Sobarica u hotelu plaća - Kako postati sobarica u hotelu i koliko zarađuju?

Sobarica U Hotelu Plaća

Sobarica U Hotelu Plaća

Jedna od najpopularnijih profesija u hotelijerstvu je sobarica. Sobarice su odgovorne za održavanje čistoće i uređenosti soba u hotelskom objektu. Međutim, njihova uloga je mnogo više od čišćenja. One su također odgovorne za pružanje visokog nivoa usluge gostima i poboljšanje ukupnog iskustva boravka u hotelu.

Da biste postali sobarica u hotelu, nije vam potrebno formalno obrazovanje. Većina hotela obučava svoje zaposlene na licu mjesta. Međutim, bilo bi vam korisno da se prijavite za neki program obuke ili tečaj koji će vam pružiti osnovna znanja o sobarstvu i hotelskoj industriji.

Posao sobarice može biti izazovan, ali također pruža mnoge mogućnosti za napredak. Sobarice mogu napredovati dalje u hotelskoj industriji i postati supervizori čišćenja ili upravljači objekata.

Kada je riječ o zaradi, to zavisi od brojnih faktora, uključujući grad u kojem radite, veličinu hotela i vaš nivo iskustva. Na početku karijere, sobarica obično zarađuje minimalnu plaću, ali se sa stjecanjem iskustva i veštinama može očekivati povećanje zarade.

Ukratko, sobarica je važna karika u hotelskom lancu i igra ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog iskustva gostiju. Iako je početna plaća možda skromna, postoji mogućnost za napredak i povećanje zarade. Ako imate strast prema gostoprimstvu i volite urednost, ova profesija može biti pravi izbor za vas.

Profesija sobarice u hotelu

Sobarica je važan član hotelskog osoblja koji se brine o čistoći i održavanju hotelskih soba. Ova profesija zahtijeva osjetljivost na detalje, pažljivost i organizacijske vještine.

Glavna odgovornost sobarice je čišćenje soba i mijenjanje posteljine nakon svakog boravka gosta. Sobarica također mora provjeriti da su sve potrepštine za goste dostupne u sobi, poput sapuna, toaletnog papira i ručnika.

Jedan od važnih zadataka sobarice je i uređivanje hotelskih soba. To uključuje usisavanje tepiha, brisanje prašine, čišćenje kupaonice i uređivanje kreveta. Sobarica također mora biti pažljiva kako bi primijetila bilo kakve oštećenja u sobi i odmah izvijestila odgovorno osoblje.

Komunikacija je također važan aspekt profesije sobarice. Sobarica treba biti ljubazna i susretljiva prema gostima, uvijek spremna pomoći i pružiti informacije o hotelskim uslugama. Također je važno održavati visok standard higijene i čistoće u svim hotelskim prostorima.

Edukacija i iskustvo u hotelijerstvu su često prednost pri zapošljavanju sobarice. Radno vrijeme sobarica može biti fleksibilno i uključivati rad u smjenama, vikendima i praznicima.

Tabela: Prednosti i izazovi profesije sobarice
Prednosti Izazovi
Mogućnost rada u uglednom hotelu Fizički zahtjevan posao
Stalna interakcija s gostima Rad u smjenama i vikendima
Zarada dodatnih napojnica Rad pod pritiskom

Zarada sobarica u hotelima može biti različita, ovisno o razini iskustva, veličini hotela i destinaciji. Međutim, većina sobarica zarađuje minimalnu plaću ili nešto više. Dodatne napojnice od gostiju također mogu povećati ukupnu zaradu.

Profesija sobarice u hotelu može biti izazovna, ali pruža mogućnost razvoja karijere u industriji turizma i ugostiteljstva. Sobarice igraju važnu ulogu u stvaranju ugodnog i čistog okruženja za goste hotela i doprinose općem zadovoljstvu gostiju.

You might be interested:  Iva Olivari Razvod

Kako postati sobarica u hotelu

Da biste postali sobarica u hotelu, potrebno je zadovoljiti određene zahtjeve i steći određene vještine i kvalifikacije. U nastavku su navedeni koraci koje možete slijediti kako biste postali sobarica u hotelu:

 1. Završite srednju školu ili steknite odgovarajuću radnu iskustvo. Mnogi hoteli zahtijevaju najmanje srednjoškolsko obrazovanje ili radno iskustvo u ugostiteljstvu.
 2. Pohađajte tečajeve ili programe obuke za sobaricu. Postoje razni tečajevi i programi obuke koji će vam pomoći da steknete potrebna znanja i vještine u vezi s održavanjem hotelskih soba.
 3. Razvijte komunikacijske vještine. Sobarice često moraju komunicirati s gostima hotela i osobljem, stoga je važno imati dobre komunikacijske vještine kako biste bili uspješni u ovom poslu.
 4. Steknite praktično iskustvo. Ako već nemate iskustva rada kao sobarica, možete započeti kao pomoćno osoblje u hotelu ili raditi kao pripravnik kako biste stekli iskustvo i pokazali svoju posvećenost ovom poslu.
 5. Pronađite posao u hotelu. Možete se prijaviti na otvorene radne pozicije u hotelima ili se obratiti agencijama za zapošljavanje koje imaju veze s hotelima.
 6. Nastavite usavršavati svoje vještine. Nakon što postanete sobarica u hotelu, važno je nastaviti razvijati i usavršavati svoje vještine kako biste postali bolji u svom poslu i napredovali u karijeri.

Prije nego što postanete sobarica u hotelu, trebate biti svjesni da je ovaj posao fizički zahtjevan i može zahtijevati rad u smjenama. Međutim, rad u industriji gostoprimstva može biti izazovan, ali i donositi zadovoljstvo jer imate priliku pružiti kvalitetnu uslugu gostima i raditi u dinamičnom okruženju.

Potrebne vještine i kvalifikacije

 • Iskustvo u čišćenju i održavanju soba je poželjno, ali nije uvijek potrebno. Hoteli će pružiti obuku svim novim zaposlenicima kako bi se upoznali sa standardima hotela i postavljenim protokolima za održavanje soba.
 • Osobe koje imaju osnovno znanje o higijeni i čišćenju bit će vrlo korisne u ovom poslu. Potrebno je biti svjestan važnosti održavanja visokih higijenskih standarda u hotelskim sobama.
 • Komunikacijske vještine su također važne za rad kao sobarica. Važno je biti ljubazan prema gostima i pružiti im najbolju moguću uslugu. Sposobnost slušanja i razumijevanja potreba gostiju također je ključna.
 • Fizička kondicija je također bitna jer ovaj posao zahtijeva dosta hodanja, savijanja i podizanja. Sobarica treba biti spremna nositi se s fizičkim naporima koji su povezani s održavanjem soba.
 • Vještine upravljanja vremenom su neophodne jer sobarice često imaju ograničeno vreme za čišćenje svake sobe. Bitno je biti organiziran i efikasan kako bi se sve obaveze završile u određenim rokovima.
 • Timski rad je također važan u ovom poslu, jer se sobarica često mora koordinirati s drugim članovima osoblja hotela kako bi osigurala glatko funkcioniranje hotelskih usluga.

Uz ove vještine, obično je potrebna minimalna kvalifikacija srednje škole za posao sobarice. Međutim, neki hoteli mogu tražiti dodatne kvalifikacije ili certifikate, poput certifikata za upravljanje higijenom ili iskustva rada u sličnom okruženju.

Obuka i edukacija sobarica

Da biste postali sobarica u hotelu, većina hotela zahtijeva da prođete obuku i edukaciju specifičnu za ovu vrstu posla. Obuka se obično odvija u periodu od nekoliko dana do nekoliko sedmica, u zavisnosti od hotela i vrste obuke.

Obuka sobarica obično obuhvata sljedeće:

1. Tehnike čišćenja i održavanja soba:

1. Tehnike čišćenja i održavanja soba:

U okviru obuke sobarica, polaznici će naučiti osnovne tehnike čišćenja i održavanja računa kako bi pružili gostima najviši nivo usluge. Ovo uključuje čišćenje kreveta, zamjenu posteljine i peškira, čišćenje kupatila i ostalih prostorija, usisavanje tepiha i brisanje prašine.

You might be interested:  Prosjek plaće prema Državnom zavodu za statistiku

2. Tehnike komunikacije sa gostima:

Kako je gostoprimstvo ključni dio rada sobarica, obuka također obuhvata i komunikacijske vještine. Polaznici će naučiti kako pravilno komunicirati sa gostima, kako odgovoriti na njihove zahtjeve i pružiti im informacije o hotelu i uslugama koje se pružaju.

3. Organizacija i upravljanje vremenom:

Obuka sobarica također obuhvata i vještine organizacije i upravljanja vremenom. Polaznici će naučiti kako efikasno organizovati svoje vrijeme za obavljanje svih zadataka, kako prioritetizirati zadatke i kako se nositi sa nepredviđenim situacijama koje mogu nastati tokom radnog dana.

Obuka i edukacija sobarica su važne kako bi se osiguralo da sobarice imaju sve potrebne vještine i znanja za pružanje visokokvalitetne usluge gostima hotela.

Radna mjesta sobarica

Sobarice rade na različitim radnim mjestima u hotelima i smještajnim objektima. Njihov posao uključuje čišćenje i održavanje hotelskih soba, kao i pružanje zadovoljavajuće usluge gostima.

Sobarica u hotelskim sobama

Sobarice su najčešće zaposlene u hotelskim sobama, gdje održavaju higijenu i čistoću prostora. Njihove odgovornosti uključuju:

 • Promjena posteljine i ručnika;
 • Čišćenje kupaonica;
 • Usisavanje i brisanje prašine;
 • Praćenje inventara i dopuna potrepština;
 • Osiguravanje udobnosti gostiju tijekom njihovog boravka.

Radno vrijeme sobarica u hotelskim sobama može biti fleksibilno, kako bi se moglo prilagoditi potrebama gostiju i hotelskog objekta.

Sobarica na recepciji

Neki hoteli također imaju sobarice koje rade na recepciji. Njihove odgovornosti mogu uključivati:

 • Dočekivanje gostiju i pružanje informacija o hotelu i njegovim uslugama;
 • Prijava i odjava gostiju;
 • Koordinacija s ostalim odjelima hotela kako bi osigurale zadovoljstvo gostiju.

Sobarice na recepciji moraju imati dobre komunikacijske vještine, poznavanje dodatnih jezika i sposobnost rada s računalima.

Radna mjesta sobarica mogu biti izazovna, ali nude i mogućnosti napredovanja. Također, zarađivanje ovisi o razini iskustva i vrsti hotela u kojem rade.

Plaća sobarica u hotelu

Plaća sobarica u hotelu može varirati ovisno o različitim faktorima kao što su veličina hotela, njegova lokacija, iskustvo radnica, dodatni bonusi i povlastice. Općenito, sobarice u hotelima zarađuju pristojne plaće koje su u skladu s prosječnom plaćom u turističkoj industriji.

Prosječna mjesečna plaća sobarice može biti oko 5000 – 7000 kuna, uz mogućnost dodatnih bonusa i provizija. Iskusnije sobarice, koje već imaju nekoliko godina iskustva u hotelijerstvu, mogu zarađivati više i imati povlastice poput plaćenih putovanja i dodatnih slobodnih dana.

Uz plaću, sobarice u hotelima mogu imati i druge pogodnosti kao što su besplatan smještaj i obrok za vrijeme radnog vremena, zdravstveno osiguranje ili pristup bazenu i teretani u hotelu. Ove dodatne pogodnosti ovise o politici i standardima hotela.

Važno je napomenuti da ovaj opis plaće sobarica u hotelima odražava samo prosječne vrijednosti i da se može razlikovati od hotela do hotela. Također, plaća sobarica može se povećati s radnim iskustvom i dodatnim kvalifikacijama, kao što su znanje stranih jezika ili specijalizacija u određenim tipovima hotela (luksuzni hoteli, wellness centri itd.).

Mogućnosti napredovanja

Jedna od velikih prednosti rada kao sobarica u hotelu je mogućnost napredovanja u karijeri. Nakon sticanja iskustva i poznavanja svih aspekata posla, moguće je dobiti veće odgovornosti i postati viša sobarica, koja vodi tim drugih sobarica. Ova pozicija obično dolazi sa povećanjem plate i većim privilegijama u radu.

Druga mogućnost napredovanja je usavršavanje i prelazak na položaj supervizora sobarica. Ova pozicija uključuje nadziranje rada svih sobarica u hotelu i osiguravanje da se sve obavlja u skladu sa standardima i procedurama hotela. Supervizori sobarica često imaju ulogu u obuci novih zaposlenika i rešavanju eventualnih problema koji se javljaju.

Postoji i mogućnost prelaska na upravljačke pozicije u hotelskom menadžmentu. Sobarice koje razviju napredne veštine menadžmenta i liderstva mogu se kvalifikovati za pozicije kao što su menadžer hotela, direktor smeštaja ili direktor operacija. Ove pozicije obuhvataju širi obim odgovornosti u vođenju hotela i mogu dovesti do još većih finansijskih i karijernih mogućnosti.

You might be interested:  Što Je Bruto Plaća

Da bi se povećale šanse za napredovanje, važno je ulagati vreme i napore u kontinuirano usavršavanje. Polaganje različitih obuka, kurseva ili škola za turizam i hotelijerstvo može pomoći u sticanju dodatnih veština i znanja koja su potrebna za napredovanje u karijeri. Takođe je važno biti posvećen, pouzdan i pokazivati visok nivo profesionalizma u svakodnevnom radu.

Ukratko

Sobarica u hotelu ima različite mogućnosti napredovanja u karijeri. To može uključivati napredovanje na poziciju više sobarice, supervizora sobarica ili čak ulazak u menadžment hotela. Da bi se povećale šanse za napredovanje, važno je konstantno usavršavanje i demonstriranje profesionalizma u radu.

FAQ:

Koje su obaveze sobarice u hotelu?

Sobarica u hotelu ima razne obaveze, uključujući čišćenje i održavanje hotelskih soba, zamjenu posteljine i ručnika, usisavanje i brisanje podova, pranje prozora, čišćenje kupaonica i wc-a, održavanje reda i čistoće u hotelskim hodnicima, dostavljanje željenih predmeta gostima, poput dodatnih jastuka ili posteljine, te pražnjenje smeća. Također je potrebno upoznati se s politikom hotela u vezi s korisnicima i gostima.

Kako postati sobarica u hotelu?

Da biste postali sobarica u hotelu, potrebno je imati osnovno obrazovanje, dobru fizičku kondiciju i vještine čišćenja. Prvi korak je priprema životopisa i motivacijskog pisma te slanje prijava za posao u hotelima koji traže sobarice. Tijekom razgovora za posao, važno je istaknuti svoje vještine čišćenja, organizacijske sposobnosti i sposobnost rada u timu. Ponekad je potrebno proći i probni rad ili obuku prije nego što se zaposlite kao sobarica. Također možete razmotriti stjecanje certifikata ili diploma u području hotelijerstva ili ugostiteljstva, što vam može pomoći u konkurenciji za posao sobarice.

Koliko sobarice u hotelu zarađuju?

Visina plaće sobarica u hotelu može varirati ovisno o mnogim faktorima, kao što su veličina hotela, njegova kategorija, lokacija i iskustvo sobarice. U većini slučajeva, plaća sobarice u hotelu može biti od 3000 do 5000 kuna mjesečno, ali može biti i niža ili viša. Također, važno je napomenuti da sobarice obično imaju pravo i na dodatke kao što su regres, božićnica ili naknada za rad noću ili vikendom. Ukoliko se radi o velikom luksuznom hotelu ili hotelu s pet zvjezdica, plaća sobarice može biti i viša.

Koliko sati sobarica radi u hotelu?

Radno vrijeme sobarice u hotelu može varirati ovisno o potrebama hotela i sezoni. Obično sobarica radi puno radno vrijeme, što znači 40 sati tjedno. Međutim, u nekim hotelima ili u sezoni, sobarica može raditi i prekovremeno ili imati fleksibilno radno vrijeme. Također, sobarica može raditi u smjenama, posebno ako hotel ima 24-satni recepcijski ili posluga na poziv. U tim slučajevima, sobarica može raditi i noćne ili večernje smjene.

Koje su kvalifikacije potrebne da postanem sobarica u hotelu?

Da biste postali sobarica u hotelu, obično je potrebno imati završenu srednju školu ili određenu diplomu iz ugostiteljstva ili hotelijerstva. Također, važne su vještine komunikacije, timskog rada i organizacije.

Koliko sobarice u hotelu zarađuju?

Visina zarade sobarica u hotelima može varirati, ali obično se kreće između 3000 i 5000 kuna mjesečno. Osim fiksnog mjesečnog prihoda, sobarice obično imaju i mogućnost zarade od bakšiša, koji gosti ostavljaju kao nagradu za dobru uslugu.