Europska zdravstvena iskaznica: zahtjev, koristi i postupak - Sve što trebate znati

Zahtjev za Europsku Zdravstvenu Iskaznicu

Europska Zdravstvena Iskaznica Zahtjev

Europska zdravstvena iskaznica (EHIC) je dokument koji omogućuje europskim građanima da dobiju medicinsku skrb tijekom putovanja u inozemstvu. EHIC je jednostavan za izdavanje i besplatan za korištenje, a pruža važnu zaštitu i mir uma za putnike koji se suočavaju sa zdravstvenim problemima dok su izvan svoje zemlje.

Zahtjev za europskom zdravstvenom iskaznicom je jednostavan postupak koji se obavlja putem interneta ili putem pošte. Potrebno je popuniti obrazac zahtjeva i pružiti određene osobne podatke kako bi se iskaznica izdala. Nakon podnošenja zahtjeva, iskaznica obično stiže poštom u roku od nekoliko tjedana.

Koristi europske zdravstvene iskaznice su mnogobrojne. Putnici s EHIC-om imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć i liječenje koje je potrebno tijekom putovanja. Osim toga, EHIC također pokriva kronične bolesti i prethodno postavljene medicinske probleme, omogućujući putnicima da nastave s liječenjem dok su izvan svoje domovine.

Postupak korištenja europske zdravstvene iskaznice je jednostavan. Putnici jednostavno trebaju predočiti iskaznicu pružatelju usluga zdravstvene skrbi tijekom posjeta. Važno je napomenuti da EHIC nije zamjena za putno osiguranje, već ga treba dodatno uzeti kako bi se osigurala potpuna zaštita tijekom putovanja.

Važno je napomenuti da EHIC ima određena ograničenja i ne pokriva sve vrste troškova zdravstvene skrbi. Putnici bi trebali razmotriti i dodatno putno osiguranje kako bi se zaštitili od drugih mogućih troškova ili situacija koje EHIC ne pokriva.

Ukratko, europska zdravstvena iskaznica je neophodan dokument za putnike koji žele biti sigurni da će dobiti adekvatnu medicinsku skrb tijekom putovanja u inozemstvo. Zahtjev za iskaznicu je jednostavan i besplatan, a koristi su brojne. Međutim, važno je imati na umu da EHIC ima ograničenja i da dodatno putno osiguranje može pružiti potpunu zaštitu tijekom putovanja.

Što je Europska zdravstvena iskaznica?

Što je Europska zdravstvena iskaznica?

Europska zdravstvena iskaznica (EHIC) je dokument koji omogućuje vlasnicima pristup hitnoj medicinskoj skrbi i liječenju tijekom privremenog boravka u drugoj zemlji Europskog gospodarskog područja (EGP) i Švicarskoj. To je besplatna iskaznica koju izdaje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i može se koristiti u svim zemljama EU, Švicarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj.

Europska zdravstvena iskaznica pruža osnovno zdravstveno osiguranje i pokriva medicinski tretman koji je nužan zbog bolesti ili nesreće tijekom boravka. Može se koristiti za akutno liječenje i specijalističke konzultacije, pod uvjetom da su iste usluge dostupne i građanima zemlje u kojoj se nalazimo.

Iskaznica ne pokriva troškove medicinskih tretmana koji nisu hitni ili namjerni, niti troškove prijevoza kući. Također ne pokriva troškove tretmana koji su namjerno izvršeni u drugoj zemlji radi dobivanja medicinske skrbi po nižim cijenama, odnosno neće pokriti troškove zdravstvenih usluga koje bi bile besplatne u matičnoj zemlji. Stoga je važno imati i dodatno privatno zdravstveno osiguranje kako bi se osigurala potpuna zaštita tijekom putovanja.

Potrebno je uvijek imati Europsku zdravstvenu iskaznicu sa sobom tijekom putovanja kako bi dobili medicinsku pomoć u slučaju potrebe. Ako je potrebna hitna medicinska pomoć, uvijek se treba obratiti najbližem zdravstvenom subjektu ili nazvati hitnu pomoć.

Kako zatražiti Europsku zdravstvenu iskaznicu?

Da biste zatražili Europsku zdravstvenu iskaznicu (EZI), potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih koraka. U nastavku je detaljno objašnjeno kako podnijeti zahtjev za EZI.

Korak 1: Prikupite potrebne informacije

Prije nego što podnesete zahtjev za EZI, trebat ćete prikupiti određene informacije. To uključuje podatke o osiguranju (broj osiguranja ili identifikacijski broj), osobne podatke (ime, prezime, adresa) i kontakt podatke. Također će vam trebati važeća zdravstvena iskaznica vaše zemlje.

Korak 2: Podnošenje zahtjeva

Nakon što prikupite sve potrebne informacije, možete podnijeti zahtjev za EZI. Zahtjev možete podnijeti putem interneta, poštom ili osobno u nadležnom uredu. Na zahtjevu trebate popuniti sva polja točnim informacijama. Također, pratite upute za dostavu dokumenata koje ćete prikupiti.

Korak 3: Obrada zahtjeva

Nakon što podnesete zahtjev, nadležna institucija će ga obrađivati. Obrada može trajati nekoliko dana ili tjedana, ovisno o zemlji i postupku obrade. Ako je vaš zahtjev prihvaćen, dobit ćete svoju Europsku zdravstvenu iskaznicu putem pošte ili elektronički.

Ukoliko imate hitan slučaj i trebate Europsku zdravstvenu iskaznicu što prije, obratite se nadležnim institucijama koje vam mogu pružiti dodatne informacije i olakšati proces podnošenja zahtjeva.

Korak Opis
Korak 1 Prikupite potrebne informacije
Korak 2 Podnošenje zahtjeva
Korak 3 Obrada zahtjeva

Europska zdravstvena iskaznica: koristi i prednosti

Europska zdravstvena iskaznica: koristi i prednosti

Europska zdravstvena iskaznica je dokument koji osigurava pristup hitnoj medicinskoj pomoći i zdravstvenoj zaštiti u Europskom gospodarskom prostoru i Švicarskoj. Ova iskaznica omogućuje nositelju da dobije zdravstvenu skrb na jednak način kao i lokalno stanovništvo države u kojoj se nalazi.

Glavne koristi Europske zdravstvene iskaznice uključuju:

Pristup hitnoj medicinskoj pomoći

Europska zdravstvena iskaznica omogućuje nositelju hitan pristup medicinskoj pomoći kada je to potrebno. Ova iskaznica osigurava da nositelj dobije potrebnu skrb bez nepotrebnog zakašnjenja ili administrativnih prepreka.

Zdravstvena zaštita u inozemstvu

S Europskom zdravstvenom iskaznicom, nositelj ima pravo na medicinske usluge i tretmane koji su pokriveni zdravstvenim sustavom države u kojoj se nalazi. To uključuje dijagnostiku, konzultacije, hospitalizaciju, operacije i druge medicinske usluge.

Važno je napomenuti da Europska zdravstvena iskaznica ne pokriva troškove koje ne snosi zdravstveni sustav države u kojoj se nositelj nalazi. Stoga je preporučljivo imati i putno osiguranje kako bi se pokrili dodatni troškovi i situacije koje nisu pokrivene zdravstvenom iskaznicom.

Korištenje Europske zdravstvene iskaznice pruža mnoge prednosti, kao što su:

 • Brži pristup zdravstvenoj skrbi
 • Jednostavnije rješavanje administrativnih postupaka
 • Osobna sigurnost i mir uma prilikom putovanja
 • Mogućnost planiranja medicinskih postupaka unaprijed

Uz Europsku zdravstvenu iskaznicu, nositelj je u mogućnosti dobiti potrebnu medicinsku pomoć i skrb bez nepotrebnih poteškoća i neizvjesnosti.

Kako iskoristiti Europsku zdravstvenu iskaznicu?

 1. Provjerite važnost iskaznice: Prije nego što putujete, provjerite jesu li vaša iskaznica i podaci još uvijek valjani. Iskaznica obično vrijedi pet godina.
 2. U slučaju hitne medicinske pomoći: Ako vam je potrebna hitna medicinska pomoć tijekom boravka u inozemstvu, potražite najbližu hitnu službu ili odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Pokažite svoju Europsku zdravstvenu iskaznicu kako biste dokazali da ste osigurani i imate pravo na medicinsku skrb.
 3. Plaćanje i povrat troškova: U nekim zemljama može biti potrebno da prvo sami platite medicinske troškove. Zatim možete zatražiti povrat troškova od svojeg zdravstvenog osiguravatelja u svojoj zemlji. Obratite se svojem zdravstvenom osiguravatelju kako biste saznali točne informacije o postupku i potrebnim dokumentima za povrat troškova.
 4. Odricanje od participacije: U nekim zemljama možete biti pozvani da platite “participaciju” ili “doplatak” prilikom korištenja zdravstvenih usluga. Ovisno o zemlji, možda ćete biti oslobođeni plaćanja ako pokažete Europsku zdravstvenu iskaznicu. Obratite se svojem zdravstvenom osiguravatelju kako biste saznali više informacija o odricanju od participacije.
 5. Ne hitni medicinski tretmani: Ako trebate planirani medicinski tretman, poput kirurškog zahvata ili pregleda, uvijek se preporučuje dogovoriti se unaprijed i dobiti odobrenje od svog zdravstvenog osiguravatelja. Obratite se svom zdravstvenom osiguravatelju kako biste saznali više informacija o postupku i uvjetima za planirane medicinske tretmane.

Važno je napomenuti da vam Europska zdravstvena iskaznica ne pokriva troškove privatnog zdravstvenog osiguranja, putovanja iz medicinskih razloga ili izgubljene ili ukradene predmete. Stoga je uvijek važno provjeriti s drugim vrstama osiguranja, poput putnog osiguranja, kako biste bili dobro pokriveni tijekom putovanja.

Postupak upotrebe Europske zdravstvene iskaznice

Europska zdravstvena iskaznica (EHIC) omogućuje vam pristup hitnim medicinskim uslugama tijekom vašeg boravka u drugim zemljama članicama Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarskoj. Postupak upotrebe Europske zdravstvene iskaznice je jednostavan, a evo koraka koje trebate slijediti:

1. Osigurajte da imate važeću Europsku zdravstvenu iskaznicu (EHIC). Ako je nemate, možete je zatražiti od odgovarajućeg tijela u vašoj zemlji.

2. U slučaju hitne medicinske situacije, kontaktirajte lokalnu hitnu službu ili odite u najbliži hitni odjel. Osoblje lokalne zdravstvene ustanove će provjeriti vašu Europsku zdravstvenu iskaznicu kako bi se osiguralo da ste pokriveni prema njihovom sustavu zdravstvenog osiguranja.

3. Ako primaoci zdravstvene skrbi traže plaćanje unaprijed, molite ih da se obrate vašem zdravstvenom osiguravatelju putem broja telefona na poleđini vaše Europske zdravstvene iskaznice. Zdravstveno osiguravajuće društvo će obično izravnati troškove liječenja s pružateljem usluga.

4. U nekim slučajevima može biti potrebna naknadna podneska zahtjeva za povrat troškova. Ukoliko ste bili prisiljeni platiti za medicinske usluge, zatražite račun ili potvrdu o plaćanju kako biste mogli zatražiti povrat troškova od nadležnog nacionalnog tijela za refundaciju.

5. U slučaju da putujete u inozemstvo bez Europske zdravstvene iskaznice, možete zatražiti potvrdu o pravu na medicinsku skrb od svojeg nacionalnog zdravstvenog osiguravatelja. Ova potvrda će vam omogućiti pristup zdravstvenim uslugama, iako se troškovi mogu naplatiti i kasnije trebate zatražiti povrat troškova.

Važno je napomenuti da Europska zdravstvena iskaznica ne štiti od privatnih zdravstvenih usluga ili troškova koji nisu povezani s medicinski hitnim slučajevima. Također je važno imati na umu da svaka zemlja ima svoje specifičnosti i pravila kada je riječ o zdravstvenoj skrbi, pa se preporučuje da se temeljito informirate prije putovanja u inozemstvo.

Europska zdravstvena iskaznica u inozemstvu

Kada putujete izvan zemlje, Europska zdravstvena iskaznica (EKZ) može biti izuzetno korisna za pristup zdravstvenoj skrbi. Ona vam omogućuje da iskoristite hitne medicinske usluge i rutinske zdravstvene usluge koje su vam potrebne bez većih poteškoća.

Koristite EKZ za hitne medicinske usluge u inozemstvu

U slučaju hitne medicinske situacije u inozemstvu, Europska zdravstvena iskaznica omogućuje vam pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Možete koristiti EKZ za hitne slučajeve kao što su nesreće, ozljede ili akutne bolesti. Važno je imati EKZ pri ruci kako biste je mogli predočiti zdravstvenom osoblju i dobiti brzu i adekvatnu medicinsku pomoć.

Koristite EKZ za rutinske zdravstvene usluge u inozemstvu

Kada se nalazite u inozemstvu i trebate rutinske zdravstvene usluge poput pregleda, laboratorijskih testova ili recepta, Europska zdravstvena iskaznica vam može olakšati pristup tim uslugama. U nekim zemljama možda ćete morati platiti punu cijenu usluge, a kasnije će vam biti refundirana od strane vaše nacionalne zdravstvene ustanove. Važno je provjeriti uvjete i procedure vezane uz korištenje EKZ prije putovanja kako biste bili informirani o postupcima i mogućim troškovima.

Kako biste koristili Europsku zdravstvenu iskaznicu u inozemstvu, samo je trebate predočiti zdravstvenom osoblju na recepciji zdravstvene ustanove ili ljekarne. Oni će provjeriti vaše podatke i pružiti vam potrebne usluge. Važno je napomenuti da Europska zdravstvena iskaznica ne pokriva trošak putovanja, poput letova ili prijevoza do bolnice.

Informacije koje trebate znati o Europskoj zdravstvenoj iskaznici u inozemstvu:
– EKZ je besplatna i dostupna svim građanima Europske unije
– Možete je dobiti kod svoje nacionalne zdravstvene ustanove
– Potrebno je unaprijed provjeriti pokrivenost i uvjete korištenja EKZ za odredišnu zemlju
– Važeća je u svim zemljama Europske unije, kao i u nekim drugim zemljama s kojima EU ima sporazum o reciprocitetu
– Nakon povratka u svoju zemlju, trebali biste obavijestiti svoju nacionalnu zdravstvenu ustanovu o korištenju EKZ i dostaviti im sva potrebna dokumentacija kako biste dobili eventualnu financijsku nadoknadu

Važne informacije o Europskoj zdravstvenoj iskaznici

Europska zdravstvena iskaznica (EHIC) je dokument koji omogućuje nositelju pravo na hitnu medicinsku skrb i liječenje u zemljama Europske unije (EU) te u nekim drugim europskim zemljama. Nositelj EHIC-a ima pravo na isti tretman kao i osobe koje su osigurane u zemlji u kojoj se nalazi, dokle god koristi javne medicinske usluge.

EHIC je izdan od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i besplatan je. Da biste dobili EHIC, morate biti osigurani u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i imati pravo na zdravstvenu zaštitu prema hrvatskom zdravstvenom sustavu.

EHIC je važeći document u svim zemljama Europske unije, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Korisnici EHIC-a mogu koristiti usluge zdravstvene zaštite koje im trebaju tijekom putovanja u spomenutim zemljama. EHIC ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite, samo javnu zdravstvenu zaštitu.

Kada trebate koristiti EHIC, predajte ga pružatelju usluga kako biste dokazali svoje pravo na besplatnu medicinsku skrb. U slučaju da vam je hitna medicinska pomoć potrebna u zemlji u kojoj se nalazite, nazovite broj za hitne slučajeve ili se obratite najbližem odjelu hitne medicinske pomoći.

Važno je napomenuti da EHIC ne zamjenjuje putno osiguranje. Također, EHIC nije dostupan izvan Europe i ne pokriva pružanje medicinskih usluga u tim zemljama. Stoga, ako putujete izvan Europske unije, trebali biste se dodatno osigurati putno osiguranje koje pokriva moguće medicinske usluge i troškove liječenja.

 • Pitanje 1: Kako dobiti Europsku zdravstvenu iskaznicu?
 • Da biste dobili EHIC, morate se prijaviti u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Zahtjev možete podnijeti putem interneta ili osobno u najbližoj poslovnici HZZO-a. Važno je napomenuti da vam treba važeća zdravstvena iskaznica kako biste podnijeli zahtjev za EHIC.

 • Pitanje 2: Koliko dugo traje izdavanje Europske zdravstvene iskaznice?
 • Nakon podnošenja zahtjeva za EHIC, trajanje izdavanja može potrajati do 30 dana. Stoga je važno podnijeti zahtjev unaprijed i osigurati se da imate dovoljno vremena za dobivanje EHIC-a prije putovanja.

 • Pitanje 3: Koje informacije su sadržane u Europskoj zdravstvenoj iskaznici?
 • Na EHIC-u su navedeni osobni podaci nositelja, kao i podaci o osiguranju i zdravstvenom sustavu kojem pripada. EHIC također sadrži posebne oznake koje pružatelji zdravstvene usluge koriste kako bi vam osigurali pravi tretman i pristup zdravstvenoj skrbi.

FAQ:

Kako mogu zatražiti Europsku zdravstvenu iskaznicu?

Da biste zatražili Europsku zdravstvenu iskaznicu, trebate se obratiti svojoj nacionalnoj zdravstvenoj ustanovi. U Hrvatskoj, to je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Možete poslati zahtjev putem interneta, telefona ili osobno otići u najbliži ured.

Koliko dugo traje postupak izdavanja Europske zdravstvene iskaznice?

Postupak izdavanja Europske zdravstvene iskaznice traje obično do 15 radnih dana od dana podnošenja zahtjeva, ali može biti i kraći, ovisno o opterećenosti zdravstvene ustanove. Preporučuje se da zahtjev podnesete barem dva tjedna prije nego što planirate putovanje u inozemstvo.

Koje su koristi Europske zdravstvene iskaznice?

Europska zdravstvena iskaznica omogućuje vam pristup hitnoj zdravstvenoj skrbi u zemljama Europske unije te Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Iskaznica vam omogućuje da koristite zdravstvene usluge na isti način kao i građani te zemlje, na temelju uvjeta koji vrijede za njih. Također vam omogućuje povrat troškova za liječenje koje ste primili u inozemstvu.

Koje vrste zdravstvenih usluga su pokrivene Europskom zdravstvenom iskaznicom?

Europska zdravstvena iskaznica pokriva hitne medicinske tretmane, kao i liječenje kroničnih bolesti i prethodno postojećih zdravstvenih problema koji bi zahtijevali medicinske usluge tijekom vašeg boravka u inozemstvu. Međutim, iskaznica ne pokriva liječenje koje biste mogli tražiti kako biste putovali u inozemstvo kako biste dobili medicinske usluge.

Moram li platiti neke troškove ako koristim Europsku zdravstvenu iskaznicu?

U većini slučajeva, Europska zdravstvena iskaznica omogućuje vam besplatno liječenje u inozemstvu ili smanjuje troškove na iznos koji građani te zemlje plaćaju. Međutim, postoje neki slučajevi u kojima ćete ipak morati platiti dio troškova, poput participacije ili nadoplate za određene medicinske usluge.

Kako mogu zatražiti europsku zdravstvenu iskaznicu?

Zahtjev za europskom zdravstvenom iskaznicom možete podnijeti putem interneta, na službenom internetskom portalu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Potrebno je popuniti elektronički obrazac i priložiti tražene dokumente.