Kako podnijeti zahtjev za promjenu prezimena u Hrvatskoj

Gdje podnijeti zahtjev za promjenu prezimena

Gdje Se Podnosi Zahtjev Za Promjenu Prezimena

Mnogi ljudi žele promijeniti svoje prezime iz različitih razloga, kao što su vjenčanje, razvod ili samo želja za promjenom. Ako živite u Hrvatskoj i želite promijeniti svoje prezime, postoji proces koji morate proći. U ovom članku ćemo objasniti kako podnijeti zahtjev za promjenu prezimena u Hrvatskoj.

Prvi korak u podnošenju zahtjeva za promjenu prezimena je odlazak u nadležni općinski ili gradske upravi. Tamo ćete dobiti sve potrebne obrasce i dokumentaciju koju trebate ispuniti i predati. Obratite pažnju da postoje određeni uvjeti i zahtjevi koje morate ispuniti kako biste bili kvalificirani za promjenu prezimena.

Uvjeti za promjenu prezimena mogu varirati ovisno o razlogu za promjenu. Na primjer, ako želite promijeniti prezime zbog braka, obično ćete morati priložiti vjenčani list i potvrdu o državljanstvu. Ako želite promijeniti prezime zbog razvoda, morat ćete priložiti presudu o razvodu i potvrdu o državljanstvu. U svakom slučaju, svakako se posavjetujte s općinskom ili gradskom upravom kako biste dobili točne informacije o uvjetima za promjenu prezimena.

Nakon što ste prikupili svu potrebnu dokumentaciju, morate je predati nadležnoj službi zajedno s ispunjenim obrascima. Važno je provjeriti je li sve ispravno i potpuno prije nego što predajete svoj zahtjev. Nakon predaje, vaš zahtjev će biti obrađen i donijeta će se odluka o promjeni prezimena. Ako je vaš zahtjev odobren, dobit ćete nove osobne dokumente s novim prezimenom.

Kako promijeniti prezime u Hrvatskoj

Proces promjene prezimena u Hrvatskoj postupak je koji zahtijeva određene korake i dokumentaciju. Ukoliko želite promijeniti svoje prezime, slijedite sljedeće upute:

1. Pokretanje postupka

Prvi korak u promjeni prezimena je podnošenje zahtjeva nadležnom tijelu. Zahtjev se podnosi Općinskom ili Gradskom uredu prema mjestu prebivališta. Tijekom podnošenja zahtjeva, trebat će vam važni dokumenti kao što su vaša osobna iskaznica, rodni list, i potvrda o prebivalištu.

2. Razlozi za promjenu prezimena

U zahtjevu za promjenu prezimena, morat ćete navesti razloge zbog kojih želite promijeniti svoje prezime. Razlozi mogu uključivati brak, razvod, usvajanje ili druge osobne razloge. Važno je jasno obrazložiti svoje potrebe za promjenom prezimena kako bi se postupak mogao uspješno procesuirati.

3. Obrada zahtjeva

Nakon što podnesete zahtjev, nadležno tijelo će ga obraditi. Ovisno o opterećenju i drugim faktorima, obrada zahtjeva može potrajati određeno vrijeme. Ukoliko je vaš zahtjev odobren, bit ćete obaviješteni o daljnjim koracima.

4. Obavijest javnosti

Kada vaš zahtjev bude odobren, morate obavijestiti javnost o promjeni vašeg prezimena. To se obično radi putem objave u službenom glasilu ili novinama s nacionalnim dosegom. Nadležno tijelo će vam dati informacije o tome kako i gdje objaviti tu obavijest.

You might be interested:  Povećanje porodiljne naknade 2022

5. Promijenite važne dokumente

Nakon što obavijestite javnost, važno je promijeniti vaše prezime na svim relevantnim dokumentima. To uključuje vašu osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu i druge važne identifikacijske dokumente. Obratite se nadležnim institucijama kako biste saznali točne korake za promjenu prezimena na tim dokumentima.

Uz pravilno podnošenje zahtjeva i slijedeći gore navedene korake, možete promijeniti svoje prezime u Hrvatskoj. Imajte na umu da promjena prezimena može zahtijevati određeno vrijeme i angažman, ali kada sve bude završeno, moći ćete koristiti svoje novo prezime u službenim dokumentima i osobnom životu.

Zahtjev za promjenu prezimena: dokumenti potrebni za podnošenje

Zahtjev za promjenu prezimena: dokumenti potrebni za podnošenje

Da biste podnijeli zahtjev za promjenu prezimena u Hrvatskoj, potrebno je pripremiti određene dokumente. Ovi dokumenti su neophodni kako bi podnositelj zahtjeva mogao dokazati svoj identitet i pravni osnov za promjenu prezimena. Evo dokumentacije koja je potrebna:

1. Osobna iskaznica

Morate priložiti kopiju važeće osobne iskaznice kao dokaz svog identiteta. Osobna iskaznica mora biti u važećem roku izdavanja i sadržavati čitljive podatke o podnositelju zahtjeva.

2. Rodni list

Priložite također kopiju vašeg rodnog lista. Rodni list je važan dokaz o vašem rođenju i treba biti izdan od strane nadležnih tijela. On također potvrđuje postojeće prezime koje želite promijeniti.

3. Potvrda o prebivalištu

Kako biste dokazali prebivalište u Hrvatskoj, priložite potvrdu o prebivalištu izdanu od strane nadležne službe. Potvrda o prebivalištu ne smije biti starija od 6 mjeseci.

4. Uvjerenje o nekažnjavanju

Kako biste dokazali svoju čestitost i moralnu reputaciju, trebate priložiti uvjerenje o nekažnjavanju. Ovo uvjerenje izdaje nadležna policijska uprava i ne smije biti starije od 6 mjeseci.

Nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata, možete podnijeti zahtjev za promjenu prezimena u nadležnoj općinskoj ili gradskoj službi za matične knjige. Imajte na umu da može biti potrebno platiti određenu administrativnu pristojbu za obradu vašeg zahtjeva.

Važno je napomenuti da su ovi dokumenti samo osnovni zahtjevi. U pojedinim situacijama, možda će biti potrebno priložiti dodatne dokumente ili certifikate, ovisno o okolnostima. Stoga je preporučljivo provjeriti s nadležnim tijelima ili službom prije podnošenja zahtjeva za promjenu prezimena.

Kako popuniti obrazac zahtjeva za promjenu prezimena

Da biste podnijeli zahtjev za promjenu prezimena u Hrvatskoj, morate pravilno ispuniti obrazac zahtjeva. Evo koraka koje trebate slijediti kako biste popunili obrazac:

Korak 1: U gornjem lijevom kutu obrasca upišite svoje osobne podatke, kao što su ime i adresa.

Korak 2: U dijelu obrasca označenom kao “Trenutno prezime” upišite svoje prezime koje želite promijeniti.

Korak 3: U dijelu obrasca označenom kao “Željeno novo prezime” upišite novo prezime koje želite imati.

Korak 4: U predviđenim prazninama unesite ostale podatke koji se odnose na vas, kao što su datum rođenja, OIB itd.

Korak 5: Ako želite priložiti neke dodatne dokumente koji podržavaju vaš zahtjev, označite to u dijelu obrasca označenom kao “Prilozi” i priložite ih uz obrazac.

Korak 6: Potpišite obrazac na dnu kako biste ga valjano potvrdili.

Napomena: Provjerite da ste pravilno popunili obrazac i da ste priložili sve potrebne dokumente prije nego što ga predajete nadležnom tijelu. Nepotpuni ili pogrešno popunjeni obrasci mogu rezultirati odbijanjem zahtjeva.

Važno je napomenuti da se ovaj obrazac koristi samo za promjenu prezimena, a ne i za promjenu drugih osobnih podataka, poput imena. Zahtjev za takve druge promjene trebate podnijeti drugim odgovarajućim obrascem.

Koliko traje proces promjene prezimena

Proces promjene prezimena u Hrvatskoj može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana, ovisno o različitim faktorima. Postupak započinje podnošenjem zahtjeva nadležnom tijelu, poput Matičnog ureda ili Općinskog suda.

You might be interested:  Zahtjev za raskid ugovora o radu primjer

Nakon što je zahtjev podnesen, tijelo će provesti postupak provjere i analize dokumentacije. Ovo može uključivati provjeru vaših identifikacijskih dokumenata, rodovnice, bračnog statusa i drugih relevantnih podataka.

Nakon što je provjera dokumentacije završena, slijedi razdoblje javnih objava u službenom glasilu. Tijekom ovog razdoblja, drugi građani imaju priliku izraziti eventualne prigovore na promjenu prezimena, ukoliko smatraju da je to nužno.

Ako nema prigovora u roku određenog zakonom, tijelo će donijeti odluku o promjeni prezimena i izdati vam promjenu službenog dokumenta. Ovisno o opterećenju tijela, ovo može potrajati nekoliko tjedana.

Nakon što dobijete novi dokument s promijenjenim prezimenom, morate obavijestiti sve relevantne institucije o promjeni. To uključuje banke, škole, zdravstvene ustanove i druge. Ova administrativna procedura može također potrajati neko vrijeme, ovisno o broju institucija koje trebate obavijestiti.

Važno je napomenuti da navedeno vrijeme može varirati ovisno o vašoj specifičnoj situaciji i eventualnim komplikacijama. U nekim slučajevima, proces promjene prezimena može trajati duže, posebno ako postoje prigovori ili ispravci koji se moraju napraviti. Stoga je važno biti strpljiv i pratiti upute nadležnog tijela tijekom procesa promjene prezimena.

Troškovi zahtjeva za promjenu prezimena u Hrvatskoj

Podnošenje zahtjeva za promjenu prezimena u Hrvatskoj može biti popraćeno određenim troškovima. Ti troškovi uključuju:

1. Trošak obrade zahtjeva

Prilikom podnošenja zahtjeva za promjenu prezimena, potrebno je platiti određeni iznos za obradu zahtjeva. Trošak obrade varira ovisno o službenim pristojbama i može se razlikovati na temelju vrste zahtjeva.

2. Trošak izdavanja novih dokumenata

Promjena prezimena obično zahtijeva izdavanje novih osobnih dokumenata, kao što su osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola. Za izdavanje tih novih dokumenata, također će biti potrebno platiti određeni iznos koji može biti različit ovisno o vrsti dokumenta i administrativnim pristojbama.

3. Trošak sudskog postupka

U nekim slučajevima, promjena prezimena može zahtijevati sudski postupak. Ako je potrebno podnijeti tužbu za promjenu prezimena, također će biti potrebno platiti troškove sudske procedure, kao što su troškovi odvjetnika, sudske takse i ostale povezane pristojbe.

Važno je napomenuti da se troškovi zahtjeva za promjenu prezimena mogu razlikovati ovisno o pojedinačnom slučaju i mogu se promijeniti tijekom vremena. Preporučuje se kontaktirati nadležne institucije ili stručnjake kako biste se informirali o trenutnim troškovima i postupku promjene prezimena u Hrvatskoj.

Trošak Opis
Trošak obrade zahtjeva Iznos plaćen za obradu zahtjeva za promjenu prezimena.
Trošak izdavanja novih dokumenata Iznos plaćen za izdavanje novih osobnih dokumenata s promijenjenim prezimenom.
Trošak sudskog postupka Troškovi povezani sa sudskim postupkom ako je potrebno podnijeti tužbu za promjenu prezimena.

Što je potrebno nakon promjene prezimena

Nakon uspješne promjene prezimena, važno je poduzeti nekoliko koraka kako biste ažurirali svoje osobne dokumente i informacije. Evo što je potrebno nakon promjene prezimena:

1. Ažuriranje osobnih dokumenata

Najvažniji korak nakon promjene prezimena je ažuriranje svojih osobnih dokumenata. To uključuje putovnicu, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu i zdravstvenu iskaznicu. Trebat ćete posjetiti nadležne institucije da biste podnijeli zahtjev za izdavanje novih dokumenata sa vašim novim prezimenom.

2. Promjena podataka u financijskim institucijama

Ako imate bankovne račune, kreditne kartice ili druge financijske usluge, trebat ćete obavijestiti svoju banku i druge institucije o promjeni prezimena. To može uključivati ​​slanje pisane obavijesti ili posjetu banci osobno. Također je važno ažurirati vaše podatke za poreznu prijavu kako bi odražavali vaše novo prezime.

You might be interested:  Jednokratna Isplata Naknade Za Nezaposlene Forum

3. Obavještavanje drugih relevantnih institucija

Uz ažuriranje osobnih dokumenata i financijskih institucija, bit će vam korisno obavijestiti i druge relevantne institucije o promjeni prezimena. Ovo može uključivati ​​vaš poslodavac, školu ili fakultet, osiguravajuće društvo, internetske usluge, telekomunikacijske tvrtke i ostale strane s kojima imate poslovne odnose.

Važno je napomenuti da će vam možda biti potrebno dostaviti dokaz o promjeni prezimena kako biste ažurirali svoje podatke u tim institucijama. Provjerite s njima koje su potrebne korake i dokumenti u postupku ažuriranja vaših informacija.

Postupak promjene prezimena za maloljetne osobe

Kada je potrebno promijeniti prezime maloljetne osobe u Hrvatskoj, postoji određeni postupak koji je potrebno slijediti. Evo koraka koje je potrebno poduzeti:

Korak 1: Priprema dokumentacije

Prvi korak u postupku je prikupiti potrebnu dokumentaciju. To uključuje:

  • Izvorni dokument koji potvrđuje razloge za promjenu prezimena (npr. rješenje o posvajanju, rješenje o usvajanju, rješenje o odricanju od prezimena)
  • Rođeni list maloljetne osobe
  • Dokument s fotografijom maloljetne osobe (osobna iskaznica ili putovnica)
  • Potvrdu o prebivalištu maloljetne osobe

Korak 2: Podnošenje zahtjeva

Kada je dokumentacija pripremljena, sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za promjenu prezimena. To se može obaviti na nadležnom matičnom uredu u mjestu prebivališta maloljetne osobe. Potrebno je ispuniti zahtjev za promjenu prezimena i priložiti svu dokumentaciju koja je prikupljena u koraku 1.

Korak 3: Odluka o promjeni prezimena

Nakon što je zahtjev podnesen, nadležno tijelo će pregledati dokumentaciju i donijeti odluku o promjeni prezimena maloljetne osobe. Ako je zahtjev odobren, izdat će se rješenje o promjeni prezimena.

U slučaju da zahtjev bude odbijen, moguće je podnijeti žalbu nadležnom upravnom sudu. U tom slučaju, potrebno je konzultirati se s odvjetnikom kako bi se pravilno podnijela žalba i zaštitila prava maloljetne osobe.

Važno je napomenuti da postupak promjene prezimena za maloljetne osobe može biti kompleksan i iziskivati određeno vrijeme. Stoga je važno biti strpljiv i pridržavati se uputa nadležnih tijela kako bi se postupak uspješno privela kraju.

FAQ:

Koje su osnovne informacije o promjeni prezimena u Hrvatskoj?

Da biste promijenili prezime u Hrvatskoj, morate podnijeti zahtjev nadležnom tijelu i ispuniti određene uvjete.

Koje su zakonske osnove za promjenu prezimena u Hrvatskoj?

Zakonski okvir za promjenu prezimena u Hrvatskoj reguliran je Zakonom o osobnom imenu i Prebivalištu. Prema ovom zakonu, promjena prezimena moguća je iz određenih razloga, poput braka, razvoda, posvojenja ili drugih opravdanih razloga.

Koje dokumente trebam pripremiti za zahtjev za promjenom prezimena?

Zahtjev za promjenom prezimena zahtijeva određenu dokumentaciju. To uključuje valjani identifikacijski dokument, kao što je osobna iskaznica ili putovnica, pismenu izjavu kojom želite promijeniti prezime, te dodatne dokumente koji dokazuju razlog promjene prezimena, na primjer, vjenčani list, rješenje o razvodu ili posvojenje.

Gdje mogu podnijeti zahtjev za promjenom prezimena u Hrvatskoj?

Zahtjev za promjenom prezimena podnosi se nadležnom tijelu koje je ovlašteno za vođenje registra stanovništva. To može biti mjesni ured, općina ili gradski ured, ovisno o vašem prebivalištu.

Koliko dugo traje proces promjene prezimena u Hrvatskoj?

Između podnošenja zahtjeva i dobivanja rješenja o promjeni prezimena može proći neko vrijeme, obično nekoliko mjeseci. To ovisi o opterećenju nadležnog tijela i složenosti vašeg slučaja. Važno je biti strpljiv i pratiti upute nadležnog tijela tijekom procesa.

Kako mogu podnijeti zahtjev za promjenu prezimena u Hrvatskoj?

Zahtjev za promjenu prezimena treba podnijeti nadležnom uredu za državnu upravu. Potrebno je ispuniti određene uvjete i priložiti potrebnu dokumentaciju. Nakon što se zahtjev preda, provodi se postupak utvrđivanja ispunjavaju li se propisani uvjeti za promjenu prezimena.