Što Vidjeti U Rimu: Top atrakcije i znamenitosti

Što Vidjeti U Rimu

Što Vidjeti U Rimu

Rim, glavni grad Italije, jedan je od najljepših i najvažnijih gradova u Europi. Sa svojim bogatim povijesnim nasljeđem, Rim nudi nevjerojatno iskustvo koje će zadovoljiti sve ljubitelje kulture, arhitekture i umjetnosti. Bez obzira jeste li zaljubljenik u antički Rim ili želite istražiti renesansne palače, Rim ima mnogo toga za ponuditi.

Jedna od najpoznatijih atrakcija Rima je <><>. Ovaj impresivni amfiteatar je ikona Rima i jedan od najpoznatijih povijesnih spomenika na svijetu. Izvorno sagrađen za borbe gladijatora i druga javna natjecanja, danas možete istražiti ruševine ovog spektakularnog arhitektonskog čuda.

Još jedno mjesto koje ne smijete propustiti je Forum Romanum. To je bila središnja javna ploča u antičkom Rimu i mjesto političkih, religijskih i trgovačkih aktivnosti. Danas možete vidjeti ostatke hramova, foruma i drugih zgrada koje su svjedočile povijesti Rima.

Naravno, ne možete posjetiti Rim, a da ne vidite Sv. Petar. Bazilika Sv. Petra je najpoznatija katolička crkva na svijetu i simbol Vatikana. Ova veličanstvena građevina redovito privlači milijune posjetitelja koji žele vidjeti Michelangelovu Sikstinsku kapelu i druga umjetnička djela koja se čuvaju unutar te crkve.

Posjetite Rim i upoznajte povijest i kulturu koja traje tisućama godina. Od antičkih spomenika do renesansnih remek-djela, Rim nikad neće prestati zadiviti.

Slavna rimskih ruševina

 • Colosseum

  Kolosej je možda najpoznatija rimska građevina i jedan od najvećih amfiteatara na svijetu. Izgrađen u 1. stoljeću, ovaj impresivni amfiteatar bio je domaćin borbi gladijatora, javnih egzekucija i drugih događaja. Danas možete posjetiti Colosseum i istražiti njegove ruševine, koje svjedoče bogatoj povijesti Rima.

 • Forum Romanum

  Forum Romanum bio je središte antičkog Rima i politički, vjerski i trgovački centar. Danas su preostale samo ruševine ovog jednom veličanstvenog mjesta. Možete prošetati kroz ostatke drevnih građevina i dobiti uvid u život u rimsko doba.

 • Panteon

  Panteon je jedan od najbolje očuvanih rimskih hramova i remek djelo antičke arhitekture. Izgrađen u 2. stoljeću, ovaj hram posvećen bogovima i genijima Rima ima impresivnu kupolu koja je jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća svog vremena.

 • Termalne kupke Caracalle

  Termalne kupke Caracalle su jedan od najveličanstvenijih primjera rimskih termalnih kupki. Izgrađene u 3. stoljeću, ove ogromne kupke su bile mjesto društvenih aktivnosti i opuštanja. Danas su ostale samo ruševine, ali možete posjetiti ovo mjesto i zamisliti kako je izgledalo u njegovo vrijeme slave.

 • Arco di Costantino

  Luk Konstantina je veličanstvena rimska pobjednička kapija koja je izgrađena u 4. stoljeću. Izrađen od mrkog mramora, ovaj luk slave slavi pobjede cara Konstantina Velikog. Danas možete vidjeti ovaj impresivni spomenik i diviti se njegovoj arhitekturi.

Vatikan i Sveti Petar

 • Vatikan je neovisna država koja se nalazi unutar teritorijalnih granica Rima. Ovdje se nalazi sjedište katoličke Crkve i rezidencija Pape. Vatikan ima bogatu povijest i umjetnost, a posebno je poznat po bazilici Svetog Petra.
 • Sveti Petar je najveća katolička crkva na svijetu i simbol Vatikana. Sagrađena je na mjestu gdje se prema tradiciji nalazi grob apostola Petra, prvog pape. Posjetitelji crkve mogu uživati u razgledavanju njezine prekrasne unutrašnjosti, koja sadrži umjetnička remek-djela kao što je Michelangelova Pietà.

Kako posjetiti Vatikan i Svetog Petra?

Posjet Vatikanu i Bazilici Svetog Petra obično zahtijeva malo planiranja. Evo nekoliko savjeta za vaš posjet:

 1. Rezervirajte ulaznice unaprijed kako biste izbjegli dugačke redove. Ulaznice možete rezervirati putem interneta ili putem turističkih agencija u Rimu.
 2. Obucite se primjereno. Posjet crkvi zahtijeva odjeću koja pokriva ramena i koljena, tako da imajte to na umu prilikom oblačenja.
 3. Budite spremni na sigurnosnu provjeru. Kao država, Vatikan ima strože sigurnosne mjere, pa se pripremite za pregled torbi i prolaženje kroz detektore metala.
 4. Posjetite kupolu Bazilike Svetog Petra. Izvrstan pogled na Rim možete dobiti penjanjem na kupolu crkve. Također, možete posjetiti i Vatikanski muzej kako biste vidjeli izložbu umjetnina.
 5. Započnite svoj posjet rano ujutro kako biste izbjegli gužve. Kasno poslijepodne također može biti manje gužvano vrijeme za posjet.

Interesantne činjenice o Vatikanu i Svetom Petru

Vatikan Sveti Petar
Vatikan je najmanja država na svijetu. Bazilika Svetog Petra može primiti do 20 000 ljudi istovremeno.
Vatikan ima vlastitu poštansku marku, novac i vojsku. Michelangelova Pietà smatra se jednim od najpoznatijih kipova na svijetu.
Vatikan ima vlastiti radijski i televizijski program. U kripti ispod Bazilike Svetog Petra nalazi se oko 100 grobova papa.

Panteon: Rimska arhitektura

Panteon: Rimska arhitektura

Panteon u Rimu jedan je od najpoznatijih primjera rimskog arhitektonskog stila. Izgrađen je 125. godine prije nove ere i prvobitno je bio hram namijenjen svim bogovima starih Rimljana. Danas je Panteon jedna od glavnih turističkih atrakcija u Rimu i jedan od najbolje očuvanih rimskih spomenika.

Arhitektura

Panteon je izgrađen od betona, mramora i opeke i karakterizira ga jedinstvena arhitektura koja je utjecala na mnoge druge građevine diljem svijeta. Glavna karakteristika Panteona je njegov ogroman kupolasti krov koji se sastoji od više koncentričnih redova različitih materijala. Kupola ima unutarnji otvor koji se naziva oculus, koji služi kao jedini izvor svjetlosti u zgradi.

Interijer

Unutarnjost Panteona obiluje detaljima koji prikazuju razne bogove i mitološke scene. Mramorna podna ploča ukrašena je složenim mozaicima, a zidovi su obloženi mramorom i imaju ugrađene brojne skulpture. Središnji dio zgrade dominira ogroman oltar posvećen rimskim bogovima.

Povijest i značaj

Nakon što je postao kršćanska crkva u 7. stoljeću, Panteon je preživio mnoge promjene i obnove. Danas služi kao katolička crkva i mjesto pokopa nekih od najpoznatijih talijanskih umjetnika i kraljevskih obitelji. Panteon je jedan od najbolje očuvanih primjera rimske arhitekture i fascinantno svjedočanstvo o bogatoj povijesti Rima.

Fontana di Trevi: Kapije Rima

Fontana di Trevi je najpoznatija i najveća fontana u Rimu, Italija. Poznata je po svojoj spektakularnoj ljepoti i postala je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu.

Fontana di Trevi je izgrađena u 18. stoljeću i svoje ime duguje tome što se nalazi na raskrižju tri ulice (tre vie). Arhitekti Nicola Salvi i Giuseppe Pannini su zaduženi za njeno dizajniranje i gradnju.

Glavni fokus fontane je veliki bazen koji se nalazi ispred nje. Fontana je ukrašena veličanstvenim skulpturama koje prikazuju morska bića i najveća figura, koja se nalazi u sredini, je Neptun – rimski bog mora. Skulpture i reljefi koji okružuju fontanu predstavljaju različite mitološke teme.

Fontana di Trevi je također poznata po tradiciji bacanja novčića. Prema legendi, svatko tko baci novčić preko ramena i pogodi bazen fontane, bit će sretan i siguran će se vratiti u Rim. Svake godine se pronađe ogromna količina novčića u bazenu, a novac se donira u humanitarne svrhe.

Ova prekrasna fontana pruža veličanstven prizor noću, kad je osvijetljena. Tada je mjesto idealno za romantične šetnje i fotografiranje.

Kako doći do Fontane di Trevi

 • Fontana di Trevi se nalazi u povijesnom središtu Rima, tako da je lako dostupna pješice iz većine dijelova grada.
 • Mnogi autobusi i tramvaji također prolaze u blizini fontane, tako da je moguće koristiti javni prijevoz.
 • Najbolje je stići ranom jutarnjim satima ili kasno navečer kako bi izbjegli gužve i gužve turista.

Rimski barok i ljepota fontane

Fontana di Trevi je vrhunac rimskog baroka i ističe se svojom ljepotom. Ne propustite posjetiti ovo čarobno mjesto i baciti novčić kako biste osigurali sretan i siguran povratak u Rim.

Colosseum: Simbol moći

Amfiteatar Flavijskog, poznat i kao Koloseum, jedan je od najznamenitijih simbola Rimskog Carstva i antičke moći. Smješten u samom središtu Rima, Koloseum je bio veličanstveni amfiteatar koji je služio kao mjesto borbi gladijatora, natjecanjima i drugim javnim spektaklima.

Koloseum je izgrađen u 1. stoljeću po n.e. za vrijeme vladavine Flavijevaca. Impresivna građevina od betona i kamena, Koloseum je mogao primiti između 50.000 i 80.000 ljudi. Sastojao se od tri razine sjedala – na donjoj razini su sjedili najbogatiji i najugledniji Rimljani, dok su na gornjim razinama sjedili pripadnici nižih slojeva društva.

U svom vrhuncu, Koloseum je bio središnje mjesto javnih spektakala, uključujući borbe gladijatora, lov na divlje životinje, pomorske bitke i rekonstrukciju velikih vojnih pobjeda. Ove spektakle su posjećivali Rimljani svih društvenih slojeva, a bili su javno financirani kako bi se održala podrška političkog establišmenta.

Danas, Koloseum je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Rimu i simbol koje se često koristi za predstavljanje grada. Unutar Koloseuma možete obići njegove različite dijelove, uključujući podzemne prostore gdje su se pripremali gladijatori, glavnu arenu i galerije sa sjedalima.

Važno je napomenuti da je Koloseum dio svjetske baštine UNESCO-a i jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta u svijetu. Posjetitelji se mogu diviti njegovoj grandioznosti, arhitektonskoj ljepoti i bogatoj povijesti koju predstavlja.

Španjolski trg: Kulturni epicentar

Španjolski trg (Trg Španjolskih stepenica) je popularni trg u Rimu koji je postao kulturni epicentar grada. Nalazi se u srcu povijesne četvrti i okružuje ga prekrasna arhitektura, umjetničke galerije, boutique trgovine i popularne kafiće.

Kultura

Španjolski trg je dom nekoliko renomiranih umjetničkih galerija i muzeja, uključujući Galeriju Accademia di San Luca i Muzej Keats-Shelley. Ovi muzeji izlažu vrijedne umjetničke radove i predmete koji prikazuju bogatu umjetničku i kulturnu baštinu Rima.

Stepenice i fontane

Glavna značajka Španjolskog trga su španjolske stepenice, koje su popularno okupljalište posjetitelja i lokalnog stanovništva. Stepnice vode do crkve Trinità dei Monti na vrhu brda, koja pruža spektakularan pogled na grad. Na trgu se također nalazi prekrasna Fontana Barcaccia, koja je jedna od najpoznatijih fontana u Rimu.

Moda i shopping

Španjolski trg je također poznat kao modno središte grada. Na trgu se nalaze dizajnerski butici i luksuzne trgovine, poput Gucci, Valentino i Prada. Ovdje možete pronaći najnovije modne trendove i luksuzne proizvode koji oduševljavaju ljubitelje mode.

Gastronomija

Na Španjolskom trgu možete pronaći mnoge kafiće, restorane i barove koji nude bogatu selekciju talijanske kuhinje. Bilo da želite uživati ​​u tradicionalnoj pizzi, tjestenini ili lokalnim specijalitetima, Španjolski trg ima mnogo opcija za zadovoljavanje vaših gastronomskih potreba.

Tradicionalne manifestacije

Španjolski trg je također domaćin raznih tradicionalnih manifestacija tijekom cijele godine. Jedan od najpoznatijih događanja je Božićni sajam koji nudi razne proizvode, ukrase i hranu. Također se održavaju glazbeni koncerti, umjetničke izložbe i kulturne proslave.

Top atrakcije na Španjolskom trgu
Attrakcija Opis
Španjolske stepenice Slavne stepenice koje vode do crkve Trinità dei Monti.
Fontana Barcaccia Poznata fontana u obliku broda.
Galerija Accademia di San Luca Umjetnička galerija koja prikazuje radove umjetnika.
Muzej Keats-Shelley Muzej posvećen pjesnicima Keatsu i Shelleyu.

Otkrijte ljepotu i raznolikost Španjolskog trga, i uživajte u prekrasnoj kulturnoj atmosferi koju nudi ovaj jedinstveni dio Rima.

Rimske umjetničke galerije

Rim je dom nekoliko vrhunskih umjetničkih galerija, koje sadrže neka od najpoznatijih remek-djela svjetske umjetnosti. Ove galerije čuvaju vrijedne artefakte, skulpture i slike koje prikazuju razvoj umjetnosti kroz povijest.

Galerija Galleria Borghese

Galleria Borghese je smještena u istoimenom vili koja datira iz 17. stoljeća. Ova galerija je poznata po svojoj značajnoj kolekciji renesansnih i baroknih umjetničkih djela. Među najpoznatijim umjetnicima izloženima u Galleria Borghese su Bernini, Caravaggio i Raffaello. Posjetitelji mogu vidjeti neke od najpoznatijih skulptura, kao što je “Apollo i Daphne” Gianlorenza Berninija.

Vatikanske muzeje

Vatikanski muzeji, smješteni unutar Vatikana, dom su najveće zbirke umjetnosti na svijetu. Posjetitelji mogu istražiti preko 7 kilometara izložbenog prostora koji sadrži remek-djela iz različitih razdoblja i kultura. Neke od najpoznatijih atrakcija u Vatikanskim muzejima su Sikstinska kapela, Stanze di Raffaello i Galerija mapa. Ovdje se također čuva najpoznatija skulptura na svijetu – “Laokoonova grupa”.

Galerija Doria Pamphilj

Galerija Doria Pamphilj je smještena unutar palače Doria Pamphilj iz 17. stoljeća. Ova galerija je dom značajne zbirke europske umjetnosti, uključujući djela poznatih umjetnika poput Tiziana, Caravaggia i Berninija. Posjetitelji mogu istražiti prekrasne prostore palače i uživati u umjetničkim djelima koja prikazuju različite stilove i razdoblja.

Nacionalna galerija moderne umjetnosti

Nacionalna galerija moderne umjetnosti (Galleria Nazionale d’Arte Moderna) smještena je u prekrasnoj Villa Borghese. Ova galerija ima impresivnu kolekciju modernih umjetničkih djela iz razdoblja od 19. do 20. stoljeća. Posjetitelji mogu vidjeti djela poznatih umjetnika poput Van Gogha, Moneta, Picassa i Kandinskog. Galerija također nudi prekrasan pogled na okolni vrt Villa Borghese.

Trg Navona: Piazza Navona

Piazza Navona je jedan od najpoznatijih trgova u Rimu, smješten u povijesnom središtu grada. Sa svojim prepoznatljivim oblikom i monumentalnom arhitekturom, trg predstavlja važan simbol Rima i omiljeno mjesto za posjetitelje i lokalno stanovništvo.

Piazza Navona je poznata po svojoj dugoj povijesti, datirajući još iz doba Rimskog Carstva. Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba. Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba. Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba. Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba.Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba. Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba. Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba. Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba.Nekada mjesto gdje se održavala rimsko doba.

Na trgu se nalaze tri poznate barokne fontane: Fontana dei Quattro Fiumi (Fontana Četiri rijeke), Fontana del Moro (Fontana Maura) i Fontana del Nettuno (Fontana Neptuna). Svaka fontana je jedinstvena i predstavlja remek-djelo baroknog stila.

Trg Navona također je okružen brojnim crkvama i palačama, uključujući Church of Sant’Agnese in Agone, koja se nalazi na južnom kraju trga. Unutar crkve se nalaze umjetnička djela i freske koje datiraju iz različitih razdoblja.

Piazza Navona je također popularna destinacija za umjetnike, ulične izvođače i prodavače suvenira. Šetajući oko trga, možete uživati u predstavama glazbenika, slikara i drugih umjetnika. Također možete kušati lokalnu hranu i piće u jednom od brojnih restorana i kafića u okolici trga.

Adresa Radno vrijeme Ulaznica
Piazza Navona, 00186 Roma RM, Italija 24 sata Nema ulaznice

Trg Navona je lako dostupan javnim prijevozom, a najbliže postaje metroa su Piazza di Spagna i Ottaviano. Također možete doći do trga pješice ili iznajmljenim biciklom.

FAQ:

Koje su najpoznatije atrakcije u Rimu?

Najpoznatije atrakcije u Rimu su Koloseum, Fontana di Trevi, Panteon, Vatikanski muzeji i Sikstinska kapela.

Koliko košta ulaznica za Koloseum?

Cijena ulaznice za Koloseum ovisi o vrsti ulaznice i sezoni. Za standardnu ulaznicu cijena je oko 12 eura.

Koje hrane trebam probati u Rimu?

U Rimu trebate probati tjesteninu cacio e pepe, lazanje, pizzu, gelato i tiramisu.

Koliko dana trebam provesti u Rimu da vidim sve znamenitosti?

Preporučuje se da provedete barem 3-4 dana u Rimu kako biste vidjeli glavne znamenitosti, ali da biste stvarno upoznali grad, može biti potrebno i više vremena.

Da li je moguće posjetiti Sikstinsku kapelu bez posjeta Vatikanskom muzeju?

Ne, Sikstinska kapela se nalazi unutar Vatikanskih muzeja i nemoguće ju je posjetiti zasebno. Morate kupiti ulaznicu za Vatikanske muzeje da biste vidjeli Sikstinsku kapelu.

Koje su najvažnije atrakcije u Rimu koje treba posjetiti?

Najvažnije atrakcije u Rimu koje treba posjetiti su Koloseum, Panteon, Vatikanski muzeji, Fontana di Trevi i Španjolski trg.