Kalkulator Porodiljne Naknade: Izračunajte visinu porodiljne naknade u Hrvatskoj

Kalkulator Porodiljne Naknade

Kalkulator Porodiljne Naknade

Porodiljna naknada je jedan od najvažnijih benefita koje dobivaju trudnice u Hrvatskoj. Za mnoge obitelji, ovaj novčani iznos je od vitalne važnosti tijekom perioda porodiljskog dopusta. Međutim, izračunavanje visine porodiljne naknade može biti zbunjujuće i složeno, s obzirom na različite faktore koji mogu utjecati na iznos isplate.

Srećom, tu je Kalkulator Porodiljne Naknade koji vam omogućuje brz i jednostavan način izračuna visine vaše porodiljne naknade. Jednostavno unesite nekoliko ključnih podataka, kao što su vaša mjesečna bruto plaća, očekivano trajanje porodiljne i roditeljskog dopusta, te vaša osobna stopa poreza i doprinosa.

Kalkulator će zatim izračunati ukupan iznos porodiljne naknade koji možete očekivati, zajedno s mjesečnim plaćanjem. Ovaj izračun pruža vam jasnu sliku o financijskom teretu koji možete očekivati tijekom porodiljskog dopusta, što vam omogućuje da bolje planirate svoje financije i pripremite se za ove promjene.

Iskoristite Kalkulator Porodiljne Naknade i saznajte koliko novca možete očekivati tijekom porodiljskog dopusta u Hrvatskoj. Budite financijski osviješteni i pripremljeni za dolazak novog člana obitelji.

Kalkulator Porodiljne Naknade

Opis

Kalkulator Porodiljne Naknade omogućuje vam da izračunate visinu porodiljne naknade koju možete očekivati u Hrvatskoj. Unesite potrebne informacije u donju tablicu kako biste dobili izračun.

Podaci za izračun

Broj djece Vrijeme porodiljnog dopusta (u danima) Prosječna mjesečna plaća Mjesečni iznos porodiljne naknade
1 210 5000 2458.33
2 270 5500 2878.33
3+ 310 6000 3298.33

Napomena: Izračuni su informativnog karaktera i mogu se mijenjati ovisno o promjenama u zakonodavstvu.

Izračunajte visinu porodiljne naknade u Hrvatskoj

Ako živite u Hrvatskoj i očekujete dijete, važno je znati koliko će vam iznositi porodiljna naknada koju možete očekivati od države. Porodiljna naknada je novčana pomoć koja se isplaćuje trudnicama i majkama u vrijeme trudnoće i nakon poroda.

Visina porodiljne naknade ovisi o različitim faktorima, uključujući vašu plaću prije odlaska na porodiljni dopust, osigurani staž i broj djece. Kako bih vam olakšao izračun visine porodiljne naknade, pripremio sam Kalkulator Porodiljne Naknade.

Kako koristiti Kalkulator Porodiljne Naknade?

Kalkulator Porodiljne Naknade je jednostavan za korištenje. Samo unesite svoju mjesečnu plaću prije odlaska na porodiljni dopust, broj mjeseci koje namjeravate provesti na porodiljnom dopustu i broj djece koju očekujete. Nakon što unesete ove podatke, kalkulator će izračunati očekivanu visinu porodiljne naknade.

Zašto je važno izračunati visinu porodiljne naknade?

Izračunavanje visine porodiljne naknade prije odlaska na porodiljni dopust omogućuje vam planiranje financija i bolje razumijevanje svoje situacije. To vam pomaže da se osjećate sigurnije i spremnije za dolazak djeteta, znajući koliko sredstava možete očekivati od države tijekom tog razdoblja.

You might be interested:  Eurospin Posao Plaća

Izračunajte visinu porodiljne naknade u Hrvatskoj danas i budite spremni za dolazak vašeg djeteta!

Koje faktore treba uzeti u obzir prilikom izračunavanja porodiljne naknade?

Kada se izračunava visina porodiljne naknade u Hrvatskoj, treba uzeti u obzir nekoliko faktora:

1. Osiguranje zdavstvenog osiguranja

Da biste ostvarili pravo na porodiljnu naknadu, morate biti osigurani kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Samo osigurane trudnice imaju pravo na naknadu na temelju svoje plaće ili prihoda.

2. Prosječna mjesečna plaća

Visina porodiljne naknade ovisi o prosječnoj mjesečnoj plaći trudnice tijekom zadnjih 12 mjeseci prije poroda. Što je plaća veća, to će biti veća i naknada.

3. Trajanje porodiljnog dopusta

Drugi faktor koji utječe na visinu naknade je trajanje porodiljnog dopusta. Ako trudnica u potpunosti koristi svoje pravo na dopust, može ostvariti veću naknadu.

4. Posebne okolnosti

U nekim slučajevima, poput rođenja blizanaca ili invalidnosti djeteta, porodiljna naknada može biti veća. Također, postoje posebne odredbe vezane uz naknadu za nezaposlene ili samozaposlene trudnice.

Uzimajući u obzir ove faktore, moguće je izračunati visinu porodiljne naknade i planirati financijsku sigurnost tijekom razdoblja nakon poroda.

Kako provjeriti visinu svoje porodiljne naknade?

Ako želite provjeriti iznos porodiljne naknade koji vam pripada, možete to učiniti putem online kalkulatora porodiljne naknade. Ovaj kalkulator vam omogućuje da unesete sve relevantne informacije o vašem primanju i dobijete izračun koliko ćete primati porodiljne naknade.

Potrebne informacije koje trebate unijeti u kalkulator uključuju:

 • Vaš bruto prihod u posljednjih 12 mjeseci prije trudnoće
 • Broj djece koju očekujete
 • Očekivani datum poroda

Kada unesete sve ove informacije u kalkulator, dobit ćete izračun porodiljne naknade u skladu s trenutnim propisima. Ovaj iznos može biti koristan kako biste se financijski pripremili za porodiljni dopust i znali koliko ćete primati tijekom tog razdoblja.

Imajte na umu da kalkulator izračunava samo približan iznos porodiljne naknade i da se stvarni iznos može razlikovati ovisno o specifičnim okolnostima i propisima koje primjenjuju vaša zemlja ili regija.

Stoga, ako želite točan izračun ili imate dodatna pitanja o porodiljnoj naknadi, preporučljivo je konzultirati se s nadležnim institucijama ili stručnjacima koji će vam pružiti sve potrebne informacije i odgovore na vaša pitanja.

Koje su vrste porodiljne naknade dostupne u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj su dostupne tri vrste porodiljne naknade koje roditelji mogu ostvariti:

1. Porodiljna naknada

Porodiljna naknada je temeljna oblika naknade koju roditelj dobiva tijekom porodiljnog dopusta. Ova naknada se isplaćuje roditeljima koji ispunjavaju određene uvjete, uključujući duljinu radnog staža i prijavljeno osiguranje. Iznos porodiljne naknade ovisi o prosječnoj bruto plaći roditelja, koja se mjeri tijekom 12 mjeseci prije mjeseca rođenja djeteta.

2. Dopunski dio porodiljne naknade

Dopunski dio porodiljne naknade je dodatna naknada koju roditelj može ostvariti ako mu prosječna bruto plaća nije dovoljna za pokrivanje osnovnih životnih troškova tijekom porodiljnog dopusta. Ovisno o prihodima roditelja, dopunski dio se može isplatiti u fiksnom iznosu ili kao postotak od osnovne porodiljne naknade.

Majčinski dopust

Majčinski dopust, također poznat kao rodiljni dopust, je naknada koju majka može ostvariti u trajanju od 6 tjedana prije predviđenog termina poroda do 8 tjedana nakon poroda. Ova naknada se isplaćuje majkama koje su odslužile minimalno 12 tjedana osiguranja prije početka dopusta. Izračun visine majčinskog dopusta temelji se na prosječnoj bruto plaći majke tijekom 12 mjeseci prije početka rodiljnog dopusta.

You might be interested:  Mirovine Od 1.1 2023

Uz ove vrste naknada, roditelji u Hrvatskoj također mogu imati pravo na dodatne potpore i naknade, ovisno o njihovoj situaciji, kao što su jednokratne naknade za novorođenčad, državna potpora za treće i svako sljedeće dijete, te druge obiteljske potpore.

Kako se izračunava osnovica za porodiljnu naknadu?

Da biste izračunali osnovicu za porodiljnu naknadu u Hrvatskoj, morate uzeti u obzir tri faktora: plaću koju ste primali prije odlaska na porodiljni dopust, razdoblje za koje želite primiti naknadu i postotak naknade koji vam pripada.

Plaća prije odlaska na porodiljni dopust

Osnovica za porodiljnu naknadu temelji se na plaći koju ste primali prije odlaska na porodiljni dopust. Izračunava se tako da se zbraja plaća za posljednja tri mjeseca prije početka porodiljnog dopusta i podijeli s tri.

Razdoblje za koje želite primiti naknadu

Sljedeći korak je odabir razdoblja za koje želite primiti naknadu. Ovisno o željenom trajanju porodiljnog dopusta, možete odabrati između 12, 18 ili 24 mjeseca. Duže razdoblje zahtijeva manji postotak naknade.

Razdoblje Postotak naknade
12 mjeseci 100%
18 mjeseci 85%
24 mjeseca 70%

Primjerice, ako odaberete 18 mjeseci, postotak naknade iznosi 85%.

Konačna osnovica za porodiljnu naknadu izračunava se tako da se plaća prije odlaska na porodiljni dopust pomnoži s odabranim postotkom naknade. To će vam pružiti iznos koji ćete primiti tijekom odabranog razdoblja porodiljnog dopusta.

Za precizniji izračun osnovice za porodiljnu naknadu, koristite naš kalkulator porodiljne naknade.

Koji je maksimalan iznos porodiljne naknade u Hrvatskoj?

Koji je maksimalan iznos porodiljne naknade u Hrvatskoj?

Maksimalan iznos porodiljne naknade u Hrvatskoj ovisi o visini plaće osiguranice. Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, maksimalan iznos porodiljne naknade iznosi 70% prosječne plaće ostvarene u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 6 mjeseci prije mjeseca u kojem počinje korištenje porodiljnog dopusta.

Prosječna plaća se izračunava na temelju podataka o bruto plaći osiguranice iz prijave plaće za osiguranja u mirovinsko osiguranje. Ukoliko osiguranica ostvaruje tek minimalnu plaću ili neće imati prihode tijekom porodiljnog dopusta, porodiljna naknada će se isplaćivati u minimalnom iznosu koji je propisan Zakonom.

Da biste saznali točan iznos porodiljne naknade, možete koristiti Kalkulator Porodiljne Naknade koji će vam omogućiti brz i jednostavan izračun temeljem vaših osobnih podataka i visine plaće.

Primjer izračuna:

Osoba koja ostvaruje prosječnu plaću u Republici Hrvatskoj, koja iznosi 8000 kuna, ostvarit će maksimalan iznos porodiljne naknade od 5600 kuna mjesečno.

Visina plaće Procenat porodiljne naknade Maksimalan iznos porodiljne naknade
Do 2500 kuna 100% 2500 kuna
2500 – 3500 kuna 90% 3150 kuna
3500 – 5000 kuna 80% 4000 kuna
5000 – 7000 kuna 70% 4900 kuna
7000 – 10000 kuna 60% 6000 kuna

Koje su obveze i prava poslodavca i zaposlene osobe tijekom porodiljnog dopusta?

Za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta u Hrvatskoj, poslodavac ima određene obveze prema zaposlenoj osobi koja je na porodiljnom dopustu, kao i obveze koje se odnose na plaćanje porodiljne naknade.

Obveze poslodavca tijekom porodiljnog dopusta uključuju:

 • Osiguranje prava zaposlene osobe na porodiljni dopust;
 • Održavanje radnog mjesta za zaposlenu osobu tijekom porodiljnog dopusta;
 • Isplatu porodiljne naknade na temelju korisničkog zahtjeva i propisanih iznosa;
 • Poštivanje prava zaposlene osobe na povratak na radno mjesto nakon završetka porodiljnog dopusta;
 • Rješavanje svih pitanja i nedoumica vezanih uz porodiljni dopust u suradnji sa zaposlenom osobom.

Prava zaposlene osobe tijekom porodiljnog dopusta uključuju:

 • Mogućnost prekida rada i odlaska na porodiljni dopust s pravom na plaćanje porodiljne naknade;
 • Zaštitu od otkaza zbog trudnoće, porodiljnog dopusta i roditeljskog dopusta;
 • Povratak na isto ili slično radno mjesto nakon završetka porodiljnog dopusta;
 • Zaštitu od diskriminacije na temelju trudnoće i majčinstva;
 • Mogućnost korisćenja različitih oblika porodiljnog dopusta, uključujući roditeljski dopust, varijabilni radni tjedan i sl.
You might be interested:  Naknade za porodilje

Važno je napomenuti da je ovo samo općeniti pregled obveza i prava poslodavca i zaposlene osobe tijekom porodiljnog dopusta u Hrvatskoj. Detaljne informacije mogu se pronaći u relevantnim zakonima i propisima koji reguliraju ovo područje.

Gdje se mogu dobiti dodatne informacije o porodiljnoj naknadi u Hrvatskoj?

Ako želite saznati više o porodiljnoj naknadi u Hrvatskoj, postoji nekoliko izvora informacija na koje se možete obratiti.

Jedan od najpraktičnijih načina je posjetiti internet stranicu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Na njihovoj službenoj web stranici možete pronaći sve relevantne informacije o porodiljnoj naknadi, uključujući uvjete, vrste naknada i način podnošenja zahtjeva.

Također, možete kontaktirati HZMO putem telefona ili posjetiti njihova regionalna područna ureda za direktnu podršku i dodatna objašnjenja. Osoblje u tim uredima će vam rado pomoći sa svim pitanjima i nedoumicama koje imate vezano uz porodiljnu naknadu.

Druga opcija je konzultirati se s Vašim lokalnim ginekologom ili ljekarom specijalistom koji će vam dati pregled svih informacija i objasniti vam postupak apliciranja za porodiljnu naknadu. Oni će također biti u mogućnosti pružiti vam konkretne savjete i smjernice vezane uz vašu situaciju.

U konačnici, možete se konzultirati s drugim majkama ili budućim majkama putem foruma i društvenih mreža posvećenih roditeljstvu. Na takvim platformama možete podijeliti iskustva i dobiti savjete od drugih žena koje su prošle kroz isti proces i već su ostvarile porodiljnu naknadu.

Sve ove opcije će vam pružiti detaljne informacije o porodiljnoj naknadi u Hrvatskoj i pomoći vam da razumijete sve aspekte ove važne financijske podrške tijekom trudnoće i nakon poroda.

FAQ:

Koje podatke moram unijeti u kalkulator porodiljne naknade?

Da biste izračunali visinu porodiljne naknade, morate unijeti sljedeće podatke: svoj bruto mjesečni dohodak prije ulaska u rodiljni dopust, vrstu zaposlenja (rad u privatnom sektoru, državni službenik itd.) te broj dana koje namjeravate provesti na porodiljnom dopustu.

Kako koristim kalkulator porodiljne naknade?

Kako biste koristili kalkulator porodiljne naknade, upišite svoj bruto mjesečni dohodak prije ulaska u rodiljni dopust, odaberite vrstu zaposlenja i odredite broj dana koje namjeravate provesti na porodiljnom dopustu. Nakon toga ćete dobiti izračun visine porodiljne naknade koju imate pravo primiti.

Kako se izračunava visina porodiljne naknade?

Visina porodiljne naknade izračunava se na temelju vašeg bruto mjesečnog dohotka prije ulaska u rodiljni dopust. Ako ste radili u privatnom sektoru, visina naknade iznosit će 100 posto vašeg bruto mjesečnog dohotka. Ako ste državni službenik, visina naknade iznosit će 70 posto vašeg bruto mjesečnog dohotka.

Koliko novca mogu dobiti kao porodiljnu naknadu?

Iznos porodiljne naknade ovisi o visini vašeg bruto mjesečnog dohotka prije ulaska u rodiljni dopust. Ako ste radili u privatnom sektoru, možete dobiti do 100 posto svojeg bruto mjesečnog dohotka. Ako ste državni službenik, možete dobiti do 70 posto svojeg bruto mjesečnog dohotka.

Kako se prijavljujem za porodiljnu naknadu?

Zahtjev za porodiljnu naknadu možete podnijeti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje ili putem elektroničke aplikacije. Potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju, kao što su potvrda o trudnoći i potvrda o radnom stažu. Detaljne informacije o prijavi možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.