Zahtjev za putovnicu: potrebna dokumentacija, postupak i rokovi - Помощник Google

Zahtjev za putovnicu

Zahtjev Za Putovnicu

Putovnica je važan dokument koji omogućava vlasniku da putuje u inozemstvo i služi kao dokaz identiteta. Da biste aplicirali za putovnicu, potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju i proći kroz određene postupke.

Prilikom prijave za putovnicu, potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju: valjanu osobnu iskaznicu, jedno recentno fotografiranje, popunjen obrazac zahtjeva, potvrdu o plaćenoj uplati takse za izdavanje putovnice, dokaz o državljanstvu i druge vazne dokumente koji se mogu tražiti posebno u određenim slučajevima, kao što su promjena prezimena ili davanje suglasnosti za maloljetno dijete.

VAŽNO: Fotografija koja se prilaže mora biti jasna, bez sjene na licu i zadovoljiti određene kriterije što se tiče veličine i pozadine.

Kada je dokumentacija spremna, potrebno je zakazati termin u najbližem uredu policije ili upravi za izdavanje putovnica. Na dogovorenom terminu, aplikant će predati svoju dokumentaciju, biti fotografiran, potpisati zahtjev i platiti takse. Nakon toga, zahtjev za putovnicu će se procesuirati i vlasnik će biti obaviješten kada će moći preuzeti putovnicu. Obično ovo traje oko 2 tjedna, ali vrijeme čekanja se može produžiti u periodima većeg obima zahtjeva ili tijekom određenih blagdana ili godišnjih odmora.

Putovnica je važan dokument za svakoga tko planira putovati izvan granica svoje zemlje. Pravovremeno apliciranje za putovnicu i ispunjavanje svih zahtjeva i postupaka će osigurati glatko putovanje i izbjegavanje nepotrebnih komplikacija i stresa.

Zahtjev za putovnicu: dokumentacija i rokovi

Zahtjev za izdavanje putovnice uključuje prikupljanje određene dokumentacije i pridržavanje određenih rokova. Da biste uspješno podnijeli zahtjev, važno je slijediti postupak i priložiti potrebne dokumente u skladu s propisima.

Evo osnovne dokumentacije koju obično morate priložiti uz zahtjev za putovnicu:

 • Popunjen i potpisan obrazac zahtjeva za putovnicu
 • Dvije identične fotografije prema propisanim smjernicama (npr. veličina 3,5 x 4,5 cm, bijela pozadina, lice pravilno postavljeno)
 • Važeći osobni dokument (npr. osobna iskaznica, vozačka dozvola)
 • Uplatnica kojom dokazujete da ste platili propisanu naknadu za izdavanje putovnice
 • Dokaz o državljanstvu (npr. rodni list, preslika registra državljana)

Također, ako mijenjate ime/primenjujete novo ime u putovnici, morat ćete priložiti dodatne dokumente kao što su preslika vjenčanog lista ili sudski dokument o promjeni imena.

Važno je napomenuti da se propisi i dokumentacija mogu razlikovati ovisno o vašoj zemlji boravišta, pa je najbolje provjeriti lokalne smjernice i propise prije podnošenja zahtjeva za putovnicu.

Rokovi za izdavanje putovnice također se mogu razlikovati ovisno o zemlji i trenutnom opterećenju konzularnog ureda. U nekim slučajevima, putovnica se može izdati već za nekoliko dana, dok u drugim slučajevima može biti potrebno nekoliko tjedana.

Kako biste izbjegli nepotrebno kašnjenje, preporučuje se podnošenje zahtjeva za putovnicu unaprijed i provjera svih potrebnih dokumenta prije nego što podnesete zahtjev. Također, možete se informirati o trenutnom stanju obrade vašeg zahtjeva putem internetske stranice konzularnog ureda ili kontaktiranjem nadležnih službenika.

Potrebna dokumentacija za putovnicu

Za podnošenje zahtjeva za putovnicu u Hrvatskoj potrebno je pripremiti sljedeću dokumentaciju:

 1. Dokument koji potvrđuje državljanstvo (npr. osobna iskaznica, domovnica ili rješenje o hrvatskom državljanstvu)
 2. Dokument koji potvrđuje identitet (npr. osobna iskaznica ili vozačka dozvola)
 3. Rodni list
 4. Jedna fotografija formata 35x45mm
 5. Potvrda o položenom Državnom ispitu iz hrvatskog jezika i latiničkog pisma (za osobe starije od 18 godina)
 6. Potvrda o plaćenoj upravnoj pristojbi (koju možete dobiti na šalteru)

Uz ovu dokumentaciju, možda će biti potrebno donijeti dodatne dokumente, kao što su vjenčani list ili potvrda o promjeni imena.

Važno je napomenuti da se svi dokumenti moraju dostaviti u izvornom obliku ili ovjerenoj kopiji. Također, fotografija koju prilažete treba biti jasna, odnosno ne smije biti starija od šest mjeseci.

Nakon što prikupite potrebnu dokumentaciju, trebate zakazati termin za podnošenje zahtjeva u najbližem uredu ili ispostavi Policijske uprave. Rokovi za izdavanje putovnice mogu varirati, stoga je preporučljivo planirati unaprijed i podnijeti zahtjev barem nekoliko tjedana prije planiranog putovanja.

Postupak za podnošenje zahtjeva

Za podnošenje zahtjeva za putovnicu potrebno je slijediti sljedeće korake:

1. Priprema potrebne dokumentacije

Da biste podnijeli zahtjev za putovnicu, potrebno je prikupiti sljedeću dokumentaciju:

 • Važeću osobnu iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu
 • Dokaz o prebivalištu (npr. prijava boravišta)
 • Dvije novije biometrijske fotografije s bijelim pozadinom

Preporučuje se provjeriti i dodatne zahtjeve za dokumentaciju na web stranici nadležne institucije.

2. Popunjavanje zahtjeva

Nakon prikupljanja potrebne dokumentacije, potrebno je popuniti zahtjev za putovnicu. Zahtjev se može preuzeti s web stranice nadležne institucije ili se može dobiti na šalteru prilikom podnošenja zahtjeva.

U zahtjevu je potrebno navesti osobne podatke kao što su ime, adresa, datum rođenja, podaci o putovnici koju se traži itd. Također je potrebno potpisati zahtjev i priložiti fotografije.

Važno je pažljivo i točno popuniti zahtjev, kako bi se izbjegle moguće greške ili odgode u postupku obrade zahtjeva.

3. Kredit za putovnicu

Nakon što je zahtjev ispunjen i potpisan, potrebno je platiti takse za putovnicu. Visina takse varira, stoga je preporučljivo provjeriti iznos i načine plaćanja na web stranici nadležne institucije.

Taksu je moguće platiti na šalteru prilikom podnošenja zahtjeva ili na drugi način naveden od strane institucije.

4. Podnošenje zahtjeva

4. Podnošenje zahtjeva

Kada je potrebna dokumentacija pripremljena, zahtjev popunjen i taksa plaćena, potrebno je podnijeti zahtjev za putovnicu. To se može učiniti osobno u nadležnom uredu ili putem pošte, ovisno o postupku koji je utvrđen od strane nadležne institucije.

Osobno podnošenje zahtjeva može uključivati ​​i uzimanje otisaka prstiju i potpisivanje prisutnosti. Proces podnošenja može trajati nekoliko minuta, ovisno o gužvi i vremenu čekanja.

Nakon podnošenja zahtjeva, nadležna institucija će započeti s obradom zahtjeva za putovnicu. Rokovi za obradu se mogu razlikovati, ali očekivano vrijeme obrade je obično nekoliko tjedana. U tom razdoblju može biti potrebno dodatno dostaviti ili priložiti dokumente.

Kada je putovnica izdana, bit će potrebno osobno je preuzeti na određenoj lokaciji ili će biti dostavljena poštom, ovisno o postupku koji je utvrđen od strane nadležne institucije.

Ukoliko postoji dodatna pitanja ili potreba za informacijama, preporučuje se kontaktirati nadležnu instituciju putem telefona ili e-pošte.

Rokovi za dobivanje putovnice

Rokovi za dobivanje putovnice u Hrvatskoj mogu varirati ovisno o nekoliko faktora, uključujući mjesto podnošenja zahtjeva i trenutnu opterećenost institucija za izdavanje putovnica.

Mjesto podnošenja zahtjeva

U većim gradovima kao što su Zagreb, Split ili Rijeka, rokovi za izdavanje putovnice mogu biti kraći zbog veće dostupnosti usluga i većeg broja zaposlenika. Međutim, u manjim gradovima ili ruralnim područjima, rokovi mogu biti duži zbog manjeg broja osoblja i ograničenih resursa.

Trenutna opterećenost institucija

Rokovi za dobivanje putovnice također mogu ovisiti o trenutnoj opterećenosti institucija za izdavanje putovnica. Ako je veliki broj ljudi podnio zahtjev u isto vrijeme, institucije mogu biti preopterećene i rokovi produženi. Važno je stoga planirati unaprijed i podnijeti zahtjev za putovnicu s dovoljno vremena prije predviđenog putovanja.

Općenito, preporučuje se podnijeti zahtjev za putovnicu najmanje 6 tjedana prije predviđenog putovanja, posebno u vrijeme ljetnih mjeseci kada je potražnja obično veća. To će osigurati dovoljno vremena za obradu zahtjeva i izdavanje putovnice prije putovanja.

Kako popuniti zahtjev za putovnicu

Da biste popunili zahtjev za putovnicu, slijedite ove korake:

Korak 1: Preuzimanje obrasca zahtjeva

Prvi korak je preuzeti obrazac zahtjeva za putovnicu. Ovaj obrazac možete preuzeti s mrežne stranice Ministarstva unutarnjih poslova.

Korak 2: Ispravno popunite obrazac

Korak 2: Ispravno popunite obrazac

Nakon što preuzmete obrazac, pažljivo ga pročitajte i ispunite sve potrebne informacije. Budite pažljivi i precizni pri unosu svojih osobnih podataka, kao što su ime, prezime, adresa, datum rođenja i slično.

Također, navedite sve potrebne podatke o putovnici, kao što su trajanje putovanja, odredište i povratna adresa.

Korak 3: Priložite potrebnu dokumentaciju

Nakon što ispunite obrazac, priložite svu potrebnu dokumentaciju koja je navedena na obrascu. Ovo može uključivati važeću osobnu iskaznicu, rodni list, dokaz o državljanstvu i slično.

Ukoliko je potrebno, također priložite i druge potrebne dokumente, kao što su vjenčani list, potvrda o imovinskom stanju ili potvrda o prebivalištu.

Važno je provjeriti koje dokumente je potrebno dostaviti kako biste osigurali uspješan postupak obrade vašeg zahtjeva.

Kada ste popunili obrazac i priložili svu potrebnu dokumentaciju, preporučljivo je provjeriti jesu li svi podaci ispravno navedeni i da nije došlo do grešaka pri unosu.

Slijedeći ove korake, možete uspješno ispuniti zahtjev za putovnicu i započeti postupak izdavanja putovnice.

Gdje podnijeti zahtjev za putovnicu

Ako ste državljanin Hrvatske i želite podnijeti zahtjev za putovnicu, možete to učiniti na nekoliko mjesta. Jedno od najčešćih mjesta gdje možete podnijeti zahtjev je u Policijskoj postaji ili policijskoj postaji za dokumente. Druga mogućnost je da odete u ispostavu MUP-a u vašem gradu.

Prilikom podnošenja zahtjeva, bit će vam potrebna određena dokumentacija koju trebate pripremiti unaprijed. Ova dokumentacija uključuje važeću osobnu iskaznicu, druge identifikacijske dokumente, izvode iz matične knjige rođenih i vjenčanih, dokaz o prebivalištu i fotografiju koja odgovara propisanim standardima.

Podnošenje zahtjeva za putovnicu obično uključuje i plaćanje određene naknade koja se može provjeriti unaprijed. Nakon podnošenja zahtjeva, bit ćete obaviješteni o vremenskim rokovima u kojima možete očekivati da će biti gotova vaša putovnica.

Važno je napomenuti da se informacije mogu razlikovati ovisno o vašem mjestu prebivališta. Stoga je najbolje da se unaprijed informirate o točnom postupku i lokaciji na kojoj možete podnijeti zahtjev za putovnicu.

Cijena izrade putovnice

Izrada putovnice uključuje određene administrativne troškove koje je potrebno platiti prilikom podnošenja zahtjeva. Cijena se može razlikovati ovisno o dobi osobe koja podnosi zahtjev.

Cijena za odrasle

Osobe starije od 18 godina trebaju platiti određenu naknadu za izradu putovnice. Trenutna cijena iznosi X kuna. Ova cijena može se promijeniti i savjetuje se provjeriti trenutne cijene prije podnošenja zahtjeva.

Cijena za maloljetnike

Maloljetne osobe, tj. osobe mlađe od 18 godina, također trebaju platiti administrativnu naknadu. Trenutna cijena za izradu putovnice za maloljetnike iznosi Y kuna. Ova cijena također može biti podložna promjenama, stoga je važno provjeriti trenutne cijene prije podnošenja zahtjeva.

Važno je napomenuti da se cijena za izradu putovnice plaća izravno na šalteru prilikom podnošenja zahtjeva te je potrebno imati pripremljen iznos u gotovini ili drugom obliku plaćanja koji je prihvatljiv na tom mjestu.

Uz administrativnu naknadu za izradu putovnice, također je potrebno uzeti u obzir i moguće dodatne troškove kao što su izrada fotografija ili ovjeravanje dokumentacije. Ti troškovi nisu uključeni u cijenu izrade putovnice i mogu biti potrebni pri podnošenju zahtjeva.

Važnost putovnice prilikom putovanja

Putovnica je ključni dokument koji omogućava putovanje i prelazak granica između različitih zemalja. Ona je važna jer potvrđuje identitet putnika i služi kao dokaz o državljanstvu. Bez važeće putovnice, putovanje u inozemstvo može biti otežano ili čak nemoguće.

Putovnica je također neophodna prilikom obavljanja carinskih i imigracijskih postupaka na granicama. Carinski službenici mogu zahtijevati putovnicu kako bi provjerili identitet putnika i utvrdili njegovu pravnu svrhu boravka u zemlji. Bez važeće putovnice, putnik može biti vraćen s granice ili mu može biti uskraćen ulazak u zemlju.

Putovnica također može biti potrebna prilikom rezervacije smještaja ili kupovine avionskih karata. Mnoge zemlje zahtijevaju važeću putovnicu kao identifikacijski dokument prilikom prijave u hotel ili prilikom ulaska na let. Bez putovnice, putnik može imati problema prilikom rezervacije ili uvrštavanja na putni dokument.

Važno je napomenuti da je putovnica priznata kao važeći identifikacijski dokument na međunarodnom nivou. Ona je priznata u skoro svim zemljama svijeta i omogućava putnicima slobodno kretanje između različitih zemalja. Putovnica također pruža sigurnost putnicima jer služi kao dokaz o državljanstvu i omogućava konzularnu zaštitu u inozemstvu.

Uzimanje putovnice je važan korak prilikom planiranja putovanja. Putovnica se izdaje na određeno vrijeme (obično 10 godina) i može biti važeća za putovanje u različite zemlje. Važno je provjeriti uvjete i zahtjeve za izdavanje putovnice prije nego što se podnese zahtjev kako bi se osiguralo da se prilože svi potrebni dokumenti i da se postupak uspješno okonča u zadanim rokovima.

Važnost putovnice prilikom putovanja
Omogućava putovanje i prelazak granica između zemalja
Potvrđuje identitet putnika i državljanstvo
Neophodna za carinske i imigracijske postupke
Potrebna prilikom rezervacije smještaja i kupovine avionskih karata
Priznata na međunarodnom nivou i omogućava slobodno kretanje
Pruža sigurnost i konzularnu zaštitu putnicima
Važno provjeriti uvjete i zahtjeve za izdavanje putovnice

Podaci koji se nalaze na putovnici

Putovnica je važan dokument za putovanje i prelazak preko granica. Na njemu se nalaze razni podaci koji su potrebni za identifikaciju nositelja putovnice. Ovi podaci uključuju:

1. Ime i prezime: Putovnica sadrži puno ime i prezime nositelja. Ovo je osnovni podatak kojim se identificira osoba.

2. Fotografija: Putovnica također sadrži fotografiju nositelja putovnice. Fotografija treba biti jasna i prepoznatljiva kako bi se lakše moglo utvrditi da je osoba na fotografiji ista kao i nositelj putovnice.

3. Datum rođenja: Putovnica također sadrži datum rođenja nositelja. Ovo je važan podatak za provjeru identiteta osobe.

4. Mjesto rođenja: Putovnica sadrži mjesto rođenja nositelja. Ovaj podatak također pomaže u provjeri identiteta osobe i služi kao dodatna potvrda identiteta.

5. Spol: Putovnica također sadrži informaciju o spolu nositelja. Spol se obično označava kao “M” za muško ili “Ž” za žensko.

6. Državljanstvo: Putovnica sadrži informaciju o državljanstvu nositelja. Ova informacija pokazuje kojoj državi pripada nositelj putovnice.

7. Broj putovnice: Putovnica ima jedinstven broj putovnice za svakog nositelja. Ovaj broj se koristi za identifikaciju i praćenje putovnice.

8. Potpis: Na putovnici se obično nalazi i potpis nositelja. Potpis je još jedna metoda provjere identiteta osobe.

Podaci koji se nalaze na putovnici su važni i trebaju biti točni kako bi putovanje i prelazak preko granica bili glatki i bez poteškoća. Prije putovanja, uvijek provjerite jesu li podaci na vašoj putovnici ispravni i ažurirani.

FAQ:

Koje su potrebne dokumente za podnošenje zahtjeva za putovnicu?

Zahtjev za putovnicu podnosi se uz sljedeće dokumente: važeća osobna iskaznica, rodni list, uvjerenje o državljanstvu, dokaz o prebivalištu, fotografija i potvrda o uplati upravne pristojbe.

Koje su mogućnosti izdavanja putovnice?

Putovnice se mogu izdati na različite rokove: privremena putovnica se izdaje na rok do šest mjeseci, redovna putovnica na rok od 10 godina, a putovnica za maloljetne osobe na rok do navršene 18. godine, s mogućnošću obnove.

Koliko traje postupak izdavanja putovnice?

Postupak izdavanja putovnice traje u prosjeku oko 15 dana, ali može biti produžen u slučaju većeg broja zahtjeva ili nedostatka potrebne dokumentacije.

Mogu li podnijeti zahtjev za putovnicu putem interneta?

Da, zahtjev za putovnicu može se podnijeti i putem interneta. Nakon podnošenja zahtjeva, potrebna dokumentacija mora se dostaviti osobno ili putem pošte.

Koja je upravna pristojba za izdavanje putovnice?

Upravna pristojba za izdavanje putovnice iznosi 390 kuna. Pristojbu je potrebno uplatiti prije podnošenja zahtjeva za putovnicu i dostaviti potvrdu o uplati uz ostalu dokumentaciju.

Koje dokumente trebam priložiti uz zahtjev za putovnicu?

Zahtjev za putovnicu trebate priložiti sljedeće dokumente: važeću osobnu iskaznicu, rodni list (ako je prvi put izdajete putovnicu) i fotografiju veličine 35×45 mm. Također trebate donijeti i dokaz o plaćanju putovnice.

Koliko traje postupak izdavanja putovnice?

Postupak izdavanja putovnice traje između 7 i 30 dana, ovisno o tome jeste li odabrali redovnu ili hitnu proceduru. U redovnoj proceduri putovnica će biti izdana u roku od 30 dana, dok će u hitnoj proceduri biti izdana u roku od 7 dana.