Što skuhati za ručak: Ideje za jednostavne i ukusne obroke

Što Skuhati Za Ručak

Što Skuhati Za Ručak

Što skuhati za ručak? Ovo je pitanje koje mnogi od nas postavljamo svakodnevno. U današnjem užurbanom načinu života, često nam nedostaje vremena i inspiracije za pripremu ukusnog obroka. Međutim, s pravim idejama i receptima, možete se hraniti zdravo i zadovoljavajuće, čak i ako nemate puno slobodnog vremena.

Jedna od najjednostavnijih i najukusnijih opcija za ručak je salata. Možete kombinirati razne svježe sastojke poput zelene salate, rajčice, krastavaca, paprike i avokada. Dodajte malo kuhanog pilećeg ili tunjevog mesa za proteinski udarac i prelijte s nekim omiljenim preljevom. Ova jednostavna salata može biti vrlo hranjiva i može se pripremiti za samo nekoliko minuta.

Druga opcija za ručak je juha. Juhe su odličan način za iskoristiti sve svježe sastojke koje imate kod kuće i mogu biti prave vitaminske bombe. Možete napraviti juhu od povrća, pileću juhu ili krem juhu od brokule ili bundeve. Dodajte začine i začine po svom ukusu i poslužite uz svježe pečeni kruh. Ova jednostavna i zdrava opcija za ručak može vas zasititi i pružiti vam potrebnu energiju za ostatak dana.

Ukoliko tražite nešto malo “teže”, možete isprobati razne tjestenine ili rižote. Dodajte omiljeni umak i povrće po izboru i već imate ukusan obrok. Tjestenina i riža su brzi i jednostavni za pripremu, a možete ih kombinirati sa svim vrstama sastojaka kako bi zadovoljili svoje okusne pupoljke.

Ukratko, za ručak se ne morate zamarati kompleksnim receptima i dugim vremenom pripreme. Jednostavne i ukusne opcije kao što su salate, juhe, tjestenine i rižote mogu vam osigurati zadovoljavajući obrok u samo nekoliko minuta. Iskoristite svoju kreativnost i eksperimentirajte s različitim sastojcima kako biste pronašli svoje omiljene kombinacije. Uživajte u svom ručku i osjećajte se dobro zbog zdravih i ukusnih obroka koje pripremate.

Tjestenina sa umakom od rajčice

Tjestenina sa umakom od rajčice je jednostavno jelo koje možete pripremiti za ručak ili večeru. Ovo jelo je brzo, ukusno i zadovoljavajuće.

Sastojci:

Sastojci:

  • 300g tjestenine
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk (nasjeckan)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 500g rajčica (oguljene i nasjeckane)
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat papra
  • Svježi peršin (nasjeckan)
  • Parmezan (ribani)

Upute:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i stavite sa strane.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  3. Dodajte nasjeckani luk i češnjak. Dinstajte dok luk ne postane mekan i staklast.
  4. Dodajte nasjeckane rajčice, bosiljak, origano, sol i papar. Promiješajte i smanjite vatru. Kuhajte umak oko 15-20 minuta, povremeno miješajući.
  5. Sipajte umak preko tjestenine i lagano promiješajte da se tjestenina dobro prekrije umakom.
  6. Pospite svježim peršinom i ribanim parmezanom prije posluživanja.

Ovo jelo možete poslužiti uz svježu salatu ili komad tosta. Sada možete uživati u ukusnoj tjestenini sa umakom od rajčice!

Pileća salata s krastavcima i rajčicom

Pileća salata s krastavcima i rajčicom je jednostavan i osvježavajući obrok koji se može brzo pripremiti. Ova salata je bogata proteinima, vitaminima i mineralima, te je idealna za ručak ili večeru.

You might be interested:  Pas Koji Ne Laje

Sastojci:

  • 2 pileća prsa
  • 2 krastavca
  • 2 rajčice
  • 1 luk
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Kuhajte pileća prsa dok ne budu potpuno kuhana. Pustite ih da se ohlade, a zatim narežite na tanke kriške.
  2. Nasjeckajte krastavce i rajčice na male kockice. Nasjeckajte i luk na sitno.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte pileće prsa, krastavce, rajčice i luk.
  4. U zdjelici napravite dressing tako da pomiješate maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Prelijte preko salate i lagano promiješajte kako bi se svi sastojci dobro sjedinili.

Serviranje:

Serviranje:

Pileću salatu s krastavcima i rajčicom možete poslužiti kao samostalan obrok ili kao prilog uz neko glavno jelo. Po želji, možete dodati masline, peršin ili feta sir kako biste obrok obogatili okusom. Uživajte u svježoj i ukusnoj salati!

Riža s povrćem na woku

Ako vam je potreban jednostavan i brz ručak, riža s povrćem na woku je odličan izbor. Ova jelo je bogato povrćem i ukusno začinjeno, a možete ga pripremiti za samo nekoliko minuta. Evo kako napraviti rižu s povrćem na woku.

Sastojci:

  • 1 šalica riže
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 šalica graška
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice ulja
  • sol
  • papar
  • začini po želji

Upute:

  1. Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i ostavite sa strane.
  2. Nasjeckajte luk, češnjak i sve povrće na sitne komade.
  3. Zagrijte ulje u woku ili dubokoj tavi na srednjoj vatri.
  4. Dodajte luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti.
  5. Dodajte povrće (mrkvu, paprike, tikvicu, grašak) i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju, ali ostanu hrskavi.
  6. Dodajte soja umak, sol, papar i začine po želji. Promiješajte sve sastojke da se dobro sjedine.
  7. Dodajte kuhanu rižu u wok i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
  8. Pustite da se jelo zagrije još nekoliko minuta, povremeno miješajući.
  9. Poslužite rižu s povrćem na woku toplo i uživajte!

Ova ukusna riža s povrćem na woku može biti jednostavan obrok za ručak ili večeru. Možete je prilagoditi svojim preferencijama dodajući ili izbacujući povrće ili začine po želji. Uživajte u ovom brzom i zdravom obroku!

Pečena riba s limunom i začinima

Pečena riba s limunom i začinima je jednostavan i ukusan obrok koji može biti savršen izbor za ručak. Ova jednostavna i brza recepata donosi neverovatnu kombinaciju ukusa, koja će sigurno zadovoljiti svačije ukuse.

Sastojci:

  • 1 kg sveže ribe po izboru (orada, brancin, oslić, losos)
  • 2 limuna
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika svežeg peršuna, sitno iseckanog

Postupak:

  1. Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
  2. Ribu dobro operite i osušite papirnim ubrusom.
  3. U posebnoj činiji, iscedite sok od jednog limuna i pomešajte ga sa maslinovim uljem, solju, biberom, sitno iseckanim belim lukom i peršunom.
  4. Ribu stavite u pleh za pečenje i prelijte je pripremljenom smesom od limuna i začina.
  5. Drugim limunom isecite kolutove i poređajte ih preko ribe.
  6. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu.
  7. Pecite ribu 20-25 minuta, zatim otkrijte pleh i pecite još 5 minuta da se dobije hrskava korica na površini.
  8. Izvadite ribu iz rerne i poslužite je uz krompir salatu ili svežu sezonsku salatu.

Pečena riba s limunom i začinima je gotova i spremna za uživanje. Uz ovo ukusno jelo, sigurno ćete obradovati članove svoje porodice i svoje goste.

Varivo od graha sa suhim mesom

Varivo od graha sa suhim mesom je jednostavno jelo koje je izvrsno za ručak. Ovo jelo je popularno u Hrvatskoj jer je ukusno, zasitno i pruža mnogo hranljivih sastojaka.

You might be interested:  Kada Se Plaća Pdv

Sastojci:

  • 500 g suhog graha
  • 300 g suhog mesa (svinjska rebra ili dimljeni jezik)
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • 2 paršnja
  • 2 lovorova lista
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 paprika
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica brašna
  • sol, papar, vegeta po ukusu

Priprema:

  1. Grah potopite u hladnu vodu i ostavite preko noći ili bar 8 sati da nabubri.
  2. Suho meso stavite u veliki lonac i prekrijte hladnom vodom. Kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena ili dok meso ne omekša.
  3. Dodajte grah u lonac sa suhim mesom i nastavite kuhati.
  4. Istucite luk i češnjak i dodajte ih u lonac. Dodajte i nasjeckanu papriku, mrkvu i peršin.
  5. Kuhajte varivo na srednjoj vatri oko 1,5 do 2 sata dok grah ne omekša.
  6. U posebnom tavi zagrijte ulje, dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatno smeđe.
  7. Dodajte ovo preljevku grahu i pomiješajte.
  8. Dodajte sol, papar i vegetu po ukusu.
  9. Kuhajte još 15 minuta kako bi se preliv zgusnuo.
  10. Servirajte varivo od graha sa suhim mesom toplo.

Uživajte u ovom jednostavnom, ukusnom i hranjivom jelu!

Pohan svinjski kotlet

Pohan svinjski kotlet je jednostavan i ukusan obrok koji se može pripremiti za ručak. Kotleti su hrskavi sa sočnim mesom iznutra. Slijedi recept za pripremu pohanog svinjskog kotleta:

Sastojci:

  • 4 svinjska kotleta
  • 2 jaja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 50 g brašna
  • sol
  • papar
  • ulje za prženje

Uputstva:

  1. Svinjske kotlete posolite i pobiberite sa obje strane.
  2. U jednoj posudi razmutite jaja.
  3. U drugoj posudi pomiješajte krušne mrvice i brašno.
  4. U posudu stavite ulje i zagrijte na srednjoj temperaturi.
  5. Kotlete umočite u razmućena jaja, a zatim u smjesu krušnih mrvica i brašna, pressingu svaki kotlet obe strane.
  6. Stavite kotlete u zagrijano ulje i pržite oko 5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
  7. Tip savjeta Težina
    Moguće je koristiti i krušne mrvice od integralnog kruha za zdraviju opciju. Jednostavno
    Kako biste dobili ravnomjerno hrskave kotlete, provjerite da li je ulje dovoljno zagrijano prije prženja. Srednje

Pohan svinjski kotlet je najbolje poslužiti topao sa prilogom po želji, kao što su krompir pire, pirjano povrće ili salata od svježeg povrća.

Pileća juha s domaćim rezancima

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa
  • 1 luk
  • 2-3 mrkve
  • 2-3 krumpira
  • 1 korijen peršina
  • 1 korijen paškanata
  • sol
  • papar
  • svježi peršin
  • domaći rezanci

Postupak:

  1. U loncu zakuhajte vodu.
  2. Isecite pileća prsa na manje komade i dodajte ih u vodu.
  3. Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk dok ne postane staklast.
  4. Dodajte poprženi luk u lonac s piletinom.
  5. Operite, ogulite i narežite mrkvu, krumpir, korijen peršina i korijen paškanata. Dodajte ih u lonac s piletinom.
  6. Začinite solju i paprom po ukusu.
  7. Pustite juhu da lagano krčka oko 1-2 sata, dok piletina ne bude potpuno kuhana i povrće mekano.
  8. U međuvremenu pripremite domaće rezance prema uputama na pakiranju ili po vlastitom receptu.
  9. Uklonite piletinu iz juhe i narežite na manje komade.
  10. Vratite narezanu piletinu u juhu.
  11. Dodajte svježi peršin za dodatnu aromu.
  12. Servirajte juhu toplo s domaćim rezancima.

Priprema domaćih rezanaca:

U zdjeli pomiješajte 200 g brašna, 2 jaja i prstohvat soli. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmara oko 30 minuta. Nakon toga, razvaljajte tijesto na tanko na pobrašnjenoj površini. Narežite tijesto na rezance širine po želji. Kuhajte rezance u slanoj vodi dok ne postanu al dente (oko 2-3 minute), a zatim ih ocijedite i stavite u juhu.

Zapečene palačinke s špinatom i sirom

Zapečene palačinke s špinatom i sirom su ukusno jelo koje možete pripremiti za ručak ili večeru. Ove zapečene palačinke su bogate vitaminima i proteinima, dok im dodatak sira daje dodatnu kremastu notu. Ovaj recept je jednostavan za pripremu i sigurno će zadovoljiti svačiji ukus.

You might be interested:  Kako Se Kuha Riza

Sastojci:

  • 4 palačinke
  • 200 g svježeg špinata
  • 150 g sira po izboru (npr. mozzarella, gouda)
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan
  • Prstohvat soli i papra

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. U tavi zagrijte malo ulja ili maslaca te dodajte špinat i češnjak. Dinstajte dok špinat ne uvene.
  3. U zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje za kuhanje, sol i papar.
  4. Na ravnoj površini stavite palačinku, a zatim na nju stavite dio špinata i sira.
  5. Zavijte palačinku i stavite je u posudu za pečenje.
  6. Ponovite postupak s ostalim palačinkama.
  7. Prelijte pripremljenu mješavinu jaja i vrhnja preko palačinki u posudi za pečenje.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 20-25 minuta ili dok palačinke ne postanu zlatno smeđe boje.
  9. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Ove zapečene palačinke s špinatom i sirom možete poslužiti same ili uz prilog po izboru, kao što su svježa salata ili kremasti umak. Jednostavno, brzo i ukusno jelo koje će vas zagrijati i zadovoljiti vašu glad.

Napomena:

Palačinke za ovaj recept možete pripremiti sami kod kuće ili koristiti kupovne palačinke. Koristite palačinke veličine po želji za bolje upijanje i tekućinu.

Savjet:

Ako želite malo više okusa, možete dodati različite začine, poput sušenog origana ili bosiljka, u smjesu jaja i vrhnja.

FAQ:

Koje su neke jednostavne ideje za obrok za ručak?

Jednostavne ideje za obrok za ručak mogu uključivati ​​jela poput tjestenine s umakom od rajčice, pilećeg filea s povrćem ili riže s povrćem i sirom.

Kako napraviti tjesteninu s umakom od rajčice?

Za tjesteninu s umakom od rajčice trebat će vam: tjestenina, luk, češnjak, rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, sol i papar. Prvo skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Zatim, na tavi pirjajte nasjeckani luk i češnjak na maslinovom ulju dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckane rajčice, bosiljak, sol i papar te pustite da se umak lagano kuha 15-20 minuta. Ocijedite tjesteninu i pomiješajte je s umakom. Poslužite toplo.

Imate li neki prijedlog za vegetarijanski ručak?

Da, jedan prijedlog za vegetarijanski ručak može biti quinoa salata s povrćem. Za pripremu ove salate trebat će vam: quinoa, cherry rajčice, krastavci, mrkve, crni luk, peršin, maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Quinou skuhajte prema uputama na pakiranju. Povrće narežite na sitne komade. U većoj zdjeli pomiješajte skuhano quinou, povrće, sitno nasjeckani peršin i začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom prema ukusu. Poslužite salatu hladnu.

Koje su neke ideje za ručak koje mogu biti pripremljene unaprijed?

Neke ideje za ručak koje se mogu pripremiti unaprijed su: piletina s povrćem u pećnici, složenac od tjestenine, i tortilje s piletinom i povrćem. Te obroke možete pripremiti unaprijed i zatim ih samo zagrijati prije posluživanja.

Imate li recept za piletinu s povrćem u pećnici?

Da, evo jednostavnog recepta za piletinu s povrćem u pećnici. Za pripremu ovog jela trebat će vam: pileći komadići, paprika, tikvice, luk, cherry rajčice, maslinovo ulje, sol, papar i začini po želji. Piletinu stavite u veliku vatrostalnu posudu, dodajte nasjeckano povrće, posolite, popaprite i začinite po želji. Prelijte sve s malo maslinovog ulja. Stavite posudu u pećnicu i pecite na 200°C oko 45 minuta, dok piletina ne bude pečena i povrće mekano. Poslužite toplo.

Koje su jednostavne ideje za ručak?

Neki jednostavni obroci za ručak mogu biti tjestenina s umakom od rajčice i mesom, pečena piletina s povrćem, rižoto s plodovima mora ili grah s kobasicama.