Što saditi uz papriku? Sjajni partneri za uzgoj

Što Saditi Uz Papriku

Što Saditi Uz Papriku

Paprika je jedan od omiljenih povrća koje se uzgaja u vrtovima širom svijeta. Sadrži različite vrste vitamina i minerala, a također je odličan izvor antioksidansa. Međutim, kako biste postigli najbolje rezultate u uzgoju paprike, važno je odabrati pravilne partnere za sadnju.

Jedan od sjajnih partnera za sadnju paprike je grašak. Grašak ima sposobnost fiksacije dušika u tlu, što pomaže u poboljšanju plodnosti tla i pružanju dodatnih hranjivih tvari paprici. Osim toga, grašak će pružiti prirodno hladovito okruženje za paprike, čime će ih zaštititi od prekomjerne sunčeve svjetlosti.

Još jedan odličan partner za uzgoj paprike je mrkva. Mrkva ima duboko korijenje koje će pomoći u poboljšanju strukture tla, omogućujući paprici bolji pristup vodi i hranjivim tvarima. Također, mrkva će štititi papriku od štetočina poput lisnih uši i gusjenica.

Osim graška i mrkve, uz papriku možete saditi i biljke poput bosiljka, luka, peršina i rajčice. Bosiljak će pružiti prirodnu zaštitu od nametnika poput muha, dok će luk i peršin poboljšati okus paprike. Rajčica, s druge strane, pružit će paprici dovoljno sjene i zaštite od jakog sunca.

Uzgoj paprike s pravim partnerima za sadnju može rezultirati zdravijim biljkama i obiljem plodova. Budite sigurni da proučite i kombinacije biljaka koje treba izbjegavati pri sadnji paprike kako biste postigli najbolje rezultate u svojem vrtu.

Povrće za uzgoj s paprikom

Paprika je jednostavno uzgajati i može biti sjajan partner za uzgoj različitog povrća. Zajednička sadnja odabranih biljaka može imati brojne prednosti kao što su razmjena hranjivih tvari i zaštita od štetnika.

Rajčica

Rajčica i paprika sjajno se slažu u vrtu. Rajčica i paprika pripadaju istoj obitelji biljaka, Solanaceae, što znači da imaju slične potrebe za tlima i vlagom. Sadite rajčicu blizu paprike kako biste maksimalno iskoristili prostor i resurse. Paprika može pružiti neophodnu podršku rajčici, dok rajčica poboljšava okus paprike.

Krastavac

Krastavci imaju plitak i raširen korijenov sustav, dok paprika ima duboke korijene. Ova kombinacija biljaka pomaže iskoristiti prostor u vrtu. Paprika pruža sjenčanje krastavcima, što ih štiti od prekomjerne topline i izravne sunčeve svjetlosti. Osim toga, miris paprike odbija štetnike koji napadaju krastavce, kao što su lisne uši.

Patlidžan

Patlidžan i paprika uspješno se uzgajaju zajedno zbog sličnih uvjeta rasta i zahtjeva za tlimom. Ove dvije biljke mogu dijeliti prostor u vrtu jer se njihovi korijeni neće međusobno tkanje. Patlidžan također pruža sjenu paprici, što im pomaže da prežive toplinu i izbjegnu opekline od sunca.

Luk

Luk može pružiti prirodnu zaštitu od štetnika paprike. Luk odbija insekte koji napadaju papriku, kao što su lukove muhe i lisne uši. Osim toga, ove dvije biljke zajedno mogu stvoriti značajnu razmjenu hranjivih tvari. Luk ima plitak korijenski sustav, dok paprika ima duboke korijene, što omogućuje da koriste različite slojeve tla.

Zelena salata

Paprika i zelena salata su savršen spoj u salati. Njihov uzgoj zajedno može uštedjeti prostor u vrtu, a istovremeno osigurati svježe sastojke za salatu. Zelena salata raste brže od paprike, pa je možete posaditi između redova paprike kako biste maksimalno iskoristili prostor.

You might be interested:  Kako Dici Kredit Na Firmu

Koruza

Koruza i paprika su dobar spoj u povrtlarskom vrtu. Koruza pruža sjenu paprici, što joj pomaže da preživi toplinske valove i smanjuje rizik od opekotina od sunca. Također, koruza može služiti kao prirodni potporni stup paprici, smanjujući potrebu za dodatnim potporama.

Povrće Prednosti
Rajčica Podrška i poboljšanje okusa
Krastavac Sjenčanje i odbijanje štetnika
Patlidžan Prostor i sjenčanje
Luk Zaštita od štetnika i razmjena hranjivih tvari
Zelena salata Efikasna upotreba prostora
Koruza Sjenčanje i potpora

Voće koje se dobro slaže s paprikom

Paprika se odlično uparuje s raznim vrstama voća, a ovo su neki od najboljih partnera za uzgoj:

Jabuke

 • Crvene jabuke
 • Zelene jabuke
 • Žute jabuke

Naranče

 1. Navel naranče
 2. Mandarine
 3. Citrusne naranče

Kruške

Postoji mnogo sorti krušaka koje se dobro slažu s paprikom:

 • Konferencija kruške
 • Kaiser kruške
 • Karmen kruške

Banane

Banane su odličan izbor za uzgoj uz papriku jer imaju slične potrebe za svjetlom i temperaturom. Najbolje sorte banana za uzgoj uz papriku su:

 1. Chiquita banane
 2. Cavendish banane
 3. Lady Finger banane

Ananas

Sorta Opis
Queen ananas Mala i slatka sorta
Smooth Cayenne ananas Velika i sočna sorta
Golden Sipan ananas Zlatni ananas sa srednje slatkim okusom

Za najbolje rezultate, paprike i voće treba saditi u blizini jedna drugoj kako bi mogle razmjenjivati hranjive tvari i vodu, te poboljšati ukus i kvalitet plodova.

Herbske biljke za uzgoj s paprikom

Uzgoj paprike može biti još uspješniji ako je posađate u blizini određenih herbskih biljaka. Ove biljke ne samo da imaju pozitivan utjecaj na rast i razvoj paprike, već i mogu odbiti štetnike i poboljšati okus plodova.

1. Bosiljak

Bosiljak je jedna od najčešćih biljaka koja se uzgaja zajedno s paprikom. Njegov miris može odbiti štetnike, poput komaraca i muha, te smanjiti rizik od napada bolesti. Osim toga, bosiljak može poboljšati okus paprike i drugih povrća koje uzgajate.

2. Peršin

Peršin je još jedna biljka koja se dobro slaže s paprikom. Uzgoj peršina pored paprike može pomoći u odbijanju štetnika, kao što su lisne uši i puževi. Također, peršin može poslužiti kao prirodno gnojivo za papriku jer je bogat hranjivim tvarima.

3. Ruzmarin

Ruzmarin ima snažan miris koji može odbiti neke štetnike, poput mrava i gusjenica. Osim toga, ruzmarin može poboljšati okus paprike i pomoći u održavanju zdravlja biljke. Uzgoj paprike uz ruzmarin može biti koristan za obje biljke.

4. Vlasac

Vlasac je biljka koja se također dobro slaže s paprikom. Njegov miris može odbiti štetnike, poput luka i mrava. Također, vlasac može imati pozitivan utjecaj na rast paprike i poboljšati okus plodova.

5. Majčina dušica

Majčina dušica je jedna od biljaka koja može poboljšati okus paprike. Njen miris može odbiti štetnike, poput lisnih uši i puževa. Također, majčina dušica može pomoći u poboljšanju zdravlja biljke i smanjenju rizika od bolesti.

Uzgoj paprike s ovim herbskim biljkama može donijeti brojne prednosti. Osim što će poboljšati rast i okus paprike, ove biljke mogu pružiti prirodnu zaštitu od štetnika i bolesti. Razmotrite sadnju ovih herbskih biljaka pored paprike i uživajte u zdravoj, ukusnoj žetvi.

Korjenasto povrće za uzgoj s paprikom

Korjenasto povrće može biti odličan partner za uzgoj paprike jer se njihovi korijeni dobro slažu i ne konkuriraju jedni drugima za hranjive tvari. Ovaj savez može stvoriti povoljne uvjete za rast i razvoj obje biljke.

Evo nekoliko vrsta korjenastog povrća koje možete uzgajati zajedno s paprikom:

 • Mrkva: Mrkva ima duboke korijene koji se ne miješaju s plitkim korijenima paprike. Uzgoj mrkve između linija paprike može pomoći u iskorištavanju prostora u vrtu.
 • Celer: Celer također ima korijenje koje raste duboko u zemlju, pa se dobro slaže s paprikom. Osim toga, celer može pružiti hlad i zaštitu paprici od jakog sunca.
 • Peršin: Peršin ima plitke korijene i neće ometati rast paprike. Osim toga, peršin može služiti kao prirodni insekticid i odbijati štetnike koji napadaju papriku.

Uzgoj korjenastog povrća uz papriku može pružiti dodatne koristi, kao što su smanjenje korova, poboljšanje plodnosti tla i bolja upotreba dostupnog prostora u vrtu.

Važno je napomenuti da je važno održavati pravilan razmak između biljaka kako bi imale dovoljno prostora za rast i pristup svjetlosti i zraku. Također, redovito zalijevanje i gnojidba oba povrća mogu pomoći u postizanju optimalnih rezultata.

Zeleno lisnato povrće za uzgoj s paprikom

Nekim povrćem paprike uvijek dobro uspijevaju, a sadnja zelenog lisnatog povrća uz papriku može poboljšati njihov rast i pružiti dodatne prednosti. Evo nekoliko vrsta zelenog lisnatog povrća koja se dobro slažu s paprikom:

You might be interested:  Kako Nacrtati Nešto Lijepo

1. Salata

Salata je vrlo popularan izbor za sadnju uz papriku. Listovi salate pružaju dobru hranu i zaštitu za paprike, ali pazite da im ne zaklanjate sunčevu svjetlost.

2. Špinat

Špinat je vrsta zelenog lisnatog povrća koje se odlično slaže s paprikom. Ima slične uzgojne zahtjeve i može pomoći u zaštiti paprika od previše sunca.

3. Matovilac

Matovilac je vrsta zelene salate koja ima mekane listove i nježan okus. Uzgoj matovilca uz papriku može pomoći u zadržavanju vlage u tlu i smanjiti rizik od korova.

4. Rukola

Rukola je vrsta zelene salate koja ima pikantan okus. Može se uzgajati uz papriku i pružiti sjajno okruženje za njihov rast i razvoj.

5. Blitva

Blitva je povrće bogato hranjivim tvarima koje se dobro slaže s paprikom. Njezini listovi mogu pružiti sjenu paprikama i dodatnu zaštitu od izravne sunčeve svjetlosti.

Sadnja zelenog lisnatog povrća uz papriku može biti korisna praksa koja će poboljšati uspjeh uzgoja. Svaki od ovih izbora donosi svoje prednosti, pa isprobajte različite kombinacije i pronađite onu koja najbolje odgovara vašem vrtu i okusu.

Ostale sjajne biljke za uzgoj s paprikom

Rajčica

Rajčica je izvrsna biljka za uzgoj uz papriku. Ova biljka pripada istoj obitelji kao i paprika, Solanaceae. Rajčica ima slične zahtjeve za uzgoj kao i paprika, što ih čini idealnim partnerima. Osim toga, rajčica može pružiti dodatnu zaštitu paprici od štetnika i bolesti.

Bazilika

Bazilika je još jedna biljka koju možete uzgajati uz papriku. Ova aromatična biljka ima sposobnost da odbija neke štetnike koji napadaju papriku, kao što su lisne uši i grinje. Uzgoj bazilike uz papriku također može pružiti povoljno okruženje za razvoj obiju biljaka.

Crni luk

Zbog svog snažnog mirisa, crni luk može odbiti neke štetočine koje se inače hrane paprikom. Osim toga, crni luk može pomoći u sprečavanju bolesti i poboljšati okus paprike. Uzgoj crnog luka uz papriku također može pomoći u iskorištavanju prostora u vrtu.

Peršin

Peršin je biljka koja dobro ide uz papriku. Ova biljka ima sposobnost da odbija neke štetnike, uključujući lisne uši i grinje. Uz to, peršin može pomoći u sprečavanju pojave bolesti na paprici. Dodatno, peršin dodaje dobar okus jelima koja sadrže papriku.

Zeleni grah

Zeleni grah je još jedna biljka koju možete uzgajati uz papriku. Ova biljka je izvrstan izbor jer korijen zelenog graha može poboljšati strukturu tla i pomoći u zadržavanju vlage. Osim toga, zeleni grah može privući korisne insekte koji se hrane štetnicima paprike.

Kopar

Kopar je biljka koja dobro ide uz papriku. Ovaj začin ima sposobnost da odbija neke štetnike, kao što su lisne uši i grinje. Uz to, kopar može poboljšati okus paprike i druge biljke u blizini.

Mrkva

Mrkva je također dobar izbor za uzgoj s paprikom. Ova korjenasta biljka ima sposobnost da poboljša strukturu tla i pruži dodatnu zaštitu od korova. Uzgoj mrkve uz papriku također može privući korisne insekte i pomoći u održavanju ravnoteže u vrtu.

Krastavac

Krastavac je biljka koja dobro ide uz papriku. Ova biljka ima koristi od uzgoja uz papriku jer paprika može pružiti potrebnu hladovinu za krastavac. Također, krastavac može poboljšati strukturu tla i pružiti dodatnu zaštitu od korova.

Biljke Prednosti uzgoja s paprikom
Rajčica Pruža dodatnu zaštitu od štetnika i bolesti
Bazilika Odbija neke štetnike, povoljno okruženje za razvoj
Crni luk Odbija štetočine, poboljšava okus paprike
Peršin Odbija štetnike, pomaže u sprečavanju bolesti, dodaje okus
Zeleni grah Poboljšava strukturu tla, privlači korisne insekte
Kopar Odbija štetnike, poboljšava okus paprike
Mrkva Poboljšava strukturu tla, održava ravnotežu u vrtu
Krastavac Pomaže u pružanju hladovine, poboljšava strukturu tla

Biljke koje treba izbjegavati uz papriku

Kada sadite papriku, važno je izbjegavati druge biljke koje mogu imati negativan utjecaj na njen rast i razvoj. Neki od razloga mogu biti konkurencija za hranjive tvari, širenje bolesti ili štetočina, ili jednostavno nepodudarnost u uvjetima uzgoja. Evo nekoliko biljaka koje treba izbjegavati uz papriku:

 • Rajčica: Iako se često preporučuje zajednički uzgoj paprike i rajčice zbog sličnih potreba u pogledu svjetlosti i topline, to može biti rizično. Rajčica je često domaćin raznim bolestima koje mogu utjecati na papriku, kao što je plamenjača ili crna pegavost. Također, rajčica može biti konkurencija za hranjive tvari u tlu.

 • Krompir: Krompir i paprika nisu dobri partneri jer imaju različite potrebe u pogledu količine vode. Krompir zahtijeva mnogo više vode od paprike, pa bi uzgoj paprike uz krompir mogao dovesti do prekomjernog zalijevanja i truljenja korijena paprike.

 • Rotkva: Rotkva je biljka koja može ispuštati određene kemikalije u tlo koje mogu nepovoljno utjecati na rast paprike. Također, rotkva može biti izvor infekcija gljivicama koje mogu oštetiti papriku.

You might be interested:  Kako Prepoznati Rani Spontani

Da biste osigurali zdrav rast i razvoj paprike, najbolje je izbjegavati sadnju ovih biljaka uz nju. Umjesto toga, razmotrite odabir biljaka koje imaju slične potrebe i koje se dobro slažu s paprikom. Uz pravilan izbor partnera za uzgoj, možete postići optimalne uvjete za rast i prinos paprike.

Savjeti za sjedinjavanje biljaka s paprikom

Paprike su odlične biljke za uzgoj zajedno s nekim drugim vrstama. Kombiniranje biljaka može poboljšati rast i prinos paprike, odbijati štetočine i korove te iskoristiti vrtni prostor na najbolji način.

1. Paradajz

Paradajz je jedan od najpopularnijih partnera za papriku u vrtu. Ove biljke se dobro slažu i mogu se međusobno koristiti kao potpora jedna drugoj. Paradajz štiti papriku od štetnika i pruža joj hladovinu, a paprika može pomoći da se smanji rizik od raznih bolesti i štetnika kod paradajza.

2. Bosiljak

Bosiljak je aromatična biljka koja se dobro slaže s paprikom. Bosiljak može odbijati štetočine poput lisnih uši i muha, što može pomoći u zaštiti paprike od napada štetnika. Osim toga, ove dvije biljke se međusobno popunjavaju na vrtnom prostoru i stvaraju lijepu kombinaciju okusa u kuhinji.

3. Krastavci

Krastavci i paprike se također dobro slažu, posebno zbog svojih različitih potreba za suncem. Krastavci preferiraju više sjene, dok paprika voli više sunca. Ova kombinacija može omogućiti optimalne uvjete za obje biljke. Krastavci također mogu pružiti prirodnu potporu paprikama i pomoći u održavanju ravnoteže vlage u tlu.

4. Peršin

4. Peršin

Peršin je još jedna biljka koja se dobro slaže s paprikom. Peršin može odbijati štetočine poput mrava, a također je i dobar kompanjon biljci paprike jer imaju slične potrebe za vodom i hranjivim tvarima. Kombinacija peršina i paprike može stvoriti uravnoteženo i zdravo rastuće okruženje u vrtu.

5. Zelena salata

Zelena salata je još jedna biljka koja se dobro slaže s paprikom. Zelena salata ima plitke korijene, što se može koristiti kao prednost u kombinaciji sa dubokim korijenima paprike. Ova kombinacija može pomoći u iskorištavanju prostora u vrtu, a zelena salata može pružiti i dodatnu hladovinu paprici tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Pregled nekih biljaka koje se dobro slažu s paprikom:
Biljka Prednosti
Paradajz Pomaže u zaštiti od štetočina i pruža podršku
Bosiljak Odbija štetočine i poboljšava okus
Krastavci Pružaju prirodnu potporu i ravnotežu vlage
Peršin Odbija štetočine i ima slične potrebe
Zelena salata Koristi prostor i pruža hladovinu

Uz pravilno planiranje i kombiniranje biljaka, možete stvoriti harmoničan vrt u kojem će paprika rasti i napredovati uz podršku drugih biljaka.

FAQ:

Koje su najbolje biljke za sadnju uz papriku?

Najbolje biljke za sadnju uz papriku su rajčica, krastavci, bosiljak, mrkva i luk.

Koje biljke mogu imati negativan utjecaj na rast paprike?

Nekoliko biljaka koje mogu imati negativan utjecaj na rast paprike su kupus, krumpir i rotkvica.

Koliko razmaka treba ostaviti između paprike i drugih biljaka?

Razmak između paprike i drugih biljaka ovisi o sorti paprike, ali općenito se preporučuje ostavljanje razmaka od oko 30 cm.

Mogu li saditi rajčicu i papriku u istom vrtu?

Da, rajčica i paprika se dobro slažu u vrtu jer imaju slične uvjete uzgoja i međusobno se potiču na rast.

Koje su prednosti sadnje mrkve i luka uz papriku?

Sadnja mrkve i luka uz papriku može pomoći u zaštiti paprike od štetnika poput lisnih ušiju, a također pruža i dodatne hranjive tvari za rast biljke.

Koje biljke se dobro slažu uz papriku?

Postoje mnoge biljke koje se dobro slažu uz papriku i mogu biti sjajni partneri u uzgoju. Nekoliko biljaka koje se često sade uz papriku su paradajz, bosiljak, peršin, korijander, mažuran, ali i grašak i luk. Ove biljke mogu pružiti određene prednosti paprici, kao što su bolja polinacija, odbijanje štetnih insekata, poboljšanje kvalitete tla i druge korisne interakcije.