Što Posjetiti U Budimpešti - Najpopularnija mjesta koja trebate vidjeti

Što Posjetiti U Budimpešti

Što Posjetiti U Budimpešti

Budimpešta, glavni grad Mađarske, je jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta u središnjoj Europi. Ovo živahno i dinamično mjesto nudi bogatu kombinaciju povijesnih spomenika, prekrasnih građevina i živopisnih ulica. Ako posjetite Budimpeštu, postoji nekoliko mjesta koja će vas oduševiti svojom ljepotom i bogatom kulturom.

Jedno od najpoznatijih mjesta koje trebate posjetiti u Budimpešti je Széchenyi termalna kupelj. Ova jedinstvena termalna kupelj je jedna od najvećih u Europi i pruža posjetiteljima priliku da se opuste i uživaju u ljekovitim svojstvima termalne vode. Osim toga, kupelj je smještena u prekrasnom parku, što je idealno mjesto za opuštanje i uživanje u prirodi.

Drugo popularno mjesto koje treba posjetiti je Mađarski parlament. Ova impozantna građevina je jedan od najvažnijih simbola Budimpešte i jedan od najvećih parlamenta u Europi. Unutar parlamenta se može razgledati veličanstvena dvorana za skupštine, kraljevska dvorana i prekrasna kupola koja nudi impozantan pogled na grad.

Jedan od najstarijih i najljepših mostova u Budimpešti je Lančani most. Ovaj most povezuje Budu i Peštu preko rijeke Dunav i pruža prekrasan pogled na oba dijela grada. Most je arhitektonski remek-djelo s brojnim skulpturama i kamenim lavovima koji čuvaju ulaze. Šetanje preko mosta je doživljaj sam po sebi, pogotovo noću kada su most i grad osvijetljeni.

Za sve ljubitelje umjetnosti, posjetijte Mađarsku nacionalnu galeriju. Smještena u kraljevskoj palači, ova galerija ima impresivnu zbirku mađarske umjetnosti koja se proteže kroz različite razdoblja i stilove. Ovdje možete vidjeti slike, skulpture i primjerke primijenjene umjetnosti, kao i predivne poglede na grad s terase galerije.

Zaključak

Budimpešta nudi mnoge atraktivne i zanimljive destinacije koje vrijedi posjetiti. Bez obzira jeste li ljubitelj povijesti, kulture, umjetnosti ili prirode, Budimpešta ima nešto za svakoga. Posjetite ova nevjerojatna mjesta i otkrijte ljepotu i bogatu povijest ovog prekrasnog grada u srcu Europe.

Bazilika Svetog Stjepana

Bazilika Svetog Stjepana, poznata i kao Bazilika svetog Stjepana Istočnog zapada, najveća je crkva u Budimpešti i jedan od najznačajnijih sakralnih objekata u Mađarskoj. Bazilika je posvećena prvom mađarskom kralju, Stjepanu I.

Gradnja bazilike započela je 1851. godine, ali je zbog različitih poteškoća i prekida u toku gradnje trajala sve do 1906. godine. Tržište između bazilike i Parlamenta znači jedno od najvećih trgova u Budimpešti.

Unutrašnjost Bazilike Svetog Stjepana

Unutrašnjost bazilike odlikuje se predivnim arhitektonskim detaljima i umjetninama. Posjetitelji će moći vidjeti veliki broj slika, skulptura i vitraja, uključujući i najveći orguljski instrument u Mađarskoj. Također, posebna atrakcija je i kapela Svetog Desetka, koja sadrži relikviju prsta Svetog Stjepana.

Panoramski pogledi sa tornja Bazilike

Posjetitelji bazilike imaju mogućnost da se popnu na vrh tornja i uživaju u predivnom panoramskom pogledu na Budimpeštu. Sa visine od 96 metara, pogled se prostire na cijeli grad, uključujući i mostove preko rijeke Dunav i Budaštu na desnoj obali.

You might be interested:  Što Posjetiti U Istri Zimi

Tijekom zime, crkva svake godine organizira poseban događaj “Bazilikin advent”, gdje se organiziraju koncerti, izložbe i drugi kulturni programi.

Ostale zanimljivosti

  • Bazilika Svetog Stjepana domaćin je brojnih vjerskih ceremonija, uključujući službu svete pričesti i vjenčanja.
  • U sklopu bazilike nalazi se muzej koji prikazuje povijest crkve i kulture.
  • Na trgu ispred bazilike možete se opustiti i uživati u predivnom pogledu na crkvu.

Ako posjetite Budimpeštu, ne propustite posjetiti Baziliku Svetog Stjepana i doživjeti njezinu ljepotu i povijest.

Tvrđava Buda

Tvrđava Buda, poznatija kao Budimski dvorac, je jedno od najvažnijih kulturno-povijesnih mjesta u Budimpešti. Smještena na vrhu Brda Gellért, ova tvrđava nudi prekrasan pogled na rijeku Dunav i okolne dijelove grada.

Tvrđava Buda ima dugu povijest koja seže unatrag više od 700 godina. Izgrađena je u 13. stoljeću kao rezidencija ugarskih kraljeva i bila je središte vlasti kroz različite razdoblja. Tijekom godina, dvorac je pretrpio razne promjene i nadogradnje, najviše tijekom vladavine Habsburške monarhije.

Danas, Tvrđava Buda je popularno turističko odredište s brojnim atrakcijama za posjetitelje. Ondje se nalazi Budimski dvor, koji je dom mnogih muzeja i galerija, kao što su Budimski povijesni muzej, Umjetnička galerija i Muzej jedinstvenih zbirki. Također možete posjetiti Kraljevsku palaču koja je simbol Budimpešte i nudi zapanjujući pogled na grad.

Tvrđava Buda također ima prekrasne vrtove i parkove koji su idealni za opuštanje i šetnju. Tu je i poznata Ribarska utvrda koja je popularno mjesto za posjetiti zbog svoje arhitekture i pogleda na Dunav i Budimpeštu.

Osim toga, Tvrđava Buda je dom i nekoliko crkvi, kao što su Matijaševa crkva i Crkva sv. Stjepana. Te crkve predstavljaju značajne povijesne spomenike i arhitektonske bisere.

Ako posjećujete Budimpeštu, Tvrđava Buda je definitivno jedno od mjesta koja trebate vidjeti. Njegova bogata povijest, veličanstvena arhitektura i spektakularni pogled na grad čine ga neodoljivim odredištem.

Ribarska tvrđava

Ribarska tvrđava, poznata i kao Budimska tvrđava, vrlo je popularna turistička atrakcija u Budimpešti. Nalazi se na Gornjem gradu, na zapadnom rubu starijeg dijela grada.

Ova tvrđava, koja je izgrađena u neogotičkom stilu, pruža prekrasan pogled na rijeku Dunav i grad Budimpeštu. Tvrđava je sagrađena na mjestu gdje se nekada nalazila srednjovjekovna utvrda, a danas je domovina muzeja i galerija, kao i mnogobrojnih kafića i restorana.

Jedan od najznačajnijih dijelova tvrđave je Matijaševa crkva, koja je izgrađena u 13. stoljeću i služila kao krunidbeni dom mađarskih kraljeva. Crkva je pretrpjela brojne prepravke tijekom godina i danas je jedno od najimpresivnijih zdanja u Budimpešti.

Tijekom posjeta Ribarskoj tvrđavi, posjetitelji mogu prošetati starim zidinama, uživati ​​u prekrasnom panoramskom pogledu na grad, posjetiti muzej u tvrđavi i istražiti čarobne uličice i trgove u okolici.

Ovo je definitivno jedno od mjesta koja biste trebali posjetiti prilikom posjeta Budimpešti, posebno ako volite povijest, arhitekturu i prekrasne poglede.

Parlament Mađarske

Parlament Mađarske, poznat i kao Mađarski parlament ili Budimpeštanski parlament, smješten je duž obale Dunava u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske. To je jedan od najupečatljivijih i najvažnijih simbola Budimpešte.

Parlament je izgrađen u neogotičkom stilu i završen je 1902. godine. Sa svojim impozantnim izgledom i savršeno simetričnom fasadom, Parlament jednostavno oduzima dah svojim posjetiteljima.

Parlament Mađarske je jedno od najvećih parlamentarnih zdanja na svijetu, s 691 sobom, 20 dvorana i 10 dvorišta. Impresivni interijeri obuhvaćaju raskošno uređene prostorije s kristalnim lusterima, zlatnim ukrasima i drvenim panelima.

You might be interested:  Kako Se Suše Smokve

Jedan od najvećih blaga Parlamenta je sveti dio, uključujući madžarsku svetu krunicu i mađarskih svetih kruni. Ova svetinja predstavlja simbol mađarske državnosti i koristi se tijekom ceremonija krunjenja kraljeva.

Posjetitelji mogu sudjelovati u vođenim turama Parlamenata i istražiti povijest, arhitekturu i političke procese ovog fascinantnog zdanja. Ture obično uključuju obilazak svetih prostorija, dvorana i lobija, a također pružaju posjetiteljima priliku da se upoznaju s detaljnim pričama i anegdotama vezanim uz Parlament.

Parlament Mađarske je jedno od najvažnijih turističkih odredišta u Budimpešti i svakako se isplati posjetiti. Njegova arhitektura, povijest i kulturna vrijednost čine ga nezaobilaznom atrakcijom za sve posjetitelje Mađarske prijestolnice.

Sinagoga u Budimpešti

Sinagoga u Budimpešti, poznata kao Velika ili Dohany utca sinagoga, smatra se jednom od najvećih sinagoga u Europi. Nalazi se u centralnom dijelu grada i jedan je od najupečatljivijih spomenika Jevrejske četvrti.

Ova impozantna građevina, izgrađena u stilu mauritanke i orijentalizma, završena je 1859. godine. Sa svojim tornjem visokim 44 metra, sinagoga dominira okolnim područjem i predstavlja poznati simbol grada.

Unutrašnjost sinagoge

Unutrašnjost sinagoge

Unutrašnjost sinagoge jednako je impresivna kao i njena vanjština. Glavna dvorana može primiti oko 3.000 ljudi, a prepoznatljiva je po svojim velikim bočnim galerijama i zlatnim detaljima. Centralni prostor poznat je po izuzetnoj akustici, što je čini idealnim mjestom za koncerte i ceremonije.

Jedan od najznačajnijih elemenata unutrašnjosti je bima, povišena površina odakle se čita Torinski zakon. Bima je ukrašena složenim drvenim rezbarijama i bogatim detaljima. Sinagoga također ima i muzej posvećen jevrejskoj kulturi i istoriji u Mađarskoj.

Dvorana pamćenja

Dvorana pamćenja nalazi se u podrumu sinagoge i posetiocima pruža uvid u istoriju jevrejskog naroda u Mađarskoj. Izložba se sastoji od više od 2.000 fotografija i dokumenta koji prikazuju život jevrejske zajednice kroz vekove, kao i stradanje tokom Drugog svetskog rata.

U dvorani pamćenja također se nalazi i unikatna zbirka Torah valjaka, koja sadrži preko 1.400 valjaka. Ova impresivna zbirka predstavlja jednu od najvećih kolekcija Torah valjaka na svetu.

Poseta sinagogi

Poseta sinagogi zahteva ulaznicu, koja uključuje i obilazak muzeja i dvorane pamćenja. Također je moguće rezervisati vođenu turu kroz sinagogu kako bi se saznalo više o njenoj istoriji i značaju. Sinagoga se nalazi u srcu grada, a do nje se može lako doći javnim prevozom.

Sinagoga u Budimpešti je zaista impresivno mesto koje oduzima dah svojom lepotom i značajem. Poseta sinagogi je nezaobilazan deo svake posete glavnom gradu Mađarske.

Lančani most

Lančani most, poznat i kao Most slobode, je najpoznatiji i najljepši most u Budimpešti. Sagrađen je 1849. godine i povezuje Budu i Peštu preko rijeke Dunav. Ovaj prelijepi most je jedan od najvažnijih simbola grada.

Lančani most je napravljen od čelika i ima łańcane komponente koje su vidljive na vanjskoj strani mosta. Ove łańcane komponente daju mostu karakterističan izgled i dodaju mu eleganciju. Most ima dva stupca s kamenim lavovima na svakom kraju, koji služe kao čuvari mosta.

Lančani most je jedan od najvažnijih turističkih atrakcija u Budimpešti. Most je pješačko područje i mnoštvo ljudi ga svakodnevno koristi. Most nudi prekrasan pogled na rijeku Dunav, Budimpeštu i njezine znamenitosti. Osim toga, most je i mjesto na kojem se često održavaju različiti događaji i manifestacije.

You might be interested:  Kako Znati Da Je Akumulator Pri Kraju

Ako posjetite Budimpeštu, svakako morate prošetati preko Lančanog mosta. Osjetit ćete povijesnu atmosferu i ljepotu ovog prekrasnog mosta.

Szechenyi Termalna kupališta

Jedno od najpoznatijih i najpopularnijih termalnih kupališta u Budimpešti je Szechenyi Termalna kupališta. Smještena u prekrasnom parku, ova kupališta nude opuštajući doživljaj u termalnoj vodi koja ima ljekovita svojstva. Ova toplica ima različite bazene s različitim temperaturama, od vrućih bazena do hladnog plivanja, tako da možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Szechenyi Termalna kupališta također imaju saune, masaže i druge wellness usluge koje vam pružaju potpunu relaksaciju i opuštanje. Također možete iskoristiti teretanu ili sudjelovati u jednoj od mnogobrojnih terapeutskih aktivnosti koje nude kupališta.

Jedna od posebnosti ovih kupališta je vanjski bazen, koji je otvoren tijekom cijele godine. Ovdje možete uživati u kupanju u termalnoj vodi dok osjetite svježi zrak na licu. Ovo je posebno popularno zimi, kada je vanjski bazen pretvoren u ledenu površinu za klizanje.

Szechenyi Termalna kupališta su također domaćin raznim događanjima poput koncerata, plesnih večeri i tematskih zabava. Ovdje možete doživjeti pravi madžarski duh uz glazbu, ples i zabavu.

Ako želite doživjeti autentičnu madžarsku kulturu i opustiti se u ljekovitoj termalnoj vodi, Szechenyi Termalna kupališta su definitivno mjesto koje morate posjetiti u Budimpešti.

Trg heroja

Trg heroja (háрй надор, Hősök tere) je jedan od najpoznatijih trgova u Budimpešti. Smješten je na kraju Andrássy avenije, jedne od najoznačenijih ulica u gradu. Trg je jedan od najvažnijih povijesnih i kulturnih mjesta u Budimpešti.

Trg je impresivna atrakcija koja se sastoji od različitih spomenika i skulptura posvećenih mađarskim herojima. Središnjom točkom trga je Milleniumski spomenik (Tisza Lajos Kraljevski spomenik), koji predstavlja mađarske vođe i vojnike koji su se borili za nezavisnost i slobodu Mađarske.

Osim Millenijskog spomenika, na trgu se nalaze i druge važne skulpture, uključujući Spomenik Karla IV., koji prikazuje mađarskog kralja Karla IV., i Spomenik vojvode Arpada, koji je osnivač mađarske države.

Trg heroja ima veliku povijesnu važnost za Mađare i često se koristi kao mjesto za proslave i kulturne događaje. Također je jedno od omiljenih mjesta za turiste koji posjećuju Budimpeštu.

Trg se nalazi u blizini drugih popularnih atrakcija, uključujući Andrássy aveniju, Széchenyi termalnu kupelj i Zoološki vrt u Budimpešti.

FAQ:

Koja su najpopularnija mjesta za posjetiti u Budimpešti?

Najpopularnija mjesta koja trebate vidjeti u Budimpešti su lančani most, Budimski dvorac, Parlament, Ribarska tvrđava, Terme u Budimpešti.

Kako mogu posjetiti Budimski dvorac?

Da biste posjetili Budimski dvorac, možete se prošetati do njega ili koristiti žičaru za brži dolazak na odredište. U dvorcu možete obići muzeje, posjetiti kraljevske palače i uživati u prekrasnom pogledu na grad.

Što mogu vidjeti u lančanom mostu?

U lančanom mostu možete vidjeti prekrasan pogled na rijeku Dunav, prelaziti na drugu stranu grada, obići spomenik Istvána Széchenyija i uživati u šetnji po mostu.

Koja su najpopularnija mjesta za posjetiti u Budimpešti?

Najpopularnija mjesta koja trebate vidjeti u Budimpešti su lančani most, Budimski dvorac, Parlament, Ribarska tvrđava, Terme u Budimpešti. Dodatno, možete posjetiti i Baziliku sv. Stjepana, Opera, Trg heroja i mnoge druge znamenitosti.