Toplana Zagreb: Kada počinje grijanje

Toplana Zagreb Kada Počinje Grijanje

Toplana Zagreb Kada Počinje Grijanje

Jesen je već odavno stigla, a s njom i sve hladnije temperature. Mnogi građani Zagreba s nestrpljenjem čekaju početak grijanja u svojim domovima. Međutim, toplana Zagreb ima svoj vlastiti kalendar i proceduru za pokretanje grijanja u gradu.

Prema informacijama iz toplane Zagreb, početak grijanja ovisi o vanjskim temperaturama i potrebama građana. Kada temperatura padne ispod određene granice, toplana Zagreb pokreće sistem grijanja kako bi osigurala toplu udobnost u domovima i poslovnim prostorima.

Proces pokretanja grijanja započinje sa testiranjem i puštanjem toplinske energije u cijevovodni sistem. Nakon što se osigura ispravan rad sistema, grijanje se postupno počinje distribuirati do svih objekata u gradu. Ovaj proces može potrajati nekoliko dana ili čak tjedana, ovisno o veličini i zahtjevima sistema.

Građani Zagreba mogu pratiti obavijesti toplane Zagreb putem medija i službenih kanala komunikacije kako bi bili obaviješteni o početku grijanja. Preporučuje se da građani pripreme svoje domove za zimu i redovito održavaju svoje sustave grijanja kako bi bili spremni za hladne dane koji dolaze.

Contents

Hrvatski glavni grad Zagreb: Kalendar grijanja

Grijanje od 1. listopada do 31. ožujka

 • 1. listopada – početak grijanja
 • 31. ožujka – završetak grijanja

Raspored grijanja prema gradskim četvrtima:

Četvrt Period grijanja
Downtown 1. listopada – 31. ožujka
Gornji Grad – Medveščak 1. listopada – 31. ožujka
Trnje 15. listopada – 15. ožujka
Maksimir 15. listopada – 15. ožujka
Peščenica – Žitnjak 15. listopada – 15. ožujka
Novi Zagreb – istok 1. studenog – 28. veljače
Novi Zagreb – zapad 1. studenog – 28. veljače
Trešnjevka – jug 15. studenog – 1. ožujka
Trešnjevka – sjever 15. studenog – 1. ožujka
Črnomerec 15. listopada – 15. ožujka
Gornja Dubrava 1. studenog – 1. ožujka
Donja Dubrava 1. studenog – 1. ožujka

Napomena:

Vrijeme početka i završetka sezone grijanja može varirati ovisno o vremenskim uvjetima i odluci gradske uprave. Molimo stanovnike da prate obavijesti i preporuke gradske uprave kako bi bili informirani o promjenama rasporeda grijanja.

Kako funkcionira toplana u Zagrebu?

Toplana u Zagrebu je javno poduzeće koje je zaduženo za opskrbu grijanjem i toplom vodom u gradu Zagrebu. Sustav toplane koristi termoenergetsku centralu za proizvodnju toplinske energije, koja zatim distribuira toplinu korisnicima putem vodovodne mreže.

Proizvodnja toplinske energije u toplani temelji se na izgaranju prirodnog plina i/ili mazuta u kotlovima. Toplinska energija se zatim prenosi na vodu koja cirkulira kroz cijevi u centralnoj jedinici toplane i distribucijskoj mreži.

Toplana ima razne vrste korisnika, uključujući domaćinstva, poslovne prostore, institucije i industrijske objekte. Svaki korisnik povezan je s toplom mrežom putem priključka. Kada korisnici trebaju grijanje ili toplu vodu, toplina se prenosi s toplane do njihovih priključaka preko cjevovoda.

You might be interested:  Kako Se Rijesiti Klostridije

Proces grijanja u toplani Zagreb

 1. Prirodni plin ili mazut se sagorijeva u kotlovima toplane, proizvodeći toplinsku energiju.
 2. Toplinska energija prenosi se na vodu koja cirkulira kroz cijevi u toplani.
 3. Voda s toplinom se distribuira kroz vodovodnu mrežu prema korisnicima.
 4. Korisnici koriste priključke za primanje toplinske energije.
 5. Toplina se prenosi s toplane do priključaka korisnika preko cjevovoda.
 6. U korisničkim prostorima, toplina se prenosi s vode na sustav grijanja ili toplu vodu kroz razmjenu topline ili izravno.

Prednosti korištenja toplane

 • Središnje grijanje: Toplana omogućava središnje grijanje za više korisnika odjednom, što je praktično i ekonomski učinkovito.
 • Pouzdanost: Toplinska energija se kontinuirano opskrbljuje korisnicima tijekom grijane sezone.
 • Energetska učinkovitost: Toplana koristi visoko učinkovite sustave za proizvodnju toplinske energije, što smanjuje potrošnju i utjecaj na okoliš.
 • Ušteda prostora: Korisnici ne moraju koristiti prostor za vlastite kotlove i grijače, jer se toplinska energija isporučuje putem priključaka.

Kako bi sustav toplana u Zagrebu ispravno funkcionirao, potrebno je redovito održavanje, nadzor i ulaganja u infrastrukturu. Ovo osigurava da korisnici dobiju pouzdanu i kvalitetnu uslugu grijanja tijekom zime.

Zagrebački grijani objekti

Vrste grijanih objekata

Toplana Zagreb osigurava grijanje za različite vrste objekata u Zagrebu. Najčešće vrste objekata koji se grijani su:

 • Stambene zgrade
 • Poslovni objekti
 • Vrtići
 • Škole
 • Bolnice
 • Ustanove kulture

Toplinska postrojenja

Za grijanje navedenih objekata koriste se topolinska postrojenja koja Toplana Zagreb redovito održava kako bi osigurala pouzdano i učinkovito grijanje. Ta postrojenja uključuju sljedeće komponente:

 1. Toplovodi – mreže cjevovoda kojima se transportira toplinska energija do objekata
 2. Kotlarnice – mjesto gdje se proizvodi toplinska energija
 3. Podstanice – distribucijske stanice na objektima za prihvatanje topline iz toplovoda i distribuciju grijanja u objektu
 4. Termostatski ventili – reguliraju toplinski protok prema potrebama objekta
 5. Tihi radijatori – smanjuju buku pri prijenosu topline u objektu

Broj grijanih objekata

Toplana Zagreb grijanjem opskrbljuje preko 1500 objekata diljem Zagreba, uključujući stambene zgrade, trgovačke centre, javne ustanove i druge vrste objekata.

Kvaliteta grijanja

Toplana Zagreb posvećuje veliku pažnju održavanju i kontroliranju kvalitete grijanja kako bi osigurala zadovoljstvo korisnika. Sustav redovito provjerava i održava kako bi održao visok standard grijanja u grijanim objektima.

Povijest zagrebačkog grijanja

Grijanje je vitalni dio infrastrukture svakog grada, pa tako i Zagreba. Pogledajmo povijest zagrebačkog grijanja kroz vrijeme.

1. Počeci grijanja u Zagrebu

Prvi tragovi organiziranog grijanja u Zagrebu datiraju iz 19. stoljeća. Tada su bogatije zgrade opremljene otvorenim ognjištima koja su služila za grijanje prostorija. Međutim, ova vrsta grijanja bila je neučinkovita i iznimno opasna zbog čestih požara.

2. Toplana Zagreb

Godine 1907. osnovana je Toplana Zagreb, javno poduzeće zaduženo za opskrbu grada toplinom. Toplana je koristila centralni sistem grijanja putem parnih kotlova. Ova tehnologija omogućila je pružanje pouzdanog i efikasnog grijanja za zgrade u Zagrebu.

3. Unaprjeđenja sistema grijanja

Kroz godine, sistem grijanja u Zagrebu prolazio je kroz mnoge promjene i unaprjeđenja. Nove tehnologije, kao što su prirodni plin i daljinsko grijanje, postale su sastavni dio zagrebačkog sistema grijanja.

4. Današnji sistem grijanja

Danas je Toplana Zagreb odgovorna za opskrbu grijanjem velikog broja zgrada i kućanstava u Zagrebu. Moderni sistem koristi razne izvore energije, kao što su plin, mazut ili bioplinsko gorivo, kako bi pružio grijanje za cijeli grad. Osim toga, Toplana nastoji implementirati i obnovljive izvore energije kako bi smanjila negativan utjecaj na okoliš.

5. Budućnost zagrebačkog grijanja

Budućnost zagrebačkog grijanja donosi nova tehnološka rješenja i inovacije. Toplana Zagreb razmatra implementaciju pametnih tehnologija, kao što su pametni termostati i daljinsko upravljanje sistemom grijanja, kako bi omogućila veću kontrolu i uštedu energije za korisnike.

Tehnologije grijanja koje koristi Toplana Zagreb

1. Toplinske stanice

Toplana Zagreb koristi toplovodne mreže kako bi toplo vodu distribuirala do krajnjih korisnika, odnosno do toplinskih stanica koje se nalaze u zgradama ili naseljima. Toplinske stanice su ključni dio toplinskog sustava Toplane Zagreb, jer omogućuju kontrolu i regulaciju temperature u prostorijama korisnika.

You might be interested:  Koji Je Najbolji Vazelin

2. Kogeneracija

Toplana Zagreb koristi kogeneracijske postrojenja koja proizvode električnu energiju i toplinu istovremeno. Ova tehnologija je vrlo efikasna jer koristi otpadnu toplinu koja inače ne bi bila iskorištena, te na taj način povećava ukupnu energetsku učinkovitost postrojenja.

3. Biomasno gorivo

Kao dio svog održivog pristupa, Toplana Zagreb koristi biomasno gorivo kao izvor energije za grijanje. Ovo gorivo potječe iz obnovljivih izvora, kao što su drvna sječka i piljevina, te je ekološki prihvatljivije od fosilnih goriva, smanjujući tako negativan utjecaj na okoliš.

4. Solarni kolektori

Toplana Zagreb koristi solarnu energiju kao dodatni izvor grijanja. Solarni kolektori koriste sunčevu energiju za zagrijavanje vode koja se zatim koristi za grijanje prostorija. Ova tehnologija je čista i obnovljiva tehnologija koja pomaže smanjiti potrebu za konvencionalnim izvorima energije.

5. Geotermalno grijanje

Toplana Zagreb također koristi geotermalnu energiju za grijanje. Geotermalno grijanje koristi toplinsku energiju koja se nalazi u zemlji ili podzemnim vodama kako bi zagrijala prostorije. Ova tehnologija je energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva, smanjujući tako potrošnju fosilnih goriva.

6. Plin

Toplana Zagreb koristi plin kao jedan od izvora energije za grijanje. Plin je čist i učinkovit izvor energije koji se može koristiti za grijanje prostora i tople vode. Toplana Zagreb koristi plin zbog njegove pouzdanosti i ekonomičnosti.

Dakle, Toplana Zagreb koristi raznovrsne tehnologije kako bi osigurala učinkovito i održivo grijanje za svoje korisnike. Kombinacija toplovodnih mreža, kogeneracije, biomasnog goriva, solarnih kolektora, geotermalnog grijanja i plina omogućuje Toplani Zagreb da pruži pouzdano grijanje uz minimalan negativan utjecaj na okoliš.

Ekološka održivost: Toplana Zagreb i zaštita okoliša

Zagrebačka Toplana je gradsko poduzeće koje se bavi opskrbom toplinskom energijom za stambene i poslovne prostore. Jedna od ključnih komponenti njihovog poslovanja je ekološka održivost i zaštita okoliša.

Grijanje na toplanama kao ekološki prihvatljiva opcija

Grijanje na toplanama kao ekološki prihvatljiva opcija

Grijanje na toplanama ima mnoge ekološke prednosti u usporedbi s individualnim sustavima grijanja. U toplanama se koristi efikasniji i čišći korištenje energije, što rezultira manjom potrošnjom fosilnih goriva i manjim emisijama štetnih plinova.

Toplana Zagreb koristi kombinaciju različitih goriva poput prirodnog plina, biomase i otpada kako bi pružila održivo grijanje za svoje korisnike. Korištenje biomase i otpada kao alternative fosilnim gorivima pomaže u smanjenju emisija stakleničkih plinova i pridonosi održivijem okolišu.

Energetska učinkovitost i energetska obnova

Toplana Zagreb neprestano radi na poboljšanju energetske učinkovitosti i provodi projekte energetske obnove svojih postrojenja. Kroz poboljšanje izolacije, instaliranje visokoučinkovite opreme i drugih mjera, Toplana Zagreb smanjuje gubitke energije i potrošnju goriva, čime doprinosi zaštiti okoliša.

Također, Toplana Zagreb pruža savjete i podršku korisnicima kako bi oni sami povećali energetsku učinkovitost svojih objekata. Ove mjere uključuju edukaciju o racionalnoj potrošnji energije, implementaciju mjera za uštedu energije i podršku u prijavi za poticaje za obnovu energetski učinkovitih sustava u svojim objektima.

Monitoring i kontrola emisija

Toplana Zagreb ulaže u sustave za monitoring i kontrolu emisija kako bi osigurala da emisije štetnih tvari ostanu unutar prihvatljivih granica. Kroz redovito praćenje rada postrojenja i implementaciju suvremenih tehnologija za čišćenje dimnih plinova, Toplana Zagreb osigurava minimalan utjecaj na okoliš.

Zajednički napori za zaštitu okoliša

Zagrebačka Toplana surađuje s lokalnim vlastima, institucijama i organizacijama kako bi provodila mjere za zaštitu okoliša i promovirala održive prakse. Također, aktivno sudjeluje u inicijativama i projektima koji promiču smanjenje emisija stakleničkih plinova, očuvanje bioraznolikosti i smanjenje utjecaja na okoliš.

Toplana Zagreb je posvećena postizanju visokih standarda ekološke održivosti i zaštiti okoliša kroz sve aspekte svog poslovanja. Njeni napori u ovom smjeru doprinose općem cilju očuvanja okoliša za buduće generacije.

You might be interested:  Kako Sniziti Temperaturu Kod Djece

Cijene grijanja i tarifni modeli Toplane Zagreb

Toplana Zagreb je javno poduzeće koje se bavi isporukom toplinske energije građanima Zagreba. Cijene grijanja i tarifni modeli koje Toplana Zagreb koristi su važni faktori za korisnike usluga grijanja. U nastavku predstavljamo osnovne informacije o cijenama grijanja i tarifnim modelima.

Cijene grijanja

Cijene grijanja koje primjenjuje Toplana Zagreb su regulirane od strane države i temelje se na određenim kriterijima. Cijene se mogu mijenjati svake godine, ovisno o promjenama na tržištu energenata.

Trenutno važeće cijene grijanja za Toplanu Zagreb su sljedeće:

 • Cijena toplinske energije za stanove iznosi X kuna po kvadratnom metru grijane površine mjesečno.
 • Cijena toplinske energije za poslovne prostore iznosi Y kuna po kilovatsatu potrošene energije mjesečno.

Napomena: Navedene cijene su informativne prirode i podložne su promjenama. Za točne informacije o trenutnim cijenama, molimo obratite se Toplani Zagreb.

Tarifni modeli

Toplana Zagreb koristi različite tarifne modele za obračun cijena grijanja. Tarifni model se odabire ovisno o vrsti objekta i načinu korištenja toplinske energije.

Toplana Zagreb trenutno nudi sljedeće tarifne modele:

 1. Tarifni model 1: Namijenjen stanovima s individualnim mjerilima potrošnje toplinske energije.
 2. Tarifni model 2: Namijenjen stanovima s zajedničkim mjerilima potrošnje toplinske energije.
 3. Tarifni model 3: Namijenjen poslovnim prostorima s individualnim mjerilima potrošnje toplinske energije.
 4. Tarifni model 4: Namijenjen poslovnim prostorima s zajedničkim mjerilima potrošnje toplinske energije.

Za svaki tarifni model postoji detaljan obračun potrošnje i naplate koji omogućava korisnicima transparentnost i kontrolu nad potrošenom energijom.

Zaključak

Cijene grijanja i tarifni modeli Toplane Zagreb su važni faktori za korisnike usluga grijanja. Toplana Zagreb redovito prati cijene energenata i prilagođava tarife kako bi osigurala pravednu i transparentnu naplatu. Za više informacija o cijenama i tarifnim modelima, preporučujemo kontaktiranje Toplane Zagreb.

Budućnost grijanja u Zagrebu: Planovi Toplane Zagreb

Nova energetska strategija Zagreba

Grad Zagreb je nedavno usvojio novu energetsku strategiju koja ima za cilj smanjiti emisiju štetnih plinova i povećati udio obnovljivih izvora energije. U sklopu te strategije, Toplana Zagreb ima važnu ulogu u osiguravanju pouzdanog snabdijevanja toplinskom energijom za stanovnike grada.

Promjene u proizvodnji toplinske energije

Toplana Zagreb planira unaprijediti postojeće metode proizvodnje toplinske energije kako bi smanjila emisiju štetnih plinova. Planira se povećati udio korištenja obnovljivih izvora energije poput biomase i solarne energije. Također će se modernizirati postojeće postrojenje za proizvodnju toplinske energije kako bi bilo učinkovitije i ekološki prihvatljivije.

Poboljšanje distribucijske mreže

Toplana Zagreb će također investirati u poboljšanje distribucijske mreže kako bi se osiguralo stabilno snabdijevanje toplinskom energijom. Planira se zamijeniti starije cijevi novim, visokokvalitetnim cijevima koje će smanjiti gubitke toplinske energije tijekom distribucije. Također će se povećati kapacitet distribucijske mreže kako bi se osiguralo da svi stanovnici dobiju adekvatnu količinu toplinske energije.

Povećanje energetske učinkovitosti objekata

Toplana Zagreb će surađivati s Gradom Zagrebom i ostalim relevantnim institucijama kako bi se povećala energetska učinkovitost objekata u Zagrebu. Planira se promovirati korištenje toplinske izolacije, energetski učinkovitih uređaja i obnovljivih izvora energije u zgradama. To će omogućiti smanjenje potrebe za toplinskom energijom i smanjenje emisije štetnih plinova.

Kontinuirano praćenje i unapređenje

Toplana Zagreb će kontinuirano pratiti razvoj tehnologija i propisa u području proizvodnje i distribucije toplinske energije. Planira se surađivati s drugim gradovima i institucijama kako bi se razmijenili najbolji prakse i unaprijedilo snabdijevanje toplinskom energijom u Zagrebu. Ovaj nastojanja će omogućiti dugoročno održivo i ekološki prihvatljivo grijanje za stanovnike grada.

FAQ:

Koje usluge pruža Toplana Zagreb?

Toplana Zagreb pruža usluge grijanja i pripremu tople vode za stanovnike grada Zagreba.

Koje energente koristi Toplana Zagreb za grijanje?

Toplana Zagreb koristi prirodni plin, mazut i biomaterijale kao energente za grijanje.

Koja je temperatura grijanja u zgradama koje opslužuje Toplana Zagreb?

Toplana Zagreb održava temperaturu grijanja na 20-22°C u zgradama.

Kada počinje grijanje u Zagrebu?

Početak grijanja u Zagrebu ovisi o vremenskim uvjetima, ali obično počinje u rujnu ili početkom listopada.