvoren je za posjetitelje cijele godine. Ovaj park nudi prekrasan travnjak, cvjetnjake i fontane. Također, u parku se nalazi mali vrt leptira i skulptura Mozarta.

2. Schönbrunn park

Schönbrunn park je veliki park koji se prostire oko Schönbrunn palače. Park je dizajniran u stilu francuskog vrta sa širokim stazama, fontanama i cvjetnim gredicama. U parku se nalazi i Gloriette, impozantna građevina koja pruža prekrasan pogled na Beč.

3. Prater

Prater je poznati park u Beču sa širokim zelenim površinama, šumom i jezerom. Ovaj park je također dom za zabavni park sa popularnim atrakcijama kao što su Riesenrad (gigantski kotač), lunapark i vožnja u kočiji. Također, u Prateru se nalazi i prekrasan cvjetni vrt.

4. Augarten

Augarten je lijepi park smješten u 2. bečkom okrugu. Ovaj park je poznat po svojoj baroknoj palači i porculanskoj manufakturi. Park nudi veliku zelenu površinu, šetalište i terene za odbojku na pijesku. Također, u parku se nalazi i mali jezero.

5. Stadtpark

Stadtpark je jedan od najpoznatijih parkova u Beču. Ovaj park se nalazi u blizini centra grada i nudi prekrasan vrt, fontane i skulpture. Najpoznatija skulptura u parku je zlatna skulptura Johanna Straussa, poznatog austrijskog skladatelja.

Shopping destinacije

1. Mariahilfer Strasse

Najpoznatija trgovačka ulica u Beču, Mariahilfer Strasse, pruža bogatu ponudu za sve ljubitelje shoppinga. Ovdje ćete pronaći velike robne kuće poput Müller, H&M i Zara, kao i brojne specijalizirane trgovine i butike. Uz širok izbor odjeće, obuće, nakita i kozmetike, Mariahilfer Strasse nudi i brojne restorane i kafiće gdje možete sjesti i opustiti se nakon šopinga.

2. Naschmarkt

Naschmarkt je najveći i najpoznatiji trgovački trg u Beču. Ovaj šareni i živopisni otvoreni market nudi širok izbor svježeg voća, povrća, mesa, ribe i drugih prehrambenih proizvoda. Osim hrane, Naschmarkt nudi i razne suvenire, tekstil, cvijeće i druge proizvode. Ovdje možete kušati i internacionalne kuhinje jer se na trgu nalazi mnoštvo restorana, kafića i lokalnih specijaliteta.

3. Kohlmarkt

Kohlmarkt je ekskluzivna trgovačka ulica u samom središtu Beča. Ovdje su smještene luksuzne prodavaonice i butici svjetski poznatih dizajnerskih marki poput Chanel, Dior, Prada i Louis Vuitton. Kohlmarkt je također dom mnogim draguljarnicama i trgovinama s antikvitetima. Ova ulica oduševit će sve ljubitelje mode i luksuza.

4. Donau Zentrum

Donau Zentrum je jedan od najvećih trgovačkih centara u Beču. Ovdje možete pronaći širok asortiman brandova, kako poznatih tako i manje poznatih, kao i razne trgovine, restorane i kafiće. Donau Zentrum je omiljeno odredište za sve ljubitelje shoppinga, a posebno za obitelji jer se ovdje nalazi i veliki igralište za djecu.

5. Graben

Graben je još jedna popularna trgovačka ulica u Beču. Ovdje se nalaze brojne trgovine pa ćete ovdje pronaći sve što vam treba, od odjeće i obuće do kozmetike i suvenira. Posebno je zanimljiva atmosfera na Grabenu tijekom božićnih blagdana kada je cijela ulica ukrašena i posjetitelji mogu uživati u božićnom sajmu.

6. Shopping City Süd

Shopping City Süd (SCS) je veliki trgovački centar koji se nalazi izvan središta Beča. Ovdje možete pronaći preko 330 trgovina i restorana, uključujući mnoge poznate brandove. SCS je jedno od najvećih shopping odredišta u Europi i privlači posjetitelje iz cijele regije. Ovdje možete pronaći sve što vam treba na jednom mjestu.

Kulinarsko iskustvo

Beč je grad bogate kulinarske tradicije. Ovdje možete istražiti raznovrsne delicije i uzeti dio austrijske kuhinje kući s vama. Evo nekoliko adresa koje svakako trebate posjetiti ako želite doživjeti pravo kulinarsko iskustvo u Beču:

1. Naschmarkt

Jedan od najvećih i najpoznatijih tržnica u Beču je Naschmarkt. Ovdje možete pronaći razne namirnice, svježe voće i povrće, začine i morske plodove. Također možete kušati različite vrste ulja, sireva i mesnih delicija. Ovo je idealno mjesto za istraživanje bečke kulinarske scene.

2. Kaffeehaus

Beč je poznat po svojim kafićima i tradiciji ispijanja kave. Posjetite jedan od mnogih tradicionalnih bečkih kafića i uživajte u espresso, cappuccino ili bečkoj kavi s vrhnjem. Uz kavu možete kušati i slastice poput Sacher torte ili Apfelstrudela.

3. Bečka secesijska kuhinja

Beč je poznat po svojoj secesijskoj arhitekturi, ali također ima i secesijske restorane koji poslužuju tradicionalnu bečku kuhinju. Ovdje možete kušati specijalitete kao što su Bečki odrezak, Tafelspitz (kračica goveda) i Kaiserschmarrn (palačinka od jaja).

4. Grubi Fenster

Grubi Fenster je popularni restoran koji poslužuje bečke specijalitete u rustikalnom i tradicionalnom okruženju. Ovdje možete kušati tradicionalne austrijske specijalitete poput Bečkog odreska, svježe pripremljenih knedli i ukusnih umaka. Ovaj restoran je omiljen među lokalnim stanovništvom i posjetiteljima.

5. Bečki vinograd

Beč je dom mnogim vinogradima i vinskim podrumima. Posjetite jedan od vinogradskih podruma i uživajte u degustaciji raznih vrsta vina. Također možete kušati tradicionalne bečke grickalice poput šunke i sira. Ovo je idealno mjesto za ljubitelje vina.

Beč nudi širok izbor kulinarskih iskustava, od tradicionalnih austrijskih jela do internacionalnih delicija. Bez obzira na vaše preferencije, sigurno ćete pronaći nešto što uživa u Beču.

Izleti izvan Beča

Beč je idealna polazna točka za razne izlete izvan grada. Ovdje su neki od najpopularnijih izleta koje možete učiniti dok boravite u Beču:

Izlet u Bratislavu

Jedan od najpopularnijih jednodnevnih izleta iz Beča je posjet glavnom gradu Slovačke, Bratislavi. Bratislava je udaljena samo oko 60 kilometara od Beča i može se lako doći vlakom ili brodom. Grad nudi bogatu povijest, arhitekturu i kulturu, s mnogo znamenitosti koje možete posjetiti, kao što su Bratislavski dvorac, Stari grad, Most UFO i mnogi drugi.

Odlazak u Wachau dolinu

Wachau dolina je jedna od najljepših regija Austrije, smještena između Melka i Kremsa. Dolina je poznata po svojim prekrasnim krajolicima sa vinogradima, rijekom Dunavom i mnoštvom srednjovjekovnih dvoraca i samostana. Ovdje možete uživati u vožnji brodom Dunavom, posjetiti dvorac Aggstein i razgledati šarmantne malene gradiće poput Dürnsteina.

Posjet Bečkom šumi

Ako želite izbjeći gradske gužve i opustiti se u prirodi, posjet Bečkoj šumi je sjajan izbor. Bečka šuma je veliko prirodno područje smješteno jugozapadno od Beča i nudi divan krajolik, planine, šumske staze i mnoge aktivnosti na otvorenom poput pješačenja, biciklizma i jahanja. Također možete posjetiti neke od popularnih izletišta u šumi kao što su Heurigen (tradicionalni austrijski restorani), zamak Mayerling i prirodni rezervat Lob

FAQ:

Koje su najbolje atrakcije i znamenitosti u Beču?

Beč je prepun prekrasnih atrakcija i znamenitosti. Neke od najpopularnijih su: Schönbrunn dvorac, katedrala sv. Stjepana, Muzej umjetnosti povijesti, Hundertwasser kuća, Bečka državna opera i mnoge druge.

Koliko košta ulaznica za Schönbrunn dvorac?

Cijena ulaznice za Schönbrunn dvorac varira ovisno o vrsti ulaznice koju želite kupiti. Za odrasle osobe, cijena ulaznice za dvorac i vrt iznosi oko 16 eura, dok je za djecu i mlade do 18 godina cijena oko 10 eura.

Kako mogu rezervirati ulaznice za Bečku državnu operu?

Ulaznice za Bečku državnu operu možete rezervirati putem službene internetske stranice Opere, telefonom ili osobno na blagajni Opere. Preporučljivo je rezervirati ulaznice unaprijed, posebno za popularne predstave koje se brzo rasprodaju.

Koliko dana je dovoljno posjetiti Beč?

Za potpuno uživanje u Beču, preporučuje se boravak od najmanje 3 do 4 dana. To će vam omogućiti da obiđete glavne atrakcije, prošetate prekrasnim ulicama i uživate u bogatoj kulturnoj ponudi grada.

Gdje mogu pronaći dobar smještaj u Beču?

Beč nudi širok izbor hotela i apartmana za svaki proračun. Možete provjeriti popularne internetske platforme za rezervaciju smještaja poput Booking.com ili Airbnb-a kako biste pronašli smještaj koji vam najviše odgovara.