Zahtjev za zatvaranje računa PBZ: Kako zatražiti zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb

Zahtjev za zatvaranje računa PBZ

Zahtjev Za Zatvaranje Računa Pbz

Privredna banka Zagreb (PBZ) jedna je od najvećih hrvatskih banaka koja pruža širok spektar financijskih usluga svojim klijentima. Međutim, iz različitih razloga, može se dogoditi da klijent odluči zatvoriti svoj račun u PBZ-u. U ovom članku objasnit ćemo kako zatražiti zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb.

Prvo što trebate učiniti je kontaktirati svojeg osobnog bankara ili otići u najbližu poslovnicu PBZ-a. Važno je imati na umu da će vam trebati osobni identifikacijski dokument, poput osobne iskaznice ili putovnice, kako bi potvrdili vaš identitet prilikom podnošenja zahtjeva za zatvaranje računa.

Nakon što kontaktirate banku, bit će vam dodijeljen službenik za podršku koji će vam pomoći u procesu zatvaranja računa. Važno je naglasiti razloge zbog kojih želite zatvoriti račun kako bi banka mogla pružiti potrebnu podršku i riješiti eventualne probleme koje imate.

Banka će vam možda postaviti neka dodatna pitanja ili zatražiti da popunite obrazac za zatvaranje računa. Također, banka može vam objasniti postupak prijenosa sredstava s vašeg zatvorenog računa na drugi račun koji imate u drugoj banci. Važno je provjeriti sve detalje i biti siguran da ste informirani o postupku i mogućim naknadama ili troškovima koji mogu biti povezani s zatvaranjem računa.

VAŽNO: Prije zatvaranja računa u PBZ-u, provjerite jesu li ispunjeni svi uvjeti sporazuma ili ugovora koje ste sklopili s bankom. Također, budite sigurni da ste platili sve otvorene kredite ili zaduženja koja imate s bankom prije nego što zatvorite račun kako biste izbjegli moguće probleme u budućnosti.

Nakon što podnesete zahtjev za zatvaranje računa, banka će provjeriti sve potrebne informacije i obavijestiti vas o statusu vašeg zahtjeva. Ovo može potrajati neko vrijeme, pa budite strpljivi. Kada je postupak zatvaranja računa dovršen, bit će vam poslana potvrda o zatvaranju računa i bilo kakvi preostali iznosi bit će preneseni na drugi račun ili vam će biti izdane gotovinske sredstva, ovisno o vašem zahtjevu.

Ukratko, zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb zahtijeva kontakt s bankom, podnošenje zahtjeva i pridržavanje postupka koji će vam objasniti službenik za podršku. Važno je biti informiran o uvjetima i mogućim troškovima kako biste izbjegli moguće probleme prilikom zatvaranja računa. Nakon završetka postupka, dobit ćete potvrdu o zatvaranju računa i preostala sredstva će vam biti prenesena na drugi račun ili će vam se izdati u gotovini.

Postupak zahtjeva za zatvaranje računa u PBZ

Kada želite zatvoriti svoj račun u Privrednoj banci Zagreb (PBZ), slijedite ove korake:

 1. Priprema potrebne dokumentacije

  Priprema potrebne dokumentacije

  Da biste zatražili zatvaranje računa, potrebno je pripremiti sljedeću dokumentaciju:

  • Identifikacijske dokumente (osobnu iskaznicu ili putovnicu)
  • Izvorni i kopiju Vaše PBZ kartice
  • Popunjeni obrazac za zatvaranje računa
 2. Pošaljite zahtjev

  Nakon pripreme dokumentacije, možete poslati zahtjev za zatvaranje računa na sljedeće načine:

  • Posjetite najbližu poslovnicu PBZ-a i predajte im svoj zahtjev zajedno s dokumentima.
  • Pošaljite svoj zahtjev poštom na adresu PBZ-a. Budite sigurni da ćete uključiti sve potrebne dokumente i da će paket biti adekvatno zaštićen.
  • Ako imate internet bankarstvo, možete se prijaviti na svoj račun i poslati zahtjev za zatvaranje putem internetskog obrasca.
 3. Primanje potvrde o zatvaranju računa

  Nakon slijeđenja postupka zahtjeva za zatvaranje računa, dobit ćete potvrdu o zatvaranju od PBZ-a. Ovisno o načinu slanja zahtjeva, potvrda će vam biti izdana odmah ili će biti poslana poštom na vašu adresu.

Nakon što zaprimite potvrdu o zatvaranju računa, provjerite jesu li sve uplate/iznosi izvršeni. Prebacite preostali iznos na drugi račun ako je to potrebno. Ukoliko imate karticu PBZ-a, raspoloživo stanje na njoj treba biti ispražnjeno, a karticu trebate uništiti ili vratiti PBZ-u.

Važno je napomenuti da zatvaranje računa može biti povezano s određenim troškovima, kao što su naknade za zatvaranje računa ili bankovne usluge. Provjeritie svaku proviziju koju PBZ naplaćuje kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Pratite navedene korake kako biste uspješno zatražili zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb.

Dokumenti potrebni za zatvaranje računa u PBZ

Za zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb (PBZ) potrebno je dostaviti određene dokumente. Evo popisa dokumenata koje trebate pripremiti:

1. Važeći osobni identifikacijski dokument (npr. osobna iskaznica ili putovnica) vlasnika računa. Ovaj dokument treba biti važeći i čitljiv.

2. Popunjeni obrazac za zatvaranje računa. Možete preuzeti ovaj obrazac s web stranice PBZ-a ili ga dobiti u najbližoj poslovnici banke. Pažljivo provjerite jesu li svi potrebni podaci ispravno uneseni.

3. Preostali novac na računu. Prije nego što zatražite zatvaranje računa, provjerite ima li još uvijek preostalog novca na računu. Ako je tako, možete ga prebaciti na drugi račun ili ga podići u gotovini prilikom posjete poslovnici.

4. Povratna kartica (kasnije koristiti kao potvrda) ili drugi dokument za potvrdu zatvaranja računa. Nakon zatvaranja računa, možete zatražiti povratnu karticu koju će banka pružiti kao dokaz o zatvaranju računa. Ako nemate povratnu karticu, pitajte banku koje druge dokumente možete koristiti kao potvrdu.

5. Dokumentacija o zaduženjima ili kreditima koje imate. Ako imate zaduženja ili kredite vezane uz taj račun, pobrinite se da imate sve potrebne dokumente i informacije vezane uz ta zaduženja kako biste ih uspješno zatvorili.

Kada prikupite sve navedene dokumente, trebate posjetiti najbližu poslovnicu PBZ-a i predati ih bankovnom osoblju. Oni će vam pomoći u postupku zatvaranja računa i pružiti vam dodatne informacije ako je potrebno.

Kako prenijeti sredstva s računa prije zatvaranja

Kada odlučite zatvoriti svoj račun u Privrednoj banci Zagreb (PBZ), važno je prvo prenijeti sva sredstva s tog računa na drugi račun kako biste osigurali da ništa ne ostane neiskorišteno. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti za prenošenje sredstava:

1. Provjerite stanje računa:

Prvo provjerite koliko novca imate na svom računu u PBZ-u. Ako imate bilo kakve aktivne kredite ili obveze prema banci, trebali biste ih otplatiti prije nego što zatvorite račun.

2. Odaberite novi račun:

Odlučite na koji račun želite prenijeti sredstva. Može biti račun u drugoj banci ili u istoj banci, ali na drugom računu.

3. Podnesite zahtjev za prijenos:

Kontaktirajte PBZ ili posjetite najbližu poslovnicu banke i zatražite obrazac za prijenos sredstava. Ispravno ispunite obrazac, navodeći podatke o vašem trenutnom računu u PBZ-u i novom računu na koji želite prenijeti sredstva.

4. Potrebna dokumentacija:

Uz ispunjeni obrazac za prijenos, možda ćete trebati priložiti i neke dodatne dokaze ili dokumentaciju, kao što su identifikacijski dokumenti ili potvrda o otvaranju novog računa.

5. Provjerite proviziju ili troškove:

Prije nego što potvrdite prijenos sredstava, provjerite proviziju ili troškove koje PBZ naplaćuje za obavljanje ove usluge. Budite svjesni da će ti troškovi možda biti dodani na vašu zadnju bilancu računa u PBZ-u.

6. Potvrdite prijenos:

Nakon što ispunite obrazac, priložite potrebnu dokumentaciju i provjerite sve troškove, vratite se u najbližu poslovnicu PBZ-a ili pošaljite obrascem s pripadajućom dokumentacijom putem pošte ili elektroničke pošte. Zatražite potvrdu o prijenosu sredstava kako biste imali dokument koji potvrđuje vašu transakciju.

7. Pratite prijenos:

Nakon što podnesete zahtjev za prijenos, pratite status prijenosa kako biste bili sigurni da su sredstva uspješno prenesena na novi račun. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti ili probleme, odmah kontaktirajte PBZ kako biste riješili situaciju.

Napomena: Sve ove korake trebate obaviti prije nego što podnesete zahtjev za zatvaranje računa kako biste osigurali da vam sredstva ne ostanu blokirana ili nedostupna nakon zatvaranja računa.

Naknade i provizije pri zatvaranju računa u PBZ

Naknade i provizije pri zatvaranju računa u PBZ

Kada zatražite zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb (PBZ), može biti potrebno platiti određene naknade i provizije. Ove naknade ovise o vrsti računa i uslugama koje ste koristili.

Standardne naknade

Standardne naknade koje se mogu primijeniti pri zatvaranju računa u PBZ uključuju:

Vrsta naknade Iznos naknade
Naknada za zatvaranje računa 20 HRK
Naknada za ispis izvoda 5 HRK po izvodu
Naknada za prenos sredstava na drugu banku 0.1% od iznosa transakcije

Dodatne provizije

Uz standardne naknade, mogu postojati i dodatne provizije koje se plaćaju pri zatvaranju računa u PBZ. Ove provizije ovise o uslugama koje ste koristili i mogu varirati. Neke od dodatnih provizija koje se mogu primijeniti uključuju:

 • Naknada za prekid ugovora o kreditu
 • Naknada za prekid ugovora o osiguranju
 • Naknada za prekid ugovora o mirovinskom osiguranju
 • Naknada za prekid ugovora o štednji

Da biste saznali točne iznose naknada i provizija pri zatvaranju računa u PBZ, preporučujemo da kontaktirate svoju poslovnicu ili se obratite njihovoj korisničkoj podršci.

Moguće alternative zatvaranju računa u PBZ

Ako želite promijeniti banku i zatvoriti račun u Privrednoj banci Zagreb (PBZ), postoje nekoliko mogućih alternativa koje možete razmotriti:

 1. Otvorite novi račun u drugoj banci: Prva alternativa je otvaranje novog računa u drugoj banci. Nakon što otvorite novi račun, možete prenijeti svoja sredstva s PBZ računa na novi račun putem elektroničke transakcije ili uplatom na bankomatima.
 2. Zamolite banku da zatvori račun: Možete posjetiti najbližu poslovnicu PBZ-a i zamoliti bankovnog službenika da zatvori vaš račun. Budite spremni pružiti sve potrebne informacije, kao što su broj računa, osobni identifikacijski broj (OIB) i identifikaciju.
 3. Koristite opciju internetskog bankarstva: Ako imate pristup internetskom bankarstvu, možete pokušati zatvoriti račun online. Prijava na svoj internetski bankovni račun i pronađite opciju za zatvaranje računa. Slijedite upute na zaslonu da biste dovršili postupak zatvaranja računa.
 4. Pošaljite pisanu izjavu o zatvaranju računa: Druga mogućnost je da pošaljete pisanu izjavu o zatvaranju računa PBZ-u. U pismu trebate navesti svoje osobne podatke, broj računa, OIB i razloge zatvaranja računa. Potpišite pismo i pošaljite ga na adresu PBZ-a koja je navedena na njihovoj web stranici.
 5. Konzultirajte se s bankovnim službenikom: Ako niste sigurni kako zatvoriti račun u PBZ-u ili trebate dodatne informacije, možete zakazati sastanak s bankovnim službenikom. Oni će vam moći pružiti detaljnije informacije o postupku zatvaranja računa i biti vam od pomoći pri svim koracima koje trebate poduzeti.

Važno je napomenuti da pri zatvaranju računa u PBZ-u provjerite jesu li ispunjeni svi uvjeti i da nemate otvorene kredite ili zaduženja koja treba riješiti prije zatvaranja računa. Također, provjerite jesu li naplate za zatvaranje računa kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Odabir alternative za zatvaranje računa u PBZ-u ovisi o vašim osobnim preferencijama i situaciji. Važno je pažljivo razmotriti sve mogućnosti i odabrati onu koja vam najviše odgovara.

Kako izvršiti zahtjev za zatvaranje računa na daljinu

Ako želite zatvoriti svoj račun u Privrednoj banci Zagreb bez dolaska u poslovnicu, možete podnijeti zahtjev za zatvaranje računa na daljinu. Evo kako to možete učiniti:

 1. Pripremite svoje bankovne podatke, uključujući broj računa, osobne podatke i potpis.
 2. Prijavite se na svoj internet bankovni račun putem web stranice ili mobilne aplikacije Privredne banke Zagreb.
 3. U navigacijskom izborniku pronađite opciju “Zatvaranje računa” ili sličnu opciju.
 4. Kliknite na tu opciju i slijedite upute na zaslonu kako biste popunili zahtjev za zatvaranje računa.
 5. Nakon što ste ispravno popunili zahtjev, provjerite sve podatke i potvrdite ga klikom na gumb “Pošalji” ili sličan gumb.
 6. Vaš zahtjev će biti proslijeđen banci na obradu.
 7. Nakon što banka obradi vaš zahtjev, primit ćete obavijest o zatvaranju računa putem e-pošte ili poštom.
 8. Provjerite svoj račun kako biste se uvjerili da su svi iznosi ispravno podmireni i da je prijenos svih sredstava izvršen na odredišni račun.
 9. Kada ste sigurni da je račun zatvoren i sve je uredu, deaktivirajte sve kartice povezane s računom kako biste spriječili njihovo korištenje.

Uzmite u obzir da se procedura zahtjeva za zatvaranje računa na daljinu može razlikovati ovisno o banci i njezinim pravilima. Stoga je uvijek najbolje konzultirati se s bankom ili proučiti dodatne informacije na njezinoj web stranici kako biste bili sigurni da slijedite ispravnu proceduru.

Vrijeme potrebno za obradu zahtjeva za zatvaranje računa

Kada podnesete zahtjev za zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb (PBZ), banka će ga obraditi u najkraćem mogućem roku. Obično je vrijeme obrade zahtjeva za zatvaranje računa u PBZ-u relativno kratko i završava se u roku od 1-2 radna dana.

Važno je napomenuti da vrijeme obrade može varirati ovisno o nekoliko faktora, kao što su trenutni radni opterećenje banke, vrsta računa koji želite zatvoriti i dostupnost potrebnih dokumenata ili informacija.

Da biste ubrzali proces, preporučuje se da prije podnošenja zahtjeva provjerite jesu li ispunjeni svi uvjeti za zatvaranje računa i da pripremite potrebnu dokumentaciju ili informacije koje će banka možda zahtijevati, kao što su osobni identifikacijski dokumenti i broj računa.

Ako imate dodatna pitanja ili želite provjeriti trenutni status vašeg zahtjeva za zatvaranje računa, možete se obratiti PBZ-u putem telefona, e-pošte ili posjetiti najbližu poslovnicu kako biste dobili ažurirane informacije o vremenu obrade.

Za bržu i učinkovitiju uslugu, preporučuje se da kontaktirate banku u radno vrijeme i budete spremni pružiti sve potrebne informacije i dokumente kako bi se postupak zatvaranja računa mogao što prije dovršiti.

FAQ:

Koje korake trebam poduzeti da zatvorim račun u Privrednoj banci Zagreb?

Da biste zatvorili račun u Privrednoj banci Zagreb, prvo trebate posjetiti najbližu poslovnicu banke. Tamo ćete dobiti obrazac zahtjeva za zatvaranje računa koji morate popuniti. Također ćete morati predati osobnu iskaznicu kako bi potvrdili svoj identitet. Nakon što podnesete zahtjev, banka će provjeriti podatke i provjeriti ima li neriješenih transakcija na računu. Ako nema, banka će zatvoriti račun i isplatiti preostali iznos na vašem računu.

Treba li mi poseban obrazac za zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb?

Da, da biste zatvorili račun u Privrednoj banci Zagreb, trebat ćete popuniti obrazac zahtjeva za zatvaranje računa. Obrazac možete dobiti u najbližoj poslovnici banke. Na obrascu ćete morati navesti osobne podatke, broj računa koji želite zatvoriti i druge relevantne informacije. Nakon što popunite obrazac, morate ga predati bankovnom službeniku koji će ga dalje obraditi.

Mogu li zatvoriti račun u PBZ-u putem interneta?

Nažalost, trenutno nije moguće zatvoriti račun u Privrednoj banci Zagreb putem interneta. Morate posjetiti najbližu poslovnicu banke kako biste zatražili zatvaranje računa. Tamo ćete dobiti obrazac zahtjeva za zatvaranje računa koji morate popuniti i predati bankovnom službeniku. Nakon što banka provjeri sve informacije i transakcije na računu, moći ćete zatvoriti račun.

Koliko vremena je potrebno da se račun zatvori u PBZ-u?

Vrijeme potrebno za zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb može varirati, ovisno o različitim čimbenicima. Nakon što podnesete zahtjev za zatvaranje računa, banka će provjeriti sve transakcije i neriješena pitanja na računu. Ako nema nikakvih problema ili transakcija, račun će biti zatvoren u roku od nekoliko radnih dana. Međutim, ako postoje neriješene transakcije ili drugi problemi na računu, vrijeme zatvaranja računa može biti duže.

Što se događa s ostatkom novca na računu nakon zatvaranja računa u PBZ-u?

Nakon zatvaranja računa u Privrednoj banci Zagreb, banka će isplatiti preostali iznos na vašem računu. Možete odlučiti hoćete li novac preuzeti u gotovini ili ga prenijeti na drugi račun u istoj banci ili drugoj banci. Banka će vam pružiti sve informacije o tome kako možete preuzeti preostali iznos i odabrati željenu opciju.

Kako zatražiti zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb?

Za zatvaranje računa u Privrednoj banci Zagreb, trebate otići do najbliže poslovnice banke. Tamo će vam pružiti obrazac za zatvaranje računa koji ćete trebati popuniti. Nakon što popunite obrazac, predajte ga djelatniku banke zajedno s vašom identifikacijskom dokumentacijom. Banka će obraditi vaš zahtjev i obavijestiti vas kada je račun zatvoren.