Što posjetiti u Dubrovniku: najbolja mjesta za posjetiti u Dubrovniku

Što Posjetiti U Dubrovniku

Što Posjetiti U Dubrovniku

Dubrovnik, poznat kao “Biser Jadrana”, jedno je od najpoznatijih mediteranskih odmarališta. Ovaj prekrasni grad, koji se nalazi na obali Jadranskog mora, ima bogatu povijest, kulturu i prirodnu ljepotu koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Ako planirate posjetiti Dubrovnik, evo nekoliko najboljih mjesta koja biste trebali posjetiti.

Jedno od najpoznatijih mjesta u Dubrovniku je Stari grad, koji je UNESCO-va Svjetska baština. Stari grad je okružen srednjovjekovnim zidinama koje pružaju prekrasan pogled na grad i more. Unutar zidina nalazi se brojne znamenitosti, uključujući crkve, palače i trgovine. Također možete posjetiti Gradsku katedralu, koja je dom mnogim umjetničkim djelima i relikvijama.

Drugo mjesto koje trebate posjetiti je Stradun, glavna ulica Stare gradske jezgre. Ova šetnica je prepuna restorana, trgovina i kafića, a okružena je prekrasnom arhitekturom. Večernji sati su posebno čarobni, jer se cijela ulica pretvara u scenu za šetnju, druženje i uživanje u atmosferi grada.

Ako želite otkriti prirodnu ljepotu Dubrovnik, posjetite otok Lokrum. Otok je popularan odmaralište za lokalno stanovništvo i turiste, s prekrasnim plažama, šumama i zoološkim vrtom. Ovdje možete istražiti razne staze i uživati u mirnom okruženju. Također je popularno mjesto za kupanje i ronjenje, s prekrasnim podvodnim krajolikom.

Naravno, ne možete posjetiti Dubrovnik, a da ne istražite svoju bogatu kulturnu baštinu. Posjetite Dubrovačke zidine, koje su savršene za šetnju i pružaju nevjerojatan pogled na grad i more. Također posjetite Dubrovački muzej, koji ima impresivnu zbirku umjetničkih djela, artefakata i prikaza povijesti grada.

Dubrovnik je zaista jedno od najljepših turističkih odredišta na Jadranu. Njegova bogata povijest, prekrasna arhitektura i prirodna ljepota čine ga idealnim mjestom za posjetiti. Bilo da uživate u šetnji po starom gradu, istražujete prirodne ljepote otoka Lokruma ili uživate u kulturnim znamenitostima, bit će vam nezaboravno iskustvo. Ne zaboravite ponijeti fotoaparat za uhvatiti sve te predivne trenutke!

Stari grad Dubrovnik

Povijest

Stari grad Dubrovnik je povijesna jezgra Dubrovnika, a također i jedan od najbolje očuvanih primjera utvrđenog grada u Europi. Ima dugu povijest koja seže unatrag nekoliko stoljeća.

Zidine

Jedna od najpoznatijih karakteristika Starog grada su njegove zidine. One štite grad od mora i pružaju prekrasan pogled na jadransku obalu. Zidine su dugačke oko 2 kilometra i obuhvaćaju cijeli Stari grad.

Glavna ulica – Stradun

Stradun je glavna ulica koja prolazi kroz Stari grad Dubrovnik. To je široka i pločom popločana ulica koja je prepuna restorana, kafića i trgovina. Stradun je najživlji dio grada i popularno je mjesto za šetnju i opuštanje.

Kulturna baština

Stari grad Dubrovnik je prepun kulturne baštine. U njemu se nalaze brojne crkve, palače i muzeji koji svjedoče o bogatoj povijesti grada. Najpoznatije znamenitosti uključuju Katedralu Dubrovnik, Franjevački samostan i Palaču Sponza.

Plaže

Unutar Starog grada nalaze se nekoliko lijepih plaža, kao što su Banje i Buža. Ove plaže pružaju izvrsne mogućnosti za kupanje i sunčanje, a istovremeno pružaju spektakularan pogled na Stari grad Dubrovnik.

Gastronomija

Stari grad Dubrovnik nudi širok izbor restorana u kojima možete kušati tradicionalnu hrvatsku kuhinju. Ovdje možete probati svježu ribu, plodove mora i druge lokalne delicije. Preporučuje se isprobati i poznatu dubrovačku kolaču od badema, rožatu.

Poznati događaji

Stari grad Dubrovnik je domaćin brojnih događanja tijekom cijele godine. Najpoznatiji je Dubrovačke ljetne igre, festival koji obuhvaća razne umjetničke izvedbe poput kazališnih predstava, koncerata i folklornih nastupa.

Najbolja mjesta za posjetiti u Starom gradu Dubrovniku
# Mjesto
1 Orlandov stup
2 Gradske zidine
3 Crkva Sv. Vlaha
4 Palaca Sponza
5 Orsula park
6 Franciskanski samostan
7 Luža
8 Lučica Porporela

Plaže u Dubrovniku

Dubrovnik je poznat po svojim prekrasnim plažama koje privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Bez obzira na to jeste li ljubitelj pijeska ili stjenovitih plaža, Dubrovnik će vam pružiti nevjerojatno iskustvo kupanja i sunčanja. Evo nekoliko plaža koje biste trebali posjetiti prilikom svog boravka u Dubrovniku:

Plaža Banje

Plaža Banje je jedna od najpoznatijih plaža u Dubrovniku i nalazi se neposredno uz povijesnu jezgru grada. Ova pješčana plaža pruža sjajne mogućnosti za kupanje i ima predivan pogled na staru gradsku jezgru i tvrđavu Lovrijenac. Plaža Banje je također popularna destinacija za noćne zabave, jer se ovdje nalazi popularan klub na plaži.

Plaža Copacabana

Plaža Copacabana je jedna od najljepših plaža u Dubrovniku i nalazi se na poluotoku Lapad. Ova šljunčana plaža je idealna za obitelji s djecom jer ima plitko more i razne sadržaje poput vodenih sportova i restorana. Također možete unajmiti ležaljke i suncobrane kako biste se opustili i uživali u suncu.

Plaža Šunj

Plaža Šunj je smještena na otoku Lopud, koji je udaljen oko sat vremena vožnje brodom od Dubrovnika. Ova prekrasna pješčana plaža prekrivena je finim bijelim pijeskom i okružena bujnom vegetacijom. Plaža Šunj je savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u mirnom ambijentu, a također je popularna destinacija za ronjenje i snorklanje.

Plaža Banje

Plaža Lapad je još jedna popularna plaža u Dubrovniku koja se nalazi na poluotoku Lapad. Ova šljunčana plaža ima brojne barove i restorane u blizini, gdje možete kušati lokalnu kuhinju i osvježavajuće piće. Također možete unajmiti ležaljke i suncobrane kako biste se udobno smjestili i uživali u prekrasnom pogledu na more.

Plaža Lokacija Trenutna ocjena
Plaža Banje Gradska jezgra 4.7/5
Plaža Copacabana Lapad 4.5/5
Plaža Šunj Otok Lopud 4.8/5
Plaža Lapad Lapad 4.6/5

Lokrum

Lokrum je otok smješten nedaleko od Dubrovnika i popularno je izletište za turiste. Otok je poznat po svojoj prirodi i povijesnim znamenitostima.

Priroda

  • Otok Lokrum je dom raznovrsne flore i faune. Ondje možete vidjeti prekrasne parkove, vrtove, šume i hortikulturne svjetske raritete.
  • Također možete posjetiti Jezero Mrtvih, slanu jezercu koja se povezuje s morem.
  • Na otoku se nalazi i Velika i Mala špilja, prirodne formacije koje su turistička atrakcija.

Povijesne znamenitosti

Otok Lokrum ima bogatu povijest. Na otoku se nalazi Benediktinski samostan s prekrasnom crkvom. Također možete posjetiti Fort Royal, utvrdu iz 19. stoljeća koja je nekada služila kao vojna utvrda.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti otoka je “Mrtvačnica”, grobnica iz 19. stoljeća koja je nekada služila kao mjesto za skrivanje i čuvanje tijela preminulih dubrovačkih aristokrata.

Plaže

  • Otok Lokrum nudi nekoliko prekrasnih plaža. Najpoznatija je Betina, koja je šljunčana plaža okružena bujnom vegetacijom.
  • Na otoku se također nalazi i nudistička plaža za one koji žele sunčati se bez odjeće.

Kulturne aktivnosti

Kulturne aktivnosti

Na otoku Lokrumu se često održavaju razne kulturne aktivnosti poput izložbi, koncerata i kazališnih predstava. Također možete posjetiti Botanički vrt na otoku gdje se održavaju razne radionice.

Gradski zidovi

Gradski zidovi su jedna od glavnih turističkih atrakcija Dubrovnika. Izgrađeni u 13. stoljeću, ti drevni zidovi okružuju glavni stari grad i pružaju spektakularan pogled na grad i Jadransko more.

Gradski zidovi su dugački oko 2 kilometra i visoki su oko 25 metara. Preporučuje se posjetiti gradski zid kako biste osjetili duh povijesti Dubrovnika i uživali u prekrasnim panoramskim pogledima. Tijekom šetnje gradskim zidovima, moći ćete istražiti brojne kulturne znamenitosti, kao što su Fort Lovrijenac, Minčeta kula i Pile vrata.

Informacije o posjeti gradskim zidovima

Ulaznica za posjet gradskim zidovima dostupna je na nekoliko lokacija. Preporučuje se kupnja ulaznice na glavnom ulazu u gradsku jezgru, blizu Pile vrata. Ulaznica uključuje besplatan pristup gradskim zidovima i omogućuje vam da ih istražujete koliko god želite.

Prilikom posjete gradskim zidovima trebate nositi udobnu obuću i odjeću, jer je šetnja po zidovima prilično naporna. Također je važno imati dovoljno vode uz sebe, posebno za vruće ljetne dane.

Gradski zidovi Dubrovnika su posebno posjećeni u ljetnim mjesecima, pa se preporučuje dolazak rano ujutro ili kasno popodne kako biste izbjegli gužve. Osim toga, možete rezervirati vođenu šetnju po gradskim zidovima kako biste saznali više o povijesti i zanimljivostima Dubrovnika od lokalnih vodiča.

Pogledi s gradskih zidova

Gradski zidovi Dubrovnika pružaju nevjerojatne panoramske poglede na grad i okolicu. Možete uživati u spektakularnim pogledima na crvene krovove, katedrale, samostane, tvrđave i prekrasno Jadransko more. Budući da gradski zidovi obuhvaćaju cijelu staru jezgru Dubrovnika, možete doživjeti prekrasne prizore ne samo unutar zidova, već i izvan njih.

Jedno od najfotografiranijih mjesta na gradskim zidovima je Minceta kula, koja nudi iznimne poglede na grad i more. Također možete uživati u pogledu na otok Lokrum, koji se nalazi nedaleko od Dubrovnika.

Uživajte u šetnji gradskim zidovima i istražite nevjerojatne poglede koje pruža ova povijesna atrakcija.

Muzej Domina

Muzej Domina smješten je u povijesnom dijelu Dubrovnika, u blizini gradske zidine. Ovaj muzej posvećen je rimskim doba i Domus Insulem, starovjekovnom stanovanju.

Posjetitelji mogu istražiti razne artefakte i arheološke nalaze iz rimskog razdoblja koji su pronađeni u Dubrovniku. Među eksponatima su lonci, keramika, oruđa i skulpture. Svi predmeti su pažljivo dokumentirani i izloženi tako da posjetitelji mogu naučiti više o povijesti grada i njegovom starovjekovnom nasljeđu.

Izložene zbirke

  • Arheološki nalazi iz antičke epohe
  • Lonci i keramika različitih oblika i veličina
  • Oruđa za svakodnevnu upotrebu
  • Skulpture i umjetnička djela

Multimedijalne prezentacije

Muzej Domina također nudi interaktivne multimedijalne prezentacije koje pružaju dodatne informacije o izloženim predmetima i povijesti Dubrovnika u rimskom razdoblju. Posjetitelji mogu koristiti audio vodiče kako bi istražili izložene dijelove muzeja i naučili više o rimskom nasljeđu grada.

Radno vrijeme i cijene ulaznica

Muzej Domina otvoren je svakodnevno od 9 do 17 sati. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 30 kuna, dok je ulaz za djecu do 12 godina besplatan. Obiteljska ulaznica za dvoje odraslih i dvoje djece košta 60 kuna.

Ulaznica Cijena
Odrasli 30 kuna
Djeca do 12 godina Besplatno
Obiteljska ulaznica 60 kuna

Crkva sv. Vlaha

Crkva sv. Vlaha je jedna od najbitnijih crkvi u Dubrovniku. Posvećena je svetom Vlahu, zaštitniku grada, koji je često prikazan kao muškarac u biskupskom odijelu sa staklenim objektom u ruci.

Ova barokna crkva je sagrađena u 18. stoljeću na mjestu gdje se prethodno nalazila romanička crkva. Vanjski dio crkve je sastavljen od bijelog kamena i ukrašen je marmorom i skulpturama. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena freskama i umjetničkim djelima.

Povijest

Crkva sv. Vlaha je sagrađena na mjestu gdje se prethodno nalazila crkva sv. Štefana koja je izgorjela u velikom požaru 1706. godine. Odlučeno je da se nova crkva posveti svetom Vlahu, zaštitniku grada Dubrovnika, kao znak zahvalnosti za zaštitu koju je sveti Vlah pružio u vrijeme napada na grad.

Crkva sv. Vlaha je danas jedno od najomiljenijih mjesta za vjenčanja u Dubrovniku. Parovi mogu zamoliti svećenika da održi vjenčanje unutar crkve sa svim tradicionalnim obredima.

Umjetnička djela

Unutrašnjost crkve sv. Vlaha obiluje umjetničkim djelima. Posebno je impresivno glavno oltarsko platno s prikazom sv. Vlaha koje je naslikao talijanski umjetnik Francesco Trevisani u 18. stoljeću.

Pored glavnog oltara, crkva sv. Vlaha također ima nekoliko manjih oltara posvećenih drugim svecima, kao što su sv. Ignacije Loyola i sv. Ivan Nepomuk. Ovi oltari su ukrašeni kipovima i reljefima.

Zvonik

Zvonik crkve sv. Vlaha je jedna od najprepoznatljivijih vizura grada Dubrovnika. Zvonik je visok 57 metara i nudi nevjerojatan pogled na grad i Jadransko more. Posjetitelji mogu se provesti stepenicama do vrha zvonika i uživati u panoramskom pogledu.

Radno vrijeme Ulaznica
Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 19:00 Besplatno
Subota – Nedjelja: 9:00 – 18:00 Besplatno

Trg Luža

Trg Luža jedan je od najpoznatijih trgova u Dubrovniku. Smješten u samom srcu starog grada, trg je okružen prekrasnim zgradama koje datiraju još iz srednjeg vijeka.

Na Trgu Luža možete pronaći brojne kafiće i restorane gdje možete uživati u tradicionalnoj dubrovačkoj kuhinji ili se osvježiti hladnim napicima dok uživate u prekrasnom pogledu na trg.

Jedna od najznačajnijih zgrada na Trgu Luža je Knežev dvor, koji je nekoć bio sjedište dubrovačke vlade. Danas je to muzej koji posjetiteljima pruža uvid u bogatu povijest Dubrovnika.

Također, na Trgu Luža možete vidjeti i Riznicu Dubrovačke Republike, koja sadrži brojne vrijedne artefakte i umjetnička djela iz različitih razdoblja dubrovačke povijesti.

Jedan od najznačajnijih događaja na Trgu Luža je svakako Doček Nove godine, kada se trg pretvara u veliku kulisu za brojne koncerte i zabave koje traju do ranih jutarnjih sati.

Trg Luža je nezaobilazno mjesto prilikom posjete Dubrovniku. Uživajte u šetnji po ovom prekrasnom trgu i osjetite duh bogate povijesti grada.

Elafitski otoci

Elafitski otoci su skupina otoka smještenih južno od Dubrovnika, duž obale Jadranskog mora. Ime “Elafiti” dolazi od grčke riječi “elaphos”, što znači “jelen”. Ovi otoci su poznati po svom prirodnom bogatstvu i ljepoti, s čistim plažama, kristalno čistim morem i netaknutom prirodom.

1. Koločep

Koločep, poznat i kao Kalamota, je najbliži otok Dubrovniku i jedan od najomiljenijih destinacija za jednodnevne izlete. Otok je poznat po svojim slikovitim plažama i skrivenim uvalama. Možete uživati u šetnji uz obalu, istraživati ​​drevne ruševine ili jednostavno opuštati se na plaži.

2. Lopud

Lopud je drugi po veličini otok u Elafitskom arhipelagu i poznat po svojoj prekrasnoj pješčanoj plaži, Sunj. Ovaj otok također ima mnogo povijesnih znamenitosti, uključujući tvrđavu koja datira iz 15. stoljeća i samostan franjevaca. Lopud je idealno mjesto za opuštanje i uživanje u prirodnim ljepotama.

3. Šipan

Šipan je najveći otok u Elafitskom arhipelagu i poznat po svojim prekrasnim plažama, slikovitim selima i mirnom ambijentu. Možete istraživati ​​njegove brojne crkve i kapelice, posjetiti muzej i istražiti ​​njegove prekrasne šumske staze. Šipan je idealan za ljubitelje prirode i mirnog odmora.

4. Badnje otoci

Badnje otoci su skupina manjih otoka koja se nalaze blizu Dubrovnika. Ovi otoci su poznati po svojim slikovitim plažama, prostranim uvalama i kristalno čistom moru. Na Badnje otocima možete uživati ​​u ronjenju, plivanju i istraživanju brojnih spilja i podvodnih stijena.

5. Šipan

Lokrum je otok smješten nedaleko od Dubrovnika i popularna destinacija za jednodnevne izlete. Otok je poznat po svojoj netaknutoj prirodi, s prekrasnim vrtovima, šumama i slikovitim krajolikom. Ovdje možete posjetiti benediktinski samostan, istražiti ​​kraljevske vrtove i uživati ​​u opuštajućem odmoru na slikovitim plažama.

FAQ:

Što mogu posjetiti u Dubrovniku?

Mogu posjetiti brojna znamenita mjesta u Dubrovniku kao što su povijesna jezgra grada, Dubrovačke zidine, katedrala, Dominikanski samostan, Rector’s Palace i mnoge druge atrakcije.

Koja su najbolja mjesta za posjetiti u Dubrovniku?

Najbolja mjesta koja možete posjetiti u Dubrovniku su povijesna jezgra grada koja je pod zaštitom UNESCO-a, Dubrovačke zidine koje pružaju prekrasan pogled na grad, plaže Banje i Lapad, otoci Lokrum i Elafiti, Revelin tvrđava i mnoge druge znamenitosti.

Koja su najvažnija povijesna mjesta u Dubrovniku?

Najvažnija povijesna mjesta u Dubrovniku su povijesna jezgra grada, koja je pod zaštitom UNESCO-a, Dubrovačke zidine koje su simbol grada, Rector’s Palace koji je služio kao sjedište vlade i katedrala koja čuva dragocjene umjetničke i vjerske objekte.

Koliko dugo treba posvetiti za obilazak Dubrovnika?

Za potpuni obilazak Dubrovnika preporučuje se barem dva dana kako biste mogli doživjeti sve glavne atrakcije, prošetati po povijesnoj jezgri, posjetiti Dubrovačke zidine i uživati u prekrasnim plažama i okolnim otocima.