Što vidjeti u Parizu - 10 nezaobilaznih atrakcija

Što Vidjeti U Parizu

Što Vidjeti U Parizu

Jedan od najpoznatijih gradova svijeta, Pariz, krije bezbroj znamenitosti i atrakcija koje oduzimaju dah posjetiteljima. Bilo da ste zaljubljenik u umjetnost, kulturu, arhitekturu ili jednostavno uživate u šetnji romantičnim ulicama, Pariz nudi bogatstvo nezaobilaznih atrakcija koje vrijedi istražiti. U ovom članku predstavljam vam 10 nezaobilaznih atrakcija koje svaki posjetitelj Pariza treba posjetiti.

Jedna od najpoznatijih atrakcija Pariza je Eiffelov toranj. Ovaj čelični toranj visok 330 metara je ikona grada i omiljeno mjesto posjetitelja. Možete se popeti na vrh toranja i uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na grad ili prošetati oko njega i diviti se njegovoj ljepoti.

Sljedeća atrakcija koju trebate posjetiti je Muzej Louvre. Ovaj muzej je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja svijeta, dom za umjetnička remek-djela kao što su Mona Lisa, Venere de Milo i Egyptskih mumija. Prošetajte kroz njegove hodnike i istražujte različite povijesne i umjetničke epohe.

Notre-Dame katedrala je još jedna nezaobilazna atrakcija u Parizu. Ova gotička katedrala, sagrađena u 13. stoljeću, arhitektonski je dragulj koji oduzima dah. Možete se popeti na njenu terasu i doživjeti sjajan pogled na grad, ili jednostavno šetati oko njenih prekrasnih vitražnih prozora.

Pariz je poznat i po svojoj umjetničkoj četvrti Montmartre. Ova boemska četvrt bila je dom brojnih umjetnika kao što su Picasso, Monet i Van Gogh, a danas je omiljeno mjesto za šetnju slikovitim ulicama i posjetititi prepoznatljive znamenitosti kao što su Bazilika Sacré-Cœur i Moulin Rouge.

Još jedna nezaobilazna atrakcija je Slavoluk pobjede, poznat kao Arc de Triomphe. Ovaj veličanstveni spomenik izgrađen je u čast vojnim junacima Napoleonovih ratova i nudi prekrasan pogled na grad s vrha. Također možete prošetati po čuvenoj ulici Champs-Élysées koja vodi do Slavoluka pobjede.

Pariz je poznat i po svojim prekrasnim parkovima, a jedan od najpoznatijih je vrtovi Versailles. Ovaj raskošni park s prekrasnim vrtovima, fontanama i vrtovima cvijeća omiljeno je mjesto za opuštanje među posjetiteljima. Uživajte u šetnji po njegovim širokim stazama i divite se ljepoti prirode.

Jedna od najpoznatijih ikona Pariske kulture je Kabaret Moulin Rouge. Ovaj poznati kabaret predstavlja spektakularne plesne izvedbe, kostime i priče koje oduzimaju dah. Posjetite ovo legendarno mjesto i doživite pravi pariški šarm.

Pariz ima i brojne crkve koje vrijedi posjetiti, a jedna od najimpresivnijih je Bazilika Sacré-Cœur. Ova prekrasna bijela crkva nalazi se na vrhu Montmartra i nudi prekrasan pogled na grad. Unutrašnjost crkve također je impresivna, s prekrasnim vitražima i skulpturama.

Jedno od najromantičnijih mjesta u Parizu je most ljubavi – Pont des Arts. Ovaj most je poznat po vješanjem lokota zaljubljenih parova kao simbol vječne ljubavi. Prošetajte preko mosta i uživajte u prekrasnom pogledu na rijeku Seinu i okolne znamenitosti.

Konačno, nezaobilazna atrakcija u Parizu je Rajski vrt, poznat i kao Jardin des Tuileries. Ovaj prekrasan vrt nudi mirno utočište od gradske vreve i savršeno je mjesto za opuštanje. Uživajte u šetnji među cvjetnim gredicama, fontanama i skulpturama koje krase vrt.

Ovo su samo neke od nezaobilaznih atrakcija koje Pariz nudi. Bez obzira jeste li prvi put u gradu ili već poznajete ovaj prekrasan grad, istraživanje ovih znamenitosti pružit će vam nezaboravne trenutke i dublji uvid u kulturu, povijest i ljepotu Pariza.

Pariz – grad svjetala

Pariz, glavni grad Francuske, poznat je kao “grad svjetala”. Ovaj nadimak dolazi od činjenice da Pariz ima bogato osvijetljene ulice i zgrade, posebno noću. Grad je poznat po svom spektakularnom osvjetljenju, koje obuhvaća znamenitosti kao što su Eiffelov toranj, Luksorova piramida na Place de la Concorde i katedrala Notre-Dame.

Osvjetljenje Pariza je posebno impresivno tijekom božićnih blagdana, kada se grad pretvara u pravu čaroliju svjetala. Mnoge ulice, trgovi i zgrade ukrašavaju se tisućama svjetiljki, stvarajući bajkovitu atmosferu koja privlači turiste iz cijelog svijeta. Posebno poznato mjesto tijekom božićnih blagdana je avenija Champs-Élysées, koja je ukrašena s više od milijun svjetiljki i ima prekrasan božićni sajam.

Pariz također ima prekrasne fontane koje su osvijetljene raznobojnim svjetlima. Mnoge od ovih fontana, kao što je Fontaine Saint-Michel ili Fontaine des Médicis, postaju prave umjetničke instalacije noću. Njihovi vodoskoci i igra svjetla čine ih jedinstvenim mjestima za uživanje u atmosferi i ljepoti grada.

You might be interested:  Kako Ocistiti Ranu Od Gnoja

Osvjetljeni mostovi

Pariz je poznat po svojim slikovitim mostovima, a mnogi od njih su čarobno osvijetljeni noću. Most Pont Neuf, najstariji most u Parizu, posebno je atraktivan jer je osvijetljen s 1.800 svjetala. Još jedan prekrasan most je Pont Alexandre III, koji je ukrašen zlatnim skulpturama i osvijetljen sa stotinama svjetiljki.

Osim svojih znamenitosti i povijesnih građevina, Pariz je zaista grad svjetla koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Posjet Parizu noću je posebno nezaboravan doživljaj, kada grad postaje još romantičniji i bajkovitiji.

Eiffelov toranj – simbol romantike

Eiffelov toranj je jedan od najpoznatijih simbola Pariza i jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u svijetu. Ova čelična konstrukcija, visoka 330 metara, izgrađena je za Svjetsku izložbu koja se održala u Parizu 1889. godine.

Ovaj prepoznatljivi toranj predstavlja remek-djelo arhitekture i inženjeringa, a osmislio ga je Gustave Eiffel. Ovaj kiparski inženjer smatrao je da će toranj biti simbol moderne tehnologije i industrijskog napretka, ali je brzo postao i simbol romantike.

Eiffelov toranj nudi nevjerojatne panoramske poglede na Pariz. Posjetitelji mogu uživati u spektakularnim pogledima na cijeli grad i okolicu sa tri različite platforme – na visini od 57, 115 i 276 metara. Također, na drugom katu tornja nalazi se restoran s vrhunskom francuskom kuhinjom, idealan za romantičnu večeru.

Toranj je posebno popularan među zaljubljenim parovima, koji ga često posjećuju kako bi uživali u romantičnom ambijentu i predivnom pogledu na grad. Eiffelov toranj posebno je spektakularan noću, kada je osvijetljen tisućama svjetala.

Nezaobilazno je da posjetite Eiffelov toranj tijekom posjete Parizu. Ova ikonična struktura ostavit će vas bez daha svojom ljepotom i simbolizmom, te će vam pružiti nezaboravno iskustvo i fotografije koje će vam služiti kao vječna uspomena na vašu posjetu Parizu.

Louvre – umjetničko čudo

Najveći muzej na svijetu

Louvre je najveći muzej na svijetu i jedna od najpoznatijih umjetničkih institucija. Smješten je u središtu Pariza, na desnoj obali rijeke Seine, i godišnje privlači milijune posjetitelja iz cijelog svijeta.

Bogata umjetnička zbirka

Zbirka muzeja Louvre obuhvaća više od 380 000 predmeta, od kojih su mnogi vrhunski primjeri svjetske umjetnosti. Muzej je poznat po svojoj izložbi remek-djela kao što su Mona Lisa, Venera Miloska, Krik Meduza i mnogi drugi.

Povijest Louvrea

Louvre ima dugu povijest koja seže sve do 12. stoljeća. Sagrađen je kao dvorac, kasnije je pretvoren u kraljevsku palaču, a tek nakon Francuske revolucije postao je muzej. Danas je kompleks Louvrea veličanstven spoj arhitekture različitih stilova, uključujući srednjovjekovne utvrde i moderne galerije.

Unutarnji dvori muzeja

Louvre ima nevjerojatne unutarnje dvore koji su sami po sebi umjetnička djela. Najpoznatiji je Cour Carrée, koji predstavlja središnji dvor okružen trima krilima muzeja. Ovdje se posjetitelji mogu opustiti i uživati u prekrasnom okruženju.

Posjet Louvreu

Pri posjetu Louvreu, posjetitelji imaju priliku istražiti veliku kolekciju umjetnina iz različitih razdoblja i kultura. S obzirom na veličinu muzeja, preporučuje se napraviti plan posjeta i izdvojiti dovoljno vremena za najvažnije zbirke. Također je dobro provjeriti radno vrijeme i rezervirati ulaznice unaprijed ako je moguće.

Usluga vođenja

Muzej Louvre nudi uslugu vođenja na raznim jezicima, uključujući i hrvatski. Vođeni obilasci pružaju detaljne informacije o umjetninama i povijesti muzeja, te omogućuju posjetiteljima da dublje razumiju izložene predmete.

Dodatne informacije

Za posjet Louvreu preporučuje se udobna obuća i odjeća, jer je potrebno puno vremena i energije za obilazak velikog muzeja. Također je važno imati fotoaparat ili smartphone kako biste zabilježili nezaboravne trenutke i umjetnička djela.

Zaključak

Louvre je bez sumnje jedno od najimpresivnijih umjetničkih čuda svijeta. Posjet ovom muzeju pruža jedinstvenu priliku da se divite vrhunskim umjetničkim djelima iz različitih razdoblja i kultura. Uživajte u prekrasnom okruženju, istražite bogatu zbirku i osjetite povijest na ovom nezaobilaznom mjestu u Parizu.

Notre-Dame – katedrala srca Pariza

Notre-Dame je jedan od najpoznatijih simbola Pariza i jedna od najvećih gotičkih katedrala na svijetu. Sagrađena je u 12. i 13. stoljeću i smještena na otoku Île de la Cité, usred rijeke Sene.

Katedrala je posvećena Djevici Mariji i često se naziva “Katedrala srca Pariza”. Njezina impresivna fasada s dvjema kulama i ružičastim prozorima poznata je širom svijeta. Unutra, posjetitelji mogu razgledati prekrasne vitraje, oltar i orgulje.

Povijest

Izgradnja Notre-Dame započela je 1163. godine i trajala je gotovo 200 godina. Tokom svoje povijesti, katedrala je bila svjedok mnogih važnih događaja, kao što su krunidbe francuskih kraljeva i vjenčanja vojvode Henrija de Navarre i, kasnije, kralja Henrika IV.

Tijekom francuske revolucije, katedrala je pretrpjela oštećenja i pljačku, ali je kasnije obnovljena i postala je simbol francuske renesanse i obnove.

Turističke atrakcije

  • Impresivna fasada sa dvjema kulama
  • Ružičasti prozori
  • Prekrasni vitraji
  • Oltar sa kipovima
  • Orgulje
You might be interested:  Kako Se Moli Jedna Desetica Krunice

Radno vrijeme i ulaznice

Notre-Dame je otvorena za posjetitelje svakodnevno od 8:00 do 18:45 sati. Ulaz je besplatan, ali se može dogoditi da zbog velikog broja turista morate čekati u redu.

Kako doći

Katedrala Notre-Dame nalazi se na otoku Île de la Cité u centru Pariza. Možete doći do nje javnim prijevozom, kao što su metro linije 4 i 10 (stanica Cité ili Saint-Michel – Notre-Dame), ili autobusima koji staju u blizini katedrale.

Montmartre – boemska četvrt umjetnosti

Montmartre ili “Brijeg umjetnosti” je poznata boemska četvrt u Parizu, koja je dom brojnih umjetnika, pisaca i slikara. Ova četvrt je postala poznata po svojoj umjetničkoj sceni s početka 20. stoljeća, kada su se ovdje okupljali mnogi slavni umjetnici kao što su Pablo Picasso, Vincent van Gogh i Henri de Toulouse-Lautrec.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Montmartrea je crkva Sacré-Cœur. Ova prekrasna bazilika je smještena na vrhu brda i nudi prekrasan pogled na grad. Unutar crkve možete vidjeti mnoštvo umjetničkih djela i arhitektonskih detalja koji oduzimaju dah.

Pored crkve nalazi se poznati Montmartre trg, Place du Tertre, gdje se možete diviti radu uličnih umjetnika. Ovaj trg je mjesto gdje su umjetnici nekada dolazili prodavati svoje slike i do danas zadržava autentičnost i šarm Montmartre četvrti.

Lutajući kroz uske ulice Montmartrea, otkrit ćete brojne slikarske galerije, boutique trgovine, kafiće i restorane s tradicionalnom pariškom kuhinjom. Ova četvrt ima posebnu atmosferu, gdje se možete osjećati kao da ste zakoračili u drugo vrijeme.

Nemojte propustiti posjetiti i poznati windmill cabaret Moulin Rouge, koji se također nalazi u Montmartreu. Ovaj kultni cabaret je postao simbol pariške boemije i bio je inspiracija za mnoge umjetnike.

Posebno je preporučljivo posjetiti Montmartre u večernjim satima kada ulice ožive. Možete prošetati do crkve Sacré-Cœur i uživati u spektakularnom zalasku sunca s pogledom na grad.

Montmartre je mjesto koje je nemoguće zaobići prilikom posjeta Parizu, posebno za ljubitelje umjetnosti i romantike. Ova boemska četvrt pružit će vam jedinstveno iskustvo i dovesti vas u dodir s predivnom pariškom kulturom i poviješću.

Champs-Élysées – avenija mode i luksuza

Champs-Élysées je jedna od najpoznatijih avenija u Parizu, ali i u svijetu. Ova prekrasna avenija je dom za vrhunske trgovine, luksuzne butike i ekskluzivne restorane.

Na Champs-Élysées možete pronaći najveće modne kuće poput Louis Vuitton, Chanel i Dior. Ovdje možete obnoviti svoj garderobni ormar najnovijim modnim trendovima ili samo uživati u razgledavanju izloženih ekskluzivnih kreacija.

Osim trgovina, Champs-Élysées nudi i raznovrsnost restorana gdje možete uživati u vrhunskoj hrani i piću. Bilo da želite kušati francuske specijalitete ili internacionalne kulinarske delicije, ova avenija ima nešto za svaki ukus.

Champs-Élysées je također domaćin brojnih događanja i manifestacija tijekom cijele godine. Ovdje se održava poznata proslava dočeka Nove godine, kao i parade povodom Nacionalnog praznika Francuske – Bastille Day.

Ova prekrasna avenija se prostire na 1,9 kilometara, a na kraju se nalazi charles Eiffelov toranj. Bez obzira jeste li ovdje da biste prošetali, obnovili garderobu ili uživali u gastronomskim delicijama, posjeta Champs-Élysées ne bi trebala biti propuštena prilikom posjete Parizu.

Musee d’Orsay – remek-djela impresionizma

Musee d’Orsay je renomirani muzej u Parizu koji je smješten u staroj željezničkoj stanici, Gare d’Orsay. Muzej je poznat po svojoj velikoj zbirci remek-djela impresionizma.

Impresionizam je umjetnički pokret koji se razvio u drugoj polovici 19. stoljeća. Umjetnici su se bavili prikazivanjem trenutnih trenutaka i dojmova, uhvaćenih trenutnom svjetlošću i bojama. Impresionizam je bio revolucionaran u svoje vrijeme i promijenio je način na koji su umjetnici promišljali o slikanju.

Musee d’Orsay posjeduje izvanrednu kolekciju impresionističkih djela koje su stvorili neki od najpoznatijih umjetnika tog doba. U muzeju možete vidjeti djela poput “Impression, Sunrise” Claudea Moneta, “Bal au moulin de la Galette” Augusta Renoira i “Olympia” Edouarda Maneta. Također se izlaže i velik broj drugih remek-djela, uključujući slike, skulpture, fotografije i umjetničku keramiku.

Jedinstvena atmosfera muzeja d’Orsaya je još jedan razlog za posjet. Bivša željeznička stanica, s visokim stropovima i impresivnim arhitektonskim detaljima, pruža inspirativan okvir za izlaganje umjetnosti. Samo šetanje po muzeju je izuzetno iskustvo.

Ako ste ljubitelj impresionizma ili umjetnosti općenito, ne propustite posjetiti Musee d’Orsay prilikom boravka u Parizu. Ovaj muzej nudi nevjerojatnu priliku za istraživanje i uživanje u remek-djelima impresionizma koji su oblikovali povijest umjetnosti.

Palais-Royal – povijesni biser

Palais-Royal, smješten u centru Pariza, predstavlja povijesni biser grada. Ovaj prekrasan dvorac i vrt izgrađen je u 17. stoljeću i ima bogatu povijest.

Dvorac je prvobitno izgrađen za kardinala Richelieua, ali kasnije je postao rezidencija francuskih kraljeva. Danas je Palais-Royal otvoren za javnost i posjetitelje mogu prošetati dvorištem i uživati u prekrasnom vrtu.

Povijest

Palais-Royal je poznat po svojoj povijesti i kulturi. Tijekom godina, dvorac je bio dom mnogih poznatih ličnosti, uključujući i nekoliko francuskih kraljeva. Ovdje su se održavale mnoge važne političke sastanke i kulturne manifestacije.

You might be interested:  Što Je Dizalica Topline

Tijekom Francuske revolucije, Palais-Royal je postao sjedište francuske vlade. Kasnije je postao mjesto okupljanja intelektualaca, pisaca i umjetnika.

Dvor i vrtovi

Poseban dio Palais-Royal su njegovi prekrasni vrtovi. Vrtovi su dizajnirani u klasičnom francuskom stilu s fontanama, skulpturama i cvjetnim gredicama. Posjetitelji mogu prošetati šetnicama među drvećem i uživati u mirnom ambijentu.

Dvorište Palais-Royal također ima svoju ljepotu. Velika dvorišta okružuju glavnu zgradu dvorca i stvaraju opuštajuću atmosferu. Ovdje se posjetitelji mogu opustiti, sjediti na klupama i uživati ​​u pogledu na dvorac.

Zanimljivosti

  • Jedna od značajki Palais-Royal je njegova slavna trgovina knjigama Comédie-Française, koja je jedna od najstarijih kazališta u Europi.
  • Palais-Royal je također poznat po svojim elegantnim arkadama. Ove arkade nude razne trgovine, restorane i kafiće, te su popularno mjesto za šetanje i kupovinu.
  • U blizini Palais-Royal nalazi se i Louvre, jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu. Posjetitelji mogu lako kombinirati posjet oba mjesta.

Zaključak

Posjet Palais-Royalu je idealan način da se istraži povijest Pariza i uživa u ljepoti ovog povijesnog bisera. Dvorac i vrtovi će vas sigurno oduševiti, a elegantne arkade pružaju mogućnost za opuštanje i kupovinu.

Versajski dvorac – spektakl povijesti

Versajski dvorac - spektakl povijesti

Versajski dvorac, ili Château de Versailles, je jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Europi. Smješten samo nekoliko kilometara zapadno od Pariza, ovaj dvorac je svjedočanstvo veličanstvenog francuskog kraljevstva i njegove raskoši.

Gradnja dvorca Versailles počela je 1624. godine, ali je svoj vrhunac dostigla pod vladavinom kralja Luja XIV. Ovaj veličanstveni dvorac prostire se na više od 67 000 kvadratnih metara i ima preko 2 300 soba. U njemu su smješteni brojni muzeji, galerije i dvorane koje prikazuju bračne živote kraljeva, bogatu umjetnost i povijest Francuske.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Versajskom dvorcu je Hall of Mirrors (Dvorana ogledala). Ova dvorana dugačka je preko 70 metara i ukrašena je velikim brojem ogledala. Ovaj prostor je bio mjesto gdje su se održavali društveni događaji i ceremonije i bio je poprište brojnih povijesnih događaja. Danas, gosti mogu hodati ovim spektakularnim hodnikom i diviti se prekrasnom dizajnu i umjetničkim djelima koja ga okružuju.

Još jedan nezaobilazan dio Versajskog dvorca je veliki vrt koji ga okružuje. Vrt Versailles prostire se na više od 800 hektara i ima prekrasne šumovite staze, vodene fontane, cvjetne vrtove i skulpture. Posjetitelji mogu uživati u šetnji po vrtu, istražiti skrivene pećine i uživati u veličanstvenim pogledima na dvorac.

Versajski dvorac je mjesto koje ne samo da pruža pogled u prošlost i francusku povijest, već i oduzima dah svojom raskoši. Posjet ovoj atrakciji će vas transportirati u srednji vijek i omogućiti vam da doživite raskoš i grandioznost francuskih kraljeva.

FAQ:

Koji su nezaobilazni muzeji u Parizu?

Jedan od nezaobilaznih muzeja u Parizu je Luvr, jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Također, tu je i Muzej Orsay, koji je smješten u nekadašnjoj željezničkoj stanici i nudi izložbu umjetnosti iz 19. i ranog 20. stoljeća. Također, vrijedi posjetiti Muzej Rodin, posvećen istaknutom kiparu Auguste Rodinu, i Muzej Orangerie, koji ima impresivnu zbirku impresionističkih i postimpresionističkih umjetničkih djela.

Koje vrste hrane treba probati u Parizu?

Pariz je poznat po svojoj bogatoj gastronomiji. Savjetujem da probate tradicionalne francuske delicije poput kroasana, bageta, kamenica, sireva i vrste vrhunskih vina. Također, preporučujem da isprobate jela poput goveđeg bourguignona, pitu s vrtnim povrćem (quiche) i služeni kolačić macarons.

Koje su najbolje trgovine za kupovinu u Parizu?

Ako želite uživati u šoping iskustvu u Parizu, svakako posjetite Champs-Élysées, poznatu svjetsku aveniju poznatu po svojim luksuznim trgovinama. Također, tu je i trgovački centar Galeries Lafayette, koji nudi mnoštvo modnih brendova na jednom mjestu. Ako tražite nešto drugačije, posjetite tržnicu na otvorenom na Canal Saint-Martinu gdje možete pronaći vintage trgovine i butike s dizajnerskom odjećom.

Koji su najbolji vidikovci u Parizu?

Jedan od najboljih vidikovaca u Parizu je Eiffelov toranj, koji vam pruža panoramski pogled na grad i okolicu. Također, tu je i bazilika Sacré-Cœur, koja se nalazi na brežuljku Montmartre i također nudi prekrasan pogled na grad. Također, preporučujem posjetiti vidikovac na vrhu oblakodera Tour Montparnasse, koji pruža jedinstven pogled na Pariz.

Koje su najbolje opcije prijevoza u Parizu?

U Parizu možete koristiti razne opcije prijevoza. Metro je jedan od najpopularnijih načina putovanja u gradu, ima mnogo linija koje pokrivaju sve dijelove grada. Također možete koristiti autobuse ili tramvaje. Ako više volite vožnju, možete unajmiti bicikl ili koristiti popularni sistem bicikala na raspolaganju u gradu. Taksiji su također dostupni, ali su često skuplji od ostalih opcija.

Koje su najpoznatije atrakcije u Parizu?

Najpoznatije atrakcije u Parizu su Eiffelov toranj, Louvre, Notre-Dame katedrala, Montmartre, Versajski dvorac, Jelisejska polja, Luvr, Invalidi, Muzej Orsay i Cetinski most.

Kako doći do Eiffelovog tornja?

Do Eiffelovog tornja najlakše je doći metroom. Moguće je koristiti liniju 6 do stanice Bir Hakeim ili liniju 9 do stanice Trocadéro.