Što Posjetiti U Zagrebu - Portal hrvatskih arhitekata

Što Posjetiti U Zagrebu

Što Posjetiti U Zagrebu

Zagreb, glavni grad Hrvatske, je jedan od najživljih i najljepših gradova Europe. Sa svojom bogatom poviješću i šarmantnim ulicama, Zagreb je odredište koje vrijedi posjetiti. Grad nudi bogatstvo kulture, umjetnosti i zabave, te je domaćin mnogih atrakcija i znamenitosti koje će zainteresirati sve posjetitelje.

Jedna od glavnih atrakcija u Zagrebu je Gornji Grad, stari dio grada koji datira iz srednjeg vijeka. Ovaj slikoviti dio grada obuhvaća brojne znamenitosti, uključujući poznatu Katedralu, najveću crkvu u Hrvatskoj. Također možete posjetiti i Strossmayerovo šetalište, koje nudi prekrasne poglede na grad i okolne planine.

Za ljubitelje umjetnosti, Muzej Mimara je obavezno odredište. Ovaj muzej nudi impresivnu zbirku umjetničkih djela različitih stilova i razdoblja. Također možete posjetiti Modernu Galeriju, koja se specijalizira za suvremenu umjetnost. Tu je i Muzej prekinutih veza, jedinstvena zbirka predmeta koji simboliziraju prekinute veze i propala ljubavna iskustva.

Zagreb također ima mnogo zelenih površina i parkova, što ga čini idealnim odredištem za opuštanje i uživanje u prirodi. Park Maksimir je najstariji park u jugoistočnoj Europi i nudi šetnice, jezero i prekrasan pogled na prirodu. Ljubitelji ptica mogu posjetiti Botanički vrt, dom mnogih vrsta ptica i biljaka.

Naravno, posjet Zagrebu ne bi bio potpun bez posjeta Trgu bana Jelačića, središnje točke grada. Ovaj trg je omiljeno mjesto za susret s prijateljima, uživanje u kavi ili jednostavno promatranje ljudi. Ovdje ćete pronaći i mnoge trgovine, restorane i barove, gdje možete kušati lokalne specijalitete i pića.

Ukratko, Zagreb je grad koji nudi raznolike atrakcije i znamenitosti za sve posjetitelje. Bez obzira jeste li ljubitelj povijesti, umjetnosti, prirode ili jednostavno uživate u gradskom životu, Zagreb će vas očarati svojom ljepotom i šarmom.

Povijesno središte grada

Povijesno središte grada Zagreba je bogato kulturno i povijesno nasljeđe koje oslikava različite periode razvoja grada. Šetnja kroz ovo područje omogućuje posjetiteljima da istraže ulice s bogatom arhitekturom, brojne trgove i znamenitosti koje svjedoče o prošlosti Zagreba.

Trg bana Jelačića

Trg bana Jelačića je centralni trg grada i važan orijentir. Ime je dobio po hrvatskom banou Josipu Jelačiću, koji je bio vođa u borbi za autonomiju Hrvatske. Trg je okružen brojnim kafićima, restoranima i trgovinama, a tu se nalazi i velik brončani spomenik bana Jelačića kao simbol hrabrosti i neovisnosti. Ovaj trg je srce Zagreba i obavezno mjesto za posjetiti prilikom boravka u gradu.

Donji grad

Donji grad, također poznat kao Gradec, jedan je od najstarijih dijelova Zagreba. Ovaj dio grada karakterizira mnoštvo slikovitih ulica, šarenih kuća i zgrada u neoklasičnom stilu. Tu se nalazi i brojni muzeji, galerije, crkve i tržnice. Donji grad je idealno mjesto za šetnju i istraživanje bogate povijesti Zagreba.

Gornji grad

Gornji grad, također poznat kao Gradec, je stariji dio Zagreba kojeg karakteriziraju uske ulice, kamene kuće i stube. U samom centru Gornjeg grada nalazi se Strossmayerov šetalište, prekrasan park s kojeg se pruža pogled na cijeli grad. Tu se također nalazi i Kamenita vrata, jedan od najvažnijih simbola Zagreba, koji su bila ulazna vrata u grad u prošlosti.

Katedrala

Zagrebačka katedrala, posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije i svetim Stjepanu i Ladislavu, središnji je katolički hram u Hrvatskoj. Ova monumentalna građevina predstavlja simbol Zagreba i jedna je od najvažnijih znamenitosti u gradu. Posjetitelji mogu razgledati katedralu iznutra, popeti se na zvonik i uživati u prekrasnom pogledu na grad.

Dolac

Dolac je najpoznatija tržnica u Zagrebu koja nudi svježe voće, povrće, meso i druge prehrambene proizvode. Ovo je omiljeno mjesto za lokalno stanovništvo i turiste koji žele kušati tradicionalne zagrebačke delikatese. Tržnica se nalazi u samom središtu grada i tijekom posjeta Zagrebu obavezno je mjesto za posjetiti i doživjeti pravu atmosferu grada.

Važne znamenitosti u povijesnom središtu grada Zagreba
Naziv Opis
Trg bana Jelačića Centralni trg grada s kafićima, restoranima i trgovinama, te spomenikom bana Josipa Jelačića.
Donji grad Stariji dio grada s brojnim muzejima, galerijama, crkvama i tržnicama.
Gornji grad Stariji dio grada s prekrasnim parkom i Kamenitim vratima, simbolom Zagreba.
Katedrala Monumentalna katolička katedrala posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije i svetim Stjepanu i Ladislavu.
Dolac Najpoznatija tržnica u Zagrebu s bogatom ponudom svježeg voća, povrća i drugih prehrambenih proizvoda.
You might be interested:  Klapa Intrade Kada Jednom Odem

Povijesno središte grada Zagreba nudi bogato iskustvo u otkrivanju povijesti, kulture i gastronomije ovog prekrasnog grada. Ne propustite posjetiti ove zanimljive lokacije koje će upotpuniti vaš boravak u Zagrebu.

Katedrala u Zagrebu

Katedrala u Zagrebu, poznata i kao Zagrebačka katedrala, najveća je crkva u Hrvatskoj i jedna od najvažnijih znamenitosti Zagreba. Nalazi se na glavnom gradskom trgu, Trgu bana Jelačića, te je jedno od najprepoznatljivijih mjesta u gradu.

Katedrala u Zagrebu ima dugu povijest koja seže sve do 11. stoljeća. Originalna katedrala bila je srušena tijekom turskih osvajanja, no ponovno je izgrađena u gotičkom stilu. Danas je crkva koja stoji na tom mjestu treća po redu. Katedrala je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije i njenoj mučeničkoj smrti.

Povijest katedrale

Nakon što je grad Zagreb postao biskupijsko sjedište u 11. stoljeću, počela je izgradnja prve katedrale. Međutim, tijekom turskih osvajanja u 16. stoljeću, katedrala je bila teško oštećena i nije mogla biti obnovljena. Tijekom 17. stoljeća, katedrala je bila privremeno smještena u drugim crkvama u gradu.

Konačna obnova započeta je u 19. stoljeću, kada je započela izgradnja nove crkve u gotičkom stilu. Obnova je trajala gotovo 30 godina, a crkva je službeno završena i posvećena 1880. godine. Tijekom Domovinskog rata 90-ih godina prošlog stoljeća, katedrala je bila oštećena te su provedeni opsežni radovi na obnovi.

Značajne značajke

Katedrala u Zagrebu poznata je po svojoj visokoj središnjoj lađi, koja se dizajnom izdvaja i dominira gradskim krajolikom. Crkva ima i dva visoka zvonika koja se mogu vidjeti iz svih dijelova grada. U sklopu katedrale nalazi se i kapela sakramenta, u kojoj se pohranjuju relikvije, kao i kripta u kojoj se nalazi grob kardinala Alojzija Stepinca.

Posebno značajna značajka katedrale je njezina fasada, koja je ukrašena vlasničkim označavanjem i skulpturama. Unutar crkve također se mogu vidjeti mnoge umjetničke slike i skulpture.

Posjeta katedrali

Katedrala u Zagrebu otvorena je za posjetitelje tijekom većeg dijela godine. Mogu se razgledati unutrašnjost crkve, kao i kapela sakramenta i kripta. Također se može popeti na vrh jednog od zvonika kako bi se uživalo u prekrasnom pogledu na grad Zagreb.

Posjet katedrali u Zagrebu ne samo da pruža priliku da se upoznate s bogatom poviješću i arhitekturom, već i da iskusite duhovnu dimenziju ovog remek djela. Svake godine tisuće turista posjećuje katedralu kako bi uživali u njezinoj ljepoti i osjetili mir koji pruža.

Maksimirski park

Maksimirski park je najveći i najstariji park u Zagrebu. Nalazi se na istočnom dijelu grada i prostire se na površini od 18 kvadratnih kilometara. Park je osnovan 1794. godine i predstavlja pravu oazu prirode u središtu grada.

Park je poznat po svom slikovitom krajoliku, jezerima, šumama i prekrasnim vrtovima. Tu se također nalazi i Zoološki vrt Zagreb, koji je dom mnogim životinjskim vrstama, uključujući razne divlje i domaće životinje.

Jedna od glavnih atrakcija parka je i paviljon Đuro Deželić, koji je izgrađen 1843. godine u neoklasičnom stilu. Ovaj paviljon s prekrasnom terasom nudi predivan pogled na park i okolne zelene površine.

Maksimirski park je idealno mjesto za opuštanje i rekreaciju. Posjetitelji mogu šetati po stazama, uživati u pikniku na travnjacima ili se jednostavno opustiti uz zvukove prirode. Park također ima i brojne sportske terene i igrališta za djecu.

Atrakcije u Maksimirskom parku:

 • Zoološki vrt Zagreb
 • Paviljon Đuro Deželić
 • Staze za šetanje i biciklizam
 • Piknik prostori
 • Sportski tereni i igrališta

Maksimirski park je popularno odredište za posjetitelje svih dobnih skupina. Njegova bogata flora i fauna, povijesne znamenitosti i mirna atmosfera čine ga idealnim mjestom za bijeg od gradske vreve i uživanje u prirodi.

Stubičke toplice

Stubičke toplice su popularno odredište za opuštanje i liječenje u blizini Zagreba. Nalaze se u slikovitom zagorskom kraju, okružene prekrasnom prirodom i vinogradima.

Ove toplice imaju dugu povijest, a negdje se spominju već u 13. stoljeću. Njihova ljekovita svojstva su poznata još od tada, a danas pružaju širok spektar wellness i ljekovitih usluga. Stubičke toplice su idealne za sve koji žele opustiti tijelo i dušu, ali i za one koji se žele baviti aktivan odmorom.

Jedna od glavnih značajki Stubičkih toplica je njihova termalna voda koja izvire iz dubine od 1500 metara. Ova voda se koristi za razne terapeutske tretmane, kao što su hidroterapija, ljekoviti kupki i masaže. Također, toplice imaju i kompleks bazena s termalnom vodom, što omogućava gostima da uživaju u opuštajućim kupkama i vodenim atrakcijama.

Osim wellnesa i ljekovitih usluga, Stubičke toplice nude i brojne sportske aktivnosti na otvorenom. Tu možete pronaći teniske terene, staze za trčanje, biciklističke staze i nogometna igrališta. Također, toplice su okružene prekrasnom prirodom, pa možete ići na pješačenje ili planinarenje u obližnje brdovite krajeve ili posjetiti Stubaki, poznato planinarsko odredište s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijelu regiju.

You might be interested:  Kako Piti Donat Mg

Stubičke toplice su također poznate po gastronomskoj ponudi. U blizini toplica nalazi se nekoliko restorana i vinarija koji nude preukusna lokalna jela i vrhunska vina. Tijekom posjeta ovom području svakako isprobajtе tradicionalne zagorske specijalitete, kao što su štrukli, purica s mlincima i zagorski štrukli.

 • Termalni bazeni
 • Wellnes i ljekovite usluge
 • Terapeutske tretmane
 • Outdoor sportske aktivnosti
 • Priroda i planinarenje
 • Gastronomska ponuda

Mirogoj

Mirogoj je glavno groblje u Zagrebu i jedno od najljepših groblja u Europi. Ovo povijesno mjesto ima bogatu arhitekturu i prirodnu ljepotu koja odražava duh grada.

Povijest

Mirogoj je osnovan 1876. godine i službeno je otvoren 9. studenog 1876. godine. Projektirao ga je arhitekt Hermann Bollé, a groblje je izgrađeno na imanju doniranom od strane biskupije Zagrebačke. Mirogoj je bio prva istinska moderna grobljanska komemorativna lokacija u Hrvatskoj.

Arhitektura

Arhitektura

Mirogoj je poznat po svojoj arhitekturi koja uključuje skulpture, vaze i nadgrobne spomenike. Glavni ulaz u groblje ima dva neogotička lukobrana koja daju poseban dojam. U sredini groblja nalazi se cvjetni vrt s Alejom velikana, gdje je sahranjeno mnogo poznatih osoba iz hrvatske povijesti i kulture.

Znamenitosti

 • Nadbiskupska grobnica: Mjesto gdje su pokopani nadbiskupi Zagrebačke nadbiskupije.
 • Pogrebni paviljon: Impozantna zgrada u neogotičkom stilu koja je služila kao kapela i mjesto gdje su se održavali pogrebi.
 • Arkade: Veliki broj arkada s nadgrobnim spomenicima koji datiraju iz različitih razdoblja.
 • Cvjetni vrt: Divan prostor s raznobojnim cvijećem koji je idealan za opuštanje i šetnju.

Interesantne činjenice

 1. Mirogoj ima preko 300.000 grobnih mjesta, što ga čini jednim od najvećih groblja u Europi.
 2. Groblje je poznato po svojoj hodnici grobova, koja je jedinstvena arhitektonska značajka.
 3. Mirogoj je često mjesto koje posjećuju turisti, umjetnici i povjesničari zbog svoje kulturne i povijesne važnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Nedjelja
8:00 – 18:00 8:00 – 18:00 8:00 – 18:00 8:00 – 18:00 8:00 – 18:00 8:00 – 18:00 8:00 – 18:00

Napomena: Radno vrijeme može se promijeniti tijekom blagdana i posebnih događaja.

Gornji grad

Gornji grad je povijesna jezgra grada Zagreba, smještena na brdu iznad Donjeg grada. Ovo slikovito područje obiluje prekrasnim znamenitostima, uskim uličicama i šarmantnim trgovima, koji odišu bogatom poviješću i kulturnom baštinom.

1. Katedrala Marijina Uznesenja

Katedrala Marijina Uznesenja, koja se također naziva i Zagrebačka katedrala, predstavlja jedan od najvažnijih simbola grada. Ova gotička katedrala ističe se svojim visokim tornjevima i prekrasnim prozorima. Posjetitelji mogu ući i razgledati unutrašnjost katedrale, te uživati u prekrasnom pogledu na grad sa samog vrha katedrale.

2. Kula Lotrščak

Kula Lotrščak je srednjovjekovna kula koja se nalazi u samom srcu Gornjeg grada. Kula je poznata po svojem legendarnom zvonjenju, kojim je označavala vrijeme zatvaranja gradskih vrata. Danas se posjetitelji mogu popeti na vrh kule i uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na grad. Također, svakodnevno se održava i puštanje praskave topovske paljbe s kula u podne.

3. Trg svetog Marka

Trg svetog Marka je jedan od najfotografiranijih trgova u Zagrebu, poznat po svojim prekrasnim kamenim kućama, koje su ukrašene grbovima Zagreba i Hrvatske. Na Trgu se nalazi i crkva svetog Marka, koja je jedan od najznačajnijih sakralnih objekata u Zagrebu. Crkva je prepoznatljiva po svojem prekrasnom krovu, koji je ukrašen šarenim kamenim pločicama sa grbovima Zagreba, Hrvatske, Dalmacije i Slavonije.

4. Grička kula

Grička kula je jedna od preostalih obrambenih kula Gornjeg grada, koja datira još iz 13. stoljeća. Unutar kule se nalazi Muzej grada Zagreba, koji posjetiteljima pruža uvid u povijest grada kroz brojne arheološke nalaze, zbirke umjetničkih djela i povijesne artefakte. Također, posjetitelji mogu uživati u prekrasnim panoramskim pogledima na grad sa samog vrha kule.

5. Strossmayerovo šetalište

5. Strossmayerovo šetalište

Strossmayerovo šetalište je popularna promenada smještena uz rub Gornjeg grada. Ovo šetalište prostire se duž zidina Gornjeg grada i nudi prekrasan pogled na Donji grad i rijeku Savu. Šetalište je prepuno kafića, restorana i suvenirnica, te je omiljeno mjesto za opuštanje i uživanje u prekrasnom okruženju.

Bundek

Bundek je lijepo uređeno jezero smješteno u jugozapadnom dijelu Zagreba, u naselju Novi Zagreb. Ovaj prirodni park prostire se na površini od oko 550.000 kvadratnih metara i nudi prekrasan krajolik i brojne aktivnosti za posjetitelje.

Povijest

Lokacija Bundeka nekada je bila močvarno područje, ali je kasnije pretvorena u park. Renovacija je započela 1987. godine, a park je otvoren javnosti 1989. godine. Danas je to popularno mjesto za rekreaciju, odmor i različite događaje.

Aktivnosti

Bundek nudi razne aktivnosti za posjetitelje svih dobnih skupina. Možete šetati oko jezera i uživati u prekrasnom krajoliku ili se odmarati na klupama uz obalu. Također se možete voziti biciklom ili trčati stazama koje okružuju jezero.

 • Šetnja oko jezera
 • Biciklizam
 • Trčanje
 • Picnici
 • Vožnja čamcem
You might be interested:  Kako Se Riješiti Podbratka

Događanja

Bundek je često domaćin raznih događanja i manifestacija. Ljeti se ovdje održava Bundekfest, glazbeni festival koji privlači brojne posjetitelje. Tijekom Božićnih blagdana, Bundek je također mjesto održavanja raznih božićnih sajmova i manifestacija.

 • Bundekfest
 • Božićni sajmovi

Gastronomija

U blizini Bundeka nalazi se nekoliko restorana i kafića gdje možete uživati u ukusnoj hrani i piću. Također možete organizirati piknik uz jezero i uživati u vlastitim jelima i pićima.

Informacije za posjetitelje

Raspon radnog vremena 24 sata
Pristup Javni prijevoz: tramvaj broj 1 (stanica Bundek)
Ulaznica Besplatno
Adresa Put XX. stoljeća, Zagreb, Hrvatska

Napomena: Uvijek provjerite ažuriranu satnicu događanja i radnog vremena prije posjeta Bundeku, jer se mogu razlikovati ovisno o sezoni i posebnim događanjima.

Jarun

Jarun je veliko jezero smješteno jugozapadno od centra Zagreba i jedan je od najpopularnijih rekreativnih područja u gradu. Jarun pruža veliki izbor aktivnosti na otvorenom i jedan je od omiljenih odredišta za stanovnike Zagreba i posjetitelje.

Plaže

Jarun ima nekoliko uređenih plaža s finim pijeskom i travnatim površinama. Ove plaže su pogodne za sunčanje, kupanje, ili jednostavno opuštanje pored vode. Gosti mogu unajmiti ležaljke, suncobrane i pedaline, te uživati u čarobnom pogledu na jezero.

Vodeni sportovi

Jarun je omiljeno odredište za vodene sportove poput veslanja, jedrenja na dasci, kajakaštva i kanua. Na jezeru se nalaze mnoge škole i klubovi koji pružaju mogućnost obuke i iznajmljivanja opreme za ove sportove. Posjetitelji mogu uživati u aktivnostima na vodi ili jednostavno promatrati vodene sportaše i profesionalce na radu.

Šetnja i biciklizam

Jarun ima mnoge staze za šetanje i biciklizam koje pružaju prekrasan pogled na jezero i prirodu. Ove staze su pogodne za rekreaciju i opuštanje, a također su i popularne među trkačima. Gosti mogu unajmiti bicikle u blizini jezera i istraživati različite dijelove parka.

Restorani, kafići i noćni život

Okolica Jaruna nudi širok izbor restorana, kafića i barova. Mnogi od ovih lokalnih mjesta imaju prekrasan pogled na jezero i pružaju opuštajuću atmosferu. Jarun je poznat po svojem noćnom životu, s mnogim klubovima i barovima koji nude glazbu uživo, DJ nastupe i razne tematske događaje.

Rekreacijski parkovi

U blizini Jaruna nalazi se nekoliko rekreacijskih parkova s prostorima za piknik, dječjim igralištima i terenima za košarku, nogomet i odbojku. Ovi parkovi su idealni za obitelji i grupe koje žele provesti vrijeme na otvorenom i uživati u aktivnostima.

Rezervat prirode

Dio Jaruna također je zaštićen rezervatom prirode zbog bogatstva flore i faune. Posjetitelji mogu istraživati prirodne staze i promatrati različite vrste biljaka i životinja kojima je ovo područje dom.

Posjet Jarunu je idealan za sve koji žele uživati u prirodi, aktivnostima na otvorenom i opuštanju. Bez obzira da li dolazite sami, s obitelji ili prijateljima, Jarun će vas oduševiti svojom ljepotom i mogućnostima koje nudi.

FAQ:

Što posjetiti u Zagrebu?

U Zagrebu ima mnogo atrakcija i znamenitosti koje vrijedi posjetiti. Neke od najpoznatijih su Gornji grad, koji je stari dio grada s prekrasnim baroknim zgradama i uskim uličicama, Katedrala, najveća crkva u Hrvatskoj, Trg bana Josipa Jelačića, koji je središnji trg grada, Zrinjevac, prekrasni park s fontanama i cvijetnim aranžmanima, i Muzej prekinutih veza, neobičan muzej posvećen raznim predmetima iz prekinutih veza.

Kako mogu doći do Gornjeg grada u Zagrebu?

Do Gornjeg grada u Zagrebu možete doći pješice ili uzeti žičaru. Pješačenje je popularan način da se dođe do Gornjeg grada jer možete prošetati uskim uličicama i istražiti okolicu. Žičara je također dostupna i nudi panoramski pogled na grad tijekom vožnje.

Koje su neke interesantne barokne zgrade u Gornjem gradu?

Gornji grad u Zagrebu ima mnogo prekrasnih baroknih zgrada koje vrijedi vidjeti. Neka od njih su St. Markova crkva, prepoznatljiva po svom šarenom krovu s grbovima Zagreba i Hrvatske, Kamenita vrata, koja su jedna od najpoznatijih znamenitosti u Zagrebu, i Banski dvori, službena rezidencija hrvatskih predsjednika.

Koja je povijest Katedrale u Zagrebu?

Katedrala u Zagrebu, poznata kao Katedrala Presvetog Srca Isusova, jedan je od najvažnijih simbola grada. Građena je tijekom gotovo 800 godina i doživjela je brojne obnove i preinake. Impresivna je po svojoj veličini i arhitekturi, te je definitivno vrijedi posjetiti prilikom boravka u Zagrebu.

Koje su druge popularne znamenitosti u Zagrebu?

Osim Gornjeg grada, Katedrale i Trga bana Jelačića, u Zagrebu postoje i druge popularne znamenitosti koje vrijedi posjetiti. To uključuje muzeje poput Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja Mimara, parkove poput Bundeka i Jaruna, te trgove poput Trga maršala Tita. Tu su i brojne kafiće, restorani i trgovine koje možete istražiti tijekom posjeta.

Kako mogu doći do Muzeja prekinutih veza u Zagrebu?

Do Muzeja prekinutih veza u Zagrebu možete doći pješice ili javnim prijevozom. Muzej se nalazi u blizini središnjeg Trga bana Jelačića, pa je lako pronaći. Ako koristite javni prijevoz, možete se uputiti na Trg bana Jelačića i od tamo pješačiti nekoliko minuta do muzeja.