Zahtjev za drugih 6 mjeseci porodiljnog: sve što trebate znati | Naziv-sajta

Zahtjev za produženje 6 mjeseci porodiljnog dopusta

Zahtjev Za Drugih 6 Mjeseci Porodiljnog

Porodiljni dopust je od vitalne važnosti za sve majke koje žele provesti vrijeme sa svojim novorođenčetom. No, što se događa kada prva 6 mjeseci prođu? Na sreću, postoje zakonske odredbe koje vam omogućuju da produžite porodiljni dopust za dodatnih 6 mjeseci.

Da biste mogli podnijeti zahtjev za dodatnih 6 mjeseci porodiljnog, postoje neki uvjeti koje trebate zadovoljiti. Prvo, morate biti zaposleni i morate ispuniti minimalno vrijeme staža koje zakon zahtijeva. Osim toga, važno je da zahtjev podnesete na vrijeme, najkasnije 30 dana prije isteka prvih 6 mjeseci porodiljnog dopusta.

Proces podnošenja zahtjeva nije kompliciran, ali zahtijeva nekoliko koraka. Prvo morate napisati službeni zahtjev u kojem ćete navesti sve relevantne informacije o sebi i o razlozima zašto tražite dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta. Zatim morate dostaviti taj zahtjev svom nadređenom ili odjelu za ljudske resurse. Nakon toga, nadležno tijelo će pregledati vaš zahtjev i dati vam povratne informacije o daljnjim koracima.

Važno je napomenuti da produžetak porodiljnog dopusta može imati utjecaj na vašu financijsku situaciju. Prije nego što se odlučite za dodatnih 6 mjeseci porodiljnog, provjerite svoja prava i beneficije koje vam pripadaju prema zakonu. Također, obratite se stručnjaku za radno pravo ili savjetniku za pravne poslove kako biste dobili detaljnije informacije i savjete koji vam mogu pomoći da donesete najbolju odluku za sebe i svoju obitelj.

Ukratko, zahtjev za dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta je važan korak za majke koje žele provesti više vremena sa svojim novorođenčetom. Budite sigurni da ispunjavate sve uvjete i pravovremeno podnesite svoj zahtjev. Također, imajte na umu da produžetak porodiljnog dopusta može imati posljedice na vašu financijsku situaciju, pa svakako proučite svoja prava i konzultirajte se s stručnjacima prije donošenja odluke.

Zahtjev za produženje trajanja porodiljnog odsustva: sve što trebate znati

Zahtjev za produženje trajanja porodiljnog odsustva: sve što trebate znati

Kada dobijete vijest da ćete postati majka, može biti uzbudljivo, ali je također važno biti informiran o pravima koja vam pripadaju. Jedno od tih prava je mogućnost traženja produženja trajanja porodiljnog odsustva.

Proces zahtjeva za produženje porodiljnog odsustva je relativno jednostavan, ali morate znati nekoliko osnovnih činjenica. Prvo, važno je napomenuti da je vaša primalja ili ljekar opće prakse potrebna potvrda vaše trudnoće i predviđenog datuma porođaja kako bi se pravno moglo priznati trajanje porodiljnog odsustva.

Drugim riječima, potrebno je dostaviti dokaz o trudnoći kako biste mogli podnijeti zahtjev za produženje porodiljnog odsustva na dodatnih 6 mjeseci. Ova potvrda mora biti izdata od strane kvalificiranog medicinskog profesionalca.

Nakon što prikupite sve potrebne dokumente, trebate ih dostaviti svom poslodavcu. U većini slučajeva, poslodavac će vam dati obrasc zahtjeva koji morate popuniti i vratiti zajedno s potrebnim dokumentima. Obratite pažnju na rokove koje poslodavac može postaviti za podnošenje zahtjeva.

Nakon što vaš poslodavac pregleda vaš zahtjev i dostavljene dokumente, donijet će odluku o produženju trajanja porodiljnog odsustva. U slučaju da vam je zahtjev odobren, moraju vam pružiti pisanu potvrdu o produženju trajanja porodiljnog odsustva. Ako vaš poslodavac odbije vaš zahtjev, svakako potražite pravnu pomoć kako biste bili sigurni da vaša prava nisu povrijeđena.

Uzimanje produženog porodiljnog odsustva može vam pružiti dodatno vrijeme za odmor i oporavak nakon porođaja, kao i više vremena za provođenje s vašim novorođenčetom. Budite sigurni da ste dobro informirani o svojim pravima i slijedite pravilan postupak zahtjeva kako biste osigurali svoje pravo na produženje trajanja porodiljnog odsustva.

You might be interested:  A1 Start Tarifa Bez Mjesečne Naknade

Važnost pravovremene prijave produženja porodiljnog odsustva

Prijavljivanje produženja porodiljnog odsustva u odgovarajućem roku izuzetno je važno za radnice koje žele produžiti svoje porodiljno odsustvo za dodatnih 6 mjeseci. Ova procedura osigurava zakonsku zaštitu i omogućava zaposlenicama da ostanu na odsustvu i primaju naknadu za vrijeme trajanja dodatnih 6 mjeseci.

Zakonski zahtjevi za prijavu produženja porodiljnog odsustva

Prema zakonu, zahtjev za produženje porodiljnog odsustva treba biti podnesen najmanje 15 dana prije isteka prvih 6 mjeseci porodiljnog odsustva. To znači da trebate ispuniti obrazac zahtjeva i predati ga poslodavcu ili nadležnom tijelu kako biste osigurali pravovremeno i ispravno podnošenje.

Prilikom prijave produženja porodiljnog odsustva, također je važno priložiti svu potrebnu dokumentaciju koja dokazuje razlog za produženje, kao što su ljekarsko uvjerenje, medicinska dokumentacija ili bilo koji drugi relevantni dokumenti koji potvrđuju potrebu za produženjem odsustva.

Posljedice neprijavljivanja produženja porodiljnog odsustva

Ako ne prijavite produženje porodiljnog odsustva u odgovarajućem roku, postoji velika mogućnost da izgubite pravo na naknadu za tih dodatnih 6 mjeseci odsustva. Također, poslodavac može smatrati da ste prekršili radne obaveze i poduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom i internim pravilnikom. Stoga je izuzetno važno pravovremeno obavijestiti poslodavca o svojim planovima za produženje porodiljnog odsustva kako biste zaštitili svoja prava.

U konačnici, pravovremena prijava produženja porodiljnog odsustva omogućava ženama da dulje vrijeme provode s novorođenčetom, posvetite se obitelji i pruže potrebnu skrb bez brige o gubitku prihoda ili radne sigurnosti. Stoga je važno da se pridržavate zakonskih zahtjeva i obratite pažnju na rokove kako biste osigurali pravovremenu prijavu i zaštitili svoja prava.

Koliko dodatnih mjeseci porodiljnog odsustva možete zatražiti?

U skladu s trenutnim propisima o pravima zaposlenih, trudnice u Hrvatskoj imaju pravo na 4 mjeseca porodiljnog odsustva koje se računa od dana rođenja djeteta. Međutim, u određenim situacijama trudnice mogu zatražiti dodatne mjesece porodiljnog odsustva.

Prema Zakonu o radu u Hrvatskoj, trudnice imaju pravo na dodatna 3 mjeseca porodiljnog odsustva, ukoliko se radi o posebno teškom porođaju, višestrukom rođenju, rođenju djeteta s invaliditetom ili ukoliko je dijete rođeno prije 37. tjedna trudnoće. Ovo znači da ukupno možete zatražiti do 7 mjeseci porodiljnog odsustva.

Da biste ostvarili pravo na dodatne mjesece porodiljnog odsustva, potrebno je dostaviti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju kojom se potvrđuje težak porođaj, višestruki porođaj, invaliditet djeteta ili prijevremeni porođaj. Ova dokumentacija mora biti izdana od strane ovlaštenog medicinskog osoblja i predočena poslodavcu zajedno s zahtjevom za dodatnim mjesecima porodiljnog odsustva.

Ukoliko ispunjavate navedene uvjete i želite zatražiti dodatne mjesece porodiljnog odsustva, obratite se svom poslodavcu kako biste saznali postupak i procedure za dostavljanje zahtjeva. Važno je da se pravovremeno informirate o svim potrebnim dokumentima i rokovima kako biste ostvarili svoja prava.

Uvjeti za dodatne mjesece porodiljnog odsustva Broj dodatnih mjeseci
Tešak porođaj 1 mjesec
Višestruki porođaj 1 mjesec
Invaliditet djeteta 1 mjesec
Prijevremeni porođaj (prije 37. tjedna trudnoće) 1 mjesec

Koje dokumente trebate pripremiti za zahtjev za produženje porodiljnog odsustva?

Zahtjev za produženje porodiljnog odsustva za još 6 mjeseci zahtijeva određene dokumente koje trebate pripremiti i priložiti uz zahtjev kako bi vaš zahtjev bio valjan. Ovisno o uvjetima i propisima vaše zemlje, mogu se razlikovati neki dokumenti, ali u većini slučajeva sljedeći dokumenti su potrebni:

1. Ljekarsko uvjerenje

Prvi dokument koji trebate pripremiti je ljekarsko uvjerenje koje potvrđuje da ste i dalje nesposobni za rad zbog zdravstvenih razloga i potrebni su vam dodatni mjeseci porodiljnog odsustva. Ovo uvjerenje trebate zatražiti od svog liječnika koji će vam obaviti pregled i dati relevantne medicinske informacije koje će potkrijepiti vaš zahtjev.

2. Zahtjev za produženje porodiljnog odsustva

Pored ljekarskog uvjerenja, trebate pripremiti i sam zahtjev za produženje porodiljnog odsustva. Ovaj zahtjev obično možete preuzeti s mrežne stranice nadležne institucije u vašoj zemlji ili ga možete dobiti izravno u toj instituciji. U zahtjevu ćete morati navesti razloge zašto tražite produženje porodiljnog odsustva, kao i traženi broj mjeseci produženja.

Važno je napomenuti da se dokumenti mogu razlikovati ovisno o propisima i uvjetima u različitim zemljama. Stoga je najbolje konzultirati se sa lokalnim institucijama ili pravnim stručnjacima kako biste bili sigurni da pripremate i prilažete sve potrebne dokumente.

You might be interested:  Prosječna plaća 2018

Kako i gdje podnijeti zahtjev za produženje porodiljnog odsustva?

Kada je potrebno produžiti porodiljni odsustvo nakon prvih 6 mjeseci, potrebno je podnijeti zahtjev. Evo koraka koje trebate slijediti kako biste podnijeli zahtjev za produženje porodiljnog odsustva:

 1. Obratite se svom nadređenom ili odjelu za ljudske resurse kako biste saznali koji su postupci i dokumenti potrebni za podnošenje zahtjeva.
 2. Obavijestite svog poslodavca o svojoj namjeri produženja porodiljnog odsustva barem 30 dana prije isteka prvih 6 mjeseci. To je obično u pisanom obliku i može se učiniti putem službenog obrasca zahtjeva.
 3. Potrebno je priložiti medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje produženje porodiljnog odsustva, kao što je izvješće o liječničkom pregledu ili drugi relevantni medicinski dokumenti.
 4. Provjerite rokove podnošenja zahtjeva kod svog poslodavca. Neki poslodavci traže da zahtjev bude podnesen najmanje 15 dana prije isteka prvih 6 mjeseci porodiljnog odsustva.
 5. Potrebno je pratiti upute poslodavca o tome gdje i kome podnijeti zahtjev. To može biti odjel za ljudske resurse, personalni odjel ili specifična osoba zadužena za obradu takvih zahtjeva.
 6. Popunite obrazac zahtjeva za produženje porodiljnog odsustva pažljivo i jasno. Navesti sve relevantne podatke kao što su datum početka i očekivani datum povratka na posao.
 7. Prije predaje zahtjeva, provjerite da li ste priložili sve potrebne dokumente i da niste napravili greške prilikom ispunjavanja obrasca.
 8. Podnesite zahtjev na način koji je određen od strane poslodavca – putem e-pošte, osobno predavanje ili nekom drugom metodom koja je definirana internim postupcima.
 9. Pratite napredak vašeg zahtjeva i budite u kontaktu s nadležnim odjelom ako imate dodatna pitanja ili trebate dodatne informacije.

Uvijek je važno biti upućen u svoja prava i mogućnosti kada je u pitanju produženje porodiljnog odsustva. Ako imate bilo kakve nedoumice ili poteškoće, obratite se obiteljskom pravnom stručnjaku kako biste dobili dodatne informacije i podršku.

Trajanje postupka donošenja odluke o zahtjevu za produženje porodiljnog odsustva

Donošenje odluke o zahtjevu za produženje porodiljnog odsustva može trajati određeno vrijeme, ovisno o proceduri koja se primjenjuje u vašoj zemlji. Obično postoji određeni postupak koji uključuje podnošenje zahtjeva, pregled dokumentacije i razmatranje vašeg zahtjeva. Ovo je neophodno kako bi se osiguralo da se donosi odluka koja je u skladu s zakonskim propisima i regulativama.

Uobičajeno je da se postupak donošenja odluke o zahtjevu za produženje porodiljnog odsustva završi u roku od nekoliko tjedana. Međutim, vrijeme može varirati ovisno o različitim faktorima, kao što su administrativni postupci, dostupnost zdravstvenih informacija i bilo kakve posebne okolnosti koje se odnose na vaš slučaj.

Važno je istaknuti da se odluke donose individualno, na temelju vašeg zahtjeva i pruženih podataka. To znači da je svaki slučaj jedinstven i može zahtijevati posebnu pažnju i vrijeme za donošenje odluke.

U slučaju da ne dobijete odluku ili povratnu informaciju unutar očekivanog vremenskog razdoblja, preporučljivo je kontaktirati relevantne institucije ili službenike kako biste provjerili status svog zahtjeva i dobili dodatne informacije o razlozima kašnjenja.

Važno je biti strpljiv i imati razumijevanja za postupak donošenja odluke o vašem zahtjevu za produženje porodiljnog odsustva. Ukoliko imate bilo kakve dodatne nedoumice, najbolje je konzultirati se s nadležnim stručnjacima ili pravnim savjetnicima kako biste dobili informacije prilagođene vašim potrebama i specifičnostima.

Koje su moguće odluke nakon podnošenja zahtjeva za produženje porodiljnog odsustva?

Nakon podnošenja zahtjeva za produženje porodiljnog odsustva, postoji nekoliko mogućih odluka koje vam se mogu donijeti ovisno o vašem statusu:

 1. Ako ste radnica, moguće odluke mogu uključivati odobrenje zahtjeva za produženje porodiljnog odsustva za još 6 mjeseci, odbijanje zahtjeva ili zahtjev za dodatnim informacijama kako biste podržali svoj zahtjev.
 2. Ako ste poslodavac, moguće odluke mogu uključivati odobrenje zahtjeva za produženje porodiljnog odsustva za još 6 mjeseci, odbijanje zahtjeva ili zahtjev za dodatnim informacijama kako biste ocijenili potrebu za produženjem odsustva.

Ako vam je zahtjev za produženje porodiljnog odsustva odobren, imat ćete pravo na dodatnih 6 mjeseci odsustva s punom naknadom plaće. Ova odluka će vam omogućiti više vremena da se posvetite svojoj novoj bebi i pružite joj potrebnu njegu i pažnju.

Ako vam je zahtjev odbijen, poslodavac će vas obavijestiti o razlozima odbijanja. Razlozi mogu uključivati nedostatak dokaza ili potrebu da se vrati na posao prije nego što je traženo produženje završeno. U tom slučaju, trebali biste se posavjetovati s poslodavcem kako biste razjasnili situaciju i vidjeli jesu li moguće druge opcije.

You might be interested:  Zahtjev za Ponovni Izračun Mirovine

Ako vam je poslodavac zatražio dodatne informacije u vezi s vašim zahtjevom, trebate pružiti sve potrebne dokumente ili izvještaje kako bi poslodavac mogao donijeti informiranu odluku o vašem zahtjevu. Ove informacije mogu uključivati medicinske izvještaje ili potvrdu od liječnika.

Važno je da slijedite upute poslodavca i pružite sve tražene informacije kako biste povećali svoje šanse da vam se odobri produženje porodiljnog odsustva.

Prava i obveze tijekom produženog porodiljnog odsustva

Prava i obveze tijekom produženog porodiljnog odsustva

Produženo porodiljno odsustvo omogućava majkama da produže svoje porodiljno odsustvo još 6 mjeseci nakon isteka zakonom propisanog minimalnog trajanja porodiljnog odsustva. Ovo dodatno vrijeme omogućava majci da provede više vremena sa svojim novorođenčetom i pruži mu adekvatnu njegu i brigu.

Tijekom produženog porodiljnog odsustva, majka ima određena prava i obveze koje je važno razumjeti. Evo pregleda najvažnijih:

Prava tijekom produženog porodiljnog odsustva:

 • Majka ima pravo na naknadu plaće tijekom produženog porodiljnog odsustva. Visina naknade plaće određuje se prema propisima i uvjetima utvrđenim zakonom.
 • Majka ima pravo na zaštitu od otkaza tijekom produženog porodiljnog odsustva. Poslodavac ne može donijeti odluku o otkazu ugovora o radu majci koja koristi produženo porodiljno odsustvo.
 • Majka ima pravo na povrat na isto radno mjesto ili slično radno mjesto s istom plaćom i uvjetima rada nakon završetka produženog porodiljnog odsustva. Poslodavac ne smije započeti postupak zamjene majke koja koristi produženo porodiljno odsustvo.

Obveze tijekom produženog porodiljnog odsustva:

 • Majka je dužna obavijestiti poslodavca o svojoj namjeri korištenja produženog porodiljnog odsustva najmanje 30 dana prije isteka zakonom propisanog minimalnog trajanja porodiljnog odsustva.
 • Majka je dužna vratiti se na posao nakon isteka produženog porodiljnog odsustva, osim ako se odluči za dodatno odsustvo u skladu s drugim propisima.
 • Majka je dužna pružiti dokaz o svojoj trudnoći i porodiljnom odsustvu poslodavcu, ako je to potrebno u skladu s internim pravilima poslodavca.

Važno je napomenuti da je tijekom produženog porodiljnog odsustva majka i dalje obvezana poštivati interna pravila poslodavca te se pridržavati svih drugih zakonskih propisa koji se odnose na rad i radne obveze.

Ukratko, produženo porodiljno odsustvo omogućava majci da produlji svoje vrijeme provedeno s novorođenčetom i ima pravo na naknadu plaće i zaštitu od otkaza. Međutim, majka također ima određene obveze, poput obavještavanja poslodavca i pružanja dokaza o trudnoći i porodiljnom odsustvu.

FAQ:

Mogu li žene zatražiti dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta?

Da, žene u Hrvatskoj imaju pravo zatražiti dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta nakon isteka prvih 6 mjeseci. Ovaj zahtjev može biti odobren uz uvjete propisane zakonom.

Koje uvjete treba ispunjavati kako bi se zatražilo dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta?

Da biste zatražili dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta, morate biti zaposlena žena koja je provela prvih 6 mjeseci porodiljnog dopusta te ima dijete mlađe od 6 godina. Također, morate biti osigurane kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kako podnijeti zahtjev za dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta?

Da biste podnijeli zahtjev za dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta, morate popuniti obrazac koji se može preuzeti na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Popunjeni obrazac trebate dostaviti svom poslodavcu koji će ga dalje proslijediti nadležnim institucijama.

Koja je visina naknade tijekom dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta?

Visina naknade tijekom dodatnih 6 mjeseci porodiljnog dopusta ovisi o vašim prihodima ostvarenim u prethodnoj godini. Prema zakonu, naknada se računa u visini 100% prosječne bruto plaće ostvarene u prethodnoj godini. Minimalna naknada ne može biti manja od 800 kuna, a maksimalna ne može biti veća od 10.000 kuna.

Koje su prednosti produženja porodiljnog dopusta?

Produženje porodiljnog dopusta pruža ženama više vremena da provedu s novorođenčetom i da se brinu o njemu. To im omogućuje bolje prilagođavanje na novu ulogu majke i olakšava proces oporavka nakon poroda. Također, produženje porodiljnog dopusta može pomoći u stvaranju jače veze između majke i djeteta i poticanju dojenja.

Kada mogu podnijeti zahtjev za dodatnih 6 mjeseci porodiljnog?

Možete podnijeti zahtjev za dodatnih 6 mjeseci porodiljnog nakon isteka prvih 6 mjeseci od rođenja djeteta.

Koje dokumente trebam priložiti uz zahtjev?

Uz zahtjev za dodatnih 6 mjeseci porodiljnog trebate priložiti kopiju rodni list djeteta i potvrdu o rođenju, kao i osobnu iskaznicu.