Primjer zahtjeva za otkaz - Besplatan obrazac za preuzimanje

Zahtjev za otkaz primjer

Zahtjev Za Otkaz Primjer

Zahtjev za otkaz je dokument koji zaposlenik dostavlja poslodavcu kako bi obavijestio o svojoj namjeri da napusti kompaniju. Ovaj obrazac služi kao primjer zahtjeva za otkaz i može se besplatno preuzeti.

Kada se odlučite za otkaz, važno je imati pismeni dokaz koji potvrđuje vašu namjeru i osigurava da ste ispunili sve pravne obveze. Ovaj primjer zahtjeva za otkaz je jednostavan za popunjavanje i može se prilagoditi vašim potrebama.

UPOZORENJE: Prije nego što se odlučite na otkaz, preporučujemo da pažljivo razmislite o svojoj odluci i razgovarate s nadležnim osobama. Otkaz može imati posljedice na vašu karijeru i financijsku sigurnost.

Kako biste preuzeli besplatan obrazac zahtjeva za otkaz, jednostavno kliknite na link u nastavku:

Primjer zahtjeva za otkaz

Primjer zahtjeva za otkaz

Ako želite podnijeti zahtjev za otkaz, možete koristiti sljedeći obrazac:

Informacije o radniku

 • Ime i prezime:
 • Datum rođenja:
 • Adresa:
 • Telefonski broj:
 • Email adresa:
 • OIB:

Razlozi za otkaz

Molimo da navedete razloge zbog kojih želite podnijeti zahtjev za otkaz. Ovo može uključivati osobne razloge, kao i razloge vezane uz posao ili uvjete rada.

Neki primjeri razloga za otkaz mogu uključivati:

 1. Loše radne uvjete
 2. Niska plaća
 3. Nedostatak napretka u karijeri
 4. Nedostatak izazova u poslu
 5. Nepoštivanje radnih prava
 6. Konflikti s nadređenima ili kolegama

Molimo da detaljno opišete svoje razloge kako bi se vaš zahtjev mogao razmotriti na odgovarajući način.

Nakon što ispunite ovaj obrazac, možete ga poslati svom poslodavcu ili odgovarajućem odjelu za ljudske resurse. Provjerite može li biti potrebno poslati neki dodatan dokument ili obavijest u vezi s otkazom.

Obrazac za preuzimanje

Ovdje možete preuzeti obrazac za zahtjev za otkaz. Obrazac je dostupan u formatu Word, što vam omogućava da ga jednostavno preuzmete i prilagodite svojim potrebama.

Da biste preuzeli obrazac, kliknite na donji link:

Preuzmite obrazac za zahtjev za otkaz

Nakon što preuzmete obrazac, otvorite ga u programu Word i unesite tražene podatke u označena polja. Nakon što popunite sve potrebne informacije, spremite dokument i ispišite nekoliko kopija kako biste ih mogli predati svim relevantnim stranama.

Nadam se da će vam ovaj obrazac biti od pomoći. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, slobodno nas kontaktirajte.

Kako napisati zahtjev za otkaz

Prilikom pisanja zahtjeva za otkaz, važno je biti jasan i koncizan. Evo nekoliko korisnih smjernica koje treba slijediti pri pisanju zahtjeva za otkaz:

 1. Naglasite svoje ime i kontakt informacije na vrhu zahtjeva.
 2. Navedite naziv tvrtke ili organizacije kojoj šaljete zahtjev.
 3. U prvom pasusu jasno izrazite svoju namjeru da podnesete zahtjev za otkaz.
 4. Objasnite svoje razloge za otkazivanje, ali budite oprezni da ostanete profesionalni u svojim izjavama.
 5. Navedite datum kada želite da otkaz stupi na snagu, u skladu s ugovorenim uvjetima ili propisima.
 6. Izrazite svoju spremnost da završite sve preostale zadatke ili prenesete odgovornosti na kolege.
 7. Navedite svoje želje za završavanje procesa otkaza, kao što je primjerice povrat osobnih stvari ili završetak izlazne intervju.
 8. Budite zahvalni na prilici i iskazujte svoje poštovanje prema tvrtki ili organizaciji.
 9. Potpišite zahtjev za otkaz s vašim punim imenom i datumom.

Nakon što ste napisali zahtjev za otkaz, preporučljivo je da ga pažljivo pročitate kako biste se uvjerili da ste izrazili svoje misli i osjećaje na jasan i koncizan način. Također, možete zatražiti od povjerenika ili prijatelja da još jednom pregleda vaš zahtjev kako bi pružili dodatne povratne informacije, ako je potrebno.

Važno je biti profesionalan i pristojan u vašem zahtjevu za otkaz. Iako možda imate negativna iskustva ili nezadovoljstva s trenutnim poslodavcem, važno je zadržati dostojanstvo i pristojnost u svojoj komunikaciji.

Koraci za slanje zahtjeva za otkaz

Slanje zahtjeva za otkaz nije složen postupak, ali zahtijeva pažnju i pravilno slijedjenje određenih koraka. Evo osnovnih koraka koje trebate slijediti prilikom slanja zahtjeva za otkaz:

 1. Pronađite obrazac zahtjeva za otkaz koji je prikladan za vaše potrebe. Obrazac možete pronaći na web stranicama tvrtke ili organizacije za koju radite ili ga možete tražiti na internetu.
 2. Preuzmite obrazac zahtjeva za otkaz i otvorite ga na svom računalu ili ispišite ako preferirate ručno popuniti obrazac.
 3. Pročitajte pažljivo upute na obrascu i bude sigurni da imate sve potrebne informacije i dokumente pri ruci prije nego počnete ispunjavati obrazac.
 4. Ispunite obrazac zahtjeva za otkaz pažljivo i točno. Provjerite da ste unijeli svoje osobne podatke, kao što su ime, prezime, adresa, broj telefona, kao i podatke o tvrtki ili organizaciji za koju radite, kao što su ime tvrtke, adresa i kontakt telefoni.
 5. Kada ste završili popunjavanje obrasa zahtjeva za otkaz, provjerite još jednom ispravnost unesenih podataka.
 6. Potpišite obrazac zahtjeva za otkaz na predviđenom mjestu za potpis.
 7. Zatražite potrebne kopije za sebe. Možda ćete trebati dodatne kopije za svoje evidencije ili za druge svrhe.
 8. Dostavite obrazac zahtjeva za otkaz poslodavcu. Provjerite kako poslodavac preferira primiti zahtjev, možda je potrebno poslati ga poštom, osobno dostaviti ili e-mailom. Pratite upute poslodavca za prijenos zahtjeva za otkaz.
 9. Pratite dalje upute poslodavca u vezi procesa otkaza i povratnih informacija o vašem zahtjevu. Pratite dalje komunikacije kako biste osigurali da se vaš zahtjev za otkaz obrađuje pravilno i da ste izvršili sve potrebne korake za završetak svog radnog odnosa.

Slanje zahtjeva za otkaz nije samo formalnost, već i važan korak u vašem profesionalnom životu. Zato je važno pridavati pažnju detaljima i provjeriti točnost svih podataka prije slanja zahtjeva. Sljedeći ove korake pomoći će vam osigurati da je postupak slanja zahtjeva za otkaz obavljen korektno i profesionalno.

Važne informacije o zahtjevu za otkaz

Kada podnosite zahtjev za otkaz, važno je imati na umu sljedeće:

Skladištenje podataka

Provjerite da li imate sigurnosne kopije i pristup svim važnim dokumentima ili podacima prije nego podnesete zahtjev za otkaz. Nakon što zahtjev bude obrađen, možda nećete imati pristup tim dokumentima ili podacima.

Obeštećenje

Prilikom podnošenja zahtjeva za otkaz, moguće je da ćete biti dužni vratiti sva primljena sredstva ili platiti određeni iznos kao obeštećenje. Preporučuje se da se konsultirate sa stručnjakom koji će vam pomoći u procjeni takvih troškova ili obveza.

Pored toga, provjerite i kakva su vam prava na naknadu za neiskorištene godišnje odmore, bolesne dane ili regrese, i saznajte koliko će vam biti isplaćen eventualni zadnji pripadajući dio plaće.

Potvrda o otkazu

Nakon što podnesete zahtjev za otkaz, vjerojatno ćete dobiti potvrdu o prijemu zahtjeva od strane poslodavca. Obratite pažnju na to da li je potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju ili obaviti dodatne korake kako biste završili proces otkaza.

Imajte na umu da su navedene informacije općenite prirode i da može biti različitih pravila i postupaka ovisno o vašem radnom ugovoru, zakonodavstvu ili internim pravilima tvrtke. Uvijek se konsultirajte s odvjetnikom ili pravnom stručnjakom kako biste dobili savjet prilagođen vašoj specifičnoj situaciji.

Pravila otkaza i posljedice

Kada radnik želi dati otkaz, treba se pridržavati nekoliko pravila kako bi proces bio zakonit i profesionalan:

 • Obavijestiti poslodavca o odluci otkaza u pisanom obliku
 • Poštivati prethodno dogovoreni otkazni rok
 • Po mogućnosti, pružiti obrazloženje za odluku otkaza
 • Održavati profesionalnost i surađivati tijekom preostalih radnih dana

Posljedice otkaza mogu se odnositi na radnika i poslodavca:

 1. Za radnika:
  • Gubitak trenutnog radnog mjesta
  • Pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor
  • Potencijalna potraga za novim poslom
  • Promjena financijske situacije
 2. Za poslodavca:
  • Gubitak radne snage i potreba za pronalaskom novog radnika
  • Troškovi zamjene i obuke novog radnika
  • Mogućnost malog ili nikakvog prelaznog razdoblja
  • Mogući pad produktivnosti tijekom tranzicije

Važno je da radnik i poslodavac pažljivo razmotre sve aspekte otkaza i posljedice koje on donosi prije konačne odluke.

Prednosti korištenja besplatnog obrasca za otkaz

Korištenje besplatnog obrasca za otkaz ima nekoliko prednosti koje mogu olakšati postupak otkazivanja. Evo nekih glavnih prednosti:

Jednostavno popunjavanje

Besplatni obrasci za otkaz obično su oblikovani na način da olakšaju popunjavanje važnih informacija. Svi relevantni detalji koji su potrebni za obavještavanje poslodavca o namjeri otkaza navedeni su u većini formulara. Jednostavno morate unijeti osobne informacije i podatke o poslodavcu kako biste dovršili obrazac.

Savedeno vrijeme

Umjesto da sami sastavljate dokument ili pišete pismo o otkazu, korištenje besplatnog obrasca za otkaz može vam uštedjeti vrijeme. Sve što trebate učiniti je preuzeti obrazac, ispunite ga s potrebnim informacijama, a zatim ga potpisati. Ovo je brži način otkazivanja, posebno ako imate rok za dostavljanje otkaza.

Profesionalan izgled

Besplatni obrasci za otkaz obično imaju profesionalan izgled. To znači da će vaš otkaz izgledati ozbiljno i pravno valjano. Obrasci također mogu imati polja za potpisivanje i datume kako bi se pridržavali zakonskih zahtjeva.

Preuzimanje obrasa

Preuzmite besplatni obrazac za otkaz ovdje

Korištenje besplatnog obrasca za otkaz može vam olakšati i ubrzati proces otkazivanja. Osigurava da nijedna potrebna informacija ne bude zanemarena i da vaš otkaz izgleda profesionalno. Preuzmite obrazac i iskoristite njegove prednosti za glatko otkazivanje.

Savjeti za ispunjavanje obrasca za otkaz

Kada ispunjavate obrazac za otkaz, važno je biti jasan, precizan i pravilno slijediti upute. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri ispunjavanju obrasca:

1. Unesite točne informacije

Provjerite jesu li sve informacije koje unosite točne i ažurirane. Navedite svoje ime, adresu, kontaktne podatke i druge relevantne informacije. To će olakšati poslodavcu da vas kontaktira ako je potrebno.

2. Navedite jasan razlog za otkaz

Pri ispunjavanju obrasca, budite jasni i koncizni u iznošenju razloga za otkaz. Navedite sve relevantne činjenice i budite objektivni. Držite se istine i izbjegavajte korištenje negativnih ili uvredljivih izraza.

Na primjer, možete navesti da ste pronašli drugi posao koji vam pruža bolje mogućnosti ili da želite promijeniti karijeru. Ili, možda želite provesti više vremena s obitelji ili nastaviti svoje obrazovanje. Bilo koji razlog da je, budite iskreni i jasni u iznošenju razloga za otkaz.

Također, pružite potrebne informacije o datumu od kojeg želite prekinuti radni odnos i tražite potvrdu da je vaš zahtjev zaprimljen.

Slijedeći ove savjete, možete pravilno ispuniti obrazac za otkaz i olakšati proces za vas i vašeg poslodavca.

Primjeri uspješno popunjenih obrazaca za otkaz

Evo nekoliko primjera uspješno popunjenih obrazaca za otkaz koji će vam pomoći da dobijete ideju kako izgleda ispravno popunjen obrazac:

Primjer 1

Naziv tvrtke: XYZ d.o.o.

Datum: 01.01.2022.

Dragi Gospodine/Ivana,

Ovim putem želim zatražiti otkaz mog zaposlenja u tvrtki XYZ d.o.o. Datum mog zadnjeg dana rada bit će 31.01.2022., što odgovara obavjesnoj dozi otkaza od 30 dana prema mom ugovoru o radu. Odluku o otkazu donio/la sam zbog osobnih i profesionalnih razloga koji su mi postali prioritetni.

Unaprijed zahvaljujem na svim prilikama koje sam dobio/la tijekom mog boravka u ovoj tvrtki. Rado bih se odazvao/la za sve potrebne pripreme i prijenos bilo kojeg projekta ili zadatka kojim se trenutno bavim. Istovremeno, molim i za sve informacije o postupku isplate mog zadnjeg dohotka i svih nagrada koje mi pripadaju prema mom ugovoru o radu.

Hvala vam još jednom na prilici da radim u ovoj tvrtki. Sve najbolje u daljnjoj budućnosti.

S poštovanjem,

Ime Prezime

Primjer 2

Naziv tvrtke: ABC d.o.o.

Datum: 01.01.2022.

Poštovani,

Ovim putem želim zatražiti raskid mog ugovora o radu s tvrtkom ABC d.o.o. s datumom završetka 31.01.2022. Odluku o ovom otkazu donio sam iz osobnih razloga.

Molio bih vas da mi osigurate sve informacije i upute o procesu zatraženog otkaza. Rado ću sudjelovati u svim postupcima koji su potrebni za prenošenje mojih obveza i zaduženja na drugog zaposlenika, prema mogućnosti i zahtjevima tvrtke.

Zahvaljujem na prilici koju sam imao/la da radim u tvrtki ABC d.o.o. Rado ću surađivati ​​i dati sve od sebe kako bi ovaj prijelaz bio što glatki, a radni odnos završen međusobno zadovoljstvo i poštovanje.

Spoštovanjem,

Ime Prezime

FAQ:

Kako preuzeti besplatni obrazac zahtjeva za otkaz?

Besplatni obrazac zahtjeva za otkaz možete preuzeti s web stranice [naziv web stranice]. Na toj stranici možete pronaći obrazac zahtjeva u PDF formatu koji možete preuzeti i ispisati.

Koje informacije moram navesti u zahtjevu za otkaz?

U zahtjevu za otkaz obično morate navesti svoje ime, kontakt podatke, detalje poslodavca, datum otkaza i razlog za otkaz. Također, možda ćete trebati navesti podatke o radnom mjestu, vašu poziciju i sve druge relevantne informacije koje bi poslodavac trebao znati.

Treba li mi pravni savjet prije nego što podnesem zahtjev za otkaz?

Preporučljivo je potražiti pravni savjet prije nego što podnesete zahtjev za otkaz, pogotovo ako imate neki poseban okolnosti ili ako ste ugovorno obvezani. Pravnik može vam pomoći razumjeti vaša prava i obveze te vam pružiti savjet kako najbolje podnijeti zahtjev.

Moram li prethodno obavijestiti poslodavca o otkazu ili mogu samo podnijeti zahtjev?

U većini slučajeva, dobra praksa je prethodno obavijestiti poslodavca o otkazu, osobito ako je to zahtjevani postupak prema vašem ugovoru o radu. Međutim, ako smatrate da za to nemate obvezu ili da to može nepovoljno utjecati na vaš položaj, možete samo podnijeti zahtjev za otkaz bez prethodne obavijesti.

Što trebam učiniti nakon što podnesem zahtjev za otkaz?

Nakon što podnesete zahtjev za otkaz, poslodavac će ga pregledati i donijeti odluku. Ovisno o okolnostima, moguće je da će biti potrebne daljnje konverzacije ili postupci kako bi se postigao sporazum o raskidu radnog odnosa. Također, provjerite trebate li poduzeti bilo kakve druge korake, poput predaje radnih isprava ili povratne provjere s poslodavcem.