Zahtjev za raskid ugovora o radu - Primjer | Pomoć pri pisanju

Zahtjev za raskid ugovora o radu primjer

Zahtjev Za Raskid Ugovora O Radu Primjer

Zahtjev za raskid ugovora o radu je službeni dokument kojim radnik izražava svoju želju za prekidom radnog odnosa s poslodavcem. Raskid ugovora o radu može biti iz bilo kojeg razloga, kao što su loši uvjeti rada, narušavanje prava radnika ili nezadovoljstvo plaćom. U ovom članku, pružamo primjer zahtjeva za raskid ugovora o radu i korisne savjete za pisanje takvog zahtjeva.

Primjer zahtjeva za raskid ugovora o radu:

Poštovani/ne [Ime poslodavca],

Ovim putem želim izraziti svoju želju za raskidom ugovora o radu koji sam sklopio s [Naziv tvrtke]. Nakon dubokog promišljanja i detaljnog razmatranja, došao/la sam do zaključka da postoje razlozi zbog kojih više ne želim nastaviti raditi za vašu tvrtku.

Iako sam uložio/la mnogo truda i rada u svoje radne obaveze, trenutna situacija u tvrtki ne zadovoljava moja očekivanja. Osjećam se da mi nedostaje podrška i mogućnosti za napredovanje, što negativno utječe na moje zadovoljstvo poslom. Također, narušavanje određenih prava radnika, kao što su nepravilna isplata plaće i kršenje radničkih prava, predstavljaju dodatne razloge za moju odluku o raskidu ugovora o radu.

Molim vas da razmotrite ovaj zahtjev za raskidom ugovora o radu te da mi dostavite informacije o daljnjim koracima koje će trebati poduzeti. Također, želim naglasiti da sam spreman/na surađivati i pridržavati se svih zakonskih obveza u vezi s raskidom ugovora o radu.

Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju i promptnom reagiranju na moj zahtjev.

Lijep pozdrav,

[Vaše ime]

Kada pišete zahtjev za raskid ugovora o radu, važno je biti jasan i koncizan. Budite pažljivi s odabirom riječi i izbjegavajte negativne ili uvredljive izraze. Izrazite svoje motive za raskid ugovora o radu na pristojan način i objasnite kako su ti motivi utjecali na vašu odluku. Na kraju zahtjeva, navedite svoju spremnost za suradnju i pridržavanje zakonskih obveza.

Primjer zahtjeva za raskid ugovora o radu pružen u ovom članku može vam pomoći pri pisanju vlastitog zahtjeva. Međutim, imajte na umu da se uvjeti i procedure za raskid ugovora o radu mogu razlikovati ovisno o zakonima i pravilima vaše zemlje ili regije. Prije slanja zahtjeva, uvijek provjerite sa stručnjacima za radno pravo ili pravnicima kako biste osigurali da slijedite pravilne postupke i upute.

Nadamo se da će vam ovaj primjer zahtjeva za raskid ugovora o radu biti od pomoći u slučaju da se nađete u situaciji da želite prekinuti radni odnos s poslodavcem. Imajte na umu da je važno biti siguran/na u svojoj odluci i prethodno razmotriti sve aspekte prije donošenja konačne odluke. Pisanje zahtjeva za raskid ugovora o radu može biti korak prema ostvarenju vaše želje za promjenom i boljim uvjetima rada.

Zahtjev za raskid ugovora o radu – Primjer

Zahtjev za raskid ugovora o radu - Primjer

Poštovani (ime poslodavca),

Ovim putem želim službeno obavijestiti Vas o mom zahtjevu za raskidom ugovora o radu. Kao što znate, radim u vašem poduzeću na radnom mjestu (navesti radno mjesto) od (navesti datum početka zaposlenja).

Nakon temeljite analize svoje trenutne situacije, došao sam do zaključka da je za mene najbolje da prekinem radni odnos s vašim poduzećem. Ovaj zahtjev za raskidom ugovora o radu dolazi nakon pažljivog promišljanja i donošenja teške odluke.

Nažalost, moram istaknuti da sam naišao na nekoliko izazova i poteškoća tijekom svog zaposlenja. Osjećam da trenutna radna okolina i uvjeti nisu u skladu s mojim profesionalnim ciljevima i očekivanjima. Također smatram da nisam dobivao odgovarajuću podršku i prilike za napredak unutar poduzeća.

Zahvaljujem Vam na pruženoj prilici da radim u vašem poduzeću i na svim iskustvima koja sam stekao tijekom moga zaposlenja. Cijenim sve što sam naučio i svaki doprinos koji sam mogao dati tijekom svog boravka.

Molim Vas da mi pružite sve potrebne informacije i smjernice u vezi s procesom raskida ugovora o radu. Rado ću surađivati s vama kako bi raskid ugovora protekao što glatko i učinkovito.

Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju i nadam se skorom rješavanju ovog zahtjeva. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili trebate dodatne informacije, slobodno me kontaktirajte.

Hvala Vam još jednom, i srdačan pozdrav.

S poštovanjem,

(Vaše ime)

Razumijevanje potrebe za raskidom ugovora

Kada su u pitanju radni odnosi, postoje različiti razlozi koji dovode do situacija u kojima radnik ima potrebu za raskidom ugovora o radu. Ovi razlozi mogu biti raznoliki i mogu uključivati ​​nekoliko čimbenika koji utječu na konačnu odluku radnika.

Prvi korak u razumijevanju potrebe za raskidom ugovora je analiza trenutne situacije na radnom mjestu. Radnik treba procijeniti svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo poslom koje obavlja. Ako se radnik osjeća nezadovoljno ili nije zadovoljan poslom, to može biti glavni razlog za raskid ugovora.

Dodatno, radnik bi trebao razmotriti svoje mogućnosti za daljnji razvoj karijere. Ako nema mogućnosti za napredovanje ili stjecanje novih vještina na trenutnom radnom mjestu, radnik može biti motiviran za raskid ugovora kako bi pronašao bolje profesionalne izglede.

Također, radnik bi trebao razmotriti svoje radno vrijeme i ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Ako radnik smatra da je preopterećen poslom i da nema dovoljno vremena za obitelj ili osobne obveze, to može biti još jedan razlog za raskid ugovora.

Uz to, radnik bi trebao razmotriti radnu atmosferu i odnose s kolegama i nadređenima. Ako postoji loša atmosfera na radnom mjestu ili problematični odnosi s kolegama ili nadređenima, to može biti razlog za raskid ugovora.

Konačno, radnik bi trebao procijeniti svoju financijsku situaciju. Ako primanja nisu adekvatna ili radnik ne smatra da se pravedno plaća za svoj rad, to može biti još jedan razlog za raskid ugovora o radu.

Razlozi za raskid ugovora o radu Primjeri
Nezadovoljstvo poslom Osjećaj nedostatka motivacije i zadovoljstva u obavljanju radnih zadataka.
Nedostatak mogućnosti za razvoj karijere Odsutnost mogućnosti napredovanja ili stjecanja novih vještina na trenutnom radnom mjestu.
Nepovoljna radna atmosfera i odnosi s kolegama Loša atmosfera na radnom mjestu i sukobi s kolegama ili nadređenima.
Nepoštivanje radnog vremena i ravnoteže poslovnog i privatnog života Odsutnost ravnoteže između posla i privatnih obveza, preopterećenost poslom.
Nedovoljno plaćanje Primanja koja nisu adekvatna u odnosu na rad koji se obavlja.

Raskid ugovora o radu je ozbiljna odluka koju radnik treba donijeti nakon temeljite analize i razmatranja svih relevantnih čimbenika. Važno je pravilno razumjeti razloge i imati jasan plan za budućnost nakon raskida.

Pravni aspekti raskida ugovora o radu

Raskid ugovora o radu je pravno reguliran postupak kojim se prestaje pravni odnos između poslodavca i radnika. Postoje određene pravne okolnosti i procedure koje treba slijediti prilikom raskida ugovora o radu.

Jedan od pravnih aspekata raskida ugovora o radu je pravo na raskid ugovora. Prema Zakonu o radu, radnik ima pravo raskinuti ugovor o radu u određenim situacijama, kao što su nedostatak isplate plaće, mobbing na radnom mjestu ili nepoštivanje radničkih prava.

Drugi pravni aspekt raskida ugovora o radu je obaveza obavijesti. Prije nego što radnik raskine ugovor o radu, on je dužan obavijestiti poslodavca o svojoj namjeri. Ova obavijest može se predati u pisanom obliku ili verbalno, ali je preporučljivo da bude pismeno kako bi se izbjegle eventualne nesporazume.

Dodatni pravni aspekt često je otkazni rok. Prema zakonu, obično je potrebno dati određeni otkazni rok prije nego što se konačno raskine ugovor o radu. Ovi otkazni rokovi mogu varirati ovisno o trajanju radnog odnosa, ali obično iznose 30 dana.

Još jedan važan pravni aspekt je pravo na naknadu. U slučaju valjanog raskida ugovora o radu, radnik ima pravo na različite vrste naknada. To može uključivati otpremninu, neiskorišteni godišnji odmor ili naknadu za neisplaćene plaće, ovisno o okolnostima raskida i zakonu koji se primjenjuje.

Konačno, pravno zastupanje je također važan aspekt raskida ugovora o radu. Ako postoji sporna situacija ili nedoumica oko raskida ugovora o radu, radnik može zatražiti pravnu pomoć od odvjetnika ili sindikata kako bi zaštitio svoja prava i osigurao pravičan postupak.

Poštivanje pravnih aspekata raskida ugovora o radu ključno je kako bi se osiguralo da radnik dobije odgovarajuću zaštitu i ostvari svoja prava. U svakom slučaju, preporučuje se konzultirati pravnog stručnjaka kako bi se osiguralo da se postupak raskida ugovora o radu provodi u skladu s važećim zakonima.

Kada je moguće primijeniti zahtjev za raskid

Nakon sklapanja ugovora o radu, postoji nekoliko situacija u kojima je moguće primijeniti zahtjev za raskid ugovora o radu. Ove situacije uključuju:

1. Otkazni rok

Ugovor o radu obično ima određeni otkazni rok koji mora biti poštovan od strane obje strane – zaposlenika i poslodavca. Zaposlenik može podnijeti zahtjev za raskid ugovora o radu tijekom otkaznog roka kako je definirano u ugovoru.

2. Kršenje ugovora o radu

Ako poslodavac ili zaposlenik prekrše odredbe ugovora o radu, druga strana može podnijeti zahtjev za raskid. Na primjer, ako poslodavac ne isplaćuje plaću na vrijeme ili zaposlenik ne izvršava svoje radne obveze, druga strana ima pravo na raskid ugovora o radu.

Važno je napomenuti da prije podnošenja zahtjeva za raskid ugovora o radu, treba pokušati riješiti problem putem pregovora ili rješavanja sporova. Ako to ne uspije, tada se može podnijeti zahtjev za raskid ugovora o radu.

U svim ovim situacijama, preporučuje se konzultirati se s pravnim stručnjakom kako bi se osiguralo poštivanje svih zakonskih propisa i prava u vezi s raskidom ugovora o radu.

Kako napisati zahtjev za raskid ugovora o radu

Kada želite raskinuti ugovor o radu, potrebno je napisati zahtjev koji će obavijestiti poslodavca o vašoj namjeri. Evo koraka koje možete slijediti pri pisanju zahtjeva za raskid ugovora o radu:

1. Naslov

Započnite svoj zahtjev s jasnim naslovom u kojem ćete naznačiti da je riječ o zahtjevu za raskid ugovora o radu.

2. Početna riječi

Započnite svoj zahtjev s pozdravnom riječi, kao što je “Poštovani”, praćenim imenom poslodavca ili osobom zaduženom za primanje zahtjeva.

3. Iznesite svoje razloge

U sljedećem dijelu zahtjeva, jasno navedite svoje razloge za raskid ugovora o radu. Ovo je važno kako bi poslodavac razumio vaše motive i mogao reagirati na odgovarajući način.

4. Spomenite zakonske odredbe

U nekim slučajevima može biti korisno spomenuti odgovarajuće zakonske odredbe koje opravdavaju raskid ugovora. Ako niste sigurni o kojim se zakonskim odredbama radi, možete se posavjetovati s pravnikom ili se informirati putem službene web stranice nadležnih tijela.

5. Naznačite željeni datum raskida ugovora

Uključite u zahtjev datum koji predlažete za raskid ugovora o radu. Ovaj datum treba biti razumno udaljen i omogućiti poslodavcu da na vrijeme organizira vaš odlazak.

6. Završne riječi

Završite zahtjev s prikladnim završnim riječima kao što su “S poštovanjem” ili “Lijep pozdrav”, praćenim vašim potpisom i imenom. Ovo će dodati profesionalnost vašem zahtjevu.

Nakon što završite s pisanjem, provjerite da li ste naveli sve bitne informacije i da li je zahtjev ispravno sastavljen. Potom pošaljite zahtjev poslodavcu putem pošte ili elektroničke pošte.

Primjeri zahtjeva za raskid ugovora o radu

U nastavku su navedeni primjeri zahtjeva za raskid ugovora o radu:

 1. Zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu
 2. Dragi [Ime poslodavca],

  Ovim putem želim zatražiti sporazumni raskid mog ugovora o radu s vama. Nakon pažljivog razmišljanja, donio sam odluku da je ovo najbolji korak za mene i moju karijeru.

  Molim vas da me obavijestite o daljnjim koracima koji su potrebni kako bismo pravilno i zakonito okončali našu suradnju.

  Hvala vam na razumijevanju i suradnji.

  S poštovanjem,

  [Vaše ime]

 3. Zahtjev za jednostrani raskid ugovora o radu
 4. Dragi [Ime poslodavca],

  Ovim putem želim obavijestiti vas da jednostrano raskidam ugovor o radu s vama. Napominjem da se radi o slučaju kršenja nekih ključnih odredbi ugovora, kao što su nepoštivanje radnih uvjeta i plaćanja.

  Molim vas da me obavijestite o daljnjim koracima koji su potrebni u vezi s ovim raskidom ugovora. Također bih želio saznati kako ćemo se dogovoriti oko preuzimanja moje imovine koja se nalazi na radnom mjestu.

  Hvala vam na razumijevanju i nadam se brzom okončanju ovog slučaja.

  S poštovanjem,

  [Vaše ime]

 5. Zahtjev za raskid ugovora o radu zbog neisplate plaće
 6. Dragi [Ime poslodavca],

  Ovim putem želim zatražiti raskid mog ugovora o radu s vama zbog stalnog neplaćanja moje plaće. Unatoč mojim upornim zahtjevima za isplatu plaće, situacija se nije poboljšala niti ste poduzeli bilo kakve mjere kako biste riješili ovaj problem.

  Molim vas da me obavijestite o daljnjim koracima koji su potrebni kako bismo pravilno okončali našu suradnju i da li mogu očekivati da ću dobiti sve zaostale plaće nakon raskida ugovora.

  Hvala vam na razumijevanju i što ćete ovaj zahtjev uzeti u obzir.

  S poštovanjem,

  [Vaše ime]

Pomoć u pisanju zahtjeva za raskid ugovora o radu

Kada želite zatražiti raskid ugovora o radu, važno je napisati formalni zahtjev kako biste pravilno obavijestili poslodavca o svojoj namjeri. Evo nekoliko koraka i smjernica koje vam mogu pomoći pri pisanju zahtjeva za raskid ugovora o radu:

 1. Započnite svoj zahtjev sa svojim osobnim podacima, kao što su ime, adresa i kontakt broj. Navedite također informacije o poslodavcu, kao što su naziv tvrtke, adresa i kontakt podaci.
 2. Jasno iznesite svoju nakanu za raskidom ugovora o radu. Navedite da želite raskinuti ugovor i navedite razlog odluke. Budite koncizni, ali istovremeno pružite dovoljno informacija.
 3. Po mogućnosti navedite relevantne datume u vezi raskida ugovora. Na primjer, možete navesti datum od kojeg želite da raskid ugovora stupi na snagu.
 4. Iznesite sve relevantne informacije o bilo kojim preostalim obavezama koje imate prema poslodavcu nakon raskida ugovora. Na primjer, možda ćete navesti da ste spremni surađivati u procesu prijenosa odgovornosti ili dostaviti sve obvezne dokumente nakon raskida.
 5. Za kraj, naznačite da očekujete da se raskid ugovora provede u skladu s važećim zakonodavstvom. Također, navedite svoje kontakt podatke kako bi poslodavac mogao stupiti s vama u daljnji kontakt u vezi s raskidom ugovora.

Uvjerite se da je vaš zahtjev jasan, pravno valjan i ljubazan. Provjerite pravopis i gramatičke greške, te koristite službeni ton.

Nakon što završite s pisanjem zahtjeva, potpišite ga i dostavite poslodavcu na odgovarajući način. Možda ćete ga morati poslati poštom s povratnicom ili osobno uručiti.

Važno je napomenuti da je najbolje konzultirati se s pravnim stručnjakom prije predaje zahtjeva za raskid ugovora kako biste bili sigurni da se pravilno štitite i postupate u skladu s važećim zakonodavstvom.

FAQ:

Kakvi su razlozi za raskid ugovora o radu?

Razlozi za raskid ugovora o radu mogu biti različiti, kao što su nedostatak zadovoljavajućih radnih uvjeta, neisplata plaće, zakonska ili pozitivna obveza koju poslodavac ne izvršava, te povrede prava radnika.

Koje su posljedice raskida ugovora o radu?

Posljedice raskida ugovora o radu su da radnik gubi posao i prestaje obavljati svoje radne obaveze prema poslodavcu, dok poslodavac gubi radnika i može biti obvezan isplatiti određene naknade i otpremninu.

Kako napisati zahtjev za raskid ugovora o radu?

Zahtjev za raskid ugovora o radu treba biti jasan i precizan, sa naznakom razloga za raskid i datumom kada želite da raskid stupi na snagu. Također, trebate navesti sve relevantne informacije o svom radnom mjestu i tražiti da vam se izvrše sve potrebne isplate i naknade.

Koji su rokovi za raskid ugovora o radu?

Rokovi za raskid ugovora o radu ovise o vrsti ugovora i zakonskim propisima. Uobičajeno je da osoba koja želi raskinuti ugovor o radu treba dati određeni rok poslodavcu, obično 15 do 30 dana, kako bi se on mogao prilagoditi gubitku radnika i pronaći zamjenu.

Mogu li dobiti otpremninu ako raskinem ugovor o radu?

Otpremnina pri raskidu ugovora o radu nije automatsko pravo, već ovisi o zakonima i pravilima u vašoj zemlji. U nekim slučajevima, posebno ako postoje određeni uvjeti ili povrede prava od strane poslodavca, može biti moguće dobiti otpremninu kao dio sporazumnog raskida ugovora.