Što psi ne smiju jesti: popis hrane koju trebate izbjegavati dat svom psu

Što Psi Ne Smiju Jesti

Što Psi Ne Smiju Jesti

Jedan od najvažnijih aspekata brige o psu je pravilna prehrana. Kao odgovorni vlasnik, izuzetno je važno znati koje namirnice su sigurne za konzumaciju od strane psa, a koje su potencijalno otrovne. Što psi jedu može utjecati na njihovo zdravlje, a neke hrane mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa.

Postoji mnogo uobičajenih namirnica koje ljudi često dijele sa svojim psima, ne shvaćajući da su one zapravo štetne za njihovo zdravlje. Na primjer, čokolada je vrlo otrovna za pse zbog sastojka koji se zove teobromin. Ovaj sastojak može uzrokovati nervozu, povraćanje, povećani puls ili čak smrtonosne nuspojave ako se konzumira u dovoljnoj količini. Stoga, nikada nemojte dijeliti čokoladu sa svojim psom.

Također, luk i češnjak mogu biti izuzetno štetni za pse. Ove namirnice mogu uzrokovati oštećenje crvenih krvnih stanica, što može rezultirati anemijom kod pasa. Također, avokado može biti vrlo opasan za pse zbog prisutnosti tvari poznate kao persin, koja može izazvati ozbiljnu probavnu smetnju i oštećenje srca.

U svakom slučaju, važno je da se posavjetujete sa veterinarom o prehrambenim potrebama vašeg psa i da znate točnu listu hrane koju trebate izbjegavati dati svom psu. Svjesnost o tome što psi ne smiju jesti ključna je za osiguranje njihovog zdravlja i dugovječnosti.

Što psi ne smiju jesti: popis hrane koju trebate izbjegavati dát svom psu

Čokolada

Čokolada sadrži teobromin, spoj koji je toksičan za pse. Konzumiranje čokolade može dovesti do simptoma kao što su povraćanje, proljev, ubrzano disanje, nepravilan rad srca i u težim slučajevima čak i smrt. Stoga izbjegavajte davati čokoladu svom psu.

Grožđe i grožđice

Grožđe i suhe grožđice mogu biti vrlo otrovne za pse. Konzumiranje čak male količine može izazvati ozbiljne probleme kao što su oštećenje bubrega, povraćanje, proljev, gubitak apetita i letargija. Ako primijetite da je vaš pas pojeo grožđe ili grožđice, odmah potražite veterinarsku pomoć.

Luk i češnjak

Luk i češnjak mogu poremetiti probavni sustav pasa i oštetiti crvene krvne stanice. To može dovesti do anemije. Stoga je važno izbjegavati davanje hrane koja sadrži luk ili češnjak, kao što su čips ili umaci.

Avokado

Avokado sadrži tvar nazvanu persin koja je otrovna za pse. Konzumiranje avokada može dovesti do simptoma kao što su povraćanje, proljev i nepravilan rad srca. Stoga, nemojte davati avokado svom psu.

Mladi luk

Mladi luk

Mladi luk može biti vrlo opasan za pse. Sirovi ili kuhani, mladi luk sadrži tvari koje mogu oštetiti crvene krvne stanice pasa i dovesti do anemije. Stoga izbjegavajte davanje hrane koja sadrži mladi luk, kao što su umaci, juhe ili salate.

You might be interested:  Koji Bluetooth Zvucnik Kupiti
Hrana koju trebate izbjegavati dat svom psu:
Čokolada Toxic
Grožđe i grožđice Toxic
Luk Toxic
Češnjak Toxic
Avokado Toxic
Mladi luk Toxic

Čokolada i kava

Čokolada i kava su namirnice koje psi ne smiju konzumirati jer sadrže tvari koje su opasne za njihovo zdravlje. Ove namirnice mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa i mogu čak biti fatalne.

Čokolada

Čokolada sadrži tvar zvanu teobromin koja je toksična za pse. Teobromin se nalazi u mliječnoj čokoladi, tamnoj čokoladi, čokoladnim kolačima i drugim proizvodima od čokolade. Psi ne mogu probaviti teobromin na isti način kao ljudi, pa se taj spoj nakuplja u njihovom tijelu i izaziva različite simptome trovanja, kao što su povraćanje, proljev, ubrzano disanje, nepravilan rad srca i u najgorim slučajevima, smrt.

Čak i male količine čokolade mogu biti opasne za pse, pa je važno paziti da ne dođu u kontakt s čokoladom i da je ne konzumiraju. Ako primijetite da je vaš pas slučajno pojeo čokoladu, odmah se obratite veterinaru.

Kava

Kofein je tvar koja se nalazi u kavi, a koja je također štetna za pse. Psi su mnogo osjetljiviji na kofein nego ljudi, pa čak i male količine kave mogu dovesti do trovanja kod pasa. Simptomi trovanja kofeinom kod pasa mogu uključivati nervozu, ubrzano disanje, tahikardiju i povraćanje. U težim slučajevima, kofein može izazvati epileptične napadaje, srčani udar i smrt.

Zbog toga je važno da vaš pas ne konzumira kavu niti druge proizvode koji sadrže kofein, kao što su energetska pića ili čaj. Držite ove namirnice izvan dohvata pasa i nemojte im ih davati.

Ukratko, čokolada i kava su namirnice koje su vrlo opasne za pse. Ne dopustite svom psu da konzumira ove namirnice i držite ih izvan dohvata pasa kako biste osigurali njihovu sigurnost i dobrobit.

Luk i češnjak

Luk i češnjak su dio Alliaceae porodice i veoma su česti sastojci u mnogim jelima. Međutim, ove namirnice mogu biti jako opasne za pse. One sadrže tvari koje mogu oštetiti crvene krvne stanice kod pasa, što rezultira anemijom. Ova vrsta hrane sadrži tvar zvanu thiosulfate koja može uzrokovati hemolitičku anemiju kod pasa. Hemolitička anemija je stanje u kojem tijelo ne može proizvesti dovoljno crvenih krvnih stanica ili se postojeće stanice uništavaju prebrzo.

Simptomi trovanja lukom i češnjakom kod pasa uključuju:

 • Povraćanje
 • Dijareju
 • Gubitak apetita
 • Slabost
 • Disanje teže

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa nakon što je pojeo luk ili češnjak, odmah se obratite veterinaru.

Budite oprezni i kad birate hranu za svog psa. Provjerite sastojke i izbjegavajte hranu koja sadrži luk ili češnjak. Ova hrana može biti posebno opasna za pse koji su već osjetljivi na ove sastojke. Ako ste sumnjivi, posavjetujte se s veterinarom ili stručnjakom za prehranu pasa kako biste dobili preporuke i upute o prehrani vašeg psa.

Grožđe i rozine

Grožđe i rozine su hrana koju trebate izbjegavati davati svom psu. Iako grožđe i njegovi sušeni oblici, rozine, mogu biti ukusni ljudskom nepcu, oni mogu biti iznimno štetni za pse.

Jedna od najopasnijih nuspojava konzumiranja grožđa i rozina u pasa je akutno oštećenje bubrega, koje može dovesti do zatajenja bubrega. Ova reakcija nije ograničena samo na određene pasmine – sve pasmine mogu biti osjetljive. Čak i mala količina grožđa ili rozina može biti štetna.

You might be interested:  Kako Izgleda Sanitarni Pregled

Simptomi trovanja grožđem i rozinama kod pasa mogu uključivati povraćanje, proljev, gubitak apetita, letargiju i smanjenu količinu urina. Ako primijetite ove simptome kod svog psa nakon konzumiranja grožđa ili rozina, odmah potražite veterinarsku pomoć.

Nije poznato što točno uzrokuje toksičnu reakciju na grožđe i rozine kod pasa. Postoje različite teorije, ali još uvijek nema definitivnog odgovora. Bez obzira na razlog, važno je da izbjegavate davanje ovih namirnica svom psu kako biste osigurali njegovo zdravlje i dobrobit.

Ako vaš pas slučajno pojede grožđe ili rozine, odmah se obratite veterinaru. Stručnjak će moći procijeniti situaciju i pružiti potrebnu medicinsku pomoć.

Avokado

Avokado je popularna voćka koja se često koristi u ljudskoj prehrani zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Međutim, avokado nije preporučljivo davati psima jer može izazvati probleme s probavom i drugim zdravstvenim komplikacijama.

Glavna opasnost avokada leži u tvarima koje se nazivaju persin. Persin je toksična supstanca koja je posebno koncentrirana u lišću, kori i košti avokada. Kod pasa, persin može izazvati probavne smetnje poput povraćanja, proljeva i gubitka apetita.

Osim toga, avokado je vrlo bogat mastima što može dovesti do pretilosti i drugih zdravstvenih problema kod pasa. Također, avokado ima veliku košticu koja može predstavljati opasnost od gušenja ili blokade crijeva kod pasa.

Ako primijetite da je vaš pas pojeo avokado ili njegove dijelove, obratite se veterinaru. Veterinar će vam dati preporuke o daljnjem postupanju i pratiti znakove mogućih negativnih reakcija.

Kvasac

Kvasac je proizvod koji se koristi u pečenju kako bi se tijesto podiglo. Međutim, kvasac nije prikladan za konzumaciju pasa. Kvasac sadrži gljivične kulture koje mogu uzrokovati nepravilnosti u varenju pasa i ozbiljne zdravstvene probleme. Osim toga, kvasac može dovesti do nadutosti i probavnih smetnji kod pasa.

Gljivične kulture u kvascu proizvode alkohol i karbon dioksid, što može dovesti do trovanja pasa. Simptomi trovanja kvascem kod pasa uključuju povraćanje, proljev, nadutost, gubitak apetita i često mokrenje.

Stoga je važno izbjegavati hranjenje pasa s hranom koja sadrži kvasac ili dodatak kvasca. Ovo uključuje izbjegavanje hrane poput kruha, peciva, kolača, piva i drugih proizvoda koji sadrže kvasac.

Umjesto hrane koja sadrži kvasac, pas treba hraniti uravnoteženom prehranom koja je prilagođena njegovim nutricionističkim potrebama. Preporučuje se konzultiranje s veterinarom o najboljoj prehrani za psa i izbjegavanje hrane koja mu može naštetiti.

Alkohol

Alkohol je izuzetno štetan za pse i nikada ga ne bi trebali davati svom ljubimcu. Čak i mala količina alkohola može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa.

Neke od posljedica konzumiranja alkohola kod pasa su:

 • Mučnina i povraćanje
 • Depresija središnjeg živčanog sustava
 • Oštećenje jetre
 • Problemi s koagulacijom krvi
 • Disanje
 • Problemi s ravnotežom

Alkohol također može uzrokovati ozbiljnu trovanje kod pasa, što zahtijeva hitnu veterinarsku pomoć. Simptomi trovanja alkoholom kod pasa uključuju: povraćanje, proljev, tremor, nepravilno kretanje, brzo disanje, letargiju i gubitak svijesti.

Ako sumnjate da je vaš pas konzumirao alkohol, odmah potražite veterinarsku pomoć. Veterinar će moći pružiti odgovarajuću njegu i tretman kako bi vašem psu pomogao da se oporavi od trovanja.

You might be interested:  Kako Voditi Ljubav Sa Muskarcem

Koštice i jezgra voća

Koštice i jezgra voća često su mala, tvrda i kružna ili ovalna sjemenja koja se nalaze unutar voća. Iako se neka od njih mogu činiti sigurnima za konzumaciju, većina kod pasa može izazvati ozbiljne probleme. Neki od razloga zašto biste trebali izbjegavati davanje koštice i jezgre vašem psu su:

 • Gutanje cijele ili dijela koštice može dovesti do gušenja ili blokade dišnih puteva.
 • Koštice i jezgra često su tvrdi i nejestivi i mogu oštetiti zube vašeg psa.
 • Neka sjemenja voća sadrže sastojke koji su toksični za pse, kao što su sinigrin u sjemenkama jabuka, breskvi i šljiva.
 • Koštica i jezgra voća također mogu biti opasni za probavni sustav psa. Mogu uzrokovati proljev, povraćanje ili blokadu crijeva, što može biti ozbiljno stanje za psa.

Stoga je važno da pažljivo uklanjate koštice i jezgra prije nego što ponudite voće svom psu. Ako sumnjate da je vaš pas pojeo košticu ili jezgru voća, odmah se obratite veterinaru kako bi se poduzele potrebne mjere opreza.

Kikiriki i orašasti plodovi

 • Kikiriki: Iako kikiriki nije toksičan za pse, može biti teško probavljiv i uzrokovati probavne smetnje. Također postoji rizik od gušenja ako pas proguta cjelovite kikirikije ili kikiriki u ljusci. Stoga je najbolje izbjegavati hranjenje pasa kikirikijem.

 • Lješnjaci: Lješnjaci su česti sastojak u mnogim slatkim jelima, poput čokolade ili kolača. Međutim, pas može imati problema s probavom lješnjaka zbog njihove visoke masti i vlaknaste strukture. Budite oprezni ako vaš pas pojede lješnjake jer mogu uzrokovati probavne smetnje i komplikacije.

 • Bademi: Bademi su još jedan orašasti plod koji psima nije preporučljivo davati. Oni također mogu biti teško probavljivi i uzrokovati nelagodu u probavnom sustavu pasa. Ako pas pojede bademe, mogu se javiti simptomi kao što su povraćanje, proljev i nadutost.

 • Orasi: Orasi, posebno crni orasi, su vrlo otrovni za pse. Oni sadrže tvar koja može oštetiti jetru i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Također, orasi su vrlo masni i mogu dovesti do probavnih smetnji i pankreatitisa kod pasa. Stoga je važno izbjegavati hranjenje pasa orasima.

 • Brazilski orasi: Brazilski orasi su izuzetno bogati mastima i mogu biti opasni za pse. Mogu uzrokovati probavne smetnje i pankreatitis. Također, brazilski orasi se lako kvare i mogu biti toksični ako su pokvareni. Zato je važno držati pse dalje od brazilskih oraha.

FAQ:

Što su potencijalno opasne namirnice za pse?

Nekoliko potencijalno opasnih namirnica za pse su čokolada, luk, grožđe i grožđice, avokado, alkohol i kava.

Zašto psi ne bi smjeli jesti čokoladu?

Čokolada sadrži teobromin, spoj koji je za pse otrovan. To može izazvati simptome kao što su povraćanje, proljev, ubrzani puls i u težim slučajevima čak i smrt.

Mogu li psi jesti luk?

Ne, psi ne bi smjeli jesti luk. Luk može oštetiti crvene krvne stanice pasa i dovesti do anemije.

Što bi se dogodilo ako pas pojede grožđe?

Grožđe i grožđice mogu kod pasa izazvati zatajenje bubrega. Simptomi mogu uključivati povraćanje, proljev, letargiju i smanjen apetit.

Mogu li psi jesti avokado?

Avokado sadrži tvari koje mogu biti otrovne za pse, kao što je persin. To može uzrokovati povraćanje, proljev i teškoće s disanjem.