Kako napraviti PBZ Znak – korak po korak vodič

With Sign Pbz Kako Napraviti

With Sign Pbz Kako Napraviti

Ako ste ikada želeli da napravite PBZ znak, sada je prava prilika. U ovom korak po korak vodiču naučićete kako da napravite ovaj prepoznatljivi znak PBZ Banke. Ne samo da ćete naučiti kako da ga napravite, već ćete takođe saznati nekoliko interesantnih činjenica o PBZ Banci i njenom logotipu.

Prvi korak u izradi PBZ znaka je odabrati odgovarajući materijal. Možete koristiti papir, karton ili bilo koji drugi materijal koji vam je pri ruci. Nakon što ste odabrali materijal, poželite sreću jer se upuštate u kreativni proces.

Kada ste odabrali materijal, sledeći korak je crtanje kontura PBZ znaka. Možete ga kopirati sa interneta, ili upotrebiti vašu imaginaciju da ga nacrtate ručno. Bez obzira na način na koji ga crtate, budite sigurni da su konture jasne i precizne.

Kada ste završili sa iscrtavanjem kontura, vreme je za bojenje. PBZ znak se obično sastoji od crvene boje i belih slova. Budite pažljivi pri bojenju kako biste postigli što bolji rezultat. Možete koristiti boje za slikanje ili olovke, samo pazite da boje budu jake i jednolične.

Korak 1: Priprema materijala

Prije nego što počnete izrađivati vaš PBZ znak, trebat ćete pripremiti određene materijale. Evo što vam je potrebno za ovaj proces:

 • Papir za crtanje ili karton
 • Olovka i gumica
 • Krpica ili krpa za brisanje
 • Boje ili flomasteri
 • Škare
 • Ljepljiva traka ili ljepilo
 • Ravnilo
 • Printer (opciono)

Dobro je imati sve ove materijale pri ruci prije nego počnete s izradom PBZ znaka kako biste lakše pratili korake i dobili profesionalne rezultate.

Korak 2: Izrada skice

Kada ste prikupili sve potrebne informacije, vrijeme je da izradite skicu PBZ znaka. Skica je osnovna vizualna reprezentacija vašeg znaka i to je korak koji će vam pomoći da vizualizirate i organizirate sve elemente dizajna.

Da biste napravili skicu, slijedite ove korake:

 1. Uzmite bijeli papir i olovku.
 2. Napravite okvir koji će predstavljati oblik znaka PBZ-a.
 3. Unutar okvira, nacrtajte simbol PBZ-a.
 4. Dodajte naziv “PBZ” ispod simbola znaka.
 5. Ugledajte se na referentne slike PBZ znaka kako biste bili sigurni da vaša skica odgovara originalnom dizajnu.
 6. Provjerite je li svaki element jasno vidljiv i dobro raspoređen.
You might be interested:  Mislav Bago Kako Je Umro

Napomena: Skica može biti samo grub prikaz dizajna i ne treba biti savršena. Glavni cilj skice je da vam pomogne organizirati elemente dizajna i vizualizirati kako će znak izgledati prije nego što započnete s izradom finalne verzije.

U sljedećem koraku, naučit ćete kako digitalizirati skicu i izraditi finalnu verziju PBZ znaka.

Korak 3: Prebacivanje skice na materijal

U ovom koraku, prenećemo skicu koju smo napravili na materijal na kojem ćemo izraditi PBZ znak. Evo kako možete to uraditi:

 1. Pripremite materijal: Nabavite komad materijala na kojem ćete izraditi znak. Možete koristiti drvo, pleksiglas, karton ili drugi materijal koji vam odgovara.
 2. Iskrojite oblik: Koristite šablon ili skicu koju ste napravili da biste označili oblik znaka na materijalu. Možete koristiti olovku ili marker za obeležavanje.
 3. Isecite materijal: Pažljivo isecite materijal duž obeleženog oblika. Možete koristiti makaze, nož za tapet ili testeru, u zavisnosti od vrste materijala koji koristite.
 4. Pripremite površinu: Ako je potrebno, obradite površinu materijala brusnim papirom ili drugim sredstvom kako biste je zagladili ili uklonili neravnine.
 5. Transfer skice: Postavite skicu na izrezani materijal i pričvrstite je selotejpom ili lepljivom trakom kako bi ostala na mestu. Možete koristiti grafitnu hartiju ili karbon papir kako biste preneli skicu na materijal. Pažljivo pratite linije skice i pređite preko njih olovkom ili bilo kojim drugim alatom koji ostavlja trag.

Nakon što završite prebacivanje skice na materijal, spremni ste za sledeći korak – bojenje i detaljniju izradu vašeg PBZ znaka.

Korak 4: Izrezivanje i oblikovanje znaka

Nakon što ste isprintali dizajn na PVC foliju, vrijeme je da izrežete i oblikujete znak. Evo kako to možete učiniti:

 1. Pažljivo izrežite uzorak znaka koristeći skalpel ili oštar nož. Budite oprezni da ne isječete izvan linija i nemojte se previše pritisnuti kako ne biste oštetili površinu ispod PVC folije.
 2. Nakon što je znak izrezan, možete ga po želji oblikovati. To možete učiniti koristeći toplinsko oblikovanje ili savijanje ruku, ovisno o obliku znaka koji želite postići.
 3. Ako odaberete toplinsko oblikovanje, zagrijte PVC foliju sušilom za kosu ili toplinskim pištoljem. Držite sušilo za kosu ili toplinski pištolj na razumnoj udaljenosti od folije kako ne bi postala previše mekana.
 4. Koristite rukavice kako biste zaštitili ruke od visokih temperatura i pažljivo oblikujte znak prema svojim željama. Pazite da ne pretjerano zagrijete foliju kako biste izbjegli deformaciju ili otapanje.
 5. Kada ste zadovoljni oblikom znaka, pustite ga da se ohladi. Na ovaj način PVC folija će zadržati željeni oblik i biti čvrsta i stabilna za postavljanje na željeno mjesto.
You might be interested:  Koji Je Rok Za Predaju Putnog Naloga

U ovom koraku ste izrezali i oblikovali svoj PBZ znak. Sljedeći korak je postavljanje znaka.

Korak 5: Bojanje znaka

Kada je vaš PBZ znak izrezan, vrijeme je za bojanje. Bojanje znaka je importantan korak jer će dodati boju i život vašem znaku.

Evo kako možete bojiti svoj PBZ znak:

 1. Pripremite materijale: Prije nego što počnete bojiti, osigurajte da imate sve potrebne materijale kao što su boje, četkice ili raspršivač boje, palete, voda i krpe za čišćenje.
 2. Odaberite boje: Izaberite boje koje želite koristiti za svoj PBZ znak. Možete se odlučiti za originalne boje PBZ logotipa ili koristiti druge boje koje vam se sviđaju.
 3. Pripremite površinu: Prije nego što započnete s bojanjem, pripremite površinu znaka tako da je čista i glatka. Uklonite bilo kakvu prljavštinu ili prašinu s površine i osigurajte da je suha.
 4. Bojanje ručno: Ako želite ručno bojiti znak, umočite četkicu u odabranu boju i pažljivo nanesite boju na površinu znaka. Radite polako i precizno kako biste dobili ravnomjernu i kvalitetnu boju.
 5. Bojanje raspršivačem: Ako želite koristiti raspršivač boje, napunite raspršivač bojom i pritisnite tipku za raspršivanje boje dok je usmjerena prema znaku. Držite raspršivač na udaljenosti od 20-30 cm od površine znaka kako biste dobili ravnomjerno raspršenu boju.

Kada završite s bojanjem, ostavite znak da se osuši prema uputama na boji koju ste koristili. Pazite da ne dodirujete svježe obojenu površinu dok se potpuno ne osuši.

Nakon što se boja potpuno osuši, vaš PBZ znak će biti spreman za prikazivanje i upotrebu!

Korak 6: Dodavanje detalja

U ovom koraku ćemo dodati dodatne detalje na naš PBZ znak kako bismo ga učinili još privlačnijim i informativnijim.

 • Font: Uzmite u obzir odabir fonta koji će biti lako čitljiv i privlačan. Možete koristiti Arial, Times New Roman ili neki drugi klasični font.
 • Boje: Odaberite boje koje su vidljive i skladno se slažu s ostatkom znaka. Možete koristiti boje PBZ banke – plavu i žutu, kako biste brendirali znak.
 • Piktogrami: Dodajte ikone ili slike koje će pomoći u prepoznavanju znaka. Na primjer, možete koristiti ikonu kuće za označavanje adrese poslovnice.
 • Adresa i brojevi telefona: Ovisno o namjeni znaka, možete dodati adresu poslovnice i brojeve telefona kako bi korisnici mogli lako pronaći banku i kontaktirati je putem telefona.

Uz dodavanje tih detalja, pazite da znak zadrži čist i jednostavan izgled kako bi poruka bila jasno prikazana.

Korak 7: Sušenje znaka

Nakon završenog bojanja i ukrašavanja znaka, potrebno je ostaviti ga da se osuši kako bi postigao svoju konačnu čvrstoću. Ovaj korak je važan kako bi se osiguralo da boja ne bude mokra i ljepljiva prilikom postavljanja znaka.

 1. Pažljivo premjestite znak na suhu površinu koja je zaštićena od vlage i prašine.
 2. Vodite računa o okolini i osigurajte da nema prekomjerne vlage ili jakih izvora topline koji bi mogli utjecati na sušenje znaka.
 3. Ostavite znak da se suši minimalno 24 sata. Vrijeme sušenja može varirati ovisno o debljini boje i o vremenskim uvjetima.
 4. Ako želite ubrzati sušenje, možete koristiti sušilo za kosu ili ventilator postavljen na nisku brzinu. Međutim, budite oprezni da ne pretjerate s toplinom, jer bi se boja mogla oštetiti.
You might be interested:  Kako Dobiti Ispis Poziva T Com

Kada je znak potpuno suh, možete ga koristiti za dekoraciju ili prikazivanje bilo gdje želite. Uživajte u svom vlastitom ručno izrađenom PBZ znaku!

Korak 8: Postavljanje znaka na željeno mesto

Korak 8: Postavljanje znaka na željeno mesto

Korak 1:

Utvrđivanje mesta na kojem želite postaviti PBZ znak je veoma važno jer će to pomoći u postizanju maksimalnog uticaja i vidljivosti.

Korak 2:

Korak 2:

Preporučljivo je da mesto postavljanja znaka bude jasno označeno i udaljeno od ostalih objekata kako bi dobilo najbolju vidljivost.

Korak 3:

Uzmite u obzir visinu i ugao postavljanja znaka kako bi bio što vidljiviji. Postavljanje znaka na veću visinu može poboljšati vidljivost znaka iz daljine.

Korak 4:

Preporučljivo je da se znak postavi na dovoljno udaljenosti od prolaznika ili saobraćajne trake kako bi bilo sigurno i da ne remeti normalno kretanje.

Korak 5:

Koristite sigurnosne alate i opremu za postavljanje znaka kako biste se zaštitili od povreda. Obratite pažnju na okolnosti na gradilištu i potencijalne opasnosti.

Korak 6:

Preporučljivo je da se znak čvrsto postavi na tlo kako ne bi bio lak plen vetrova ili drugih atmosferskih uslova.

Korak 7:

Proverite da li je znak pravilno postavljen i da je lako vidljiv sa odgovarajuće udaljenosti.

Kada ste završili s postavljanjem znaka, možete biti sigurni da će vaš PBZ znak biti uočljiv i izazvati interesovanje kod prolaznika.

FAQ:

Koje su potrebne materijale za izradu PBZ znaka?

Za izradu PBZ znaka potrebni su materijali poput drvene ploče, boje, kista, pribora za crtanje i šabloni slova.

Koja je osnovna ideja iza PBZ znaka?

Osnovna ideja iza PBZ znaka je promocija i prepoznatljivost Privredne Banke Zagreb.

Koje boje se koriste kod izrade PBZ znaka?

Za izradu PBZ znaka se koriste plava i crvena boja, koje su prepoznatljive boje Privredne Banke Zagreb.

Kako se koriste šabloni slova prilikom izrade PBZ znaka?

Šabloni slova se koriste tako što se postave na drvenu ploču, bojom se pređe preko šablona i na taj način se dobije natpis PBZ.