Što Sve Treba Znati Dijete Od 2 Godine: Ključne vještine i razvojne milestone

Što Sve Treba Znati Dijete Od 2 Godine

Što Sve Treba Znati Dijete Od 2 Godine

Dijete od 2 godine ulazi u razdoblje intenzivnog razvoja i učenja. U ovoj fazi svog života, dijete počinje razvijati ključne vještine koje će mu pomoći u budućem životu. Osim toga, dijete ostvaruje različite razvojne milestone koje su važne pokazatelje napretka.

Jedna od ključnih vještina koje dijete od 2 godine treba razviti je komunikacija. Dijete bi trebalo biti sposobno govoriti jednostavne rečenice i izražavati svoje potrebe i želje. Također, dijete bi trebalo razumjeti većinu onoga što mu se govori.

Osim komunikacije, dijete bi trebalo razvijati i svoje motoričke vještine. Dijete bi trebalo biti sposobno hodati, trčati, penjati se i preskakivati. Također bi trebalo moći koristiti ručke na vratima i vršiti jednostavne pokrete poput bacanja i hvatanja lopte.

Društvene vještine su također važan dio razvoja djeteta od 2 godine. Dijete bi trebalo biti sposobno igrati se s drugom djecom i dijeliti svoje igračke. Također, dijete bi trebalo razumjeti osnovna pravila ponašanja i biti sposobno izraziti emocije na prikladan način.

Ključne vještine i razvojne milestone koje dijete postiže u dobi od 2 godine su ključne za njegov daljnji razvoj. Roditelji bi trebali biti svjesni tih milestonea i pružati podršku djetetu u njihovom postizanju, kako bi im pomogli da napreduju i rastu na najbolji mogući način.

Ključne vještine i razvojne milestone kod djece od 2 godine

Razvojne milestone

Razvojne milestone

 • Fizički razvoj: Dijete od 2 godine može hodati samostalno, penjati se po stepenicama s pomoći, bacati loptu i pokušavati uhvatiti sitne predmete prstima.
 • Grobomotorni razvoj: Dijete može koristiti kašiku i čašu, crtati prve poteze olovkom ili kistom, slagati kocke i sastavljati jednostavne slagalice.
 • Razvoj komunikacijskih vještina: Dijete može izgovarati nekoliko riječi, razumjeti jednostavne upute, imenovati osnovne predmete i koristiti kratke rečenice.
 • Razvoj socijalnih vještina: Dijete počinje pokazivati empatiju prema drugima, može imitirati ponašanje odraslih i igrati se simbolično s igračkama.

Ključne vještine

Glotanje hrane: Dijete bi trebalo biti sposobno glatko progutati raznu hranu i koristiti kašiku ili vilicu pri jelu.

Govor: Dijete bi trebalo biti sposobno izgovarati različite zvukove i koristiti jednostavne riječi i rečenice za izražavanje svojih potreba i želja.

Motoričke sposobnosti: Dijete bi trebalo biti sposobno hodati i trčati samostalno, penjati se po stepenicama s minimalnom pomoći i imati preciznost u hvatanju i bacanju predmeta.

Socijalne vještine: Dijete bi trebalo moći prepoznati osjećaje drugih ljudi, pokazivati suosjećanje i razumijevanje te početi razvijati osjećaj dijeljenja i igre s drugom djecom.

Tabela razvojnih milestonea

Razvojna oblast Razvojni milestone
Fizički razvoj Hodanje samostalno, penjanje po stepenicama s pomoći, bacanje lopte, pokušaji hvatanja sitnih predmeta prstima.
Grobomotorni razvoj Upotreba kašike i čaše, crtanje prvih poteza olovkom ili kistom, slaganje kocki, sastavljanje jednostavnih slagalica.
Razvoj komunikacijskih vještina Izgovaranje nekoliko riječi, razumijevanje jednostavnih uputa, imenovanje osnovnih predmeta, korištenje kratkih rečenica.
Razvoj socijalnih vještina Pokazivanje empatije prema drugima, imitiranje ponašanja odraslih, simbolična igra s igračkama.

Razumijevanje i izražavanje riječi

Razumijevanje i izražavanje riječi

Jedna od ključnih razvojnih vještina kod djeteta od 2 godine je razumijevanje i izražavanje riječi. U ovoj fazi razvoja, dijete počinje aktivno komunicirati s drugima, a njegov jezik postaje sve složeniji.

Razumijevanje riječi

Dijete od 2 godine trebalo bi moći razumjeti jednostavne naredbe i upute koje mu se daju. Na primjer, ako kažete “Donesi mi plišanog medu”, dijete bi trebalo znati što treba učiniti i sakupiti odgovarajući predmet.

Također, dijete bi trebalo moći razumjeti osnovne pojmove kao što su boje, oblici, brojevi i dijelovi tijela. Možete mu postaviti pitanja poput “Gdje je tvoj nos?” ili “Koja je boja ove igračke?” i očekivati da će dijete odgovoriti ili pokazati na odgovarajući predmet.

Izražavanje riječi

Dijete od 2 godine trebalo bi moći izražavati svoje potrebe i želje riječima. Može koristiti jednostavne fraze poput “Hoću vode” ili “Želim igračku”. Njegova gramatika i izgovor možda nisu savršeni, ali dijete bi trebalo biti sposobno napraviti razumljivu komunikaciju.

You might be interested:  Kako Ginekolozi Računaju Termin Poroda

Također, dijete bi trebalo moći imenovati osnovne predmete i ljude u okolini. Može pokazivati na stvari i izgovarati njihova imena. Na primjer, dok gledate knjigu, dijete bi trebalo moći pokazati na sliku psa i reći “Pas”.

Pomažući djetetu u razumijevanju i izražavanju riječi, važno je pružiti mu puno mogućnosti za razgovor i komunikaciju. Razgovarajte s njim, pitajte ga pitanja i ponudite mu prilike za izražavanje svojih misli i osjećaja. Također je važno pohvaliti i ohrabriti dijete kad god koristi riječi kako bi se izrazilo.

Motoričke vještine

Motoričke vještine odražavaju sposobnost djeteta da koristi svoje mišiće kako bi se kretalo, manipuliralo objektima i obavljalo svakodnevne zadatke. To uključuje fine motoričke vještine i grube motoričke vještine.

Fine motoričke vještine

 • Prianjanje: Dijete može koristiti palac i kažiprst kako bi uhvatilo predmete kao što su olovke i četkice.

 • Manipulacija objektima: Dijete može koristiti prste kako bi manipuliralo manjim predmetima kao što su slagalice ili perlice.

 • Igranje papira i olovkom: Dijete može koristiti olovku ili bojice za crtanje, pisanje ili bojenje.

 • Složni pokreti: Dijete može koristiti koordinirane pokrete prstiju i ruku za obavljanje složenih zadataka poput vezivanja cipela.

Grube motoričke vještine

 • Hodanje: Dijete može hodati bez pomoći i kontrolirano se kretati.

 • Trčanje: Dijete može trčati s sigurnošću, održavajući ravnotežu.

 • Preskakanje: Dijete može preskočiti s jedne noge na drugu.

 • Tenzija: Dijete može bacati loptu ili drugi objekt s preciznošću i snagom.

 • Bicikliranje: Dijete može voziti bicikl s ravnotežom i koordinacijom.

Važno je poticati motorički razvoj kod djece od 2 godine kroz igru, vježbu i različite aktivnosti. To će pomoći djetetu da razvije svoje motoričke vještine i postane samostalno u izvođenju svakodnevnih zadataka.

Samooblačenje i obuvanje

Uzrast od 2 godine je vreme kada vaše dete treba da počne da razvija samostalnost i nezavisnost. Jedna od ključnih veština koje treba da savlada je samooblačenje i obuvanje.

Dete od 2 godine može da počne sa samooblačenjem i obuvanjem jednostavnih odevnih predmeta. Ovo uključuje stavljanje majice preko glave, stavljanje čarapa na noge i obuvanje cipela.

Kako biste pomogli svom detetu u razvoju ove veštine, možete koristiti sledeće metode:

 1. Postavite rutinu: Napravite svakodnevnu rutinu za oblačenje i obuvanje kako biste detetu pružili strukturu i predvidljivost. Na primer, možete redovno u isto vreme oblačiti i obuvati dete.
 2. Pokažite mu korake: Koristite demonstraciju kako biste detetu pokazali kako se oblače i obuvaju odevni predmeti. Možete koristiti jednostavne rečenice i pokrete kako biste mu pomogli da razume proces.
 3. Podstičite samostalnost: Nemojte previše pomagati detetu prilikom oblačenja i obuvanja. Umesto toga, pružite mu podršku i podstičite ga da samostalno obavi ove zadatke. Ako dete ima poteškoća sa određenim korakom, ponovite ga ili mu pružite dodatnu pomoć.
 4. Napravite oblačenje i obuvanje zabavnim: Pretvorite ovu svakodnevnu aktivnost u igru. Možete koristiti pesmice, nagrade ili igračke kako biste podstakli dete da uživa u procesu oblačenja i obuvanja.
 5. Budite strpljivi: Očekujte da će trebati vremena da dete savlada ovu veštinu. Budite strpljivi i podržavajte ga tokom ovog procesa. Pohvalite ga za svaki napredak i podstičite ga da nastavi da vežba.

U početku, dete će verovatno imati poteškoća sa samooblačenjem i obuvanjem. Ali sa vašom podrškom i ohrabrenjem, ono će postepeno postati sve veštije u oblačenju i obuvanju. Ova veština je važna za razvoj motoričkih sposobnosti i samopouzdanja kod deteta.

Važno je zapamtiti da svako dete ima svoj tempo u učenju ovih veština i da ne treba previše da ga forsirate. Dopustite mu da vežba i uči kroz igru i samostalnost, i pružite mu podršku koja mu je potrebna kako bi se osećalo sigurno i samopouzdano.

Primeren razvoj Neprimeren razvoj
Dete može samostalno da stavi majicu preko glave Dete ne može samostalno da stavi majicu preko glave
Dete može samostalno da stavi čarape na noge Dete ne može samostalno da stavi čarape na noge
Dete može samostalno da obuje cipele Dete ne može samostalno da obuje cipele

Socijalne vještine

Dvogodišnja djeca se razvijaju i uče kako komunicirati i interagirati s drugima. Socijalne vještine su ključne za razvoj zdravih odnosa i uspješnu interakciju s drugima. Evo nekoliko ključnih socijalnih vještina koje dijete od 2 godine treba razvijati:

Emocionalna inteligencija

U ovoj dobi, djeca počinju razumjeti i pokazivati osjećaje poput ljubavi, ljutnje, tuge i sreće. Oni također počinju razumjeti da i drugi imaju osjećaje. Važno je poticati djetetovu emocionalnu inteligenciju tako što ćete mu pomoći da identificira i izrazi svoje osjećaje, kao i da nauči kako razumjeti i suosjećati s osjećajima drugih.

Komunikacija

Dvogodišnja djeca razvijaju svoje vještine komunikacije kako bi izražavala svoje potrebe, želje i mišljenja. Oni također počinju razumjeti jednostavne upute i zapovijedi. Pomoćite djetetu u razvoju komunikacijskih vještina tako što ćete s njim razgovarati, čitati mu knjige, pjevati i poticati ga na izražavanje svojih misli i osjećaja.

Samoregulacija

Dvogodišnja djeca još uvijek uče kako kontrolirati svoje osjećaje, impulzivno ponašanje i reakcije. Pomognite djetetu da razvije samoregulacijske vještine tako što ćete mu pružati primjere i upute, ali i postavljati granice i očekivanja. Pohvalite i nagrađujte dijete kada uspješno kontrolira svoje ponašanje.

You might be interested:  Kako Pronaći Zk Uložak

Igranje s drugima

Igranje s drugom djecom je važan dio socijalnog razvoja. Dvogodišnja djeca počinju razumjeti koncept dijeljenja, suradnje i uzajamnog interesa. Potičite dijete na igranje s drugom djecom i pomažite mu u razvijanju vještina dijeljenja, čekanja na red i rješavanja sukoba na miran način.

Empatija

Empatija je sposobnost razumijevanja i suosjećanja s osjećajima drugih. Dvogodišnja djeca počinju razvijati osjećaj empatije, a vi možete pomoći u tom razvoju tako što ćete razgovarati o osjećajima drugih ljudi i poticati dijete da pokaže pažnju i brigu prema drugima.

Učenje ovih socijalnih vještina je proces koji traje dugi niz godina. Važno je poticati i podržavati dijete u njegovom socijalnom razvoju kako bi postalo samopouzdano, empatično i sposobno za uspješnu interakciju s drugima.

Emocionalni razvoj

Emocionalni razvoj vrlo je važan aspekt razvoja djeteta od 2 godine. U ovoj dobi djeca razvijaju osnovnu svijest o svojim emocijama i počinju graditi emocionalnu inteligenciju. Evo nekoliko ključnih aspekata emocionalnog razvoja kod djece od 2 godine:

 • Prepoznavanje osjećaja: Djeca u dobi od 2 godine postaju svjesna svojih osjećaja i počinju učiti prepoznati i imenovati različite emocije. Mogu pokazivati sreću, tugu, ljutnju i strah na svoj način.
 • Izražavanje emocija: Iako dječji vokabular može biti ograničen, djeca od 2 godine počinju izražavati svoje emocije riječima, gestama i izrazima lica. Također mogu pokazivati emocije kroz igru i ponašanje.
 • Empatija: Djeca u ovoj dobi mogu početi pokazivati znakove empatije prema drugima. Mogu se brinuti i pokazivati suosjećanje kada vide drugu osobu koja je tužna ili povrijeđena.
 • Samopouzdanje: Početak razvoja samopouzdanja je važan dio emocionalnog razvoja. Djeca pokušavaju neovisnost, isprobavaju nove stvari i postižu male uspjehe, što im pomaže u izgradnji samopouzdanja.

Emocionalni razvoj igra ključnu ulogu u djetetovom cjelokupnom razvoju. Roditelji i skrbnici mogu pružiti podršku i ohrabrenje kako bi pomogli djetetu u razumijevanju i upravljanju emocijama. Razumijevanje emocionalnog razvoja pomoći će i u izgradnji snažnih veza s drugim ljudima, razumijevanju svijeta oko sebe i suočavanju sa stresom i izazovima koji dolaze s odrastanjem.

Samostalnost u hranjenju

Samostalnost u hranjenju je jedna od važnih vještina koju dijete od 2 godine treba razvijati. To je proces u kojem dijete uči kako jesti samostalno, koristiti pribor za jelo i sudjelovati u obrocima s obitelji.

Kada dijete postaje samostalno u hranjenju, to može imati brojne prednosti. Dijete razvija finu motoriku, koordinaciju i neovisnost. Također razvija osjećaj samopouzdanja i zadovoljstva kada može samostalno obavljati ovu svakodnevnu aktivnost.

Evo nekoliko koraka i savjeta kako potaknuti samostalnost u hranjenju djeteta od 2 godine:

 1. Osigurajte sigurno mjesto: Osigurajte da dijete sjedi na sigurnom mjestu, poput stolice koja je prilagođena njihovoj visini. Ovo će im pomoći da se osjećaju sigurno tijekom obroka.
 2. Koristite prikladan pribor za jelo: Dajte djetetu prikladan pribor za jelo, kao što su male i lagane žlice ili vilice. To će im olakšati hvatanje hrane i samostalno hranjenje.
 3. Neka dijete samo pokušava: Dopustite djetetu da samo pokuša koristiti pribor za jelo. Može biti neredno u početku, ali to je normalno. Važno je da im pružite priliku da se sami nauče hraniti.
 4. Prepoznajte i pohvalite njihove napore: Kada dijete pokušava jesti samostalno, pohvalite njihove napore. Neka znaju da ste ponosni na njihov napredak. To će im pružiti dodatnu motivaciju za nastavak samostalnog hranjenja.
 5. Nastavite s obrocima s obitelji: Uključite dijete u obiteljske obroke. Ovo će im pomoći da razviju socijalne vještine, nauče družiti se i imitirati odrasle.

Važno je imati strpljenja i razumijevanja tijekom ovog procesa. Neki dani mogu biti uspješniji od drugih, ali to je normalno. Samostalnost u hranjenju je postupan proces koji će se razvijati s vremenom.

Ako primijetite da dijete ima poteškoća u samostalnom hranjenju, možda je korisno konzultirati pedijatra ili stručnjaka za prehranu kako biste dobili dodatne smjernice i podršku.

Igranje s drugom djecom

Igranje s drugom djecom ima važnu ulogu u razvoju djeteta od 2 godine. Kroz interakciju s vršnjacima, djeca uče socijalne vještine, kako dijeliti, surađivati i rješavati probleme zajedno. Igranje s drugom djecom također pruža priliku za razvoj motoričkih, kognitivnih i emocionalnih vještina. Evo nekoliko ključnih aspekata igranja s drugom djecom:

1. Razgovor i jezične vještine

Igranje s drugom djecom potiče dijete da koristi svoj jezik i razvija jezične vještine. Dijete će naučiti kako se izražavati verbalno, slušati druge i komunicirati ideje i osjećaje.

2. Dijeljenje i suradnja

Kroz igranje s drugom djecom, dijete će naučiti važnost dijeljenja igračaka i resursa te suradnje s drugima. Dijeljenje igračaka i suradnja s drugim djecom pomažu u razvoju socijalnih vještina i empatije.

3. Razumijevanje uloga i empatija

U igri s drugom djecom, dijete će naučiti razumijevati različite uloge i perspektive drugih ljudi. Kroz igru s drugim djecom, dijete će razviti empatiju i razumijevanje tuđih osjećaja.

4. Razvijanje motoričkih vještina

Igranje s drugom djecom pruža priliku za razvijanje motoričkih vještina. Dijete će se trčati, skakati, loptati i igrati različne igre koje će pomoći u razvijanju motoričkih sposobnosti.

5. Razvoj kognitivnih vještina

Igranje s drugom djecom potiče razvoj kognitivnih vještina kao što su planiranje, rješavanje problema, razumijevanje pravila i pamćenje. Djeca će se susresti s različitim izazovima u igri s drugima i naučiti kako ih prevladati.

You might be interested:  Što Napraviti Kada Vino Ostane Slatko

Igranje s drugom djecom je važan dio razvoja djeteta od 2 godine. Osmislite igre i pružite priliku djetetu za interakciju s drugim vršnjacima. Kroz igru s drugom djecom, dijete će naučiti brojne vještine i stvoriti vrijedne socijalne veze.

Razumijevanje osnovnih pravila i ograničenja

Dijete od 2 godine treba početi razumjeti osnovna pravila i ograničenja koje roditelji i skrbnici postavljaju. Ovo je važan razvojni milestone u djetetovom životu koji pomaže u razvoju samokontrole, samopouzdanja i socijalnih vještina.

Kako dijete razumije osnovna pravila i ograničenja, postaje svjesno granica i pravila koja mu pomažu navigirati u svijetu. Dijete će naučiti da postoje stvari koje smije raditi i stvari koje ne smije raditi, kao i da postoje posljedice za njegovo ponašanje.

Ključno je da roditelji budu dosljedni u postavljanju pravila i ograničenja, kako bi dijete steklo jasnoću i sigurnost. Dijete će možda testirati ova pravila i ograničenja kako bi vidjelo što može dobiti ili kako bi vidjelo kakve će biti reakcije roditelja.

 • Dijete treba učiti da je nasilje ili agresivno ponašanje neprihvatljivo.
 • Dijete treba naučiti slušati autoritete i slijediti upute.
 • Dijete treba naučiti da postoje pravila koja se primjenjuju u različitim situacijama, poput pravila o sigurnosti u prometu ili pravila kućnog reda.
 • Dijete treba naučiti da postoje posljedice za nepoštivanje pravila i ograničenja, kao što su vremenska ograničenja, gubitak privilegija ili korekcija roditelja.

Kroz postavljanje i poštivanje osnovnih pravila i ograničenja, dijete će naučiti vrijednosti odgovornosti, poštivanja i samokontrole. Ove vještine su ključne za uspješan osobni i društveni razvoj djeteta.

U ovom razdoblju, roditelji trebaju biti strpljivi i dosljedni u postavljanju pravila i ograničenja, pružajući pozitivno usmjeravanje i naglašavajući dobro ponašanje. Važno je ukazivati ​​djetetu na to kako njegovo ponašanje može utjecati na druge ljude i naučiti ga empatiji i suosjećanju. Kroz razumijevanje osnovnih pravila i ograničenja, dijete će razviti temeljne socijalne vještine koje će mu biti korisne tijekom cijelog života.

FAQ:

Koje su ključne vještine koje dijete od 2 godine treba znati?

Dijete od 2 godine trebalo bi imati razvijene motoričke vještine kao što su hodanje, trčanje, penjanje stepenicama, hvatanje i bacanje predmeta, kao i fine motoričke vještine poput držanja olovke i bojenja. Također, dijete bi trebalo znati nekoliko riječi i koristiti ih za izražavanje svojih osjećaja i potreba. Također je važno da dijete može samo jesti i piti, kao i oblačiti se i koristiti toalet uz minimalnu pomoć.

Kako mogu pomoći svom djetetu da razvije svoje vještine u dobi od 2 godine?

Postoji nekoliko načina na koje možete pomoći svom djetetu da razvije svoje vještine u ovoj dobi. Ponudite djetetu razne igre i aktivnosti koje potiču motoričke vještine poput hodanja, trčanja, penjanja i bacanja. Također, često razgovarajte s djetetom i potičite ga da koristi riječi kako bi izrazio svoje misli i osjećaje. Dajte djetetu priliku da samo jede, pije i oblači se, ali budite spremni na to da pružite malu pomoć po potrebi.

Kako mogu znati je li moje dijete na dobrom putu kada je u pitanju njegov razvoj u dobi od 2 godine?

Postoje određeni razvojni “milestones” koje dijete treba postići do dobi od 2 godine. Ako primijetite da vaše dijete ne postiže ove “milestones” ili zaostaje za svojim vršnjacima, moglo bi biti korisno posjetiti pedijatra ili stručnjaka za dječji razvoj kako biste dobili dodatne informacije i podršku. Također je važno da pružate svojem djetetu ljubav, podršku i poticaje kako bi se osjećalo sigurno i podržano u svom razvoju.

Koje su najčešće okupacije za djecu u dobi od 2 godine?

Djeca u dobi od 2 godine ponekad vole igrati se s igračkama poput lutki, autića, kockica ili slagalica. Mogu uživati i u aktivnostima poput crtanja bojama, preslagivanja blokova ili igranja s pijeskom. Također, često vole čitati slikovnice ili slušati priče, kao i pjevati ili plesati uz glazbu. Važno je pružiti djeci raznolike aktivnosti i igre kako bi se razvili na svim područjima.

Koje su ključne vještine koje dijete od 2 godine treba znati?

Ključne vještine koje dijete od 2 godine treba znati uključuju govorne vještine, socijalne vještine, motoričke vještine, kognitivne vještine i emocionalni razvoj. Dijete bi trebalo biti u stanju govoriti nekoliko riječi i koristiti jednostavne rečenice, razumjeti jednostavne upute, pokazivati samostalnost u oblačenju i hranjenju, imati osnovno razumijevanje osjećaja drugih ljudi, razumijeti osnovna pravila ponašanja i pokazivati emocionalnu svijest.

Kako mogu poticati razvoj jezičnih vještina kod djeteta od 2 godine?

Da biste potaknuli razvoj jezičnih vještina kod djeteta od 2 godine, možete koristiti različite metode. Ohrabrujte ga da komunicira s vama kroz govor, pjesme i priče. Čitajte mu svakodnevno i s njim razgovarajte o slikovnicama. Postavljajte mu pitanja kako biste potaknuli njegovu sposobnost izražavanja misli i osjećaja. Također je važno osigurati poticajno okruženje u kojem će dijete biti izloženo različitim riječima i jezičnim obrascima.